Кулата-стрела на Нотр Дам рухна, Макрон отложи речта си

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция
Обновена: 15 апр 2019 23:00 | 15 апр 2019 21:45, Веселина Йорданова
187

Снимка: БТА

Кулата с форма на стрела на парижката катедрала Нотр Дам рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предадоха световните агенции.

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори.

Още по темата
Според в. "Фигаро" част от горящия покрив също се е срутил. На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен. Пожарът избухна в горната част на храма.

Полицията казва, че причините засега са неизвестни, предаде Асошиейтед прес. Жертви няма.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вече в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки", предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на френското президентство.

Речта на Макрон беше предварително записана и трябваше да се излъчи по телевизията. Протестите на "жълтите жилетки" разтърсват Франция от пет месеца.

Пожарът в Нотр Дам избухна в 18,50 ч. местно време. Според първите хипотези той може да е свързан с обновлението на катедралата, което тече от юли насам.

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Обновлението на катедралата започна миналия юли, допълва в. "Фигаро". Според предстоятелството на храма за обновлението му са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за обновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Пожарът в Нотр Дам се разрази в първия ден на Страстната седмица. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
7
 
! Отговори
911 преди 5 години
Юдейте ще зачестят с уйдурмите, щото трябва да започне войва срещу Иран - Сатаняха на това обещание спечели 5-ти мандат!
121
6
 
7
 
! Отговори
сатаняху преди 5 години
Сабат Шалом, очаквам войната срещу Иран, ползите за нас, жертвите и разходите за Европа и САЩ!!
120
2
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Ще могат ли да възстановят катедралата?
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой вече добави пожара в Уикипедия. Но моя въпрос, ако някой знае, кой беше обезглавения апостол от статуите които свалиха? Спомням си, че беше много тъжна история също. Благодаря предварително.
118
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събаряй и строй тризонети с псалми! Да има тераси за Пацо, Асансьори за Цеко и будоари за Цецка...
117
1
 
22
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 5 години
Доналд Тръмп: "Париж вече не е Париж". В Европата му се обидиха. "Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм" - Джордж Оруел
116
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С този символ рухна и многовековната европейска християнска цивилизация.
115
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркела ще подпали Европа Джелем Джелем
114
4
 
28
 
! Отговори
Абдулазис Ал Сауд преди 5 години
Пореден голям удър по кръстоносците. Мюсюлманите в Париж вероятнопразнуват. Те никога не пеят химна по време на мачове. Никога няма да бъдат франсета. Те са мюсюлмани. И знаят че тяхното време идва. Демографски реалности.
113
6
 
18
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 5 години
Ако не построим Стена - чака ни съдбата на Жалка Европа!! Да Направим Америка Велика Отново!
112
8
 
4
 
! Отговори
пирамиди, фараони преди 5 години
пак се крие истината, а тя е - Путин е Виновен!!!
111
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не чух един православен ,един католически ,един мюсюлмански божи намесник да осъди нападенията срещу християни,защо е тази касапница срещу нас,храним ги,поим ги,даваме им шанс да избягат от дивашкия свят а те на нападат,палят ни храмовете,нападат ни по коледа,по велик ден,край на толестарията,бъдете горди расисти,обичам си расата,обичам си религията,обичам си държавата
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак ли лазерни оръдия от самолети вее... ей тея церу не спряха, беше русия, беше индия, непал, китай, блока в лондон, сега и париж.. хаос и паника да има
109
2
 
13
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Обаче не ги виждам НПО защитниците на кафетата Нова Бразилия.....Нещо се изпокриха вдън земя да не отнесат пердаха и те. НПО активистът е вид продажник.Лесно се разпознава-носи смъкнати чешири,имат хипи прически,момчетата си лакират ноктите и има мяукащ глас,жените са все членове на лгтб и си боядисват косите в зелено и лилаво,и все ходят на уъркшопи и учат безмислени магистратури в европа,и имат окачени на стените си африкански портрети на ,,местните,, от африка и в фейса все кесят
108
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Париж не е само Айфеловата кула,има дворци и там е Лувъра.... - Сюоко, той е следващия в списъка. А Айфеловата кула ще я взривят или със самолети пак. Жу се Парли! Францозен, вкарайте си още 123456789 арабчета у джамахирията. Поне да има кой да ви възстанови храма като джамия.
107
4
 
11
 
! Отговори
до 136 преди 5 години
Юдейте 100% са драснали клечката, като Двете Кули, Мюсюлманите в Европа са на тяхно подчинение.
106
4
 
28
 
! Отговори
Статистика преди 5 години
Батаклан стана на петък 13-ти - фаталната дата.Ница навръх националния празник.Нотр Дам навръх великден.Стотици църкви са поругавани из цяла Франция по време на християнски празници.Стотици Синагоги са поругавани и безброй евреи са малтретирани всеки ден от мюсюлмани, затова вече около Синагогите има жандармерия.Нотр Дам преживя две световни, наполеонови войни, сто годишна война, средновековие, 8 века история и изведнъж изгоря навръх великден 2019г. Това е УМИШЛЕН акт от мюсюлмани.
105
3
 
15
 
! Отговори
истината боли преди 5 години
За Европейският Съюз Живота на Хората от Европеидната раса не струва пукната пара, за една сграда обаче трябва да скърби целият свят - медиите заработват 30-те си сребърника!!!
104
3
 
16
 
! Отговори
Цецка Цачева преди 5 години
Няма да се плашите! Звънвам на Артекс и на онова хубаво момче президента Макаронов, пазаря останките за 250 евро квадрата... и после такава хубава модерна кооперация ще спретнем там, че свят да ви се завие!
103
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на франсетата. Унищожават си много успешно културното наследство, което очевидно не заслужават.