Западът не отстъпва Либия на Хафтар – "клонинг" на Кадафи

Обвинява Русия, че тайно го подкрепя, Москва отрича
17 апр 2019 19:20, Елка Василева
107
Западът не отстъпва Либия на Хафтар – "клонинг" на Кадафи
Халифа Хафтар. Снимка: архив, Reuters

Какво показват откъслечните, противоречиви съобщения от района на бойните действия около Триполи? Частите на Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар използваха фактора изненада, но не успяха за две седмици да достигнат до центъра на столицата. А отрядите, бранещи Триполи, се показаха неспособни да отблъснат частите на ЛНА по-далеч от града. Страните затъват все повече в "позиционна война". Междувременно на дипломатическия фронт избухват истински сражения между спонсори и съюзници на основните противоборстващи либийски групировки, пише Равил Мустафин, в. "Независимая газета".

На посещение в Кайро бе главнокомандващият ЛНА маршал Хафтар. По време на блиц визитата той разговаря с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси и с шефа на управлението за общо разузнаване Абас Камел.

Страната на пирамидите е не само най-близкият в пряк и преносен смисъл съюзник на настанилия се в Киренайка триумвират, включващ Халифа Хафтар, председателя на парламента Агила Салех и премиера на тамошното временно правителство Абдала Абдуррахман ат Тани. От гледна точка на общите интереси в антитерористичните усилия Либия и Египет представляват скачени съдове. От успехите на Хафтар в борбата срещу ислямистите, свързани най-вече с Мюсюлманските братя и Ал Кайда, а в по-малка степен - и с "Ислямска държава", и укрепили се във властовите структури на правителството на националното единство на Файез Сарадж, зависи сигурността на Египет.

Още по темата

Кайро води не по-малко ожесточена борба с ислямисткия терор на цялата територия на Египет, включително на Синайския полуостров. В Кайро със сигурност са обсъждани проблемите около офанзивата на Хафтар срещу Триполи и възможностите на Египет да подпомогне ЛНА.

Ас Сиси подкрепи антитерористичната операция на Хафтар, като заяви: "Трябва да се отървем от т. нар. опълченци и от терористичните групировки". Египетският лидер нямаше как да се изрази по-недвусмислено, тъй като в противен случай рискуваше да престъпи червената линия, хвърляйки предизвикателство към повечето страни от ЕС и САЩ. Всички те подкрепят Сарадж и не биха позволили Хафтар да бъде подпомаган открито.

Отстранявайки Муамар Кадафи, Западът съвсем не целеше после да отстъпи властта на негов клонинг, за какъвто е смятан Хафтар.

Затова египтяните не могат да участват открито в бойните действия на страната на Хафтар. В по-спокойна обстановка Кайро разрешаваше на авиацията си да бомбардира терористични бази на либийска земя, например в Дерна, Бенгази, Джуфра. В подобни случаи обаче нямаше щети за силите на Сарадж. Днес Кайро може най-много да рискува и без афиширане да изпрати военни съветници, разузнавателно-диверсионни отряди, дори тихомълком да достави оръжия.

Под шума от канонадата в околностите на Триполи се очертаха и други линии на напрежение. Първата минава между групата арабски спонсори на Хафтар (Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ) и западните държави с изключение на Франция. Според слуховете именно Рияд е "съблазнил" главнокомандващия ЛНА с голяма парична сума, частично предназначена за подкупване на милициите в Триполитания, само и само да обърнат гръб на Сарадж. Друга линия на противоречия разделя споменатите вече арабски страни от тандема Катар-Турция. Тези две държави подпомагат либийските Мюсюлмански братя, което буди гняв у Кайро, Рияд и Абу Даби.

Все по-ясно проличава взаимното недоволство между Париж и Рим. Французите притежават петролни активи в Киренайка, което до голяма степен обяснява симпатиите им към Хафтар. Италианците симпатизират на Сарадж. Но, както информира Ройтерс, Париж и Рим съвместно блокираха неотдавна призив на ЕС да бъде спряно настъплението на Хафтар в Либия.

САЩ продължават да критикуват Руската федерация. Изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар за Близкия изток Дейвид Сатърфийлд заяви, че Москва трябва да спре намесата си в либийските работи, и нарече тази намеса "опортюнизъм". А още преди това и американците, и британците много пъти обвиниха Русия, че уж подкрепяла тайно Хафтар, пращала в Либия наемници от частната военна компания "Вагнер" и доставяла нелегално оръжия и боеприпаси. Представители на Москва и на ЛНА отричат.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ подължават да плюнчат на Путин и на Мадуро дедовия, а сега ще плюнчат и на Хафтар дедовия направо ганг-банг и руска тройка.
1
3
 
27
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
А "Западът" не разбра ли че е бита карта и за нищо не става!? Само проблеми създават тия изкукали демократи-пенделгейзери! Демокрацията си отива идва времето на диктатурите, това е повече от ясно!