Странната студена война: Във висшата лига играят най-малко 3 държави

Защо Русия и Западът не бързат да форсират развитието на събитията
10 май 2019 19:36, Елка Василева
66
Странната студена война: Във висшата лига играят най-малко 3 държави
Снимка: архив, Reuters

Анализаторите не могат от години да се разберат как да описват днешните отношения между Русия и Запада. Най-често се използват термините "нова" или "втора студена война". Популярно е и предложеното от Марк Галеоти понятие "хибридна война", което впрочем повече заплита нещата, вместо да ги обясни.

Някои автори сочат за главен белег неяснотата, подразбирайки преходното състояние на мир между стабилните системи. Ситуацията може би е най-точно да се опише като стратегическа конкуренция на великите сили, връщане на международните отношения към историческата норма, макар при сегашните технологични условия. Но дори да използваме метафората студена война, говорейки за сегашното положение, се очертават разлики, биещи на очи, пише Андрей Сушенцов, "Независимая газета".

Днешната студена война май напомня класическата не повече, отколкото Втората световна - предшествалата я Странна война (Drole de guerre, Phoney war). Измислен от журналистите, терминът Странна война описва характера на бойните действия между враждуващите страни, по-точно почти пълната им липса с изключение на бойните действия по море.

Ако развием тази аналогия, може да опишем настоящото противопоставяне между Русия и Запада като "Странна студена война", в която почти не се водят нападателни действия, конфронтацията до голяма степен е символична и всяка страна разчита съперникът й да се вразуми или да секнат вътрешните му сили.

Странната студена война носи чертите на класическата студена война, но изразени в пъти по-слабо или променени. Глобалната стратегическа конфронтация между две страни отстъпи място на по-сложно стратегическо уравнение, включващо все повече линии на противопоставяне между регионални играчи. Във висшата лига играят най-малко три държави, а някои анализатори изброяват и до десет-петнайсет стратегически автономни силови центъра.

Ядреното възпиране остава стратегическа константа, но вероятността от голяма война намалява. Локалните опосредствани сблъсъци между САЩ и Русия слабо напомнят продължителните конфронтации от рода на Виетнамската война или войната в Афганистан. А както Москва, така и Вашингтон се налага постоянно да реагират на все по-голям брой и все по-непредвидими кризи.

В тези условия се девалвира почти сакралното някога понятие "съперник", "противник". Както всъщност и понятието "съюзник". Практически е изчезнало противопоставянето между икономическите системи, напълно независими навремето една от друга. Вместо него виждаме санкции и търговски бариери, но вече в рамките на единна глобална икономика.

Идеологическото съперничество е изместено от медийно бръщолевене. При все че напоследък в доктриналните документи на НАТО се говори за цивилизационна заплаха откъм Русия - руската цивилизация уж била изградена върху качествено други принципи от западната, - зад това всъщност се крие концептуално различие в подходите на Русия и на Запада към дилемата между сигурност и свобода.

Русия настоява: човекът е несъвършен, а мирът е крехко нещо и трябва да бъде поддържан с всички средства, включително да се замразяват противоречията и ако щете - дори да се оставят на власт авторитарни управници. Западът приема за предпоставка, че човекът е благ, а свободата му е по-скъпа от всичко. Съответно заради неговото освобождение си струва мирът да бъде нарушен, може да бъдат сваляни режими, дори да се започват войни. Всяка от тези интелектуални традиции се корени в стратегическия опит съответно на Русия и на Запада; и всеки смята, че истината е на негова страна.

Странната студена война изглежда е била неизбежна и началото й само отсрочено заради илюзиите на всяка от страните в представите й за другата през 90-те. Основополагащият акт Русия-НАТО от 1997 г. бе грешка според мнозина руски наблюдатели, а Съветът Русия-НАТО, създаден през 2002 г., никога не е действал като институция за уреждане на конфликти. По-скоро бе предназначен да символизира бъдещото единство между Русия и НАТО, останало несбъднато. По време на двете ключови кризи за европейската сигурност от началото на века - в Грузия през 2008 и в Украйна през 2014 г., Съветът спираше работа, вместо да се активизира.

Странната студена война представлява равновесна ситуация, тъй като произтича от липсата на по-добра алтернатива. Страните няма как да пренебрегнат взаимните разногласия, но не желаят окончателно да разрушат изградените връзки помежду си. За разлика от класическата Странна война, в която агресорът бе очевиден и която само отсрочи световната война, днешната Странна студена война е трайно, дългосрочно състояние. Всяка от страните вижда развръзката в шанса опонентът й да изгуби сили или, опомнил се, в един момент да промени своята политика. Съответно всеки - и Русия, и Западът, смята, че времето работи за него и не бърза да форсира събитията.
 

/БТА/
 


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Иво, Иво ... преди 1 месец
Рус си беше и рус си и остана ....
25
1
 
1
 
! Отговори
24 преди 1 месец
ДС,ЛУКОЙЛ,БУЛГАРГАЗ,СИК.ВИС,Т И М,БСП,ГЕРБ,ПАТРИОТИ,КТБ,ЦКБ,БУЛБАНК,ТОПЛОФИКАЦИЯ,ПЕЕВСКИ,Ц,ВАСИЛЕВ,Р.ОВЧ,ГОЦЕ,СТАНИШЕВ,ТИКВАТА,ДПС-ДОГАН,БПЦ-А СЕГА ЗАЩИТИ ТИ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРЯ ОТ РУСКАТА МАФИЯ
24
1
 
2
 
! Отговори
Чак мен ще ме заболи преди 1 месец
Има един момент, когато планетата решава да елиминира някой и го прави по някакъв начин .... Не ми е смешно, но се налага ...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Анонимен 18

Ami sled kato napisah poslanieto si na kirilica i poiskah da go publikuvam na Dnes.bg, stranicata ne mi pozvoli i sled 5-7-8 opita, az reshih da postvam kakvoto mi beshe na dushata, makar i po ne-mnogo predpochitam nachin. Ne se opitvaj da kritikuvash batkata :)
22
0
 
3
 
! Отговори
икономиз преди 1 месец
То е по-ясно и от бял ден, капитализите отдавна обвързаха печалбите с нарастването на населението. Расте населението, хипотетично нараства търсенето, значи почват да се печатат пари, тези пари се усвояват от политици и бизнесмени през странни банкови операции и офшорки и те така. Какви войни, как ще се губи население, това са потребители и кешавтомати, тук таме някой локален конфликт и това е.
21
4
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Ние го ядем отдавна от Лукойл.
20
8
 
3
 
! Отговори
Интересно преди 1 месец
Какво ли ще стане, ако някой руски мужик, прекали с водката и натисне червеното копче!?
19
1
 
8
 
! Отговори
В статията има и ... преди 1 месец
..попадения, но неспоменаването дори на един от глобалните участници в играта - Китай, я прави слаба, много слаба. Самовлюбено бъбрене и нищо повече. Клечка за зъби,пардон, мозък!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Световна война няма да има защото няма да има победител. Но за сметка на това Приодата ще ни унищожи ако продължават Капиталистите да я унищожават.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои интереси са си защитили Полша,Чехия и Унгария ?
16
2
 
8
 
! Отговори
До бай ганю преди 1 месец
Полша, Чехия и Унгария не са мишоци, те отстояват интересите си. Защо ние не можем? Кой ни пречи?
15
6
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 1 месец
А това не е ли простотия да пишеш на латиница на български сайт? Има руски сайт транслит.нет ( translit.net) за такива като теб. Там пиши на латиница, копирай и пренасяй. Може да имаш хубави идеи и мисли, но никой не иска да се напряга да ти ги чете.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Do #9 i Dnes.bg (redakcijata)
Shte budete li taka ljubezni da odjasnite dumata "pindostanski", zashtoto na men tja mi zvuchi poveche kato edna p-r-o-s-t-o-t-i-ja-, otkolkoto kato edna smislena duma. I mozhete da vuvedete sushto taka programa, kojato da blokira postvaneto na dumi nesushtestvuvashti v bulgarskija ezik.
otn: пиндостански
13
11
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 1 месец
а къде сме ние едни малки мишоци от които никъде никога нищо не зависи искащи хем да приличаме и имаме западни стандарти хем да си я караме по балкански през просото а и да толерираме руските извратени методи щото ни е страх да се опълчваме и е по лесно да се крием зад някой смел който може да тропва с крак и опълчва защитаващ фундаментални човешки ценности
така и ще си идем малки мишоци въобразяващи си че са котарак който всеки иска да погали и поласкае ама просто няма за какво
12
1
 
26
 
! Отговори
V преди 1 месец
Запада поддържа деспотични режими като в България и Саудитска арабия .В България няма нито един властник в затвора ,а уж признаваме и международния съд ;) Властта е превърната в пълна и тотална безнаказаност не случайно .За да има терор не трябва да има увластени в затвора .Всеки мазен тарикат с власт си играе със съдбата на хората като господ бог ,а те не могат да го съдят ,както е в САЩ ;)
11
5
 
5
 
! Отговори
Безбожници ! преди 1 месец
Въведете час по вероучение, в българското училище.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Западът приема за предпоставка, че човекът е благ, а свободата му е по-скъпа от всичко"
Хммммм.........а пък аз си мислех, че тия, оттатък голямата локва са били християни!!! Така поне дърдореха досега! А за християнина не грешния човек (пардон, при тях джендъра) е над всичко, а Бог!!! Явно ВСИЧКО което плещят е за заблуда на наивници като нас! А пък и те, с тая им слободия гледаме вече накъде са тръгнали - КЪМ АДА!!!! ПРАВ ИМ ПЪТ! И няма защо и нас да ни дърпат натам!
9
1
 
19
 
! Отговори
притеснен преди 1 месец
Света отива към война.
Уж отлагат, малко по малко, но ...

Да пази Господ !
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във висшата лига играят най-малко 3 държави. Така е, но докато висши пиндостански представители са принудени да играят на чуждо поле и често посещават Москва за срещи с Путин, нито един руснак не е ходил на крака във Вашингтон.
Свеж пример: на 12-14 май т.г., Помпео ще пристигне в Москва и Сочи за срещи и разговори с Путин и Лавров.
7
18
 
3
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
НАЙ-ЯСНОТО мерило за това, къде хората живеят по-добре, е миграцията на хора.
Милиони хора желаят да живеят в "лошия" Запад, а единици са тези, които предпочитат живота в Русия, Китай и Северна Корея.
Всичко друго е пропаганда и промиване на мозъци.