Бунтовното поведение на ученици в Европа в защита на природата

"Трябва да разрешим тези проблеми, не да си затваряме очите"
12 май 2019 22:20, Елка Василева
36
Бунтовното поведение на ученици в Европа в защита на природата
Снимка: архив, Reuters

Като забелязал край дома си оголени и зле поддържани тревни участъци, 13-годишният Никита Шулга стана съосновател на проект в Украйна, който превръща остатъците от храната в столовата на училището му в органична тор за създаване на здрава почва.

Британският ученик Еъртън Кейбъл е бил едва осемгодишен, когато научил за бездомните хора и така поел по пътя на активизма и учредяването на присъжданите на младежи награди "Вода, Въздух и Храна" (Water, Air and Food Awards WAFA).

Джорджия Мира, на 16-години, била подигравана, когато, вдъхновена от шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг, започнала климатични протести пред училището си в Южна Италия, но вярва, че бавно променя мисленето и на връстниците си, и на учителите.

Всички те са част от около 60 тинейджъри, призовали тази седмица възрастните да разрешат проблемите на климатичните промени и глада без повече отлагане, на четиридневна конференция за хранително-вкусовата промишленост в италианския град Милано.

"Трябва да разрешим тези проблеми, не да си затваряме очите /.../, защото, ако не го го направите, нищо няма да се промени", каза за фондация Томсън Ройтерс София-Кристина Борисюк - 13-годишна бивша съученичка на Шулга, която е съоснователка на проекта за компостиране.

"Ако не правим нищо, след 200-300 години, дори след 100 години, всички ще умрем, защото използваме много минерали и други ресурси, но не попълваме запасите", добави Шулга, чийто проект е обхванал 200 училища в цяла Украйна.
Тяхната цел е всичките 17 000 училища в Украйна да произвеждат собствен компост.

"Изчислихме, че всяко училище произвежда един тон органични отпадъци годишно. Ако всички училища компостират този отпадък, нашите депа за отпадъци ще станат по-малки, почвата ни ще стане много по-плодородна, а качеството на въздуха ще се подобри", каза Борисюк.

Решаващи години

Младежкият активизъм е в центъра на вниманието, откакто 16-годишната Тунберг стана известна миналата година със седмичните си протести пред сградата на парламента в Стокхолм, носейки плакат "Училищна стачка за климата".

Оттогава хиляди ученици по целия свят протестират като нея с искане за действия по климата, а младежки организации започнаха стачки с участието на ученици в повече от 40 държави.

"Тези няколко години са от решаващо значение /.../ действия трябва да бъдат предприети сега", каза Кейбъл, сега на 16 години, визирайки предупреждението на учените, че светът разполага само с 12 години, за да прочисти енергийната си система, ако не иска да се изправи пред потенциално катастрофални последици.

Младежите от WAFA са привлекли 100 000 ученици от повече от 1000 училища в 12 държави, които да се занимаят с проблеми около сигурността на водата, каза Кейбъл, който е агитирал срещу широк кръг проблеми, включително глада, отглеждането на животни в затворени условия и кибертормоза.

Учениците проверяват и изчисляват колко вода се пилее дневно заради течове от тръбите и кранчетата, за да разберат мащабността на проблема и след това как да го решат, каза той.

Намаляването на количеството вода, която се губи в резултат на стари, пробити тръби също е дейност, върху която Мира, от южния италиански град Бари, иска градските власти да работят.

Това е част от план за действие, изготвен от местния клон на глобалното движение на Тунберг "Петъчни дни за бъдещето", за по-добро управление на природните ресурси.

"Предлагаме също да се засажда ново дърво за всяко новородено дете в града", защото Бари има много малко зелени площи, каза Мира, която продължава всекидневните си протести, но каза, че иска да разшири темата.

Наскоро те организираха среща за връзките между климатичните промени и имиграцията.

Мария Елена Семедо, заместник-генерален директор на организацията на ООН по прехрана и земеделие ФАО, приветства младежите за това, че са изразили мнението си.

"Ако погледнете големите предизвикателства пред нас - да нахраним растящото население с по-малко разходи, да защитим околната среда и да променим поведението си като потребители, важно е да имаме, ако мога така да се изразя, такова бунтовно поведение", каза тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Така наречените зелени, са модерните комунисти, простотията се лее от тях, а те са безкрайно горди с този факт, разум нула, единствено утопии, вечно търсене и намиране на врагове, шизофреничен стремеж към унищожение на човешката цивилизация, насаждане на всеобща деградация, издигане в култ на мързела, простотията и дивотия /посредственост/.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗащо някой от тия загрижени "еколози" не накара австрийците да спрат дърводобива или да залесят час от пистите си за да може НАТУРА2000 да обхване 33% от територията както е в България, а не 12%. Някой чувал ли е за еко колониализъм?
24
2
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Тези малки хипи-сбърканяци не са лицето на младите европейци, това е евтина пропаганда, мозъчни промивки, социален инженеринг. "Грижа" за околната среда, мании по "здравословно" хранене и т.н. са модерни секти, очевадните задълбочаващи се дефекти на една умираща цивилизация. С посредственост, мързел и простотия или хипи-либерастията, пътя е само надолу.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите европейци ги е грижа за околната среда, какво дишат, какво ядът. Това говори за развито гражданско общество. Докато *** го интересува само ракията и салатата и да мучи срещу ЕС. Затова България ще си остане в кaлта.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хипи простотията която насаждате единствено ще доведе до края на Европа - няма разум тук, жалка деградантска история.
21
0
 
3
 
! Отговори
----------- преди 4 години
Така трябва да се спират китайците с нови екологични норми, на които не могат да отговорят, а не с мита и агресия. Но, все пак, децата е по- добре да се оставят да си учат уроците или да го правят лятото във ваканцията.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който на 20 години не е комунис, няма сърце, който на 40 е комунис няма акъл. Същото е и с тъй наречените хард еколози.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Псевдо еколози като Тома Белев се заиграват с екологията, така както ДПС с етническото самосъзнание и правят пари.
18
6
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Безмозъчни ***.
17
5
 
3
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
промити джендърски мозъци...а и нали е модерно да се протестира....макар че никой от тях не се отказва от айфоня....и не ходи пеша или с колело...и...т.н.....вместо да протестират да отиват да се учат за да може реално един ден със знанията си да направят света по чист...
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И най ми е писнало как проектират собствените си грехове върху целия свят и правят собствените си грехове общ проблем за който всички трябва да носим кръст. Расизма е измислен като концепция във Великобритания, расизма е прилаган от англичаните, расизма е обсесия на англичаните и американците но те натириха върху целия свят все едно всички сме склонни да правим йерархии базирани на бял и черен като тях. Света си се разделя по етнос Белият Човек е измислица на англичаните около 1600-та година
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха по-възрастните се осъзнаха и вече не се дават за всяко от тея изкуствени богоугодни, гълъбарски течения които са солидно нагласени и борбата е за милиарди, а ти си пионката.За това вече на ученици посегнаха след това какво на 5-6 годишни трябва да посягат като некви ислямисти които промиват децата си от малки против запада..*** е че се опорочават и истеризират иначе потенциално валидни проблеми и тенденции.. писнало ми е от западняците и тяхната загриженост и "доброта"
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради намалената активност на магнитното поле на Слънцето се задава глобално застудяване.Това води до повече облаци ,а оттам и до по-ниски температури.Не случайно през май месец още включваме печки и климатици.Отсега нататък за десетки години ще е така.А затоплистите ни плашат с глобално затопляне.Което е измислено с цел да се обират хората с данъци.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мнението на Ленин за "полезния ***" се възприема от големите индустриалци с пълна сила. Ето още един начин да ударят с данъци по-бедните държави които се опитват да копират дивият им капитализъм от "ренесанса". Но това вече не върви, защото едни са крали достатъчно и са на друга фаза, в която да не позволят на някой да тръгне по техния път, макар и с голямо закъснение.Но запада е благосклонен и вижда начин за контрол на собственото си население, чрез вноса на примитивни от гза на географията.
12
3
 
19
 
! Отговори
еврожендерска Европа преди 4 години
умни и красива, Европа е джудже, няма никакво значение какво прави Европа, но има значение какво прави Любимият Ви Китай - да денонощие замърсява повече от целият останал свят взет заедно и никой не му търси сметка. Така, наивници, харчете си парите за простотия, докато Китай стане Световен Хегемон и Ви наложи техните нива на Замърсяване. *** народ, Слаб Континент!
11
5
 
12
 
! Отговори
ергдфб преди 4 години
Отново мантрата "глобално затопляне".Уж умни деца,а не могат да видят,че климата се манипулира изкуствено.
10
3
 
15
 
! Отговори
Матю преди 4 години
Яко им пържат мозъците на младежта. Ама нека - да им дойде акъла ! ноо прости хора бе
9
4
 
8
 
! Отговори
дгд преди 4 години
еми друго си е да надуваш джуки и да слушаш чалга
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"след 200-300 години, дори след 100 години, всички ще умрем"Високи цели си поставчт някой! за мисля, че всички ще умрем много по-скоро и така е редно, за да има място за тези след нас.Ама като са рекли "не, ще умрем след 200-300 години..." Ще почакам и аз да ги видя...
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГлухарчетоА какво да правят? Да преследват кариери с модерн офиси с гурме обяд и кафе, шест цифрени годишни бонуси и да гледат, да си купят първото порше преди 26 годишна възраст ли?!?!?!