Дигиталната медийна война в Афганистан - талибаните стават репортери

Опонентите на групировката я обвиняват, че разпространява "фалшиви новини"
Обновена: 13 май 2019 20:18 | 13 май 2019 20:17,
8
Дигиталната медийна война в Афганистан - талибаните стават репортери
Снимка: Архив, Reuters

Забиулла Муджахид - главен говорител на талибаните и главен редактор на ежедневния новинарски бюлетин на бунтовническата групировка, започва всеки ден с подборка от новини от предната вечер за сраженията с американските и афганистанските сили.

Муджахид казва, че кара своя екип от редактори да сверяват фактите, подадени от някои от бойците на екстремистката ислямистка групировка, които упражняват и втора роля като репортери в 34-те провинции в цялата страна. Редакторите изготвят прессъобщения на пет езика и събират видеокадри и снимки, заснети със смартфони. След това главният редактор одобрява окончателните варианти на прессъобщенията, с акцент върху твърденията за победи на групировката във войната, която има за цел да свали подкрепяното от САЩ афганистанско правителство, преди те да бъдат публикувани от ИТ специалисти, базирани извън страната, пишат Абдул Кадир Седики и Рупам Джаин от Ройтерс.

Макар някои афганистански журналисти да твърдят, че точността на (тези съобщения) е несигурна, а опонентите (на групировката) я обвиняват, че разпространява "фалшиви новини", тази ловка медийна операция на талибаните се очерта като ключово оръжие в информационната война, която често поставя подкрепяното от Запада правителството и неговите американски партньори в положение на "догонващи".

Миналия месец например, талибаните бързо отрекоха участие в самоубийствено нападение срещу министерството на комуникациите в Кабул, за което впоследствие беше обвинена "Ислямска държава", докато информацията от правителството се появи с доста голямо закъснение.

Говорителите на талибаните твърдят също, че са разширили своя (информационен) обхват на фона на напредващите през последните месеци преки преговори между техните преговарящи и САЩ за прекратяване на войната в Афганистан. Често те реагират по-бързо от американските представители, давайки своя прочит на хода на преговорите.

"Каквото и развитие да настъпи на преговорите в Доха, ние информираме за това журналистите", каза Муджахид, добавяйки, че тези съобщения са адресирани към местни и международни аудитории.

Присъствие в интернет

Муджахид и неговият колега Кари Юсаф Ахмади - двама базирани в Афганистан говорители на талибаните, казват, че са упълномощени да контактуват с журналисти, да дават изявления и да пишат в Туитър. Те обикновено отговарят на текстови или аудио съобщения от кореспонденти на Ройтерс, базирани в Кабул, в рамките на един час.

Въпреки че местоположението им не може да бъде проверено, те използват афганистански телефонни номера за достъп до (мобилното приложение) WhatsApp. Имената, които използват, са псевдоними, предоставени им от талибанското ръководство.

"Не сме упълномощени да разкриваме истинските си имена, двата псевдонима, с които се подписваме, служат, за да се запази информационна идентичност", каза в телефонно интервю за Ройтерс Муджахид, който има повече от 42 000 последователи в Туитър. През 2011 г. талибанското ръководство започна редовно да публикува постове в Туитър - изненадващ ход на радикалното ислямистко движение, което някога забрани повечето форми на модерни забавления.

Сега те използват за комуникация мобилните приложения за съобщения WhatsApp, Viber и Telegram на английски, пущунски, дари, арабски и урду.

"Ние разбираме колко е важно да разпространяваме информация за нашия джихад и нашата решимост да възстановим Ислямското емирство в Афганистан", каза Муджахид, който твърди, че получава месечна заплата от 14 000 афгана (180 долара), плюс 128 долара за интернет
и мобилни разходи.

"Сега много дипломати от различни страни търсят контакти с нашите лидери и следят какво пускаме в социалните медии. След 17 години борба ние фактически печелим реалната война (на бойното поле) и дигиталната война срещу неверниците и срещу марионетния режим, установен от американците за управление на Афганистан", добави той.

Афганистанските и западните представители оспорват и двете твърдения. Според тях правителствените сили и техните военни съюзници нанасят тежки загуби на талибаните на бойното поле и продължават да нанасят унищожителни въздушни удари срещу техните лагери. Медийната операция на талибаните се отхвърля като дезинформация.

"Техните фалшиви твърдения и изопачени съобщения стигнаха до абсурдно ниво извън всяко благоразумие", каза полковник Кнут Питърс, говорител на натовската операция "Решителна подкрепа" в Афганистан, който внимателно следи изявленията на талибаните. "Те явно се опитват да повишават собствената си самоувереност, докато бойците им масово измират", добави той.

От октомври насам официални представители на САЩ и талибаните водят преговори с цел да се подготви почвата за изтегляне на силите на САЩ в замяна на гаранция от талибаните, че страната няма да се използва като база за екстремистки атаки на други места. През последните месеци талибаните многократно отхвърляха призивите да обявят примирие и вместо това засилиха атаките си срещу афганистанските сили и правителствените служби.


Нюзрумът на талибаните

Афганистански журналисти, които отразяват (борбата срещу) талибаните от 1990-те години насам, казаха, че преди появата на социалните медии групировката е изпращала ръкописни памфлети и новинарски съобщения на афганистанските репортери, базирани в Пакистан и Афганистан.

Според Джавед Хамим Какар, водещ редактор в "Паджвок Афган Нюз", най-старата частна новинарска агенция в страната, оттогава бунтовническата групировка е създала цялостна мрежа за разпространение на новини. Но тенденцията да се изопачава броят на жертвите подкопава достоверността на информационните операции на талибаните. През април например те съобщиха, че бойците им са предприели успешна атака срещу Баграм, най-голямата американска ВВС база в Афганистан на около 50 км северно от Кабул, твърдейки, че са били убити или ранени десетки чуждестранни военнослужещи.

Американски официални представители в Кабул отрекоха да е имало такава атака. "Ако им поискате информация, те реагират много бързо, но точността им винаги е под въпрос. Пропагандата е част от борбата, а талибаните са много добри в това отношение", каза Какар.

Муджахид и Ахмади признават, че е имало многобройни случаи, при които са публикували непроверени твърдения за нападения и че понякога бойците са подавали изопачени данни. "Има обвинения, че нашата информация изобилства със склонност към сензации и "разкрасяване", но ние никога не се отказваме от истината и веднага се коригираме", каза Ахмади.

Правителството също е често обвинявано, че раздува своите информации от бойното поле. Високопоставен служител от силите за сигурност, запознат с положението, призна, че правителството често "занижава" данните за загубите на афганистанските сили, като в същото време с готовност предоставя данни за убитите според него бойци на талибаните. Няма независимо потвърждение за данните, които съобщава всяка от двете страни, което прави невъзможно да се състави пълна картина за реалната ситуация на терена.

Комуникационната операция на талибаните, която сега струва около 25 млн. афгана (323 000 долара) годишно, започва от малък офис в Кабул още когато ислямистите управляват страната от 1996 до 2001 г., и се разраства след свалянето им от власт. Сега те издават шест списания на пущунски, дари, урду и арабски, и пускат новинарски емисии по 10 уебсайта на пет езика, като поддържат и по-малки сайтове с теологична насоченост, видеоматериали и военна поезия, автори на която са техни бойци.

"Въпреки заплахите сега ние успяваме да поддържаме ефикасна медийна служба. Но от ключово значение е да държим в тайна самоличността си, понеже ние побеждаваме и врагът ни става все по-озлобен от безсилие", добави Ахмади.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Учат се преди 4 години
Учат се, учат се. Ще започнат да л'ъжат по-добре и от американските си колеги-журналисти.
3
1
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Дами и господа графични дизайнери ! СПИТЕ ЛИ ??? Или чакате да ви наемат поредните охранители ??? майтап да става :)
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветският съюз се справяше по-добре там.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закъснели са. В целия останал свят талибаните отдавна са станали репортери и журналисти. Естествено, запазили са си манталитета да лъжат, крадат, мажат и преписват.