Приятелите Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?

Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ
Обновена: 9 юни 2019 21:52 | 9 юни 2019 20:00, Екип на Bloomberg
179
Приятелите Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?
Снимка: Reuters

Китайският президент Си Дзинпин имаше важен екскурзовод по време на посещението си на Международния икономически форум в Санкт Петербург тази седмица - неговият "доверен приятел“ - руският президент Владимир Путин, пише CNN.

Приятелската атмосфера обаче беше нещо повече от обичайната демонстрация на руско-китайската дружба. Икономическият форум в Русия беше повод за Путин и Си да покажат единен фронт в по-широка конфронтация със САЩ.

Още по темата

Малко преди форума Русия и Китай обявиха мащабна сделка: в сряда китайският технологичен гигант Huawei подписа споразумение с MTS - най-големият руски оператор, за разработване на 5G технологията и стартирането на мрежа от пето поколение в Русия.

Сделката беше сключена в момент, в който Huawei, една от най-важните компании в Китай, се оказа в центъра на ескалиращата търговска война между Пекин и Вашингтон.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани на технологичния гигант участие в изграждането на 5G мрежата в САЩ заради опасения в шпионаж, като призова американските съюзници да последват примера им, докато Huawei отрича, че продуктите ѝ представляват риск за националната сигурност.

Забраната носи риска от "технологична война"

На форума в Санкт Петербург Путин застана твърдо на страната на Huawei, предупреждавайки, че действията на Вашингтон рискуват да дадат началото на "технологична война".

"Нека вземем например ситуацията около Huawei, която не само е изгонена, но и безцеремонно е изтласкана от световния пазар", каза той. "Някои вече определят това като първата технологична война в новата цифрова ера", коментира руският лидер.

Лесно е да се проследи защо симпатиите на Путин накланят към Huawei.

Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ след анексирането на Крим през 2014 г. Санкциите и рисковият инвестиционен климат възпрепятстваха множество чуждестранни преки инвестиции, което принуди Москва да се насочи към китайските инвестиции като по-надеждна алтернатива на западните.

Би могло да се очаква руският лидер да продължи да търси затопляне в отношенията с китайските си партньори и след края на посещението на Си в Санкт Петербург в усилията си да подобри имиджа на страната като инвестиционна дестинация.

Четете още новини в Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уолмарт изхвърли всички американски стоки от равтовете си, и сега във всяко кътче на САЩ се продават китайски стоки. Американската икономика не може да конкурира китайската по цени и качество, американците които преди проузвеждаха стоките които сега са заменени с китайски са без работа. В САЩ има цели пустеещи градове пълни с бездомници и безработни защото няма работа.
76
1
 
4
 
! Отговори
кварк преди 4 години
Къде продават дронирани пици,че глад!?
75
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на диваците ще кажа, че жалката ви пропаганда се видя на изборите колко лови дикиш... РУСИЯ НЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА ЗАПАДНОТО ЦИВИЛИЗАЦИОННО ПРОСТРАНСТВО, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА УСИЛИЯТА НА БЪЛЛГАРИЯ, КОЯТО Й ДАДЕ ЕВРОПЕЙСКА АЗБУКА И РЕЛИГИЯ! НО БЪЛГАРИЯ ПРИНАДЛЕЖИ НА ТОВА ПРОСТРАНСТВО - 2 МЛН. БЪЛГАРИ СА НА ЗАПАД, 1 НЕ ОТИДЕ В ЖАЛАКАТ ВИ РУСИЯ ДА БАЧКА!
74
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия трябва да сподели природните си богатства с цивилизованите деморактични страни, не е справедливо една страна да притежава толкова много ресурси докато икономиката на цивилизования запад се задъхва от нужда за суровини.
73
6
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 67 преди 4 години
Руснаците никога не са били егоисти, а и не е правилно да държиш една шеста от сушата празна, когато една шеста от населението няма къде да легне в своята.
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Настъпващият отказ от долара.
71
8
 
1
 
! Отговори
НОРМАЛНО Е преди 4 години
ЛУЗЪРИТЕ ДА СЕ СЪЮЗЯВАТ СРЕЩУ СВЕТОВНИЯ ХЕГЕМОН.
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РАШКИ, МНОГО СТЕ ДОБРИ ТУКА НА ЛОЗУНГИТЕ, НО СТЕ ДАЛЕЧ ОТ РЕАЛНОСТТА! ВИЖТЕ СТОКООБМЕНА НА КИТАЙ СЪС САЩ И ТОГАВА С РУСИЯ И ТОГАВА ПРИКАЗВАЙТЕ КОЙ НА КОГО Е ПРИЯТЕЛ! КИТАЙСКО АМЕРИКАНСКИЯТ ОБМЕН Е В ПЪТИ ПО- ВИСОК ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ.
69
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Стоките, произведени в Китай днес, са по-евтини, и в повечето случаи по-добри от американските.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те така китайците анексират освен американска територия по градовете и американски компании. Скоро работодателите там ще са само китайци.
67
0
 
4
 
! Отговори
времевамаса преди 4 години
БГ страна-джудже ли е ,а ЕС бил техно-гробище!
66
1
 
10
 
! Отговори
привет от Русия преди 4 години
В Русия никой не се интересува какво става в членката на ЕС и НАТО България.
65
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУБЛОФИЛИТЕ ДА НЕ СЕ РАДВАТ ТОЛКОВА НА КИТАЙСКИТЕ ПРИЯТЕЛИ, НАВРЕМЕТО ТАКА СЕ РАДВАХА НА БРАТСКАТА ДРУЖБА С ХИТЛЕР, НАЛИ СА БАЛЪЦИ... ТА КИТАЙ ТОЧИ ЗЪБИ ДА СИ ВЗЕМЕ СИБИР, КИТАЙСКИ ТУРОПЕРАТОРИ ПРИВЛИЧАТ ТАМ ТУРИСТИ С РЕКЛАМАТА : ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ СЕВРЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ...
64
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от Германия Руските диваци си намериха майстора ! Китайците съвсем необеспокоявани се заселват нелегално в руска територия , а Путин дори не желае да реагира понеже се страхува да не загуби китайските инвестиции ! Гледайте клиповете качени от руснаците , хората питат къде е държавата и защо Путин не реагира ?! Ще стане нещо като кон за кокошка , анексираха Крим ,а ще дават на китайците източната част на русия ! Евалла на китайците , по безкръвен начин анексират територии от русия !
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като полуостров Крим се присъедини, Русия е абслолютен военен хегемон в Черно море.
62
4
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До АнонименТеб какво те топли,че китайците превземали Русия!?Да не мислиш,че подкрепени от руската военна мощ ще простят на САЩ и Запада?Руснаците са майстори на оръжията,но хем нямат пари,хем не ги бива да организират масово производство.А Китай има и двете!Представяш ли си какво става,ако руското оръжие започне да се произвежда в промишлени количества?Единствения изход на САЩ и Запада е незабавно да спрат войната с Русия и така да стопират тясното сближаване с Китай!
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция може да закрие за американски кораби достъпа до Черно море.
60
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЖУДЖЕТО Е ПО -НИСКО ДОРИ ОТ КИТАЕЦА! НО ПРИДВОРНИТЕ ФОТОГРАФИ НЕ СМЕЯТ ДА ПРИЛОЖАТ ФОТОШОП КАТО С ВАСАЛА РАДЕВ, ЩОТО КИТАЙСКАТА РЕАКЦИЯ ЩЕ БЪДЕ ТВЪРДА!
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ загуби ролята си на световен лидер. Новите лидери са Русия и Китай, моделът вече е многополюсен.
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия ли не произвежда бе глупaк? Самолети, космически ракети, спътници, космически станции и сонди, камиони, автомобили, влакове, мотоциклети, танкове, бронирани машини, балистични и крилати ракети, радари, електроника, оптика, микро процесори, кораби, ледоразбивачи, подводници, дронове, химиески продукти, земеделски продукти, алкохол и какво ли не. А ти освен да миеш кeнефите на тираджиите в Германия за друго не ставаш.