Приятелите Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?

Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ
Обновена: 9 юни 2019 21:52 | 9 юни 2019 20:00, Екип на Bloomberg
179
Приятелите Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?
Снимка: Reuters

Китайският президент Си Дзинпин имаше важен екскурзовод по време на посещението си на Международния икономически форум в Санкт Петербург тази седмица - неговият "доверен приятел“ - руският президент Владимир Путин, пише CNN.

Приятелската атмосфера обаче беше нещо повече от обичайната демонстрация на руско-китайската дружба. Икономическият форум в Русия беше повод за Путин и Си да покажат единен фронт в по-широка конфронтация със САЩ.

Още по темата

Малко преди форума Русия и Китай обявиха мащабна сделка: в сряда китайският технологичен гигант Huawei подписа споразумение с MTS - най-големият руски оператор, за разработване на 5G технологията и стартирането на мрежа от пето поколение в Русия.

Сделката беше сключена в момент, в който Huawei, една от най-важните компании в Китай, се оказа в центъра на ескалиращата търговска война между Пекин и Вашингтон.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани на технологичния гигант участие в изграждането на 5G мрежата в САЩ заради опасения в шпионаж, като призова американските съюзници да последват примера им, докато Huawei отрича, че продуктите ѝ представляват риск за националната сигурност.

Забраната носи риска от "технологична война"

На форума в Санкт Петербург Путин застана твърдо на страната на Huawei, предупреждавайки, че действията на Вашингтон рискуват да дадат началото на "технологична война".

"Нека вземем например ситуацията около Huawei, която не само е изгонена, но и безцеремонно е изтласкана от световния пазар", каза той. "Някои вече определят това като първата технологична война в новата цифрова ера", коментира руският лидер.

Лесно е да се проследи защо симпатиите на Путин накланят към Huawei.

Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ след анексирането на Крим през 2014 г. Санкциите и рисковият инвестиционен климат възпрепятстваха множество чуждестранни преки инвестиции, което принуди Москва да се насочи към китайските инвестиции като по-надеждна алтернатива на западните.

Би могло да се очаква руският лидер да продължи да търси затопляне в отношенията с китайските си партньори и след края на посещението на Си в Санкт Петербург в усилията си да подобри имиджа на страната като инвестиционна дестинация.

Четете още новини в Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бих казал, че това са искрени приятелства. Като приятелството Русия-Турция, опитват се да се репчат на Запада. Не виждам голямо бъдеще..
36
7
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 години
Маани бегай бе. Руската "мечка" била до рамото на високия строен китаец.На Путин трябва да му се вика умалително Лилипутин.
35
0
 
2
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
До Гледна точка 35Е да де, ама този главоч както го наричаш е президент на най-силната държава и всъщност не длъжен както той така и всеки друг президент да разбират от високи технологии.
34
6
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
Винаги съм мислил китачетата за дребни Хааа ха. Имало и по-дребни.Всъщност за Русия Китай е не по малко опасен от САЩ. САЩ с удоловствие ги тика да се прегърнат.Мястото на Русия е в ЕС в съюз с Германия. Това е бъдещето на ЕС и България ще е добре в този най-естествен съюз на света.
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31 Джуджето разбира толкова от високи технологии колкото бай ви Тошо от полупроводници. - Вовата си има академици, които разбират от високи технологии. Той владее друга технология - как да поставя враговете си на колене
32
2
 
13
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
До анонимен 23,По-голяма глупост, от тази, дето си написал не бях чел! Как точно определи, че за да се съхрани Русия територията си(около 17млн.кв.км.), трябва населението и да стане поне 300млн.д.? Само за справка- Канада също има около 10 милиона кв.км. територия и население по-малко от това на Полша(около 35млн.д.). Айде сега искам да сметнеш приблизително колко трябва да стане населението на Канада, за да съхрани и тя огромната си територия!
31
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Сталим е тексасец!
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхте ли сега на снимката кои двама командват света?
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай няма демокрация и избори, просто китайците смятат за нелепо да влизат в кабинки и да задраскват бюлетинки. Страната се управлява авторитарно от Комунистическа партия. За 30 години от бедна страна се превърна в първата световна икономика. Годишен икономически растеж 6-7%, САЩ едва го докарват до 3%. През 2022 година в Китай няма да има бедност, няма да има и демокрация. И през 2030г пак няма да има демокрация а стандарта на живот ще бъде стравним с Германия и Швейцария.
28
1
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Щатския тромпет да не разбира повече??Не, и той е същият rлавоч.За него не съм сигурен дали разбира от нещо..
27
2
 
7
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
До Гледна точка 31Щатския тромпет да не разбира повече???
26
8
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Джуджанка...
25
11
 
3
 
! Отговори
Тайван Завинаги преди 4 години
на Снимката 2-***, дето със сигурност са за Бесилото!!
24
16
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Джуджето разбира толкова от високи технологии колкото бай ви Тошо от полупроводници...
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Футуролог 25Хо-хо-хо-хо-хо.................СССР беше ако не по-силен, то поне беше наравно със западенското "общество"!!! И НИЩО В СВЕТА НЕ СЕ ПРАВЕШЕ БЕЗ ОДОБРЕНИЕТО НА СССР! Затова и положиха много усилия (подкупите на длъжностни лица са измислени не от нашите политици, те съществуват от древността!) да го разбият отвътре! Но.....на всяка подлост има ОТГОВОР! Не се притеснявайте........и вашата кравария ще свърши зле, но за разлика от Русия, НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ КЪМ МОГЪЩЕСТВОТО СИ!!!
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Гледна точкаНе бе, ти разбираш повече от високи технологии от Путин хехе смешници със самочувствие!
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Ха-ха-ха..............че ТЯ РУСИЯ, ОТКАКТО СЪЩЕСТВУВА СИ Е ТАКА!!! Да си виждал герба им - двуглавия орел - едната глава гледа на изток, другата на запад! ТОВА Е ЕВРАЗИЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, дрончо!!!
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха " краставите магарета се надушват' пише по долу верен герберски труженик, дето Бойко след това си дезинфекцира ръцете! Я се вижте какви сте крастави и заразни, щом Вожда Ви го е гнус от Вас! хахаха
19
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хам Хам и като за начало Сибир...-------Не съвсем, но в общи линии си отгатнал!Проблема на Русия е във все по-снижаващата се раждаемост и ниската численост на населението й (140 милиона) за такава огромна територия!За да, се съхрани като държава населението на Русия (при тази огромна територия) трябва да е минимум над 300 милиона! - нещо абсолютно невъзможно в краткосрочен интервал от време (50години)!
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ" Странно, "екипът на блюмберг" дали някога е чувал, че Русия, откакто съществува, все им бърка в жлъчката на западенците и все си е под санкции!!! Ама за да знаеш това, трябва да си чел много, да си умен, честен, любознателен и да не си кривиш душата за да заработиш 30-те сребърника!