Приятелите Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?

Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ
Обновена: 9 юни 2019 21:52 | 9 юни 2019 20:00, Екип на Bloomberg
179
Приятелите Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?
Снимка: Reuters

Китайският президент Си Дзинпин имаше важен екскурзовод по време на посещението си на Международния икономически форум в Санкт Петербург тази седмица - неговият "доверен приятел“ - руският президент Владимир Путин, пише CNN.

Приятелската атмосфера обаче беше нещо повече от обичайната демонстрация на руско-китайската дружба. Икономическият форум в Русия беше повод за Путин и Си да покажат единен фронт в по-широка конфронтация със САЩ.

Още по темата

Малко преди форума Русия и Китай обявиха мащабна сделка: в сряда китайският технологичен гигант Huawei подписа споразумение с MTS - най-големият руски оператор, за разработване на 5G технологията и стартирането на мрежа от пето поколение в Русия.

Сделката беше сключена в момент, в който Huawei, една от най-важните компании в Китай, се оказа в центъра на ескалиращата търговска война между Пекин и Вашингтон.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани на технологичния гигант участие в изграждането на 5G мрежата в САЩ заради опасения в шпионаж, като призова американските съюзници да последват примера им, докато Huawei отрича, че продуктите ѝ представляват риск за националната сигурност.

Забраната носи риска от "технологична война"

На форума в Санкт Петербург Путин застана твърдо на страната на Huawei, предупреждавайки, че действията на Вашингтон рискуват да дадат началото на "технологична война".

"Нека вземем например ситуацията около Huawei, която не само е изгонена, но и безцеремонно е изтласкана от световния пазар", каза той. "Някои вече определят това като първата технологична война в новата цифрова ера", коментира руският лидер.

Лесно е да се проследи защо симпатиите на Путин накланят към Huawei.

Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ след анексирането на Крим през 2014 г. Санкциите и рисковият инвестиционен климат възпрепятстваха множество чуждестранни преки инвестиции, което принуди Москва да се насочи към китайските инвестиции като по-надеждна алтернатива на западните.

Би могло да се очаква руският лидер да продължи да търси затопляне в отношенията с китайските си партньори и след края на посещението на Си в Санкт Петербург в усилията си да подобри имиджа на страната като инвестиционна дестинация.

Четете още новини в Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
3
 
! Отговори
хахаааа..... преди 4 години
До 133Само България - на никого не е нужна.....
116
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е от огромно значение за Китай, защото договорът за аренда на Сибир, осигурява на китгайците така необходимите клечки за хранене. Иначе, умират от глад!
115
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
путин е като всяка руска жена като види някъде малко пари в случея китайски си разтваря крачката
114
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво може да се крие Гей връска с путин в ролята на пасивния
113
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия блато в северен Китай
112
1
 
14
 
! Отговори
Следваща стъпка преди 4 години
Съвсем закономерно е да се очаква бъдещ военен съюз между двете страни.
111
2
 
3
 
! Отговори
Kolio преди 4 години
Навсякъде важи мотото:Пре..и другарче!!!!!
110
12
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
Китайците отдавна искат да завладеят Русия - пазарно и териториално.
109
16
 
21
 
! Отговори
ДО 149 преди 4 години
КРАВЕШКИТЕ *** КОПАТ ОТ ЯД , ДНИТЕ ВИ СА ПРЕБРОЕНИИИ КРАВЕШКИ ОЛИГОФРЕНИИИИ, ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ПРОТИВ ТЕРОРИСТИТЕ ФАЩ , РУСИЯ И КИТАЙ СА НОВИТЕ СВЕТОВНИ ЛИДЕРИИИ И КОЛКОТО И ДА ТИ Е ТЕГАВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИМИРИШ МУХАХАХАХААААА СМЪРТ НА ФАЩ СМЪРТ НА ФАЩ СМЪРТ НА ФАЩ СМЪРТ НА ФАЩ СМЪРТ НА ФАЩ СМЪРТ НА ФАЩ
108
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Е КАК КАКВОТова което описах в предишния пост 150 е цената за пазенето на парите вероятно... Само българските русофили си мислят че, на Путин му пока за руснаците, даже и руснаците не си го мислят това!
107
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем ще им изпържат мозъците с атази 5G мрежа. И без друго не им е лесно на горките руснаци.Китай е превзел Русия, това благодарение на Путин и сие: излезе на ПЪРВО място в света по износ на дървесина, при полижение че, дърводобивът там е ЗАБРАНЕН ! Изсичат Сибир безплатно, изгарят останалото полицията не реагира на сигналите за палежи дадени от руснаците, даже с филмови доказателства! Руснаците ги изселват, строят и заселват с китайци цели градове - вижте в нета какво става в Омск!
106
14
 
6
 
! Отговори
Е КАК КАКВО преди 4 години
В какви банки Путин крие своите милиарди? Мислите ли, че ще го прави в западни банки? Естествено, че в комунистически банки. От там и необходимостта от дружбата между двете диктаторчета. Копейкаджиите сега ще се нахвърлят да слагат минусти през проксита. Но все пак ги разбирам, бездарни са и търсят лек начин за припечелване. За съжаление много от т.нер "полезни ***" се връзват на хорото.
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 147 АнонименА ми пропада сайтчето като Бг кошарата и цензурата е голяма като вгендарския весник "дневник"
104
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само препечатвате пропагандни *** от западната пропаганда!Това сайтче е просто смешно. Тук няма едно разумно, обмислено и вярно твърдение по който и да е световен въпрос.Само въздух и пропаганда.Не ви ли е срам, за пари да превръщате журналистиката в подигравка?
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на форума в петербург американците са 500най големия външен инвеститор в русия е сащот там нататък който има мозък да си прависметката
102
6
 
22
 
! Отговори
Муууу преди 4 години
На говедарите им се стъжва все повече и повече с всеки изминал ден. Найс, а!
101
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После Путина придут куда более жсткие люди.- Това е все едно да кажеш, че след Бойко Борисов ще дойде Крали Марко. Всеки, който поне малко се е ровил в историята знае, че след силен цар идват няколко слаби. Така работи всяка авторитарна конструкция.
100
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двамата вечни президенти са големи приятели, каквито приятели бяха Хитлер и Сталин преди 22 юни 1941. Сталин беше официално поканен в оста Рим-Берлин-Токио и само голямата алчност на Сталин за чужди земи предотвати влизането на СССР в тристранния пакг.
99
17
 
8
 
! Отговори
Кфк преди 4 години
Жълтите скоро ще откраднат половината територия на руската ***, от няколко години хиляди китайци купуват огромни земни участъци в южните части на руския обор, гонейки местното население!С благословията на руските губернатори, които прибират за услугата милиони долари-жълтите се населват в руски земи, като палят ферми, къщи и тотално изгонват всичко руско. Има хиляди клипове в тубата....
98
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарят Сталин да се изкаже, как възприемаше приятелството.