"Епицентърът на войната" - Ще бъде ли Украйна главен съюзник на САЩ?

Как смята Киев да влезе в НАТО и да получи оръжия?
13 юни 2019 17:22, Елка Василева
93
"Епицентърът на войната" - Ще бъде ли Украйна главен съюзник на САЩ?
Снимка: архив, Reuters

"Епицентър на войната срещу руската агресия, разгърната против целия свят" - така нарече Украйна конгресменът Майкъл Маккоул, предложил преди седмица и нещо да се издигне на ново равнище американско-украинското военно сътрудничество. Новият законопроект "За подкрепа на Украйна с цел защита на нейната независимост, суверенитет и териториална цялост" цели според политика "да се повиши отбранителната способност на украинската държава".

Той предвижда доставки на смъртоносни оръжия за Киев, нова програма за обучение на украински войници и най-важното, предоставя на Украйна нов статут като "major non-NATO ally" - главен съюзник на САЩ извън НАТО, пише Глеб Иванов, "Аргументи и факти".

Думата "главен" не бива да заблуждава. Такъв статут имат днес още 16 държави. Сред тях са Южна Корея, Израел и Япония. На първо място новият статут ще улесни снабдяването на Украйна със смъртоносни въоръжения, включително противотанкови, противокорабни и противовъздушни системи.

Но има и друго, още по-приятно за украинските политици. В текста се казва, че новият статут на Украйна ще е в сила "до евентуалното влизане на страната в НАТО".

Новият украински президент Володимир Зеленски заяви още по време на предизборната надпревара, че не планира да промени курса на страната към влизане в НАТО и ЕС. Преди да вземе решение, той смята да проведе общонароден референдум, щом "обясни" на украинците какви предимства носи членството в северноатлантическия алианс.

Как смята Киев да влезе в НАТО и да получи оръжия?

Украинските политици отхранват идеята за членство в НАТО, откакто страната е получила независимост, но минаха към конкретни действия след "оранжевата революция", когато президент бе Виктор Юшченко. През 2009 г. Киев поиска НАТО да му предостави План за действия за членство (ПДЧ) - това е първа стъпка за влизане в алианса. Франция и Германия обаче блокираха процедурата за интегриране на Украйна в пакта. Съответно на украинците все още не е предоставен ПДЧ.

След избухването на конфликта в Донбас САЩ започнаха да доставят на Украйна военни материали. Американските пратки обаче включват летални оръжия едва от 2018 г. (разрешението бе издадено от Доналд Тръмп през декември 2017 г.). Дотогава САЩ не доставяха такива по молба на европейските страни, които с право се опасяваха, че ще последва ескалация на конфликта в Донбас.

Освен това военни инструктори от НАТО подготвяха украински войници, изпращани в зоната на антитерористичната операция (срещу проруските сепаратисти, б. пр.). Военните в Украйна впрочем твърдят, че американските специалисти също биха могли да черпят опит от опитните украинци. "Вземаме от тях най-доброто, а и те научават много неща от нас. Защото кога са воювали британците за последен път? В пълен мащаб - при конфликта на Фолклендските острови. Американците пък - във Виетнам", коментира пред журналисти командващият 93-та механизирана бригада "Холодний яр" Богдан Днипрук.

"Това няма да доближи Украйна до НАТО"

Независимо от гръмките формулировки Украйна едва ли ще има съществени ползи от новия статут, убеден е програмният директор на Валдайския клуб Тимофей Бордачов: "Фактически той не дава нищо ново на Украйна. По-скоро е нужен на САЩ като още една възможност да говорят, ако потрябва, от името на украинските интереси"- По думите на експерта Вашингтон лесно може да даде на Киев статута "главен съюзник", тъй като на практика американците не поемат никакви нови ангажименти: "Не се задължават с нищо - нито с оръжейни доставки, нито с практическа подкрепа, нито с военнополитическа подкрепа за Украйна".

Той няма и да доближи Украйна до НАТО. "Мajor non-NATO ally", напротив, подчертава, че става дума за съюзник на САЩ "извън НАТО". Такъв статут имат държави, които по различни причини не държат на членство в пакта въпреки тесните си връзки със САЩ в отбраната", отбелязва Бордачов. Колкото до разширяване на доставките на смъртоносни оръжия, те вече са започнали и тук надали ще има коренни промени: "Заради това няма да ескалира и ситуацията в Донбас - там нещата са свързани най-вече с политическите реалности в самата Украйна и с руско-украинските отношения като цяло".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: натокиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Xoxлите могат да научат американосите как се мре в руско обкръжение! Ценно, а???
81
2
 
1
 
! Отговори
Кой кой преди 4 години
Кой иска война бе тарикати милиардери и вие ще си отидете като мишки.
80
5
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Украйна съвсем скоро ще бъде присъединена към Русия. Като и Беларус. Други варианти просто няма!
79
3
 
2
 
! Отговори
Адолф Путлер преди 4 години
Путин се постара това да стане
78
2
 
5
 
! Отговори
знае те ли преди 4 години
ЧЕ УКРАЙНА ЩЕ СТАНЕ РУСКИ С ТЕЗИ АМЕРИКАНСКИ ВЪОБРАЖЕНИЯ-ЩЕ ЗАБРАВЯТ НАТО И ЕС
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа няма полза от такъв конфликт,а има полза от сътрудничество с Русия.ЕС е създаден именно с тази цел,да няма войни и да не се повтарят войните от ПСВ и ВСВ война,глобализма също е с подобни идеи,за да няма войни.
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До България в NATO и ЕСТе самите украинци са руснаци по произход ,мнозинството 80-90% са руснаци,ако няма натиск върху тях,те сами ще преминат към Русия и то с песен на уста,без дори Русия да ги иска.Брат брата убива,представи си,австрийските немци да избиват немците в Германия, същото е и между Украйна и Русия,а в Белорусия са 99% руснаци.
75
4
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
"Как смята Киев да влезе в НАТО и да получи оръжия?"Хахахаха няма да получава а ще си купува.....умрели гринговците за укритата...няма ли *** и изгода от укрите....гринговците са ги зарязали веднага.
74
4
 
3
 
! Отговори
гого преди 4 години
урките опитни зайчета на САЩ, нсивни до припадък....пушечно месо в изобилие
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките хора в Украйна! Съсипват ги...и никой няма да им помогне. Това още веднъж показва колко дълбоко затъва света, вместо да върви към еволюция.
72
5
 
6
 
! Отговори
гого преди 4 години
какви ракети бе, още с първата изстреляна и ще бъде зелен свеъофар за Путин да прегази утките.Да не говорим че голяма част от войската ще мине на руска страна другата няма и да излезе от казармите щото неможе ...
71
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Две украински фирми вече тестваха ракети с обсег над 400 км - КБ Луч - Киев и КБ Южное - Днипро. Елха и Гръм. Украинската рмия вече е 250 000 и с достатъчно въоръжение.
70
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Донбас и Крим ще получат статута на Северна Лорея, а останалата част на Украйна - на Южна.
69
12
 
7
 
! Отговори
На чужд гръб 100 преди 4 години
камшика са малко! Днес прекарах няколко часа по работа с една жена към 70те,Украинка от Донецк, стана ми интересно и я разпитах за Украйна и какво я води насам, та накратко изгонена от бащиния си дом след заплахи, застреляно куче (булонка!), палеж на гаража и с колата вътре и заклеймена като фашистка от местната паравоенна милиция, (да точно така 70 годишна жена- фашистка! ) които най-нагло се самонанасят в къщата и докато тя е приютена от съседи. сега се опитва да отиде при дъщерята в Лондон
68
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна може и да стане едно цяло с Просия, но много руснаци няма да доживеят да го видят. През 2016 цената на завоюване на Украйна се изчисляваше на около 150 000 руски военни, сега е малко повечко.
67
19
 
7
 
! Отговори
Was преди 4 години
Слава Украйна !
66
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз мисля, че Украйна няма да има нищо против да стане катоИзраел, Южна Корея или Япония. Русофилчетата се смееха на украинците, че не ги взимат в НАТО, а получиха главен съюзник на САЩ на западната си граница...
65
40
 
10
 
! Отговори
България в NATO и ЕС преди 4 години
Смелите и добре снабдени от братята американци украински войници могат за 2 седмици да изчистят цялата територия до Урал от ***. При такава операция приоритет трябва да има залавянето на военнопрестъпника Путин и кликата му и доставянето му на съда в Хага.
64
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще погребем Приднестровската терористична база, а Просия тихо ще се на пишква в кьошето. Защото - леталните оръжия на Щатите пътуват!
63
9
 
14
 
! Отговори
Грюнлимски дивайдинг преди 4 години
разделиха хубавата държава. В Лвов, ще изселят всички фашутки, Западна ще щипната Румънците и Поляците а централ, Южна и Източна ще се Крим-минизират и присъединят към Крим, а от там с Крим в Русияяя.Очаква се всеки момент след като Русия и Германия имят подписан договор за северния втрои поток да повдигне самата Германия в Нато молба за защита от украинските безобразия. Тъй като Германия това е натото в европата а Украината е никой- разултаът ще е ясен. Съвместен марш по улиците на Киев от по