Третият свят обявява война на първия – заради боклуците

Азиатските страни отказват да внасят чужди отпадъци
15 юни 2019 22:08, Елка Василева
69
Третият свят обявява война на първия – заради боклуците
Снимка: архив, Reuters

След година и половина Канада и Европейският съюз ще въведат забрана върху използването на пластмасови съдове и опаковки в опит да намалят глобалното производство на отпадъци. Години наред част от отпадъците се изнасяха за депониране в развиващите се страни, които в последно време се обявяват против това територията им да се превръща в бунище. Филипините и Малайзия започнаха война с доставчиците на боклук от развитите страни, където неговото рециклиране струва много по-скъпо, пише Анатолий Комраков, "Независимая газета".

В края на юни Канада ще получи изнесения през 2013 г. от нейна територия боклук. Страната с близо 10 млн. кв. км площ се съгласи да приеме обратно своята "стока" от Филипините (с площ от 300 хил. кв. км) едва след разрешаването на дипломатически конфликт, свързан с отзоваване на посланик и консул.

Сто и три контейнера с тегло 2500 тона, маркирани като преработваема пластмаса, пристигнаха през 2013 г. от Канада във Филипините. При огледа митничарите установиха, че около две трети от съдържанието са памперси, макулатура и бутилки. Отпадъците от 34 от контейнерите бяха утилизирани на място, а останалите 69 стояха през цялото време в пристанище на 80 км от Манила.

Канада дълго твърдеше, че не носи отговорност за ситуацията, като обясняваше, че износът на боклука е бил извършен от частна компания. В ултимативна форма президентът Родриго Дутерте поиска извозване на контейнерите в срок до 15 май 2019 г., като заплаши, че в противен случай ще ги изхвърли в канадски териториални води. "Аз сам ще замина за Канада и ще изхвърля тези отпадъци при тях. Ще воюваме с Канада, тя превръща Филипините в сметище. Ще им обявя война", казваше Дутерте.

След като канадците не спазиха срока, филипинците сами наеха транспортна компания и отзоваха дипломатите. Канада нарече това дипломатически кошмар, съгласи се да заплати превоза, а транспортирането на злополучните контейнери бе съпроводено от представители на канадската дипломатическа мисия.

Филипините отзоваха посланика си от Канада заради боклук

Войните за отпадъци вече не са екзотика за съвременна Русия. Буквално тези дни в различни региони продължава противопоставянето на населението срещу властите и бизнесмени, които при липсата на цивилизовани форми за преработка на отпадъците решават проблема по обичайния начин, като изхвърлят отпадъците в полето и по-често в близост до жилища заради по-малките разходи за транспорт.

Вътрешни "боклучени баталии" има в няколко страни по света. През лятото на 2015 г. мащабни демонстрации против струпването на смет по улиците имаше в столицата на Ливан. Правителството не успя навреме да реши проблема с преработването на отпадъците, но сълзотворният газ и гумените куршуми на полицаите се стовариха върху протестиращите граждани на Бейрут.

Най-известните вътрешни битки са в италианския Неапол, където кризата с боклуците продължава вече почти 20 години. През есента на 2007 г. правителството на страната направи опит да изнесе боклука от Неапол в Сардиния, но на пристанището там имаше масови митинги срещу превръщането на острова в ново бунище. Тогава бе намерен временен компромис - властите обявиха, че са се договорили с Германия, която се е съгласила да преработи италианските отпадъци във своите преработващи заводи.

Еколози обаче отбелязват, че даже в развити страни от гледна точка на събирането, сортирането и преработването на боклука, каквато е Германия, не всичко е толкова безоблачно. Според руския еколог Валерий Бриних западните страни прехвърлят проблема с преработката и депонирането на най-вредните отпадъци в страни, където изискванията за екологична безопасност са доста по-ниски, каквито са и разходите за решаването на тези проблеми. Стойността за депониране на опасни отпадъци в промишлено развита страна може да достига 5000 долара за тон, а при изнасянето им в Африка или Азия е около 10 долара.

Германците са първенци по разделното събиране на боклук. В съответствие с новия закон за опаковките от 2022 г. на вторична обработка трябва да подлежат 63 на сто от пластмасовите отпадъци. Според ръководителя на Обединението на германските предприятия по събиране и преработване на отпадъци Петер Курт това е малко вероятно да се случи. Контейнерите за смет в Германия са запълнени с евтини опаковки от доставки по интернет, а ако опаковката е съставена от 20-30 различни видове пластмаса, тогава преработването й струва скъпо и е трудно да бъде продаден полученият продукт, пояснява експертът.
Част бива изгаряна - химическата и циментовата промишленост в Германия използват като гориво пластмасови отпадъци. Но пластмасовите отпадъци са много повече от необходимите и затова остатъците се изнасят в Азия.

Дълги години център за преработка на вносна пластмаса и световно бунище беше Китай. По данни на списанието "Сайънс адвансис" през 2016 г. Китай е поел три четвърти от възлизащата на 14,1 милиона тона пластмаса в света, експортирана за преработка. Това е осем пъти повече от внесената в Китай през 1988 г., когато започва отчитането на тези обеми. Но през 2017 г. Китай въведе строги ограничения върху вноса на пластмасови отпадъци. От 2017 до 2018 г. внесените в Китай от Германия отпадъци спаднаха с 95 процента - от 340 хил. тона до 16 хил. тона. Затова пък бе регистриран ръст в износа на германски боклук за Индия, Малайзия и Индонезия.

Пластмасата търси нови пътища. Тези дни министърът на науката, технологиите и иновациите на Малайзия Йео Би Ин обяви, че страната ще изпрати 60 контейнера с пластмасови отпадъци обратно в САЩ, Великобритания, Канада, Холандия, Япония, както и в Китай, Саудитска Арабия, Бангладеш и Сингапур. През май Испания получи от Малайзия пет контейнера със свои пластмасови отпадъци.

Малайзия преработва част от внесените отпадъци, но също като в Русия там няма ефективен отрасъл за преработка на отпадъци. И ако в Русия боклукът някак си може да бъде скрит надалеч в тайгата, в южната страна силните дъждове често отнасят боклука в реките, а оттам и в океана, където вече са локализирани цели морета от "супа" от микропластмаса.

"След като Китай втвърди правилата си за внос на отпадъци, потокът от твърди битови отпадъци (ТБО) се устреми към страни, където още няма такава политика. Защитните мерки, предприети от другите страни относно вноса на ТБО, трябва в дългосрочна перспектива да се отразят благоприятно на глобалната ситуация в третирането на отпадъците", каза за "Независимая газета" Мария Малоросиянова, координатор на проекти на движението ЕКА. Тя поясни, че Европейският съюз вече е отправил препоръка да не се строят нови заводи за изгаряне на отпадъци. Освен това за Европа е неприемливо заравянето на отпадъците и някои страни вече са достигнали показатели за депониране на не повече от един процент от отпадъците.

"Липсата на пазар за несортирани отпадъци от пластмаса и макулатура ще стимулира осъществяването на революционни програми, насочени към постигането на целта "нулев отпадък" - предотвратяване на възникването на отпадъци, включването на максимален обем отпадъци във вторичен оборот и преработването на отпадъците. Предстоящата през 2021 г. забрана върху еднократните непреработваеми изделия от пластмаса е едно от най-важните решения в това направление. Набелязва се законодателно подплатена тенденция за замяна на еднократните и непреработваемите материали с компостируеми и лесно преработваеми, казва Малоросиянова.

Според нея засега в Русия преобладават традиционните начини за третиране на отпадъците, като депонирането съставлява над 90 на сто. "Мерки за предотвратяване на възникването на отпадъци и за въвличането на ресурси за вторичен оборот на държавно ниво на практика не са предприемат. Разработват се проекти, които предвиждат само екстензивен - и следователно водещ доникъде - път за развитието на отрасъла", казва Малоросиянова. Тя предупреждава, че във връзка с преминаването към нови технологии в Европа оборудването за производство на непреработваема и трудно преработваема пластмаса може да се окаже излишно. "А при липсата на необходимите мерки това оборудване може да се озове в Русия, което още повече ще намали и без това ниската стойност на труднопреработваемата тара и ще блокира развитието на производството на екологични опаковки, особено в условията на неразвитата институция за разширена отговорност на производителя", смята експертът.

/БТА/


69
Още по темата: АзияКанадаЕСбоклуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
навремето ни се смееха, че сме изостанали толкова та използваме стъклен амбалаж за киселото мляко. После дойде демокрацията и Данон. Днес децата могат да видят истинско кисело мляко само в археологическия музей
55
0
 
0
 
! Отговори
men преди 1 година
бухалите от ЕССР да избухат на кинезите по 2 евро наказателно мито за внос на пластмаса + 1 евро за опаквоката и залог че ще си рециклират стоките и да видим кой ще си купува китайски ***. и родното производство ще потръгне и фабриките ще се върнат. ана не, май е по добре е европа да стане сметище щом управниците са пълни ***.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Енгелс
тая пуста окончателна победа над капитализма я чакаме от 200 години.
Междувременно СССР се спомина, фидел кастро се спомина.
А ние все си чакаме.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***
Щото преди 30 години, не ти даваха стока в магазина, ако не си носиш амбалаж.
Не е въпросът в материала - пластмаса или стъкло.
Миналата седмица е парка някаква компания беше празнувала, след тях се търкаляха поне 20 СТЪКЛЕНИ бирени шишета. За многократно използване.
52
4
 
1
 
! Отговори
а преди 1 година
Исках да коментирам за това как филипинците се репчат на бяла държава като муха на мухоумъртвителка, но... погледнах по-долу, защо не пишете за това, ***, много по-интересно и актуално за БЪЛГАРИТЕ в тази държава.
51
0
 
11
 
! Отговори
КАРЛОВЕЦ преди 1 година
ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ КАКВО СТАВА В КАРЛОВО

НАГЛЕЦИ ОБИКАЛЯТ ГРАДА С КОЛИ, БАГАЖНИЦИТЕ НА КОИТО СА ПЪЛНИ С ***

И ПЪЛНЯТ МАЛКОТО ОСТАНАЛИ КОНТЕЙНЕРИ

НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ И СВОИТЕ СЪДОВЕ ЗА *** ( КОФИ ) КОИТО СА СКРИЛИ В МАЗЕТАТА СИ

ПРЕЗ КЪЩИТЕ И БЛОКОВЕТЕ НА НАГЛЕЦИТЕ НЯМА И ПРАШИНКА,

А ОКОЛО КОНТЕЙНЕРИТЕ Е ИСТИНСКИ АД
50
0
 
26
 
! Отговори
Златко преди 1 година
Как можеше преди 45 години амбалажът да бъде оборотен, а сега не може ? Хайде някой знаещ да отговори ! Защото е по лесно да купиш шише олио, кофичка кисело мляко, вакуумиран кашкавал, опакован в найлон хляб, и да хвърляш опаковките .
49
6
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Готови ли сме да плащаме двойно по-скъпа стока в стъклен амбалаж в дървени касетки?
48
2
 
20
 
! Отговори
Vishna преди 1 година
до Енгелс. - С тези сегашните хора, капитализмът не може да бъде победен, защото сегашните хора са мазохисти и си го искат да им го начук*ват постоянно. Така са свикнали и не знаят друго. Малкото останали нормални изобщо не се занимават със човечеството.
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Енгелс

Така ли? Лидерите ти са милиардери. Тва не е ли капитал бре *** :D хахаха а ти ще лежиш ли в концлагер да ни покажеш колко е хубаво? Айде всичката ком *** при Ленин тогава света ще стане спокойно място
46
10
 
18
 
! Отговори
Енгелс преди 1 година
когато капитализмът бъде окончателно победен, тогава ще има мир и любов по света :)
45
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Burzum
Ти представа имаш ли какъв бум но всякакви ракови заболявания има последните години в следствие и на Припятската авария и мрат хора на млада възраст бе комунист глъмав? Иссаш ли да ми покажеш колко е безопасно като поживееш там и ядеш от местните продукти и дишаш радиоактивен прахоляк?...промит мозък
44
12
 
21
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Не в момента в района на Чернобил природата е в подем и видовете благоденстват без аномалии...атомната енергия е еко енергия особенно от новите реактори който при авария биха нанесли локални щети несъизмерими с въглищните който водят до планетарни такива...когато черпиш ресурси за свръхзадоволяване а не за належаща нужда това е паразитизъм...това е капитализма...
43
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

"Има технологии за рециклиране,защо си хвърлят сметта по други контитенти?"

Защото е по-евтионо.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41

Дълбаеш 40 метра дупка, връзваш едни траби, те наливат една нефт и това е.

Рециклирането е доста скъпо и бавно. Освен ако не свърше нефта, единствения варинт е, процеса да стане много евтин и удобен.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чисто и просто

Не знам, дали си чисто, ама си второто.
40
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да повярвам, че е по-лесно и евтино да извадиш нефт от дълбините на земята, да го прекарваш с танкери през половината Свят, отколкото да рециклираш вече използвана бутилка.
39
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бурзумчо, а социалистическият Чернобил не замърсява ли околната среда?
38
3
 
22
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Проблема е в честата смяна на функциониращи вещи ...така работи капитализма всичко е печалба като в икономическите уравнения вредата на околната среда въобще не функционира ...
37
1
 
41
 
! Отговори
чисто и просто преди 1 година
До Анонимен Ако парите за военната надпревара се даваха за спасението на планетата ни - във всичките и форми , щеше да бъде решен проблемът със замърсяването , глобалното затопляне , бедността и много други. За съжаление държавниците не виждат повече от носът си.