Символ на борбата с природата: Пещерата, държала в капан момчета

Тя се превърна в популярна туристическа дестинация в Тайланд
21 юни 2019 21:25, Елка Василева
5
Символ на борбата с природата: Пещерата, държала в капан момчета
Кадър: YouTube

Сумали полага бели цветя и се покланя пред паметника на Саман Кунан. Този водолаз почина при зрелищното спасяване на младите тайландски футболисти и треньора им, хванати в капан преди една година в пещера в Северен Тайланд, която се превърна в популярна туристическа дестинация.

"Трябваше да съм тук, за да го почета", каза медицинската сестра, която е дошла с двамата си синове от Чианг Май, на повече от 250 км оттам.

"Той е герой на цяла една страна. Той спаси децата ни", дванадесет юноши от футболния отбор "Дивите глигани", които бяха хванати в капан повече от две седмици в наводнената пещера насред сезона на мусоните.

Преди международната спасителна операция, която мобилизира денонощно стотици спасители и накара милиони хора по света да стоят със затаен дъх, пещерата в планински район в северната част на страната беше спокойно място, далеч от туристическите маршрути.

Гражданство за четирима от спасения от пещера в Тайланд футболен отбор

Пещерата Там Луанг приемаше по 4000 посетители годишно преди премеждието на "Дивите глигани", каза стопанисващият обекта Кави Прасомпхол, пише Франс прес.

Тази година "от октомври до април приехме 1 милион и 300 хиляди туристи", тайландци и чужденци, с пикове от 25 000 посетители на ден през новогодишния уикенд, изрази задоволство той.

"Случилото се тук е невероятно. Проследих всичко от Австралия. Исках да видя това място със собствените си очи", каза прекарващият ваканцията си в района австралиец Джон Макгауън. Той е разочарован, че не може да влезе в пещерата, която продължава да е затворена за посещения от съображения за безопасност.

"Това беше борба срещу природата. Когато всички обединят сили сме способни на големи неща", отбеляза сънародникът му Питър.

250 павилиончета

Властите имат амбицията да превърнат това място във важен регионален туристически център.

Близо до паметника на Саман Кунан и входа на пещерата е отворен информационен център. В него е разположена огромна картина със заглавие "Героите", която изобразява децата, по онова време на възраст от 11 до 16 години, сред спасители под благосклонния поглед на премиера Прают Чан Оча.

Още по темата

Тениски по 7 евро, значки, плакати, ключодържатели по 3 евро: в магазина на информационния център историята на "Дивите глигани" приема всякакви форми.

А на пътя към пещерата са се появили около 250 павилиончета, които предлагат храна, дрехи и сувенири.

Планината, в която се намира пещерата, е наречена "Спящата жена" заради продълговатата си форма, и се смята, че е обитавана от духове. Тя се превърна в синоним на късмет след успешното спасяване на юношите и там се настаниха и продавачи на билети за лотария, която е много популярна в Тайланд.

"Мога да продам по 4000 билета на месец", радва се Краингкрай, който е сред първите пристигнали.

От началото на дъждовния сезон през май обаче потокът от посетители попресъхна.

"Някои дни изкарвам 200-300 бата (6 до 8 евро), това не покрива сумата, която плащам, за да мога да съм тук", оплаква се Сомджит. Тя е дошла от съседния град Мае Сай при границата между Тайланд и Мианма, за да продава традиционни шапки и дрехи.

Суперпродукция на Нетфликс и търговски център

Пхитсавпхонг ръководи служба за пикапи, които се редуват да превозват посетителите от паркинга до входа на обекта и проявява повече оптимизъм.

Този туризъм "създава работа за местните жители. Преди местните земеделци трябваше да вземат пари назаем, за да купуват торове. Днес около 40 от тях работят на половин работен ден да превозват туристи и вече не им се налага да сключват заеми", обясни той.

Местните жители се надяват, че повторното отваряне на пещерата за посещения, което се очаква най-рано през 2020 г., и множеството планирани около "приключението на Дивите Глигани" събития, включително суперпродукция на Нетфликс, ще привлекат още повече посетители.

Властите са амбицирани. Правителството отпусна 50 милиона бата (близо 1,5 милиона евро) за развиване на обекта и околностите му, каза Кави Прасомпхол.
На няколко километра от Там Луанг ще бъде издигнат търговски център с бутици и ресторанти, както и хотели и къмпинги.

"Нормално е хората да се опитват да изкарат пари. Трябва обаче това място да запази духовната си страна. С тези деца тук стана чудо", смята туристът от Сингапур Чеонг.
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: пещераТайланд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
бай Х преди 4 години
,, 25 000 на ден ...." ???!! Това възможно ли е ?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
навсякъде по света - търговия на гърба на нещастието на някого !....а му казват " разкриване на нови работни места "
1
1
 
50
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
А бе преди колко време беше, кога онез млади мъже, влязоха в нашто море и спасиха две деца а самите те са удавиха бе?Никой ли не помни, че родителите на спасените деца се изнизаха като таквоз из *** и никой ги не видя повече...А тези дето загинаха зарад децата им, оставиха те самите, жени и деца...Защо някой от журналните не отиде да ги намери и да ги пита само-как са децата, щастливи ли са, учат ли се и дали майките и бащите им спят спокойно-ей тъй, само за информацията бе