Операция Буркини: Две мюсюлманки на протест в Гренобъл

Настояват да се къпят в басейните с буркини
25 юни 2019 20:00,
67
Операция Буркини: Две мюсюлманки на протест в Гренобъл
Снимка: Twitter

Западна Европа се готви за предстоящото горещо време, като синоптиците прогнозират, че живакът ще покаже 40 градуса. На фона на жегата, с която в Западна и Централна Европа не са свикнали, във Франция две жени протестират за правото си да се къпят в басейните с буркини.

Много градове във Франция забраниха буркините като облекло за плажа или басейна. Според мнозина във Франция буркините са символ на политическа ислямизация и са несъвместими със светския характер на държавата.

Подобно правило прилага и басейнът Жан Брон в Гренобъл, което не се хареса на много от живеещите там.

Операция Буркини

"Операция Буркини" стартира преди месец, когато членове на групата "Граждански алианс за Гренобъл" решават да защитават правата на мюсюлманките.

Две мюсюлманки посетили басейна - скрили почти цялото си тяло, с изключение на ръцете, краката и лицето. Спасителите им казали, че подобно плажно облекло не се допуска.

Въпреки това двете жени влезли в басейна и останали там за час, докато околните ги поздравяват.

Акцията им не остава незабелязана и не след дълго се появява полицията. Двете жени са глобени €35 за нарушаване на правилата.

Пред BBC двете жени - Хасиба и Латифа, настояват, че трябва да имат същите права като останалите граждани.

"Имаме мечта: Да се забавляваме в обществените басейни като всички останали, да придружаваме децата си, когато искат да плуват в горещото лято тук, в Гренобъл", казват двете.

Хасиба и Латифа обясняват, че искат да се борят срещу дискриминационните политики във Франция. За тях забраната на буркините нарушава гражданските им права.

Във Facebook "Граждански алианс за Гренобъл" обяснява, че акцията им е част от кампания, стартирала през май 2018 г., с петиция, подписана от повече от 600 мюсюлманки, които искат от кмета Ерил Поале да промени правилата.

В отговор на акцията Матийо Шамуси от френската дясноцентристка партия "Репуликанци" заявява, че политическият ислям се движи стъпка по стъпка към страната.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
1212 преди 4 години
Има достатъчно мюсулмански държави, където Мусайбе и Дагойбе могат да се къпят ако искат и със скафандри. Що не идат да се борят за правата си в родните си държави???
42
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 4 години
Днес имаше статия пък за някаква канадка, глобена, че била много съблечена във Венеция. Да направят и за там подписка. Един иска със шубата до ушите, другите пък искат да си веят задниka, няма угодия.
41
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 4 години
Е, щом има петиция, подписана от цели 600 кадънки, значи трябва да се узакони.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранено е на порядьчни жени да ходят по такива места кьде то има голи хора по бански. Те не би трябвало да ходят. Излагация. Има бассейни за жени например в турция. И плажове.чистота... .чистота и ред
39
0
 
13
 
! Отговори
nina преди 4 години
Ами да отидат да се плискат в която и да е арабска държава,никой няма да ги спре.Какво правят в този басейн,след като не е разрешено?
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия мумии ако тръгнат да се давят в басейна сигурно после ще търсят сметка от спасителчето защо ги е опипвали.
37
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Муслиманите да си се къпят както си искат ,но не и в Европа , да си ходят в африка и там да правят каквото си искат
36
1
 
31
 
! Отговори
Хм? преди 4 години
Нищо не разбирам от буркини, ама не е ли редно непосредствено преди човек да се топне в басейн да се изплакне на душовете? Особено ако е 40 градусова жега. Как става отмиването на пот при пакетиране с буркини?
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ис.да се забрани в цял свят,Китай се справя успешно.Мисулите правят,поразии
34
14
 
5
 
! Отговори
История даге преди 4 години
Бурката е стара арабска носия и е от преди исляма още от езическия период.Мюсулманките в началото са били без бурки ,и в корана е казано за да не ви нападнат езичниците покривайте се когато ходите сред тях .Бурката е езическа арабска дреха за жени и няма общо с религията.....по-скоро е предпазна мярка за слънцето ....Сегашния радикален ислям -уахабизма е английско изобретение създадено в Лондон преди 120 г,и разпространенио сред арабите с цел да се насъскат срещу германците и османците ...
33
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хасиба и Латифа да вървят там откъдето са пристигнали и там да се борят срещу дискриминационните политики.
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си облекат 2-3 ката дрехи и направо така да влязат да се къпят, най-добре ще да е.
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"...А тия неадекватните франсета пък ги поздравявали..."---Ама, това го твърди "днесбегето", бе! :) Платено... :)
30
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 сопи на голо, свинска скара и еднопосочен билет за камиларска дестинация по избор. Пък като отидат в мечтания ислямски коптор, там да си ходят с буркини, ако ще и с бетон да се наметнат. Изобщо, крайно време е да се напомни на мюсюлманите да се измитат. Първо с добро. После с методите на Ян Собиески.
29
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми изчезвайте обратно в пустинята като не ви харесва. А тия неадекватните франсета пък ги поздравявали... Няма такива ***. Какво беше Франция едно време, сега с какви отпадъци е пълна - в Париж излезеш на улицата и за 10 мин ходене един бял не можеш да видиш.
28
1
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка държава има свои правила и живеещите в нея са длъжни да ги спазват.Щом жени, отиващи в арабския свят, се съобразяват как се обличат, същото реципрочно трябва да става и в западния свят.Който не се съобразява - вън, или да си плаща глоба.
27
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остава оцелели бетонджии от Чернобил да дойдат с азбестови костюми и оловни щитове-сърфове.Няма ли кой да ги натовари по корабите с гребла и обратно по шитхолите?
26
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като не искате да ви се нарушават правата - връщайте се от където сте дошли!
25
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Която иска да се шматка по буркини, да си стои в Арабистан.
24
1
 
86
 
! Отговори
Какво означава това: преди 4 години
1. Останалите спазват правилото да влизат в басейна изкъпани, а тези двете, плувайки ще си перат анцузите, наречени буркини. дали са се изкъпали преди да ги облекат, никой не знае.2. Идвайки на плажа или в басейна почти изцяло покрити, те все едно крещят в лицето на останалите жени "Ние имаме достойнство, затова сме в такъв вид. така е според нашите разбирания, според които вие сте разтурени жени, след като сте по бански костюми!" Кой е длъжен да търпи подобно отношение?