Русия прикрива пожара на "Лошарик" както "Чернобил"

Песков заяви, че няма да дава информация за подводницата. Била "държавна тайна"
Обновена: 4 юли 2019 09:40 | 4 юли 2019 07:10, Нели Христова
218
Русия прикрива пожара на "Лошарик" както "Чернобил"
Снимки: Reuters

Русия бе обвинена в прикриване на информация тип "Чернобил“ след като отказа да разкрие детайли около мисията и подводницата, на която загинаха 14 моряка.

Още по темата

"Някои факти влизат в категорията "държавна тайна“. Нормална практика е такава информация да не бъде публикувана“, заяви Димитрий Песков пред журналисти. Руските медии от своя страна рисуват непълна и понякога противоречива картина на причините, довели до избухването на пожара.

Няколко източника разпознават подводницата като AC-12, носеща прякора "Лошарик“. Дизайнът й е пазен в пълна тайна, но се твърди, че това е експериментален 70-метров съд, който опериращ във връзка с по-голяма подводница. Според местна информационна агенция, по-малката подводница е била свързана с по-голямата, наречена "Подмосковие“. Според очевидци, плавателният съд се появил на повърхността на Баренцово море и плувал бързо към базата, без да има видими следи от бедствие на борда.

"Решихме, че не е имало инцидент, след като подводницата се движеше самостоятелно и толкова бързо. Нямаше дим. Нищо. Но други рибари ни казаха, че са видели как тела са били товарени на лодка“, разказва свидетелят. 

Москва не казва какви са причините за пожара, а само възхвалява героизма на загиналите моряци. Според Reuters Русия е казала на норвежките си колеги, че става дума за експлозия на газ, но по-късно руското министерство на отбраната отхвърля това твърдение. 

Мисията на подводницата също е неясна – Русия казва, че тя изследва морското дъно. За Пентагона това е само "прикритие на истинската й цел“, която е да саботира подводни кабелни мрежи.

Местният сайт SeverLife.ru отразява инцидента пет часа преди официалното изявление на Русия, но според журналистите там, руският флот се свързал с тях и им заповядал да премахнат материалите си.
Според статията им, имало различни версии какво се е случило. Една от тях е късо съединение.

The Bell, информационен сайт, който често критикува правителството пише: "Измина близо ден без информация за инцидента на ядрената подводница. Налага се да преглеждаме норвежките изявления за нивото на радиация в района. Навярно това кара хората, които си спомнят Чернобил, да треперят.“

За щастие, норвежките служби съобщават, че не е засечено високо ниво на радиация.

Обвиненията в прикриване на информацията се задълбочиха, когато част от моряците бяха идентифицирани, както и след разкритието, че те са се заключили в района на пожара, за да не се разпространи из цялата подводница и да я унищожи. Тази версия се потвърждава и от майката на един от загиналите моряци, която разказва, че те не са отворили шлюза, за да не пламне огъня из цялата подводница. Борили са се за живота си, опитвайки се да изгасят пожара. Със своята саможертва, те успяват да потушат пламъците, но умират от отравяне с дим.

7 от 14 моряци са били капитани от първи ранг, което наведе експертите на мисълта, че подводницата наистина е била важна за Кремъл. Двама от тях са получили най-голямото отличие в страната – Герой на Русия.

Всички те са били част от секретната военна база № 45707 в Петерхоф, съобщава вестник "Комерсант”. За сега се знае, че петима души са оцелели и се лекуват от отравяне с дим.

Кремъл все още не отговаря на въпроса, защо им е отнело толкова дълго време да направят изявлението си, а местната телевизия съобщи, че на военния персонал в базата, където понастоящем се намира "Лошарик“ е наредено да подпишат споразумения за конфиденциалност. Екипът на телвизията TV21 не беше допуснат да влезе в тежко охраняваната болница, къде бе съобщено, че са лекувани оцелелите.

Мълчанието предизвиква и други паралели – с потъването на подводницата Курск през 2000 година. Тогава, руското правителство не позволи да се проведе спасителна мисия, за да опази тайните си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
18
 
19
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
До ПетровДа, фашизирана Русия. Същата, която взе Приднестровието от Молдола, нападна Грузия и отне 20% от територията и, нападна Украйна , анексира Крим и изпрати бандити и войска в така наречените ДНР и ЛНР,. фашизирана Русия, която води хибридна война срещу целият свят , включително и срещу България. фашизирана Русия, която помага на б оклуци като Мадуро и Асад да останат на власт. фашизирана Русия, който изби над 7000 жени и деца в Сирия и над 14 000 човека в Украйна.
94
13
 
16
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Пак някой търси теле под вола!? Това си е руски проблем. Ние нали обяснихме подробно на всички как избухнаха цистерните в Хитрино, и сега вкупом сме доволни!
93
11
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Гледна точка"Боби не си криви душата! Не можеш да "пуснеш" 7-ем капитани 1-ВИ РАНГ да изследват черупката на обикновенат черна мида. Това е просто абсурдно!"Какво ги интересува подводничаритеПодводни теченияСонарна карта на морскат аповърхностСоленост(и други примеси) на водата на съответна дълбочина - влияе на разпространение на Сонарния сигнал както по вертикала така и по хоризонталатемпература на всеки слой вода(пак свързано със сонарите)данни от магнитометритерадиационно заразява
92
12
 
26
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
За режима живота на мужиците не значи нищо. Навремето даже отказаха да вземат телата на руските моряци от К-129 които американците извадиха от океана за да не се разчува в СССР. Наложи се американците да ги погребат в океана със съответните почести.
91
3
 
17
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
А във флота всички офицери реално са капитани еди какъв си рангБоби не си криви душата! Не можеш да "пуснеш" 7-ем капитани 1-ВИ РАНГ да изследват черупката на обикновенат черна мида. Това е просто абсурдно!
90
12
 
14
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Гледна точка"Уважаеми, съфорумници, има ли някой който да ми обясни, след като подводницата е изследвала морското дъно не би ли трябвало тя да е пълна с научни работници вместо капитани?"Спортистите в ЦСКА(когато беше под шапката на армията) и еквивалентните чужди отбори бяха пълни със сержанти дори лейтенанти нали? Оркестъра на ВС е от офицери нали до майор. Естествено че учените ще имат чинове. А във флота всички офицери реално са капитани еди какъв си ранг
89
30
 
14
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Фашизирана Русия? Тя направи кървав преврат в Украйна или тя обеси Саддам или тя бомбардираше Сърбия или тя заяви как ще обеси Башар Асад щото не и играел по свирката?
88
8
 
17
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Важно е да ги погребат с големи почести и да им бутнат в саркофага по една тенекия за храброст.
87
15
 
23
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
До ПетровА всяка защита на агресивната и фашизирана Русия безплатно ли е бе Петров? Русия е враг на цялото човечество с манията си да възстанови империята и отново да стане свръхдържава. Няма да стане, ама ще направи хиляди гадости и м ръсотии по цял свят, каквито прави и в момента.
86
23
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Само питам"Руски ***, инцидентите с руските корита са системни и се отнасят до техническата част, за която се правиш на голям специалист, докато на Великобритания и САЩ с проблеми на навигацията. Има ОГРОМНА РАЗЛИКА."Значи правилно ли съм те разбралСАЩ и ВБ подводници УЛТРАМОДЕРНИ не се трошат изобщо. БРАВО! Обаче не могат да се ориентират в световния океан и непрекъснато се удрят в разни кораби я в дъното я дори в други подводници...Глухи(сонар), слепи(магнитомер), пак слепи(перископ)
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛунапаркИма ли НАТО технология способна да засече руските атомни подводници и да им попречи да се самозапалятНали виждаш, че има.Все пак руската подводница се е ,,самозапалила".
84
5
 
19
 
! Отговори
Жалко за загиналите преди 4 години
Жертва ли са живота си, за да спасят прогнилото руско подводно корито, което било "държавна тайна".
83
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 80Тези които не са вече в състояние да си произвеждат домати или чесън даже, критикуват тези които са направили подводница. Познайте кои са?Ми не знам, кажи ти.Ние примерно икономически са движим така, че износа ни напредва всяка година за сметка на вноса.
82
8
 
16
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
"Русия казва, че тя изследва морското дъно" "7 от 14 членният екипаж са били капитан 1-ви ранг. "Уважаеми, съфорумници, има ли някой който да ми обясни, след като подводницата е изследвала морското дъно не би ли трябвало тя да е пълна с научни работници вместо капитани?
81
17
 
11
 
! Отговори
Викинга преди 4 години
Лъжа е статията!!!! Причините за пожара бяха оповестени в руските медии!!!! Вие какво искате повече, да ви направят видео вътре в подводния аппарат!?, смешници!!!!
80
2
 
19
 
! Отговори
Помнещ преди 4 години
Миналата година в Мурманск след двудневни неуспешни опити да бъде изгасен пожара на атомна подводница рашките си я потопиха сами.
79
6
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СССР И КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!!!СССР ЛЪГА ДО ПОСЛЕДНО И КРИ ЗА ЧЕРНОБИЛ И ИСТИНАТА ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ СЛЕД КАТО СССР СЕ РАЗПАДНА!
78
17
 
7
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Всяко оплюване на Русия, е платено от американски източници. Някои обаче го правят от елеменатарна глупост, нали са си купили румънска кока кола, че дори за това ни нямат доверие американците.
77
3
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
До ВладДа не би да са спасили света от някаква катастрофа? Просто са провеждали поредната тренировка за диверсии на комуникациите на свободния свят, объркали са нещо и са загинали. На война като на война. За каква памет призоваваш? Със сигурност си писал възторжени ковменти при гибелта на канадския парашутист.
76
3
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
До БобиРуски ***, инцидентите с руските корита са системни и се отнасят до техническата част, за която се правиш на голям специалист, докато на Великобритания и САЩ с проблеми на навигацията. Има ОГРОМНА РАЗЛИКА.