Русия прикрива пожара на "Лошарик" както "Чернобил"

Песков заяви, че няма да дава информация за подводницата. Била "държавна тайна"
Обновена: 4 юли 2019 09:40 | 4 юли 2019 07:10, Нели Христова
218
Русия прикрива пожара на "Лошарик" както "Чернобил"
Снимки: Reuters

Русия бе обвинена в прикриване на информация тип "Чернобил“ след като отказа да разкрие детайли около мисията и подводницата, на която загинаха 14 моряка.

Още по темата

"Някои факти влизат в категорията "държавна тайна“. Нормална практика е такава информация да не бъде публикувана“, заяви Димитрий Песков пред журналисти. Руските медии от своя страна рисуват непълна и понякога противоречива картина на причините, довели до избухването на пожара.

Няколко източника разпознават подводницата като AC-12, носеща прякора "Лошарик“. Дизайнът й е пазен в пълна тайна, но се твърди, че това е експериментален 70-метров съд, който опериращ във връзка с по-голяма подводница. Според местна информационна агенция, по-малката подводница е била свързана с по-голямата, наречена "Подмосковие“. Според очевидци, плавателният съд се появил на повърхността на Баренцово море и плувал бързо към базата, без да има видими следи от бедствие на борда.

"Решихме, че не е имало инцидент, след като подводницата се движеше самостоятелно и толкова бързо. Нямаше дим. Нищо. Но други рибари ни казаха, че са видели как тела са били товарени на лодка“, разказва свидетелят. 

Москва не казва какви са причините за пожара, а само възхвалява героизма на загиналите моряци. Според Reuters Русия е казала на норвежките си колеги, че става дума за експлозия на газ, но по-късно руското министерство на отбраната отхвърля това твърдение. 

Мисията на подводницата също е неясна – Русия казва, че тя изследва морското дъно. За Пентагона това е само "прикритие на истинската й цел“, която е да саботира подводни кабелни мрежи.

Местният сайт SeverLife.ru отразява инцидента пет часа преди официалното изявление на Русия, но според журналистите там, руският флот се свързал с тях и им заповядал да премахнат материалите си.
Според статията им, имало различни версии какво се е случило. Една от тях е късо съединение.

The Bell, информационен сайт, който често критикува правителството пише: "Измина близо ден без информация за инцидента на ядрената подводница. Налага се да преглеждаме норвежките изявления за нивото на радиация в района. Навярно това кара хората, които си спомнят Чернобил, да треперят.“

За щастие, норвежките служби съобщават, че не е засечено високо ниво на радиация.

Обвиненията в прикриване на информацията се задълбочиха, когато част от моряците бяха идентифицирани, както и след разкритието, че те са се заключили в района на пожара, за да не се разпространи из цялата подводница и да я унищожи. Тази версия се потвърждава и от майката на един от загиналите моряци, която разказва, че те не са отворили шлюза, за да не пламне огъня из цялата подводница. Борили са се за живота си, опитвайки се да изгасят пожара. Със своята саможертва, те успяват да потушат пламъците, но умират от отравяне с дим.

7 от 14 моряци са били капитани от първи ранг, което наведе експертите на мисълта, че подводницата наистина е била важна за Кремъл. Двама от тях са получили най-голямото отличие в страната – Герой на Русия.

Всички те са били част от секретната военна база № 45707 в Петерхоф, съобщава вестник "Комерсант”. За сега се знае, че петима души са оцелели и се лекуват от отравяне с дим.

Кремъл все още не отговаря на въпроса, защо им е отнело толкова дълго време да направят изявлението си, а местната телевизия съобщи, че на военния персонал в базата, където понастоящем се намира "Лошарик“ е наредено да подпишат споразумения за конфиденциалност. Екипът на телвизията TV21 не беше допуснат да влезе в тежко охраняваната болница, къде бе съобщено, че са лекувани оцелелите.

Мълчанието предизвиква и други паралели – с потъването на подводницата Курск през 2000 година. Тогава, руското правителство не позволи да се проведе спасителна мисия, за да опази тайните си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
2
 
! Отговори
Ivanov преди 4 години
Достигнали до големи магазини mass murderers incl .black and Gray dead mass murderers са блокирани от биосферата и се виждат като обемни сенки под таваните.ПРи включване на радио увреждане или звуково увреждане примерно музика стават активни и атакуват жертвите в главите...У нас имаше подобно нападение преди години.Атакувани се лекуваха в големия басейн на Константин и Елена с чиста лечебна вода без хлор.Биосферата тогава се справи и блокира "убииците"/Gray dead mass murderers/ СИВА "ЧУМА"
174
0
 
2
 
! Отговори
JJIVanov geolog преди 4 години
STOP RADIO TERROR .ДА се спре радио терора вкл в NPP магазини заводи и packhouses..Risk ot Black dead .Чрез обемно манипулирани радио предавания терористи увреждат тежко вътрешната биосфера на заводи магазини атомни централи.Срината защитна климатична охрана в заводи packhouses магазини обезпечава развитие на исключително опасни същества вкл МАСОВИ Убиици /mass murderers обсебват хора и се придвижват с тях до градовете и селата.атакуват гризачи в момента над милион са жертвите в радиус 100км
173
0
 
2
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 4 години
провеждащи bad dead radio terror срещу Великобритания в момента са обсебени чрез *** от извънземни масови убиици.След молби за намаляване или спиране на радио терора платените престъпници провеждащи мръсни психотронни експерименти срещу Великобритания се подиграват на жертвите и усилват до дупка звука облъчващ обемно проникващо обсебващо заводите ..Вътре в обема са снимани видими същества от типа BLACK DEAD AND GRAY Dead Killers kak нападат работещи вкл Българи Румънци и поляци
172
0
 
2
 
! Отговори
JJIVanov geolog преди 4 години
ТЕ още не са приключили със следствието.. У нас засякохем терор срещу АЕЦ в СССР още 1985 година есента. Направих тестове вкл в Украйна Румъния България и Москва. Засякох много странни същества проникнали в взривения реактор.Чак през 2018 година разбрах как проникват в сгради тези опасни престъпници. Попаднан на обсебени от масови убиици провеждащи bad dead radio terror срещу заводи в Великбритания.След 12 часов жесток звуков терор всички бяхме тежко увредени от опасни същества снимани над нас.
171
12
 
9
 
! Отговори
тя преди 4 години
Еее, сега Русия ще им разкаже всичко , което ги интерсува - каква е подводницата , какво е правила с каква задача е била ,колко са моряците , които са оцелели и т н ДА ама НЕ !
170
15
 
10
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 4 години
Ех, колко са лоши тия руснаци, че прикриват секретна военна информация... пууу!
169
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е, че Чернобил гръмна ,а това е пожар ? Има разлика ,нали ?
168
14
 
33
 
! Отговори
Дик Марчинко преди 4 години
До ReptileХайде де все чакаме "могучая и непобедимая" как щяла да помете "Кравария"Последно май едни "вагнеровци " се опитаха и ги изпариха хахахах
167
19
 
7
 
! Отговори
тошка преди 4 години
Защо изобщо пуснаха информация за инцидента? На всички е ясно че подобен апарат стигащ до 6 км под вода се ползва да се изучава дъното. Но не в полза на природата а да се определят маршрутите на Посейдон и местата където е най-удачно да се заложат термоядрените заряди за 80-100 метрово цунами. А кабелите се режат с една котва през борда.
166
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази версия се потвърждава и от майката на един от загиналите моряци, която разказва, че те не са отворили шлюза, за да не пламне огъня из цялата подводница.Майката сигурно е била в съседния отсек и е наблюдавала борбата от близо.Некакъф хорър, некакъф хелл! Каква подводна драма драги зрители!Направо ми закапаха едри сълзи от умиление!
165
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** добре са ги изплющяли, а :)Тръгнали жица да берат от дълбокото!
164
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЩирлицИмат подводници,затова се случват и аварии.случват се аварии не защото имат подводници, а защото руската пpoстотия е необятна! В основата и винаги стои "безаналогова" технология. Затова си гръмнаха Чернобил, гръмнаха си Курск, свалиха си Ил-а в Сирия, за малко не им потъна недоносача Кузя и т.н. и т.н.
163
17
 
10
 
! Отговори
Илия Варна преди 4 години
*** журналисти, кой ще ви дава информация при секретна мисия?
162
26
 
14
 
! Отговори
Тттт преди 4 години
Въй въй те пък гринготата като са започнали да разкриват едни инциденти и едни тайни...за инцидента с тяхния ядрен бомбардировач съобщават чак след 30г...натоварен с реални ядрени глави които при катастрофата на самолета едвам не се взривяват.
161
16
 
16
 
! Отговори
Дааа преди 4 години
И парашутистите скочиха и се попиляха.Всяко нещо си има риска.А ми водачите на коли като карат като глупави как се избиват.Гледай си в *** не гледай другите.
160
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По важно е кой ще се смее последен. Господ забавя но не забравя.
159
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЩирлицНа остроумен ли се правиш русофилче?Спазвай траур и благоприличие.
158
29
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Имат подводници,затова се случват и аварии.Ние НЯМАМЕ,но пък аварии дал Господ,230 са натъпкани в Народното събрание.
157
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с о р о с о и д била забранена дума тук, защо ли, ами може би той е собственика на това издание
156
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната анти руска партенка на ***. На бедняка му трябва почва да се развива и да намира утеха в собствената му мизерия.