Да оцелееш в Полетата на смъртта на Червените кхмери

В Камбоджа през 1975 г. летоброенето спира... Занулено от режима на Пол Пот
5 юли 2019 21:31,
89
Да оцелееш в Полетата на смъртта на Червените кхмери
Снимка: Reuters, архив

През 1975 г. в една страна летоброенето спира. В Камбоджа Червените кхмери са взели властта и 75-та година става нулева.

За Червените кхмери времето започва от тях. Гротескно социално инженерство и класово изтребване маркира началото на управлението.

Зануляването на летоброенето означава, че Камбоджа започва от нулата. Без ток, без книги, без образование.

За режима на Червените кхмери дори институциите са ненужни. Болници, училища, университети и библиотеки са затворени. На населението е забранено да чете или пише, освен ако не е по нареждане на паритята.

Бившият червен кхмер, който управлява Камбоджа

"Всички образовани трябваше да бъдат екзекутирани", обяснява Сокпал Дин, оцелял от "Полетата на смъртта".

Лекари, учители, банкери - червените кхмери не пощадяват никого. Сокпал разказва, че дори и някои хора, които носели очила, също станали жертва на чистките. Кхмерите ги смятали за образовани.

"Загубих много свои роднини, те просто ги екзекутираха. Отведоха ги и ние никога повече не ги видяхме", разказва Сикпол пред BBC.

Буквално милиони хора са били изселени от Пном Пен към вътрешността на страната, за да започнат строежа на новото общество.

Сикпол добре си спомня този ден. Бил 17-годишен и закусвал със семейството си, когато на вратата се почукало. Видял двама войници, които насочили пушките си към него и му изкрещели "излез веднага или ще те застрелям".

Всички били на пътя - на колелета, на мотори, или дори пеша. Хората били паникьосани, но ако спрат и за миг, войниците насочвали оръжията към тях и ги заплашвали. "Всички те бяха млади войници, на възраст 12, 14 или 15 г. Млади партизани, с промити от партията мозъци", твърди Сикпол.

Шуробаджанащина: В Камбоджа политиката е... семейна афера

Братовчед му също бил взет от армията, а леля му умолявала войниците да пуснат детето й, защото е просто ученик. Войниците на Пол Пот, лидерът на Червените кхмери, били неумолими.

"Ако посмееш да помолиш отново или заплачеш, ще застрелям и теб, и сина ти", отговаряли на воплите войниците. В крайна сметка братовчедът на Сикпол бил отведен, а семейството никога не го видяло отново.

Оцелелият от Червените кхмери Сикпол си спомня, че по пътищата можело да се видят петна от кръв, където са били убивани хора.

Червените кхмери карали хората да работят по цял ден, до припадък. Дажбите за храна били ужасно малки - Сикпол получавал само една малка купичка ориз на ден. "Струва ми се, че не бяхме третирани като човешки същества. Дори когато екзекутираха някого не виждахме къде отнасят тялото", спомня си камбоджанецът.

Всичко станало ясно с наводнения, които застигнали страната. Тогава хиляди тела започнали да изплуват, навсякъде в страната.

Към края на нулевата година от управлението на Червените кхмери почти половината от населението на Камбоджа е мъртво. Интелигенцията, доктори, лекари, професионалисти - систематично убивани.

"Как може някой на 12 или 13 г. да те застреля, да те рита? Това може да се случи на всекиго, може да се случи всяка една минута, ако не внимаваме", предупреждава Сикпол, оцелял в полетата на смъртта.

Четири години след "нулевата" година Виетнам започва настъпление срещу армията на Пол Пот и през декември 1978 година успяват да свалят комунистическия режим. На 7 януари 1979 г. официално пада и столицата Пном Пен. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
bolbov преди 3 години
Беше феноменално купища пари зелени гущери френски франкове местана ва лута бяха ступани на площада и запалени.Червените кхмери приключиха с капитала ,който носи само страдания и разруха.Жалко че в Москва нямаше комунисти а мазни предатели.
65
0
 
1
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 4 години
Много е важно да се допълни, че в сегашната "демокрация" на Камбоджа те си имат крал, а правителството е съставено от бивши червени кхмери. В историята - за съжаление - малко места се променят истински. Чехия и Полша - да. България и Камбоджа - не.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
французите за отгледали хубав човек
63
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Пол Пот, когото можеш да назовеш, не е истинският Пол Пот!Ваш: Старият учител
62
5
 
10
 
! Отговори
Костадин преди 4 години
А БКП продължава да си съществува с благословията на мадър Ръша
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като разкриват зверстава на комунистите - все другите са им виновни.
60
7
 
18
 
! Отговори
shitkata преди 4 години
Така са комунарниците ....
59
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧичоЧИЧО ПЕРФЕКТНИЯТ ТИ СТРОЙ ФАЛИРА. ВЯРНО, ЗА НЯКОИ БЕШЕ НАПРАВО НЕЗАМЕНИМ, ЗА ДРУГИ КАТО МЕН- КАТО СИ ПЛАТЯ ТОКА, ВОДАТА И ПАРИ ЗА ХРАНА НЯМАШЕ, НО ИМАШЕ ЕДНА ЧЕРВЕНА ПРОСЛОЙКА- НАРИЧАХА СЕ ПАРТИЙНИ ПЪЛНОМОЩНИЦИ И ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ- ДА ДАМ ПРИМЕР- ПОМ ПОЛИТА НА КОРАБ- ЕДИНСТВЕНОТО МУ ЗАДЪЛЖЕНИЕ БЕШЕ ДА БДИ ЗА ПРАВИЛНАТА ПАРТИЙНА ЛИНИЯ НА ЕКИПАЖА- ТОЙ ПОЛУЧАВАШЕ КОЛКОТО КАПИТАНА- ТА ТЕЗИ ДРУГАРИ, КОИТО НЕ БЯХА МАЛКО, СИ ЖИВЕЕХА И ПАЗЯРЯХА ОТ ЕДНИ МАГАЗИНИ СЪС ПЕРДЕТА- ТАТКОТО НА ИЛИЙКАТА
58
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е въпрос на гледна точка и пропаганда. Да, аз лично съм виждал костници край пътя в Камбоджа. Има разбити черепи и какво ли не. Обикновенни хора-камбоджанци са ми разказвали за ужасния режим на Пол Пот. Не мисля, че са ме лъгали.Но има и друго. Не сравнявайте "комунизма" в Камбоджа със социализма в други страни!Пол Пот никога не е поддържан от СССР, например. Той е ФРЕНСКИ възпитаник, Камбоджа е бивша, френска колония. А, като знам какви превратчета спретват западняците..............
57
8
 
25
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Стратег//Не е точно така.Просто той както и всички други "демократични и неолиберални" правителства , то изпълнява с по-голямо усърдие "Плана "Ран ЪТ",който предвижда,като основна цел България да бъде обезлюдена от към доминиращият етност.Като основна цел населението да бъде сведено до към 5 милиона,като в същото време да бъдат поощрявани и стимулирани за интезивно размножаване,другите маргинални етноси
56
9
 
21
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Бойко - нашият европски Пол Пот!
55
22
 
30
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
За разлика от техните крайности, нашия си комунизъм беше перфектен и много добре се живееше тогава. За разлика от сегашния строй, който в съвсем близко време напълно ще ни унищожи.
54
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично по рассийски. Управление на неграмотници, нямат дори средно образование, някои дори не могат да четат и пишат. Трябва да има ценз, не си ли завършил ВУЗ, не можеш да се кандидатираш. Вижте какво става в България, неграмотника ББ го избират други неграмотници, после пишат, че образованите били гласували за ГЕРБ, а държавата си потъва ли потъва. Абе вие нооооорррррмаааааални ли сте, бе.
53
14
 
18
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Горките червени кхмери, просто са искали да приложат в най-чист вид това което им са писали и учили Маркс, Ленин, Мао. За "комуниста" човешкото същество е тор, ненужен ***. Няма по-опасно животно от зомбирания, неграмотен, безмозъчен комунист. Голяма част от форумците тук напълно покриват всички изисквания, за да бъдат такива, което показва и доказва, че са наследници на българските "червени кхмери", които извършиха същите зверства, макар и в по-малък мащаб. Просто условията не им позволиха.
52
1
 
10
 
! Отговори
69, всички лъжат преди 4 години
И "червени", и "сини", и "дъгоцветни". И вътрешният геноцид на интелигенцията в Камбоджа, и нейният по-мек образец - "културната революция" на Мао в Китай, или се раздуват, или се омаловажават според "убежденията" на пропагандиста. Например комунистът-интернационалист Андре Вълчек се опитва да отрича геноцида в Камбоджа и да изкара режима в Северна Корея ангелчета. Това също се разминава с историческите факти и настоящата реалност. Всеки натрапва "препипано" минало според пропагандните цели.
51
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са застреляли братчед му, него що са го пропуснали? Ако изхождаме от мисълта, че са убивали само "умните и красивите", то се налага извода, че тоя не е бил особено умен. От което следва, че не може да му се вярва много.Какви милиони са изселвали от Пном Пен? Че колко милиона е бил? Десет, двадесет?!Да, аз лично съм виждал и чувал какво е било там. Ужас! Но целта тук е друга. Да се внушава колко са лоши "червените". Пол Пот е френски възпитаник и не е бил човек на СССР! Почетете малко!
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66При теб отсъства процес на мислене туй е проблем. На теб са ти кaзали. че без пари не може и ти го вярваш ,но маите са живели във безмонетарно общество. Дали ми цитираш уики и дали са живели във колиби няма никакво значение., Затуй се запитла, защото мното си чел, обаче колкото повече научаваш толкова по-малко почваш да разбираш накрая. Парите са най-големият проблем на Земята и чрез тях могат дори да се държат цели държави в робство, а как държавите ще си връщат дълговете ?
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисленето, което води до нещо,се опира на факти и анализът им. Запознаване с модели и концепции. Това което ти пишеш като някакви твои идеи също се опира на нещо четено. Но както се видя непълно и откъслечно. Ако имаше по-сериозна база щеше да знаеш, че това дето го пишеш за безмонетарно общество ни изпраща в праисторията. Пък ако беше чел нещо като Пушки, вируси и стомана можеше и да си отговориш защо в някой групи няма материално и социално разделение. И защо именно те са безкрайно изостанали
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти не спори, човек не се ражда нито комунист нито демократ раждаш се беден или богат. Aко парите изчезнат тази глупост със насилието също ще изчезне. Не е зле да помислиш, че не всичко написано някъде е вярното също. Като лепиш етикет на някой че е комуст или демократ показваш безсилие на аргументите си . Ти се като зомбиран покажи собсвено мислене, а не какво си чел.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това онуй Дао дето според теб следвали в Камбодаджа. Ама те явно не знаели.Ето ти и малко мъдри мисли от мен: Когато използваш обиди и квалификации само показваш безсилиите на аргументите си.И тъй като явно наистина си взел и прочел, най-сетне, ще ти кажа и нещо друго, което би ти било полезно.Не се предоверявай на спомени. Няколко минути четене спестяват много излагане.