Нова идея на Ердоган: Университетите да се разделят по полов признак

Експерти: Турската образователна система има по-неотложни проблеми
8 юли 2019 16:17, Елка Василева
71
Нова идея на Ердоган: Университетите да се разделят по полов признак
Снимка: архив, Reuters

Президентът Ердоган е завладян от една нова идея: в университетите да се въведе разделение по полов признак. Мнозина в Турция са възмутени, според тях това е абсурдна отживелица, която ще върне страната назад.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи спорно изказване по време на срещата на върха на Г-20 в Осака. Речта му съдържаше пасаж, в който президентът похвали японската образователна система заради половото разделение, което съществува в някои университети. Според него 80-те женски университета в Страната на изгряващото слънце са “много важно нещо” и той можел да си представи подобни университети и в Турция.

След завръщането си от срещата в Анкара Ердоган отново подчерта предимствата на японския модел на половото разделение в учебните заведения и заяви, че е настоял Съветът за висше образование да предприеме необходимите мерки за въвеждане на подобна система и в Турция, пише Дойче веле.

Голяма част от хората в Турция, включително много активисти за женските права, както и феминистки, остро разкритикуваха идеята на турския президент.

Много от тях намират, че е възмутително Япония да се използва като модел за образователна реформа. Защото тази страна в никакъв случай не е образец на подражание, що се отнася до въпросите на равнопоставеността между двата пола. Според доклад на Световния икономически форум от 2018 г., който разглежда неравенството между половете в глобален мащаб, по този показател Япония е на 110 място от общо 149 страни. Турция се нарежда с 20 позиции по-назад - на 130-то място.

Турската образователна система има по-неотложни проблеми

Фатмагюл Берктай, политолог и експерт по правата на жените, припомня, че през 19-и век целта на половата сегрегация във висшите учебни заведения е била да осигури по-широк достъп на жените до образование. Женските университети в Япония са създадени със същата умисъл. Днес обаче разделението по полов признак представлява по-скоро акт на дискриминация.

В последните години качеството на турската образователна система доста се е понижило, така че тя има други, много по-неотложни проблеми. Берактай посочва, че "образователната система е изцяло прогнила и ние спешно трябва да я подобрим. В момента е просто безсмислено да се говори за женски университети". Експертът се позовава на резултатите от скорошно проучване, което сравнява представянето на турските ученици, подобно на изследването PISA в Германия. Според проучването много турски ученици имат катастрофални пропуски по математика и турски език.

Ердоган и ръководството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) твърдят, че половата сегрегация в образователните институции ще подобри резултатите на жените. За Берктай тази обосновка е нелогична: "Ако се вгледате в оценките на момичетата в началните училища, ще видите, че техните училищни постижения са по-добри от всякога - въпреки че учат заедно с момчетата."

"Носталгична приумица"

Феминистката Аксу Бора от университета в Анкара описва инициативата на турския президент като "носталгична приумица". "Нито една жена, било то и консервативна, не би искала да учи в такъв университет в 21-ви век." Бора също така смята, че понастоящем има по-големи проблеми, отколкото половото разделение в университетите. "Абсурдно е да се говори за женски университети точно сега - във времена, когато учени масово биват уволнявани." Тя дава за пример големия брой учители и професори, загубили работата си след опита за преврат от юли 2016 г. Някои от тях дори са осъдени да излежават присъди.

"Стъпка назад"

Редица опозиционни лидери в Турция са недоволни от засилващата се религиозна политика и реторика на турския президент. Те обвиняват Ердоган в това, че намесвайки се в системата на младежта и образованието, той иска да затвърди консервативните ислямски ценности сред по-младото поколение.

Активистката за правата на жените Зелал Айман също разглежда инициативата на турския президент като част от дългосрочен план. "Женските университети са стъпка към внасяне на повече религиозност сред населението. Но това е грешна стъпка, ние трябва да насърчаваме секуларизацията, а женските университети ще ни върнат само назад, те няма да ни придвижат напред."

Лаицизмът - разделянето на държавата от религията - е един от основните принципи на Турция от основаването на републиката през 1923 година. По тази причина в страната до този момент не съществува нито един университет, в който има разделение по полов признак. Основателят на държавата Кемал Мустафа Ататюрк вижда отделянето на държавата от религията като един от шестте стълба на турската държава.

Към днешна дата повечето хора в Турция също са убедени в този принцип. Именно затова половото разделение в образователните институции се разглежда много критично - това би нарушило идеята за секуларизъм в турското общество. Правото на равнопоставеност между мъжете и жените е утвърдено също така чрез закон: в параграф от “Основния закон за национално образование”, приет през 1973 г. е записано ,че "образованието, в което двата пола участват заедно, е добро".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да чукнем на дърво , нашият още не го е осенила подобна мисъл.Че знае ли човек, като ходи насам- натам какво ще хареса да въведе.
54
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
браво на японците осъзнали са че мъжете и жените съзряват и се развиват различно а не като нашите *** феминисти
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в един клас като има повече римляни пак става мазало
52
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всъщност падението и пропадането на образователната система започва именно когато започват смесените системи
51
8
 
0
 
! Отговори
ТТТТТТТ преди 4 години
БРАВО ЕРДО ТАКА ТРЯБВА ДА Е ЗАЩОТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖЕНИМ ВЕЧЕ ЧЕ ПРИ НАС ВСИЧКИТЕ МОМИЧЕТА НА 12Г ПОЧВАТ ДА СЕ ТАКОВАТ ДО 20 СТАВАТ ПРОФЕСИОНАЛНИ
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в "женските" университети да се учи само готварство и шиене. Или най-добре направо да ги закрият, че образовани жени не им трябват. Не стига, че могат да пишат и да четат, а вие за висше образование ми говорите. Ааааааа!Изобщо останели на власт още малко тоя Турция се е върнала не в 19, а в 15 век!
49
1
 
9
 
! Отговори
а преди 4 години
Единственият начин на Турция изобщо да остане да съществува е да бъде светска държава. Мюслимските екстремисти = загуба на Истанбул + западната част от Турция. Това е. Но стане ли сакатлъка, после търси виновни. И ще е безвъвратно. Дано се усетят съседите, предвид резултатите от последните избори, има доста умни хора, особено към истанбул.
48
1
 
13
 
! Отговори
Zoro преди 4 години
Този е голям ненормалник .....
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах наемателки туркини от Инстамбул...толкова развратни момичета не бях виждала!
46
2
 
7
 
! Отговори
Мефистофел преди 4 години
Му-ха-ха ерджи най - добре оценява истинската мъжка любов към ближния, още му държи влага от бай гюлен мамула.!.
45
0
 
11
 
! Отговори
Мустафа Кемал преди 4 години
До избирателЕ няма как друго яче, те са си цар и слуга все пак. Иначе това поредната "мярка" на ислямо-фашистите, заради която Ататюрк се върти в гроба. За добро или за лошо не е сред нас, че сигурно нямаше да издържи на толкова ретроградност.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ненормалник.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турция няма ли някакви специални служби, разузнаване? да го следят тоя къде ходи, че току виж се върнал например от зимбабве с някоя още по-блестяща идея :)..горките комшии..
42
29
 
3
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ преди 4 години
ЗАЩО В ИНЖЕНЕРНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ ДА НЯМА 80% ПРИЕМ НА МЪЖЕ, А В ИКОНОМИЧЕСКИТЕ 80% НА ЖЕНИ. ИМА ПРОФЕСИИ ПОДХОДЯЩИ ЗА МЪЖЕ И ТАКИВА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЖЕНИ. САМО ЕДНА БОЛНА ПРОСЛОЙКА ТОЛЕРАСТИ-*** НЯМА ДА Е СЪГЛАСНА. ХАЙДЕ БОЛНИЦИТЕ ДАВАЙТЕ МИНУСИТЕ.
41
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата идея е блестяща. Имам само едно предложение към Ердоган, девическите университети да се охраняват с С-400 за по-голяма сигурност че морала на девиците няма да пострада.
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите идеи на един недълновиден турски политик - Ердоган!!!!!!!Ататюрк, раздели религията от държавата, тази, де...л превръща светска Турция в религиозна държава с законите на Шириата!!!!Пък после се чуди, защо опозицията печели в европейската част на Турция!?
39
3
 
20
 
! Отговори
,.,., преди 4 години
Още много "умни'' идеи ще дойдат на Ердоган,голем зор ще види докато не раздели Турция на три държави.И дай боже да стане.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този е пълен с нови идеи ,как да се върнат към старото статукво,започва яко да ги дърпа назад,ако не се усетят навреме,скоро ще яхнат камилите пак
37
3
 
27
 
! Отговори
до счетко преди 4 години
Саудитска арабия се цивилизова,Турция се ислямизира.Ердган ще ги връща в средновековието.
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ami prezident sultan ERDOGAN go e vidql tova v YAPONIYA zashto ne kritikuvata yaponcite ,jalki alkoholici takiva