Зеленски – президентът на Украйна, който ще доведе мир

Той иска край на конфликта в Донбас, но без териториални отстъпки
19 юли 2019 20:45, Нели Христова
30
Зеленски – президентът на Украйна, който ще доведе мир
Снимки: Reuters

През 2014 година между Русия и Украйна избухна конфликт. Един от факторите за него бе езикът. Рускоезичните жители на Донбас изразяваха опасения, че Киев ще им наложи украинския език. Според Украйна, Русия е използвала тези страхове, за да предизвика бунт срещу Киев, подкрепен от Москва с войници и оръжия. Руското правителство казва, че предоставя само политическа и хуманитарна помощ на бунтовниците.

Първото нещо, което комикът Володимир Зеленски - превърнал се в новият украински президент - направи, бе да поднесе маслинова клонка на населения предимно с рускоезични хора регион Донбас, като заговори на руски, пише БТА.

Още по темата
Този жест, направен във встъпителната му реч в украинския парламент през май, бе протягане на ръка към хората в Донбас, по-голямата част от който е контролирана от сепаратисти. Според някои мнения той дава лъч надежда в един отнел 13 000 човешки живота конфликт, който няма изгледи да бъде уреден.

Контролираните от сепаратисти зони в Донбас не взеха участие в президентските избори в Украйна през април, спечелени от Зеленски. Хората там няма да гласуват и на парламентарните избори в неделя, които новата президентска партия "Слуга на народа" се очаква да спечели благодарение на антикорупционната си предизборна програма.

За Донбас обаче Зеленски излиза от матрицата на украинските лидери, които от 2014 г. - когато Москва сложи ръка върху украинския Кримски полуостров - избягваха да използват публично руски.

"Той знае руски по-добре от украински, каквото и да го учат там. Никога няма да знае украински толкова добре, колкото руския", каза пред телевизия Ройтерс Людмила Корнеева, 65-годишна продавачка на пазар в Донецк, най-големия град в Донбас.

Дмитрий Барабанов, на 31, управител на бар с наргилета в Донецк каза, че използването и на украински, и на руски от страна на Зеленски отразява действителността за хората в региона. "Граничим с Русия. Всички имаме роднини в Русия, всички използваме този език и говорим руски тук", заяви той. "Когато отида в Украйна, говоря руски и украински".

Недоверие

Зеленски каза, че ще направи всичко по силите си, за да сложи край на конфликта в Донбас, но без териториални отстъпки пред сепаратистите.

Сключването на сделка в Донбас остава изпълнено с трудности. Сепаратистите са недоверчиви към Киев, техните руски поддръжници не дават признаци, че са склонни да изпълнят исканията на Киев, а мнозинството украински гласоподаватели може да не простят за нещо, което възприемат като заплаха за териториалната цялост на Украйна.

"Много хора искат мир на всяка цена. За мен това е напълно неприемливо", каза Алексей Пичахчи, преместил се от контролирания от бунтовници Донецк в Славянск - град, превзет от правителствените сили при голямо отстъпление на бунтовниците през 2014 г.

"Живеех в Донецк, имах чудесна работа, всичко беше добре. След това дойде този "руски свят" и аз просто не мога да живея с него", каза Пичахчи, имайки предвид руския национализъм на сепаратистите.

"Как можеш да говориш за компромиси с хора, които са ти разбили живота?", попита той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност, в Русия има само няколко националиста и повечето от тях са по затворите. Положиха се всички усилия случаят "Солженицин" да не се повтори. Хладното отношение към Путин, което демонстрира Солженицин 2 години преди да почине, беше напълно ясна инцикация, че той е разбрал всичко. Първоначалният възторг на Солженици към Путин, бързо премина в омраза, след като видя как същит тези хабадци, които сътвориха болшевишката революция, сега държат Путин на власт.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замислете се защо в Русия няма нито една националистическа партия, а постоятнно говорят за лошия "западен глобализъм" и за "фашизма" в Украйна. Че западния глобализъм е лош, няма спор. Но това не е отговор на въпроса, защо националното самосъзнание в Русия е потиснато и защо се налага еврезийски проект, който е също форма на глобализъм, а не национална независимост? Защо всяка страна, в която има нацонализъм, изведнъж става цел на Русия. Днес е Украйна, а утре ще е Беларус.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Топлата връзка на Путин с хабадците е Лев Левиев (пише кой е той в Уйкипедия, проверете), а прекият наставник е равина Берел Лазар, който Путин награди с един от най-високите ордени на Русия (за какво ли, снимки има в мрежата). Душеприказчикът Дугин е също глобалист (евразийския проект е също глобален проект) и се занимава със същата тази хабадска секта. Снимки има в мрежата, материали - също.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kireza, а стига с този месия Путин. Собчак го пробутваше по елциново време, разбраха се с Кисинджър да го пуснат напред и хоп... за 3 години и половина, напълно непознатия Путин стана президент на Русия, пробутан от хабадците на Любавич. И това ли ви е месията - обкръжен от еврейски олигарси, пробутван от най-мрачната талмутска секта, на която дава даже ордени. Този е враг на белите хора. И разбира се, че атаката е срещу Украйна, защото това е единственото място, където е останал национализъм.
20
4
 
6
 
! Отговори
kireza преди 4 години
За да има мир на Украйна,фашистките банди трябва да бъдат изтребени !!!Товa само ще довърши Украйна.Путин иска да запази единна Украйна,на която в конституцията е обявена за безблокова държава...Но ще доведе до разпадането на тази изкуствена държава....И Украйна ще бъде,както и си е редно,само киевска област!!!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато украинците изтрезнеят, този еврейн и другите отколо него имат ли си представа какво ще им се случи? Чели ли са в архивите какво се е случвало на дедите им в миналото и какви стават украинците като побеснеят и как нямат нито капка милост? Да връща парите на Коломойски, да се разбират с хабадските наставници на Путин кой ще плати за замазване на положението и да си хваща самолета за Израел. Докато може...
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кошмар държава създадена от комуниста ленин любимо творение на краваршингтони ***.ло.ум.ниците му събориха паметника
17
7
 
18
 
! Отговори
Връщане преди 4 години
Окраина няма ли намерение да връща земи на Полша, все пак Сталин им ги подарява, в качеството на победител ВСВ. Победител не е Окраина, а Русия.Окраина да върне подарените от Сталин Черновицка, Лвовска и Закарпатски области - Сталин е комунист, да върнат Херсон и Одеса области на Ленин, щото и Ленин е комунист.Крим подарен от Хрушчов, е руснаците си го върнаха.Връщайте бре окупатори земите подарени от Русия, нали сте демократи.
16
4
 
20
 
! Отговори
Смях преди 4 години
4 години няма осъдени за убитите сто човека в Киев. Няма осъдени за убитите в Одеса.Няма осъдени за убитите сто деца в Луганск и Донецк, няма осъдени за употребата на касетъчни и фосфорни снаряди, забранени.Тръгнали да се правят на "демократи". Новият Хитлер ще се роди в Окраина, ако вече не е роден, с активната подкрепа от 5 милиарда долара на САЩ.Нацистка държава, завзела властта с преврат, толерирана от Европа и Сащ.Рано или късно ще се наложи отново Русия да спасява Европа от нацистите
15
3
 
7
 
! Отговори
историка преди 4 години
Проекта Новата Хазария нещо зацикли не върви като по план.А и тази партия "Слуга на народа " просто изтрепа рибата тия наистина се еб.ват с хората даа !
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да има мир в изкуственото творение на Ленин - уС...раина!!!Перманентен Майдан, борба между Олигарсите и разбира се западно уС...раинските националисти ще докарат уС...раина до пълна дефрагментация.А, да не забравим и териториалните претенции на Полша, Румъния, Унгария и разбира се РФ.Тъй, че "Сватбата в Малиновка" продължава в пълен ход!!!!!!-))))))
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарю Зеуенски ти робе на щатите ,скоро ще те поднесем на Путин върху златен поднос с лимонче в устата ! Само Русия ,велика Русия !
12
22
 
11
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 4 години
Мощна атака по източния фронт на НАТО съвместно със смелата украинска армия оборудвана с модерно американско оръжие ще донесе мир и просперитет за всички европейски народи. Един път завинаги империята на злото трябва да бъде премахната за да живят нормалните цивилизовани европейци спокойно.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че др. Зеленски ще донесе мир твърде, твърде скоро...По-скоро, отколкото се очаква.Такъв мир ще е..просто не е за верване!
10
4
 
17
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименИ Зеленски и патронът му Коломойски са евреи.Тоест няма как да са наивни.Ще си оправят собствените дела,а Украйна пак ще е в калта.....
9
6
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
При човека на Коломойски поне ще е забавно-все пак е професионалист в жанра.Докато театърът на Порошенко бе посредствен.
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Зеленски искрено вярва че може да се споразумее с Русия за Донбас и Крим без териториални отстъпки значи че наистина е много зелен в главата. По скоро мисля че Зеленски е човек на Путин и ще прецака Украйна. Не вярвам че толкова наивен човек може да бъде избран за президент на една от най-големите европейски държави.
7
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конфликт няма , имаше агресия от фашистката банда настанила се в Кремъл и под прикритието на ДВОЙНИКА (Путин се спомина 2007 г ) правят поразии , рекетират целият свят .Предсмъртна агония .
6
8
 
32
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Украйна е на външно управление от САЩ,а те ще воюват с Русия до последният Украйнец.
5
7
 
30
 
! Отговори
РККА преди 4 години
Браво на Зеленски да подписва капитулация на Украйна и да проведе референдум за влизането на страната в Руската федерация.Така ще гарантира на народа отопление през зимата и стопански просперитет.