Мюнхен и нацизмът: Защо идеите на Хитлер покълват така добре в Бавария?

В Мюнхен той намира атмосфера, която е добре дошла за идеите му
Обновена: 30 сеп 2019 07:18 | 29 сеп 2019 21:20,
186
Мюнхен и нацизмът: Защо идеите на Хитлер покълват така добре в Бавария?
Снимка: Getty Images

Да започнем отзад напред: и до днес в Мюнхен обичат да повтарят, че не искат "Хитлеров туризъм" - по подобие на онзи в Берхтесгаден, където прикрити почитатели на лудия "месия" се щурат из околността, в която навремето се е намирала лятната резиденция на Хитлер. Мюнхен явно смята, че това го оправдава - и освобождава от задължението да обръща поглед към тъмното си националсоциалистическо минало.

Едмунд Щойбер е първият баварски министър-председател, посетил бившия концентрационен лагер в намиращия се наблизо Дахау - това се случва през 1995 (!!!) година. Уолтър Луис Дорн, бивш съветник на военното ръководство в американската окупационна зона в Германия, пише в спомените си следното: "Когато вестникарските репортери търсеха примери за нацисти, които са се задържали на власт и след края на войната, следите обикновено водеха към Франкфурт или Мюнхен."

Защо точно Мюнхен?

Но защо Мюнхен? Защо точно в този град започва кариерата на Хитлер? Петер Лонгерих, изследвал биографично Гьобелс и Химлер, отговаря донякъде на този въпрос: "През 20-те години на миналия век в Мюнхен Хитлер е нещо като некоронован цар." За разлика от Виена, където начинаещият художник Хитлер претърпява пълно фиаско, и за разлика от огромен Берлин, където не му обръщат почти никакво внимание, в прегледния по размери Мюнхен бившият доносник на служба в баварската армия успява да развихри своето его, пише DW.

Още по темата

В Мюнхен Хитлер открива една националистическа, антисемитска атмосфера, която е добре дошла за идеите и целите на талантливия демогог. Там обаче той осъзнава и факта, че ако иска да дойде на власт, ще има нужда от подкрепата както на гражданския, така и на благородническия елит.

Кой е всъщност т.нар. "мюнхенски фактор", спомогнал за издигането на Хитлер? Хайнц Голвиц, експерт по история и народопсихология на Бавария, описва през 1955 година отколешната баварска склонност към онзи вид политика, ръководена от чувствата и темперамента, вместо от разума. Тъкмо тя, според учения, много добре прилягала на бойкия пропаганден стил на националсоциализма.

Алкохолът е виновен?

Американският историк Дейвид Клей Лардж търси други причини - необичайно високата консумация на алкохол в баварската столица е според него един от факторите за политическото радикализиране. Лардж изследвал прословутия Хитлеров поход към властта на 9 ноември 1923 година и установил, че преди въпросния поход били изпити 143 еднолитрови кани с бира. Или с други думи: хората, асистирали на Хитлер при поемането на властта, са били в голямата си част пияници без всякакви задръжки. Вярно, че по онова време навсякъде в Германия се е пиело доста, но само в Мюнхен е съществувала тази толкова съдбоносна връзка между алкохола и политиката. Казано иронично: само там бирхалето се превръща в светилище.

Мюнхенските "специфики"

И още нещо допринася за успеха на Хитлеровия пуч в Мюнхен, твърди на свой ред политологът и публицист Мартин Хехт: "За баварската столица открай време е характерна една ясно изразена грандоманщина, която се базира на силен традиционализъм и на едно предмодерно и дори антимодерно схващане за идентичност, манифестиращо се в предизвикателно-провинциалния лозунг: Ние сме си ние."

Тези мюнхенски специфики де факто допринасят за "раждането" на нацистите - от една разнородна групичка объркани хора те се превръщат в застрашително масово движение. Именно в Мюнхен, сдобил се през 1935 година с титлата "столица на Движението", се пишат първите програми за нападения, там се организира първата разправа с политическата опозиция, там се поставя началото на системното изтребление на евреите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
9
 
! Отговори
Γι преди 4 години
Идеите на Хитлер никога не са покълвали в България,както и идеите на К.Маркс и В.И.Ленин. Всичко е насила налагано на българите.Българите от много пра-стари времена са на ,,самоуправление'',дори и по времето на Османското Владичество.Всичко друго изписано по мас-медиите е само пропаганда с цел умаловажаване на българите.Македонските българи се продадоха за пари на Коминтерна,а тези които не се продадоха,ги избиха сърбите по заповед на Русия и СССР.Всичко е документирано от съвременниците на тези
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя с малките мустачки ако види на какво прилича Германия днес ще се гръмне пак.От 70млн. Дали има и 25млн. арийци.
129
4
 
3
 
! Отговори
слмйгф преди 4 години
Знаех си аз, че бирата е виновна.Тази статия вероятно е поръчана от някой крупен производител на пластмасово прясно мляко и палмово сирене. Защо ви е да пиете бира - яжте хидоргенирани мазнини и пак ще си вредите по същия начин, з обаче ще ви предложа лекарство , с което да се лекувате. Важното е да си купувате разни работи., че и аз деца храня обличам и обзавеждам. А и трябва за кви да има от време навреме.
128
5
 
8
 
! Отговори
милициофай преди 4 години
Аве идеите на немеца голем са гениални. Света почна да го осъзнава, но все още има цензура и антизакони(про-евр,,,)
127
2
 
12
 
! Отговори
Жулиен - психиатър преди 4 години
Защо всички хвалят германците, а не гледат кой владее света ? Баба ви Бети си пие джина и управлява със желязна ръка. Световен език - английски, световна валута - долар /сащ са пудела на ЮК/, световни борси - в Лондон. Вярно е, че и в НЙ има световни борси и в Париж. Но световния център е все още в ръцете на баба ви. Събитията в ХК да не са от космоса ?
126
0
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Вместо да се джавкате кой какъв е,по добре прочетете какво е написал Радослав.От коментарите до тук,само в неговите виждам здрав смисъл.Всичко друго ала-бала за разсейване на простолюдието от истинските проблеми.
125
1
 
8
 
! Отговори
до хриси авги златна преди 4 години
а по-голямо сметище от гърците няма.албанци,египтяни и прочие все новите гърци
124
15
 
4
 
! Отговори
Златна зора преди 4 години
Булгарус на старогръцки значи смесени ,сбирщина....
123
3
 
23
 
! Отговори
Джоко Росич преди 4 години
В един опис за жените работещи по софийските нощни заведения за отеха на самотните господа от 1909г няма нито една българка работеща древната професия.Труженичките са основно от Германия,Франция,Швейцария ,Чехия и тнт.....Значи или сме били ние много добре или ония са били много зле.
122
0
 
5
 
! Отговори
Да Юбер Алес Ще Е преди 4 години
До РадославВестника се казва dnes.bg за това говорим за неща от преди 80 години ;)
121
1
 
11
 
! Отговори
Евро преди 4 години
до "Човек": намесвам се, но изобщо няма как да ме убедиш, че някой "яфро..." е по-красив!Има доста не-грозни, някой даже симпатични също доста умни и интелегентни (това е друга тема), но да кажеш че дори един от тях е по-красив от някой/я бял/а е направо смешно или просто ти си извpатен.Има много "афро" от холивуд които ми харесват много като акьори и като хора - но то там!За засилване на гена и имунната защита това е добре, но за красота, шА *** извиняваш!Наречи ме раcист,но това е истината!
120
2
 
13
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До човекГрозилището Дженифър Тееге е доказателство защо не трябва да се смесват расите.
119
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте клипчета от Германия 40 те години и ще видите една чиста и подредена държава , не като тези от предишният период и ще ви стане ясно защо е дошъл Хитлер и е показал среден на тези които са ограбвали народът му . Войната е лошо нещо разбира се .
118
3
 
30
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Едно Зимбабве има сайт в които онлайн да кандидатстваш за Виза или Гражданство, на сайта им има информация за мини, залежи на природни ресурси, университети, болници, връзка с различни фирми и тн. А България още няма дори сайт като хората с информация, какво остава за онлайн услуги! За това пишете! Че една африканска страна с нулева субсидия от Европа е в пъти по напред от нас! Това ни интересува!!!
117
2
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Имаме толкова много актуални проблеми за решаване, те с неща преди всеки от нас да се роди тръгнали да се занимават! Отидете и питайте министъра на финансиите колко пари харчим на месец за всички хора на държавна или общинска заплата? Защо в 21 век ние още нямаме електронно правителство? Защо все още като се пенсионира човек от НОИ почват да го разкарват напред и назад да си вади от фирмите данни които НОИ има или защо не си ги изискват по канален ред, а разхождат хората като гламави!
116
3
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ей не спряхте да ровите костите на човека. Всяка седмица по една подобна мозъчна пр*дня! Какво постигате с това? Кому е нужно всяка седмица една и съща изтъркана плоча да пускате? Дайте ни нещата които ни интересуват като: Защо при няколко години излишък в бюджета данъците вместо да се намалят, те се увеличават? Сравнете реалната данъчна тежест на гражданите спрямо страните около нас? Дайте информация колко ни костват тия които не внасят данъци, но ползват помощи? Това ни дайте!А не тия глупости
115
13
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 127 (юбералес)Евалата бе! Ако ти му беше адвокат на Херман Гьоринг на Нюрнбергския процес сигурно щеше да отърве въжето! Или щяха и на тебе да ти сложат вратовръзката?Аз познавам много чернокожи жени и мулатки, които са много по-красиви от някои бели жени.Например, Дженифър Тийге, внучка на Амон Гьот, прословутият военнопрестъпник от SS и комендант на концлагера в Краков, чийто образ е представен в "Списъкът на Шиндлер".Точно така, баща и е нигериец!!!
114
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Призивът"Kinder,kuchen,kirchen"-деца,кухня,църква за жените се смени полово равноправие,джендъризъм и феминизъм.Е как искате да има деца и да не изчезва бялата раса?
113
8
 
21
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Хитлер няма нищо против неарийците. Просто счита че не трябва да се смесват расите - така както бог ги е създал. И че трябва да се запази красотата на бялата жена. Бялата жена е най-красивия вид на планетата. Славяните Хитлер също смята за арийци и никога нищо лошо не е казал за тях. Останалото е съветска пропаганда.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
IDEITE NA *** VIREIAT NAVSIAKADE PO SVETA.