Самоубийствата в Турция: Защо цели семейства отнемат живота си?

Три самоубийства с циановодород разтърсиха страната
Обновена: 25 ное 2019 07:20 | 24 ное 2019 20:40,
164
Самоубийствата в Турция: Защо цели семейства отнемат живота си?
Снимка: Reuters, архив

Този случай шокира цяла Турция: 38-годишен бижутер сложил край на живота си, този на съпругата му и на 6-годишното им дете, защото семейството имало финансови проблеми. Миналия петък полицията откри трите безжизнени тела в семейното жилище в истанбулския квартал Бакъркьой - отровени с циановодородна киселина.

Това бе третото подобно самоубийство в Турция за последните няколко дни: седмица по-рано в друг квартал на Истанбул, Фатих, съседите забелязали на вратата на жилище бележка: "Внимание! Жилището е заразено с цианид. Извикайте полицията! Не влизайте!". В жилището полицията открила четирите жертви на възраст между 48 и 60 години - двама мъже и две жени, които били братя и сестри. Те също се отровили с циановодород, пише DW.

"Моля за прошка"

Третият подобен случай е от южния град Анталия на средиземноморския бряг, където на живота си посегна 4-членно семейство, вкл. 9-годишно момиченце и 5-годишно момченце - също отровени, и отново с цианид. По сведения на турските медии, бащата, който бил безработен, оставил прощално писмо, в което пишело: "Моля за прошка, но не мога да направя нищо повече".

Още по темата

Общото между трите случая не е само самоубийството чрез отравяне - очевидно причините за тях са тежки финансови проблеми, водещи до бедност, задлъжнялост или безработица. Във Фатих, например, токът бил спрян веднага след изнасянето на телата на жертвите - хората не били плащали сметките си от месеци.

Опозицията: Икономическата криза е виновна

В турските медии и в социалните мрежи се водят разгорещени дебати по повод серията самоубийства, не липсват също и конспиративни теории. Спорно е дали има връзка между самоубийствата и икономическата криза в страната. Според турската опозиция безработицата и обезценяването на турската лира допринасят за климата на отчаяние. Председателят на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу попита в своя пламенна реч защо се е стигнало дотам: "Край кофите за боклук виждаме жени, които ровят в тях за изхвърлена храна. Нуждаем се от по-социална държава и по-устойчиво развитие", каза той.

Според някои турски експерти серията от самоубийства не могат да се разглеждат като единични случаи. "Погрешно е едно самоубийство да се разглежда като индивидуално, чисто психологическо обстоятелство", казва изследователката на бедността Хаджер Фого. Тя подчертава, че зад самоубийствата в повечето случаи стоят обществени причини. "Тези хора не са приети от обществото. Те се чувстват самотни и безпомощни. И ако се прибавят икономическите им неволи и тревогата, че не могат да покриват основните си потребности от храна, вода и ток, проблемът се задълбочава", посочва Фого.

В Турция не е сложно да се сдобиеш с цианид

Турското правителство отрича наличието на връзка между икономическата криза и самоубийствата. За него самоубийствата са по-скоро признак за това, че в страната е твърде лесно да се сдобиеш със смъртоносния цианид - затова трябва да бъдат въведени забрани и правила. Още през юни ултранационалистическата Партия на националното действие, която е част от управляващата коалиция, се обяви за забрана на циановодорода, но до момента това не се е случило. Междувременно турската министърка на семейството е свикала комисия за проучване на случаите, чийто доклад ще бъде оповестен публично.

Безработицата в Турция е 14 процента, а младежката безработица - 27 на сто. Инфлацията води до големи ценови скокове на храните, медикаментите и горивата.

Ръст на самоубийствата от 2002 година

От официалната статистика не личи, че икономическата криза е решаващият фактор за самоубийствата от Анталия, Фатих и Бакъркьой. По данни на турския Институт за статистика TÜIK, през 2018  година са били регистрирани 3 161 самоубийства - без увеличение след началото на сегашната криза през лятото на 2018-а. Но от идването на власт на Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган (2002 г.) броят на самоубийствата е нараснал с цели 27 процента. Особено през последните седем години броят на самоубийствата в Турция се задържа висок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
4
 
! Отговори
MADE in BG преди 4 години
До Анонимен 68 На Българите къде им е най-- най добре ? При ПАПАпомазния им ВОЖД ли? БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ!
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тука като не са спирали има няма 100години! Някой взе ли някви мерки?
68
3
 
4
 
! Отговори
анон преди 4 години
Нали Тръмп беше казал, че можел да срине турската икономика ако е нужно...
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, тия нарочно са го направили! За да злепоставят управлението на местния Крал-Слънце! Точно както и тук бедните се самоубиват само и само за да направят на пук на Слънцето от Банкя!
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ЧефоАбе чефо чоджум, ти защо винаги си дежурен в този сайт и защитаваш така сьрцато анадолската коч... кой ти плаща лирите за дежурството?
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На турците им е най-хубаво при Алах - затова.
64
13
 
10
 
! Отговори
Чефо преди 4 години
Ако може неандерталците, да се съсредоточат в/у жалкото си съществуване!Вие бяхте ли в Турция! Ние може само да мечтаем за такава държава! мо имаме Винету!Сгради, пътища, заводи, пристанища, хотели, магазини, молове, ресторанти, живот в лицата на хората, отношение!Ердоган бил такъв онакъв....смях! Просто съжалявам нашата клета държавица...хората къде са!
63
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас и цианид няма! ама живеем и мизерстваме и умираме тихичко!!! Политиката на животното бай *** ***.
62
3
 
23
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Сякаш у нас нямаше такива случаи и при това не едно или две... Аз обаче не разбирам, как е възможно тези трагедии да се окачествяват като "самоубийство"?! "Цели семейства отнемали сами живота си"! Що за глупости?! Говорим за деца на по 5-6 години! Очевидно не са отнели сами живота си! И пак очевидно, става дума за масово убийство, последвано от самоубийство!
61
2
 
28
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Оставете комшиите-у НАС как Е ?
60
3
 
5
 
! Отговори
НЕ преди 4 години
И юдео пражника все има врагове то не бяха от Европа и зад Океана САЩ. Все някой не меси в икономиката на страната като има кризи и така заблуждава ислямистките к опелета. Защото най лесният начин за да управляват е чрез религията. Но според последните 15 години от както партията на Ердо е на власт атеистите са се увеличи в страната. И така скоро ще си ходи на бесилката
59
8
 
15
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Юдео продажника който е смеска между евреин и грузинец Ердоган предаде турския народ. Те са подложени на геноцид. Промиват се мозъци с предавания, самото правителство прави бомбени атентати срещу своите граждани за да ги държи в страх. Грузинеца не турчин Ердо мрази Мустафа Кемал Ататюрк това го е казвал много пъти но като се изказва се крие зад исляма така ислямистките к опелета го уважават и го виждат като 2-ри пророк след Мохамед.
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците се съмнявам дали ще убият близките си,а децата сигуно щяха да ги дадат на роднини да ги отглеждат,те там са големи фамилии и с по много деца,все някой роднина ще ги гледа.
57
0
 
24
 
! Отговори
110 преди 4 години
Как ще дадеш на децата си цианид при все ча са живи и здрави? Честно не го разбирам, да кажеш, че е дошъл апокалипсиса или някаква неизбежна смърт а то... Това е голям грях, може би дори най големия..."За него - Живота - направил бих всичко."
56
5
 
14
 
! Отговори
Мурат преди 4 години
Турция върви по пътя на България. В първите години на прехода и в България имаше подобни трагедий, явно българите са по жилави щото положението беше по зле.
55
3
 
21
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 4 години
И са ко праим със Стамбулската конвенция? Ша подписваме или йок? Самоубийства заради криза и бедност. Ами ако това беше причината за тези самоубийства, то в България хиляди отдавна трябваше вече да са се самоубили.
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България в последния месец има два случая на отровени деца,едните деца бяха три починали уж от някакъв газ,а другите не ги помня,но родителите казват,че е странно как от всичките деца половината умират и как този газ не е убил другите които също са били в стаята?
53
4
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Започнат ли хората някъде да се самоубиват често, това говори само за едно: колко е токсична атмосферата в тази държава.
52
3
 
31
 
! Отговори
Голата истина преди 4 години
Ердоган беше казал:"САЩ си имата Долара, ние имаме Алах"... Хората си плащат с живота за глупостта да докарат диктатор на власт... Тъното е че в БГ има не по-малко случай, за които никой не говори...
51
3
 
12
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
В повечето страни е забранено да се съобщава за самоубийства за да не сатанат "модерни".Иначе класациите за брой самоубийства на глава от населението се води в северните страни където причините не са икономически ,а липса на слънце и депресии.По празници психолози обикалят рисковите групи.В Турция няма все още забрана да се съобщават самоубийствата...