Кръв, метал, дим: Как мирише терорът на Сталин?

В знак на протест младежи създават ужасяващ парфюм
Обновена: 2 мар 2020 10:42 | 1 мар 2020 19:55, Нели Христова
264
Кръв, метал, дим: Как мирише терорът на Сталин?

Миризмата на ужас, страх и паника – на това мирише парфюмът, по който Альона работи. Целта й е той да е отблъскващ. В него има мирис на кръв, метал, на дим, а миризмата му пресъздава Големият терор в СССР през 30-те, когато Сталин убива или изпраща в трудови лагери милиони руснаци. Един от екзекутираните е и дядото на Альона. Според властите той бил "враг на хората“.

Парфюмът е създаден в знак на протест заради плановете на Москва за историческа сграда с ужасно минало. Между стените на бившият военен съд, който наричали "Къщата на стрелбите“. В нея онези, които се противопоставяли на Сталин, били осъждани на смърт. 31 456 души намерили смъртта си тук чрез разстрел.

Сега, на мястото на военния съд, местен бизнесмен иска да отвори... парфюмерия.

"Създадохме много луксозна кутия, но това, което се крие в нея е доста плашещо. Искаме всички да видят колко абсурдно е да отвориш бляскав бутик в сграда, в която са били убивани хора“, казва  Никита Петрушов, собственик на рекламна агенция, пред BBC.

Йосиф Сталин лично подписвал смъртните присъди. Неговото масово преследване на политически врагове се разпространило из целия съюз.

Бутилката, в която се съхранява ужасяващият парфюм, е направена от стара съветска гилза. Тя е поставена върху шепа пръст. Можеш да надушиш мазетата, тъмнината и влагата.

"Днес Русия забравя престъпленията на Сталин. Той е една отрепка в нашата история. Трябва да погледнем на нещата трезво и да признаем, че действията му не са били правилни. Не искаме да се случи отново“, обяснява Петрушов.

"От изток на запад, от север на юг, 20 милиона невинни души са убити или измъчвани“, казва  възрастна жена, жертва на действията на Сталин.

Алексей никога не е познавал баща си. Той пази файла му от тайната полиция: „Баща ми е осъден на смърт чрез разстрел в тази сграда през 1938 година. Години по-късно, през 1955 година, мъжът, който го е разследвал, признава, че е подправил доказателствата по няколко случая по заповед на по-висшестоящите от него.“

Но какво мисли Алексей за новия бутик, който ще отвори на мястото на военния съд?

"Неприемливо е. Все едно да танцуваш в Аушвиц!“, категоричен е той.

Владимир Давиди, собственикът на къщата, отказва да коментира. Съдбата на сградата остава неясна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами вземи му на човека житото ,не му остави ни един килограм и чакай да измрат само кулаците.Ама от комунистически акъл какво да направиш?Да избиеш СЪЗНАТЕЛНО милиони от собствения си народ как се нарича това?КОМУНИЗЪМ.сАМОТО ВИСШЕ ПАРТИЙНО РЪКОВОДСТВО ОБАЧЕ НЕ СЕ Е ЛИШАВАЛО ОТ ХЛЯБ. ПЪК И ОТ ДРУГИ ЕКСТРИ.
165
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само украинци, голодомор е имало и по поволожието - сегашна Русия.Хляб с/у индустриализация, щот са нямали с какво друго да плащат.Златото и кинтите от банкерите и индустриалците, заграбени от болшевишката шайка, са отдавна изнесени в Швейцария."Граби награбеното" - основен девиз от хилядолетия насам.
164
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голодомора не е бил самоцел и не е бил умишлен, а предизвикан от погрешни и грешно калкулирани икономическите политики на комунистите. Целта е била да се победят кулаците, а не да измира населението. По това време от глад умират хора както в Украйна, така и в Русия, а най-много като процент от населението умират в Казахстан. Но не ревът като украинците защото не са управлявани от фашисти-бандеровци. Украинците бяха най-индустриализираната и богата нация в СССР с ядр. оръжие, но за това не ревът.
163
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на ГОЛОДОМОРА са измрели от глад около 6-10 милиона украинци.Затова и до днес украинците мразят комунистите и искат да се отделят от Русия.
162
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самият Сталин е казал (цитирам по памет): "Много бклук ще се изсипе над гроба ми, но времето ще го разсее"
161
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ти каза кого е трепал Сталин?ИЛИ СИ РЕШИ, ТИ САМ КОГО? ИМА документи.Цялата житна реколта от 1932-33 година е иззета от украинците и не им е оставил НИЩО. Купчините със зърно са охранявани от въоръжена охрана. А нощно време гладните селяни са пълзели в тъмното да си вземат от СОБСТВЕНОТО жито, но по тях е било стреляно. Това е така нареченият ГОЛОДОМОР измислен от добрия ви бащица Сталин.Отделно около 20 милиона е избил в ГУЛАГ. Защо днес украинците не искат да се върнат в Русия?
160
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин е убивал хора с убеждението, че помага за строежа на един нов свят, който ще бъде по-добър, по-справедлив, по-хуманен и ще замести стария. Това е било убеждението на комунистите. Че в името на постигането на комунистическия строй, на "рая на земята", ще изтече колкото кръв е нужна. Сталин е убивал монархисти, християни, мюсюлмани, индустриалци, банкери, крадци, убийци, изнасилвачи, меншевики, болшевики, демократи, либерали, социалисти. Хора които са се противопоставяли на новия строй.
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРомеите не ни пречат,по-добре роми,отколкото азиатци.
158
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме нужда от втори Сталин!
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Сталин не са му трябвали пари. Самото упование от властта му е било достатъчно.Не като сегашните - хем едната играчка, хем другата.
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 20 год когато братята ви ромеи станат повече от вас, ще се молите за някой сталин....ще плъзнат навсякъде, не аи мислете че ще се скриете, защото дори тук в Бояна още сега се движат с каруци
155
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДЕМОКРАДЕЦТова е много вярно. Сталин е ходил със скъсани обувки в студа. Когато негов колега му казва, че е време да си ги смени, той казва, че е добре и не му трябват други. Бил е убеден комунист. Убил е много хора точно заради вярата си в комунизма на идеологичен принцип. Банкери, капиталисти, мошенници, еврейчета-троцкисти, кривнали болшевици, хомосексуалисти, насилници, убийци, изнасилвачи. Доста хора е имало за разстрел. Лично е подписвал присъдите, вярвал е че е било нужно и правилно.
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да обясни защо след 30 год демокрация, цигaнския етнос е с повече преставители сред малките булхаристанчета...защо не се говори за това, а се говори за стари теми
153
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз нямам никакви роднини от БКП,бе умнико,дори напротив,дядо ми е бил с царя,но знам как убиха другия ми дядо антифашист,а след идването на демокрацията една съседка през една улица на нашата отишла да вечеря с баба(съпругата на дядо ми антифашиста) ми и тя почина след това.Баба не смееше да излиза извън двора на къщата от страх през целия си живот,след случката с дядо ми,но те отидоха при нея и тя умря.Моята любима баба.Мразя нацизма и фашизма до мозъка на костите си!
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на какво миришат 50% от пъвокласниците в България....на мaнгалско
151
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократите мразещи Сталин, как ще коментирате факта, че в САЩ има най-много затворници в цял свят като глава от населението? Повече отколкото в Северна Корея и Китай! Как ще коментирате факта, че тези затворници ги използват като робски труд за да помпат икономиката си? И затова им дават раздути присъди? Как ще коментирате, че в САЩ има концентрационни лагери като Гуантанамо, където се влиза без съд и присъда? Как ще коментирате робството, геноцида над индианците, сегрегацията до 70-те на 20в.?
150
3
 
1
 
! Отговори
до 181 преди 4 години
Абе чак велик силно казано, защото заплатената цена е ОГРОМНА. То така и баба знае.Първият пример, за който се сещам - това е тракторния завод в Сталинград (сегашен Волгоград) от Форд/САЩ.От друга страна, това, че е имал лични качества - не споря.
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лелеле, читателите на Солженицин също се включиха.... само че не са чели внимателно, че той е бил там и надзирател, а не само осъден...Няма да коментирам тоновете му лъжи, безмисленият нелитературен език и фактът, че е използван от запада за пропаганда.....
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредна порция пропаганда и лъжи ....Аман вече.
147
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
`Гулаци-мулаци` не ме интересуват.Ами `браво!Такива като тебе крепят комунистическия строй, който е най-страшния. И от това спасение няма. Затова ще кретаме като до сега, затова ще сме на последно място в Европа по стандарт на живот и по всички класации и на първо място по смъртност.Умните и четящите се изнесоха от тая държава, останаха глупаците от които можеш да правиш всичко.