Кръв, метал, дим: Как мирише терорът на Сталин?

В знак на протест младежи създават ужасяващ парфюм
Обновена: 2 мар 2020 10:42 | 1 мар 2020 19:55, Нели Христова
264
Кръв, метал, дим: Как мирише терорът на Сталин?

Миризмата на ужас, страх и паника – на това мирише парфюмът, по който Альона работи. Целта й е той да е отблъскващ. В него има мирис на кръв, метал, на дим, а миризмата му пресъздава Големият терор в СССР през 30-те, когато Сталин убива или изпраща в трудови лагери милиони руснаци. Един от екзекутираните е и дядото на Альона. Според властите той бил "враг на хората“.

Парфюмът е създаден в знак на протест заради плановете на Москва за историческа сграда с ужасно минало. Между стените на бившият военен съд, който наричали "Къщата на стрелбите“. В нея онези, които се противопоставяли на Сталин, били осъждани на смърт. 31 456 души намерили смъртта си тук чрез разстрел.

Сега, на мястото на военния съд, местен бизнесмен иска да отвори... парфюмерия.

"Създадохме много луксозна кутия, но това, което се крие в нея е доста плашещо. Искаме всички да видят колко абсурдно е да отвориш бляскав бутик в сграда, в която са били убивани хора“, казва  Никита Петрушов, собственик на рекламна агенция, пред BBC.

Йосиф Сталин лично подписвал смъртните присъди. Неговото масово преследване на политически врагове се разпространило из целия съюз.

Бутилката, в която се съхранява ужасяващият парфюм, е направена от стара съветска гилза. Тя е поставена върху шепа пръст. Можеш да надушиш мазетата, тъмнината и влагата.

"Днес Русия забравя престъпленията на Сталин. Той е една отрепка в нашата история. Трябва да погледнем на нещата трезво и да признаем, че действията му не са били правилни. Не искаме да се случи отново“, обяснява Петрушов.

"От изток на запад, от север на юг, 20 милиона невинни души са убити или измъчвани“, казва  възрастна жена, жертва на действията на Сталин.

Алексей никога не е познавал баща си. Той пази файла му от тайната полиция: „Баща ми е осъден на смърт чрез разстрел в тази сграда през 1938 година. Години по-късно, през 1955 година, мъжът, който го е разследвал, признава, че е подправил доказателствата по няколко случая по заповед на по-висшестоящите от него.“

Но какво мисли Алексей за новия бутик, който ще отвори на мястото на военния съд?

"Неприемливо е. Все едно да танцуваш в Аушвиц!“, категоричен е той.

Владимир Давиди, собственикът на къщата, отказва да коментира. Съдбата на сградата остава неясна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
3
 
6
 
! Отговори
Чистил е скакалци преди 4 години
Хората намиращи се в затвори и трудови лагери в СССР по времето на Сталин са напълно съпоставими с бройката на хората в САЩ намиращи се в такива учреждения. Сталин не е репресирал аристократии,духовенство,предприемачи и военни,защото тая работа преди него са свършили Ленин и Троцки. Сталин си е разчистил сметките с меншевики,анархисти,есири и троцкисти - повечето руски и международни евреи налазили Русия да правят Майдан.
205
4
 
1
 
! Отговори
Амиии преди 4 години
Пожелавам ти такъв срамежлив и кротък човечец да ти стане зет! И избитите от него да те причакат в Отвъдното .Трябва да има наказание за мерзостите!
204
2
 
3
 
! Отговори
Амиии преди 4 години
До 98Сталинският СССР- Аркадия на 20-век!Да се чудиш защо са им били граници? Дезертиралите 2 милиона от съветската армия през юни- юли 42-ва може би са мазохисти? И още един въпрос ме мъчи: защо се пропуска, че става дума за семинариста Джугашвили - православен, от братска република Грузия?
203
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да е всякакъв Сталин,но когато става ,,капо ди тути капи'',тогава народът на СССР си отдъхва.Навремето са го тачели много защото е заменил ,,вожда'' Ленин.Сталин ги е работил по списъци изготвени от службите.Дори за някои не е и разбрал.Докато Вожда е издавал еднолични заповеди за екзекуции които дори не са били писмени.За сведение само по Запорожието и по Дон,по негова заповед са екзекутирани на място един милион казаци.Същите които дойдоха 33-пъти на Дунав за да ни освобождават от турско.
202
11
 
25
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 4 години
Сталин е типичен комунистически главорез!
201
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фдсМасов убиец при това. Клал руснаци така както монголец не ги е клал. А те го обичат. Няма по смачкан народ от тях.
200
14
 
29
 
! Отговори
фдс преди 4 години
Сталин си е убиец.
199
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До юбералесГермания не изглеждаше много изправена през 1945г. Толкова за Сталин и Хитлер.
198
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой спаси комунистическите престъпници от въжето? Не бяха ли комунистите от СДС?
197
4
 
6
 
! Отговори
Хайдутин преди 4 години
Парфюма ще е "тържествена скръб".
196
20
 
23
 
! Отговори
до юбералес преди 4 години
И кво? Глупавите руснаци, понеже не можеха да се оправят с машини и половината бяха пияни, изпотрошиха сума ти купени машини.Руският Иванушка-*** най обича да лежи на печката и да се прави на хитряга.Всъщност това е причината след ВСВ да не дръпнат напред като немците.А плана Маршал им беше предложен и на тях като на Германия ама Сталин не го прие.Прости и некадърни - само при такива народи вирее комунизма.
195
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До юбералесТочно пък Троцки ли да четем. Предложи някой по-безпристрастен от онова време. Иначе Троцки си е бащата либерастките идеи, изpoдили се в днешно време до абсолютна безразсъдност.
194
4
 
6
 
! Отговори
факт преди 4 години
като американския!
193
19
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До хм..да..Сталин индустриализира СССР купувайки машини, трактори, локомотиви, стругове, трансформатори, кабели, патенти на самолети и прочее от Германия. Срещу което изнасяше за Германия - нефт, пшеница, железни и манганови руди, каучук и др. Износът на пшеница доведе до глад и 10 млн. измрели.От тях 7млн в Украйна. Така другаря тиСталин индустриализира СССР, а Хитлер изправи Германия. За повече по темата чети ''Сталин - интендантът на Хитлер'' от Лев Троцки.
192
24
 
16
 
! Отговори
хм..да.. преди 4 години
По- интересно ще да е да разкажете за процеса на съветската индустриализация по времето на Сталин. Как точно успява за няколко години от полуфеодална селска страна ,да фирмира добре работеща индустриална система. Това е добре да се изучава и също- как пък при нас за пет ,десет години ,настъпи деиндустриализация. А за парфюма -то ,някой като не може да направи конкуриращ се хубав парфюм ,решава да гребне малко история и политика и воала-продукта е готов.Аз например замислям пафюм-,,Мут .ра"..
191
23
 
23
 
! Отговори
До истината преди 4 години
Той и Путин ще се окаже *** и то съвсем скоро.
190
10
 
21
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Българина си е кръчмарско парче което има мнение за исторически събития далеч от омотаната му от шлюкпвица празна глава! За да коментираш събитията от миналият век е нужно да знаеш и да мислиш!
189
10
 
19
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
За "специалистите" по ВСВ, препоръчвам да прочетат една книга "История на ВСВ" он Базил Лидъл Харт".Написана е в началото на 70-те години.Автора е военен историк,изнасял е лекции пред военни колежи в САЩ и Канада,израелската военна академия,и академии в цяла Европа.Нека тези "специалисти" прочетат първите 70 страница/защото едвали ще прочетат 749стр/ където са описани причините за избухването на ВСВ,били те икономически,политически.Автора трудно може да бъде наречен приятелски настроен към СССР.
188
24
 
38
 
! Отговори
Предатели преди 4 години
България спря да съществува на 09.09.1944г.! Превратът на 10 Ноември 1989г. беше извършен от комунистите и след 1989 г. до ден днешен ни управляват чисти комунисти независимо дали са от СДС,БСП,НДСВ, ДПС,АТАКА, ГЕРБ ,Деформаторски Блок , ВМРО,НФСБ и т.н!
187
22
 
40
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Истинската родина на комунистическите престъпници е СССР!Те нямат нищо общо с България , само са родени тук! Един човек ако е нормален , няма да е комунист!