"Как се омъжих за майка си" - една история от Калифорния

Разказ за осиновяванията, женитбите на две жени
5 мар 2020 21:00, Елка Василева
95
"Как се омъжих за майка си" - една история от Калифорния
Снимка: Лилиън Фадерман

Това е една необикновена история за любовта между две жени. За да живеят заедно, двете лесбийки от Калифорния станали семейство, но не чрез брак, а чрез осиновяване.

Годината е 1971. Това е ранният етап от движението за освобождението на жените, разказва Би Би Си. Професорът от университета на щата Калифорния Лилиън Фадерман се обърнала към директора по учебната част Филис Ъруин, за да обсъдят идеята за нов курс.

Оттогава започва любовната история, продължила половин век. Тя включва осиновяване, а приключва с необичайна сватба.

Когато Лилиън и Филис се запознават, в повечето американски щати все още съществуват закони против ЛГБТ.

В Калифорния законът против содомията е отменен едва през 1975 г. , а  решението влиза в сила през следващата година.

„Почти във всяка точка на света ние бяхме считани за престъпници – разказа Лилиън пред Би Би Си. - Повечето от лесбийките се криеха“.

Когато двете жени започнали да се срещат, те не казали на близките си за своята ориентация.

„Това беше време, когато трябваше да си държиш устата затворена“, казва Филис.

Колегите от университета обаче не можело да бъдат излъгани. „Те ни наричаха „Филиън“ и „Лилис“, защото ходехме навсякъде заедно“, казва Фадерман. „Струва ми се, че всички разбраха, че сме двойка, когато започнаха да излизат моите книги за историята на лесбийството“.

През 1974 г. те решили да си имат дете. Лилиън е 11 години по-млада от Филис и тя отива в клиника по репродукция.

Изкуственото оплождане по онова време не е обичайна практика, особено за самотни майки. Лилиън обаче убедила лекаря да й помогне.

„Лекарят ме попита защо не съм омъжена, ако искам да имам дете – спомня си тя. - Аз отговорих: „На 34 години съм, имам научна степен и съм втори вицепрезидент на университета по учебната част. На мъжете им е сложно с мен“.

Лекарят се съгласил с изкуственото оплождане, което преминала успешно.

Семейство от трима души

Лилиън ражда сина си Авром през 1975 г. Той е единственото дете в семейството.

Скоро жените разбрали, че тяхното положение е сериозно уязвимо от законова гледна точка.

„Безпокоеше ни, че нямахме законна връзка – спомня си Лилиън. - Вълнуваше ни, ако Авром се разболее и Филис трябва да го заведе на лекар, то няма да има никакви законови основания той да бъде смятан за неин син“.

По онова време еднополовите двойки не са имали право да осиновяват деца и да раждат чрез изкуствено оплождане.

Тогава те решават да се възползват от съществуващ в Калифорния закон, който разрешава осиновяване между пълнолетни, ако разликата във възрастта им е не по-малко от 10 години.

В такъв случай Филис можело да стане баба на Авром.

Двойката била категорична в решението си.

„За мен това беше само начин да стана законен роднина на Авром“ - разказа Филис. Тя дори се пошегува в интервюто си, че са извършили инцест.

Лилиън говори за решението по-сериозно. „Не ни се струваше странно, защото никога не сме се отнасяли една към друга като майка и дъщеря. Направихме това, за да заобиколим закона“.

Мама Филис

Жените използвали своята „история“ не само в отношенията си с бюрокрацията. „Когато Авром се роди, около него нямаше много други деца, възпитавани от две майки-лесбийки. Когато беше малък, той представяше пред децата Филис като своя баба“, казва Лилиън. „Струва ми се, че му е било по-лесно, макар че той отлично знаеше, че Филис е втората му майка“.

„Той винаги я е наричал „мама Филис“. Сега той е на 45 години и продължава да я нарича така“, добавя Лилиън.

Калифорния легализира еднополовите бракове през 2008 г. Лилиън и Филис се женят на следващия ден след приемането на закона.

Те не анулирали осиновяването, така че от гледна точка на закона били майка и дъщеря, сключили брак.

„За нас осиновяването беше само на хартия, така че ни беше все едно“, казва Лилиън.

Лоши новини

Скоро обаче жените научили, че техният брак е недействителен, тъй като осиновяването не е анулирано.

Нещо повече, в редица американски щати те практически е можело да бъдат привлечени под съдебна отговорност за инцест, ако бяха отишли там, без да разтрогнат осиновяването.

Когато през 2015 г. еднополовите бракове са легализирани на цялата територия на САЩ, юрист ги посъветвал да анулират осиновяването и да се оженят отново. Така и направили.

Скоро синът им Авром ги помолил нещо. „Когато Филис „се отказа от мен“, нашият син разбра, че юридически той повече не е свързан с нея. И помоли тя да го осинови“.

И отново осиновяване

Церемонията се състояла в присъствието на жената и сина на Авром.

„Това беше нещо специално,  Пяла съм му приспивни песнички, когато беше още в утробата ми, сменяха съм му пелените, когато беше бебе, а сега той е възрастен мъж и иска по закон да стана негова майка“, казва Филис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо тази статия продължава да стои на видно място, а статията с набирането на средства за трансплантация за мъничкия Мартин не се вижда никъде. Времето на детенцето изтича, а тия ще има да ги слушаме и гледаме дълго време
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Бог създаде човека по своя образ; по божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде
69
5
 
11
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 4 години
Реклама на ***...
68
3
 
5
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 4 години
Реклама на ***...
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те това е запада-дявола,и фащ също
66
1
 
14
 
! Отговори
Гнусно преди 4 години
Тия с меките китки, като Богданов, с такива платени статийки си вкарват сериозен автогол-те това и търсят де. Защото си мислят,че с такива простотии ще обърнат общественото мнение у нас и ние ще започнем да заобичаме извратените. Да,ама-НЕ! Напротив-гнусотията и отвращението, и най-вече-нетолерантността към тия изчадия все повече и повече ще се засилва! Пон 6 души познавам, които преди умуваха,че трябва да ги приемаме,ако не ни пречат-сега обаче точно тия шестимата станаха по-радикални и от мен!
65
1
 
16
 
! Отговори
Тъй си е преди 4 години
Всеки ден платени гнусни статии от тия дето се опитаха да прокарат джендърството посредством ИК,а сега се опитват да наложат ранно сексуално извращаване още от детските градини! И хората си казват-как не ви омръзна бе с тия гнусотии и лъжи! И ще ви кажа нещо-това са духовни неща-сатанистки, а демонските гнусотии никога няма да спрат и да омръзнат на сатанистите, докато не им се даде сериозен духовен християнски отпор. Иначе-всеки ден ,особено в тоя сайт, ще плащат за подобни статийки!
64
1
 
8
 
! Отговори
Ед Де Гуй преди 4 години
Аз желаех да взема леля си!
63
22
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Путин е абсолютно същия гей, само че прикрит.Ако моеше да забременее, отдавна да беше родил тризнаци. Путин най-страстно от всичко желае да изпита трепетите на майчинството.
62
1
 
34
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Това някакво предварително опипване на почвата за узаконяване на инцеста ли е?!
61
1
 
12
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Мда, можеше официалната майка да направи едно пълномощно да другата жена, че може да я преставлява навсякъде като настойник на детето ѝ...*** трябва да е по-драматично и ако може да се оцапа осиновяването, което е изключителна проява на родителство!
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И България е страна на неограничените възможности. На мен ми позволиха да се оженя за дръво. Малии мойта какво дръво е ужас. Извратена работа. А аз мислех за човек да се ожена.
59
2
 
37
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Много велико,защото били разрешени оръжието,дрогата,содомията,до вчера робството и скалпирането...Изобщо-все велики неща!
58
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са велика страна именно защото са земя на свободата и индивидуализма, където всеки може да бъде това което иска и да прави каквото иска в рамките на закона.
57
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното сълзливо гейско скимтене! Отделно че двете лезбиики са представени като борци за правата на жените. Така твърди ББСто:"Това е ранният етап от движението за освобождението на жените, разказва Би Би Си."Т.е. слабаме знак на равенство между гейовете и жените??? Доста далеч отидохме с пропагандата на ***!
56
5
 
52
 
! Отговори
не съм русофил преди 4 години
До Анонимен 60А случаите дали са единични или двоични няма значение!Това си е извратеност,която се пропагандира!А ти вземи се ожени за майка си,и после се обяснявай кой какъв е!
55
39
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са единични случаи, това не е масово в щатите, така че тука веднага русофилите започват да се надпреварват да плюят по Америка. Ама тях на това са ги обучили.
54
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ни занимавате с изтресени. Нее ли по добре да отидете при онзи мИекащият и да го попитате кога ще паднат цените на тока и парното след като газта падна с цели 40 %. Ето това ни интересува. А не някакви сбъркани бъркащи си по дупките.
53
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извратености..остана да се жените и за кравите и козите във фермите!
52
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябва ли да се възхищаваме на любителите на собствения пол