12 хил. нацисти избягали в Аржентина с банкови сметки в Швейцария

След войната страната е рай за бягащите нацисти
10 мар 2020 20:20, Нели Христова
66
12 хил. нацисти избягали в Аржентина с банкови сметки в Швейцария

Ново откритие в Аржентина хвърля повече светлина върху това, колко точно са били заможни нацистите. Списък с 12 хиляди имена, всички последователи на Хитлер, избягали в страната след края на войната, разкрива връзките им с Швейцарски банки.

Известният с проследяването на избягалите нацисти Simon Wiesenthal Center е поискал от Credit Suisse да идентифицира застоялите банкови сметки.

"Вярваме, че в тези дългосрочни счетоводни сметки се съхраняват пари, разграбени от еврейските жертви", казва центърът, цитиран от BBC. Списъкът е намерен в бивш нацистки щаб в Буенос Айрес.

След като приема крайни закони през 30-те, нацистка Германия започва да изземва еврейска собственост. Колосални суми са били откраднати и по време на Холокоста през 40-те години. Голяма част от това богатство е прехвърлено на тайни банкови сметки в Швейцария.

В писмо до заместник-председателя на Credit Suisse Кристиан Кюнг от Simon Wiesenthal Center пише: "Ние сме наясно, че в списъка вече имате ищци като предполагаеми наследници на нацистите". А в изявление на своя уебсайт центърът казва, че много от нацистите, изброени в аржентинските досиета, "са допринесли за една или повече банкови сметки в Schweizerische Kreditanstalt, която се превърна в банка Credit Suisse".

По време и след края на войната Аржентина е едно от местата, което предоставя безопасност на нацистите.

Списъците са иззети от специална комисия, създадена по време на антинацисткото председателство на Роберто Ортис, който управлява от 1938 г. Комисията е извършила нападение над нацисткия Unión Alemana de Gremios (Германски съюз на синдикатите).

През 1943 г. друг военен преврат постави пронацистки режим на власт в Буенос Айрес и констатациите на комисията бяха изгорени, но наскоро аржентинският следовател Педро Филипуци намери оригинално копие, в което са изброени 12 000 нацисти.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите историчари от История.бг ще кажат, че това са 12 хиляди репресирани и избягали от комунизма нацисти спестовници.
37
3
 
4
 
! Отговори
zzz преди 4 години
Па специално па те тоя Визентал, Шимон ли е, Симон ли е, е мноого по-голем айдук от десетки нацисти. Що народ изтрепа, уж нацисти били! Даже Щатите по едно време се отказаха от него!
36
4
 
7
 
! Отговори
малии преди 4 години
Тоя народ е много зле!?
35
3
 
24
 
! Отговори
А колко преди 4 години
червени барони и котилото им имат банкови сметки в Швейцария?Преди няколкогодини Германия ни подари дискове с данни от швейцарските банки за нашисонственици на сметки.Вдигна се малък пушек и ги "откраднаха".След товаизлезнаха"Панамските досиета",изгърмяха 1-2 бушона като Баневи и тази следасъщо изстина.А Гешев(Господ здраве да му дава) няма данни.
34
24
 
20
 
! Отговори
ИМА ОЩЕ ЕДНА СТРАНАА преди 4 години
САЩ СЪЩО ПРИЮТЯВА МНОГО НАЦИСТИ ПРОВЕРЕТЕ СИ ДАННИТЕ А БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ СЛЕД 1989Г ГИ ОБЯВИХТЕ ЗА ИНТЕЛЕГЕНЦИЯ КАК НЕ ВИ Е СРАМ ФАШИЗЪМ ВЕЧЕ 30Г.
33
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитлер е единственият евреин накарал евреите да работят и ги обрал, две неща, които евреите никога няма да забравят и простят
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МНОГО ИМ СЕ ИСКА ДА ЛАПНАТ АРЖЕНТИНА АМА НЯМА ДА СТАНЕ
31
4
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Аха, 29В случая не толкава срещу Аржентина а срещу Швейцария От няколко годи ги огражда и се гласят да ги принесат в канибалска жертва На Швейцария и е изпята песента
30
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абсолютно, цяла Европа е разграбена през войната, а евреите пак се редят първи на опашката ... аман
29
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откраднатото съвсем не е само от евреите.Грабили са де що падне по цяла Европа, вкл. тогавашния СССР.
28
7
 
18
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 23.При нашите "демократи" СДС Идвайки на власт.И сядайки в креслата на комунистите.Им се искаше да управляват дълги години предприятия и АПК та. Та чак забравиха тогава.Че са сложени от"Ликвидационните съвети" Да закрият и раздробят на хиляди частици,създаденото с деситилетия! Та после бързио влязоха в час!За разлика от нацистите.Управниците от СДС.Си взеха "пенсиите на куп"! И се изпокриха след ликвидирането на всичко! 30 г по късно. Някой да излезе и каза.Аз "ликвидирах" Химко и т.н.т?НЕ!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по добре да кажат колко сметки и суми са непотърсени от техните собствиници след войната в швейцарски банки
26
2
 
14
 
! Отговори
тоти преди 4 години
Аааа..ето защо там,никой не е надникнал,никой не е казал,заото банките са най големите мафитски складове !!1
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоПотърсете помощ!!!!!!!
24
3
 
12
 
! Отговори
Хайдрих преди 4 години
За кво им ровят кокалите на пичовете. Нека да почиват в мир.
23
4
 
2
 
! Отговори
ТИТО... преди 4 години
*** какви глупости се пишат, коментират тука.
22
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен,който непрекъснато пита "ПроСоТо"-"Добре ли сте?"....Добре съм драги/драга,при това твърде добре!Просто имам СОБСТВЕНО мнение по много въпроси!..Е,то /моето мнение/ ЯВНО нещо ти бръчка в съзнанието,но..вината НЕ е в мен!..А натрапчивия ти въпрос само ме навежда на мисълта,че..май нещо ТИ не си добре и "мултиплицирайки" състоянието си мислиш,че въпроса с "добрето" можеш да го отправяш и към други...Но какво да ти кажа?..НИЩО НЕ МОЖЕШ да кажеш,обаче са ти дали некакъв "въпрос"
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нашите демократи (българоубиици) през 21 век колко откраднаха.Богатствата западняците ги трупат с десетки или стотици години а тук милионер се става за година ако си правилна ориентация.48354
20
4
 
2
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Сега ли открихте топлата вода и колелото,че подтекста е ограбване като сега и строителство на поредния утопичен червен цифров фашизъм?!п.с.Манжата обаче не я правят компютрите,а селяните!
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам че Хитлер е умрял в Аржентина.Естествено че би се самоубил в знак на ярост и непримиримост.Какво ще кажете за Херман Гьоринг?След като разбора че ще го бесят подкупва някакъв надзирател дава му златен часовник,скъпа писалка ,табакера и запалка всичко това на стойност колкото среден по цена автомобил за малко отрова.За да може да се самоубие но не и да го обесят.Наричали са го вторият след Хитлер.Наивно е да се смята,че първият е мислел по различен начин.Животът продължава сега.