12 хил. нацисти избягали в Аржентина с банкови сметки в Швейцария

След войната страната е рай за бягащите нацисти
10 мар 2020 20:20, Нели Христова
66
12 хил. нацисти избягали в Аржентина с банкови сметки в Швейцария

Ново откритие в Аржентина хвърля повече светлина върху това, колко точно са били заможни нацистите. Списък с 12 хиляди имена, всички последователи на Хитлер, избягали в страната след края на войната, разкрива връзките им с Швейцарски банки.

Известният с проследяването на избягалите нацисти Simon Wiesenthal Center е поискал от Credit Suisse да идентифицира застоялите банкови сметки.

"Вярваме, че в тези дългосрочни счетоводни сметки се съхраняват пари, разграбени от еврейските жертви", казва центърът, цитиран от BBC. Списъкът е намерен в бивш нацистки щаб в Буенос Айрес.

След като приема крайни закони през 30-те, нацистка Германия започва да изземва еврейска собственост. Колосални суми са били откраднати и по време на Холокоста през 40-те години. Голяма част от това богатство е прехвърлено на тайни банкови сметки в Швейцария.

В писмо до заместник-председателя на Credit Suisse Кристиан Кюнг от Simon Wiesenthal Center пише: "Ние сме наясно, че в списъка вече имате ищци като предполагаеми наследници на нацистите". А в изявление на своя уебсайт центърът казва, че много от нацистите, изброени в аржентинските досиета, "са допринесли за една или повече банкови сметки в Schweizerische Kreditanstalt, която се превърна в банка Credit Suisse".

По време и след края на войната Аржентина е едно от местата, което предоставя безопасност на нацистите.

Списъците са иззети от специална комисия, създадена по време на антинацисткото председателство на Роберто Ортис, който управлява от 1938 г. Комисията е извършила нападение над нацисткия Unión Alemana de Gremios (Германски съюз на синдикатите).

През 1943 г. друг военен преврат постави пронацистки режим на власт в Буенос Айрес и констатациите на комисията бяха изгорени, но наскоро аржентинският следовател Педро Филипуци намери оригинално копие, в което са изброени 12 000 нацисти.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
15
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
А нашите " красавци " които ограбиха богатствата на държавата къде ще ходят да си харчат офшорните пари - пак в Аржентина ли при нацистите ???
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още два случая на коронавирус в България, общо 6 стават в България. Боко говори директно по БНТ.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болен и Симеонка да не се укрива там?
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охххх, много ясно.Няма съмнение, че програмата Аполо е била успешна и са кацали на Луната. Това може да се докаже с ученически телескоп.Проблемът е, че в основата на Аполо стоят германски учени и след тяхната смърт американците даже не могат да направят космически кораб от 10 години.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще кажа на баба. мерси.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говори се, че дори самият фюрер е починал мирно и тихо в Аржентина през 1972.Така и не е доказана със сигурност смъртта му и останките му не са идентифицирани. Има няколко книги и конспиративни теории по темата. Бил се измъкнал малко преди да превземат бункера в Берлин със самолет до Белгия, и от там с подводница до Аржентина.Истината е някъде там!
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,да не вярвам.Първото което е че винаги успяват на намерят някакъв мистериозен таен документ в който прилежно е описано точно кой какъв е бил откъде е дошъл и колко е бил нацист.Те и в Южна Африка бяха намерили и в Австралия и в Южна Корея ив Полша и в Русия и в Англия изобщо човек остава с впечатлението,че накъдето и да се обърнеш и почват да се появяват купища нацисти... А и в Хималайте бяха намерили някакви нацисти. Тая работа толкова смърди че няма на къде.В Израел не намериха ли нацисти?
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоДобре ли сте?
10
3
 
18
 
! Отговори
Да Ви Светна преди 4 години
В Торонто си имат цял квартал с улиците на немски...
9
1
 
6
 
! Отговори
А ми преди 4 години
Това беше ясно ,а колко са избили не е ясно.
8
2
 
25
 
! Отговори
българин преди 4 години
На всички им беше известен този факт! Нацистите след краха на Райха.се изпокриха в Аржентина! Вземаха се " пенсии" до живот! Мина доста години от тогава! Армията " пенсионери" на Хитлер измря от старост! Евреите който успяха да намерят успяха! Останалите си отидоха от естествена смърт! От " пенсия" обещана им от Хитлер?! Системата. Тя е важна във всяко начинание! Нацистите изградиха такава действала до смъртта на всеки един от тях! А днес? Днес се действа на парче според ситуацията!-:( Факт!-:(
7
7
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
бре да му са не види!...Цели 12000 нацисти ,секи един от тях поне 40-годишен тогава,фанал та побегнал преди 70 години!Гледай ти!..И НИТО ДУМА за това къде ще побегне Боковия Харем и в кои "офшорки" е скътал париците си!!..гледай ти "новина"!!!..а некои викат,че Времето не могло да спира....А,може,може!..Ето-току що ни пренесоха в 1945-та!..къде е проф Филипов да обясни това "Пътуване във времето и пространството?
6
4
 
14
 
! Отговори
Четвъртия Райх преди 4 години
Америка стана майка на по-голямата част на учените на Райха. Оттам и разцвета на USA, непознаваща воя на нито един снаряд и бомба. За сметка на 27 милиона руси.Тръмп не ще да увековечи победата над нацизма(не фашизма, онова е друго). Ще поговори за ленд лиза...Всъщност майката на ВОСР и на Националсоциализма е една-сега има столица Тел Авив.Дребните и средни евреи бяха изтъргувани с Хитлер, срещу закрила цвета на немската нация в чужбина,след краха на 3-тия Райх и след разцвета на 4-тия в САЩ!
5
1
 
6
 
! Отговори
Ironmaiden преди 4 години
Естествено че от Лондон изгрява слънцето, освен когато е облачно и вали дъжд.
4
5
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Те и гербавите така-кой сметчица,кой къщурка....
3
3
 
10
 
! Отговори
Малко по-грамотен.. преди 4 години
До Госпожицата, ,,написала,, този материал.Препоръката ми е да се образовате, ограмотите, пораснете, информирате или в някаква степен подредите словореда си. Вижда се, че сте млад човек, който има да се развива тепърва. ,,ТОВА НЕЩО,, което прочетох е доста хаотично и постно, да кажа направо - жалко е.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самият Фюрер 1945-та година избяга с подводница в Аржентина.
1
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аржентинските нацисти се опитаха да вземат Фолкландските о-ви, но желязната лейди Маргарет Тачър им показа от къде изгрява слънцето. Англия - Германия 3:0