12 хил. нацисти избягали в Аржентина с банкови сметки в Швейцария

След войната страната е рай за бягащите нацисти
10 мар 2020 20:20, Нели Христова
66
12 хил. нацисти избягали в Аржентина с банкови сметки в Швейцария

Ново откритие в Аржентина хвърля повече светлина върху това, колко точно са били заможни нацистите. Списък с 12 хиляди имена, всички последователи на Хитлер, избягали в страната след края на войната, разкрива връзките им с Швейцарски банки.

Известният с проследяването на избягалите нацисти Simon Wiesenthal Center е поискал от Credit Suisse да идентифицира застоялите банкови сметки.

"Вярваме, че в тези дългосрочни счетоводни сметки се съхраняват пари, разграбени от еврейските жертви", казва центърът, цитиран от BBC. Списъкът е намерен в бивш нацистки щаб в Буенос Айрес.

След като приема крайни закони през 30-те, нацистка Германия започва да изземва еврейска собственост. Колосални суми са били откраднати и по време на Холокоста през 40-те години. Голяма част от това богатство е прехвърлено на тайни банкови сметки в Швейцария.

В писмо до заместник-председателя на Credit Suisse Кристиан Кюнг от Simon Wiesenthal Center пише: "Ние сме наясно, че в списъка вече имате ищци като предполагаеми наследници на нацистите". А в изявление на своя уебсайт центърът казва, че много от нацистите, изброени в аржентинските досиета, "са допринесли за една или повече банкови сметки в Schweizerische Kreditanstalt, която се превърна в банка Credit Suisse".

По време и след края на войната Аржентина е едно от местата, което предоставя безопасност на нацистите.

Списъците са иззети от специална комисия, създадена по време на антинацисткото председателство на Роберто Ортис, който управлява от 1938 г. Комисията е извършила нападение над нацисткия Unión Alemana de Gremios (Германски съюз на синдикатите).

През 1943 г. друг военен преврат постави пронацистки режим на власт в Буенос Айрес и констатациите на комисията бяха изгорени, но наскоро аржентинският следовател Педро Филипуци намери оригинално копие, в което са изброени 12 000 нацисти.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари