Кои са възможните наследници на Ким Чен Ун?

Сестра му Ким Йо Чен изглежда фаворит, но кои са останалите?
28 апр 2020 20:50, Красимир Ангелов
72
Кои са възможните наследници на Ким Чен Ун?
Снимка: БГНЕС

Мистерията около здравето на Ким Чен Ун разкрива дълбока несигурност за приемствеността в Северна Корея осем години, след като Ким пое властта, пише Bloomberg TV Bulgaria

Семейството му управлява в продължение на седем десетилетия, като предава властта между наследниците мъже, както при други наследствени династии, но 36-годишният Ким все още няма обявен наследник. Собствените му деца са все още малки, а живите възрастни от управляващото семейство са изправени пред потенциални бариери.

Ето някои възможни наследници:

Ким Йо Чен, сестра

Представител на управляващото семейство, отчасти личен асистент, 30-годишната Ким Йо Чен се превърна в един от най-близките помощници на по-големия си брат.

По-рано този месец бе възстановена ролята ѝ като заместник член на Политбюрото на управляващата Работническа партия на Корея. В тази връзка тя е единствената наследница на Ким Чен Ир, освен Ким Чен Ун,  приближаваща се до реалната власт в режима.

Тя е първият член на управляващото семейство, посетил Сеул и придружил Ким Чен Ун на срещите на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. Дали обаче патриархалният елит на Северна Корея ще подкрепи сравнително млада жена като следващия "върховен лидер на страната" не е ясно.

Ким Пьонг Ир, чичо

Като последен жив син на държавния основател Ким Ир Сен 65-годишният Ким Пьонг Ир отдавна се бори за власт в Пхенян. Той е "отстранен" през 70-те години на миналия век с изпращане в поредица от чуждестранни дипломатически мисии, включително в Унгария, България, Финландия, Полша и Чехия. Името му обаче се появява отново, когато възникнат въпроси за приемственост. 

Пенсионирането на Ким Пьонг Ир и завръщането му в Пхенян миналата година го правят потенциален компромисен кандидат за мястото на Ким Чен Ун. Все пак не е ясно дали той има някаква подкрепа в ръководството. Някога той се е смятал за съперник на бащата на Ким Чен Ун - Ким Чен Ир и отсъства от публикации в държавните медии в продължение на десетилетия. Има непотвърдена информация, че сега е под домашен арест.

Чо Рьон Хе, лидер №2

Чо Рьон Хе, церемониалният държавен глава на Северна Корея и лидер №2, може да бъде друг компромисен кандидат, ако властовите брокери на страната предприемат несигурния път за избор на лидер извън семейството на Ким. Като член на Постоянния комитет на Политбюрото и бивш военен служител 70-годишният Чо има връзки с основните държавни центрове за власт. 

Може би по-важното е, че синът на Чо може да е женен за Ким Йо Чен - това написа журналистката на Washington Post Анна Фийлд в биографията на Ким Чен Ун през 2019 г. "Великият наследник". 

Сайтът за мониторинг на Северна Корея NK News го определи като "най-реалистичния" заместител сред тричленния Постоянен комитет. Смята се, че Чо е бил изпратен за превъзпитание през 2015 г., но се е върнал на власт няколко месеца по-късно, съобщават южнокорейските медии. 

Синът на Ким Чен Ун

Мъжки наследник би осигурил най-конвенционалната наследствена линия в династия, управлявана от бащата на Ким Чен Ун и основана от дядо му. Южнокорейското разузнаване заяви, че Ким се е оженил за бившата певица Ри Сол Чу през 2009 г. и се смята, че имат три деца.

Проблемът е, че децата все още не са официално споменати в държавните медии. Смята се, че най-голямото дете е момче, родено през 2010 г., според вестник "Донга Илбо" в Южна Корея. А Денис Родман, бивша баскетболна звезда, която посети Северна Корея през 2013 г., смята, че той има и дъщеря. Това вероятно би наложило някое от децата да управлява под някаква форма на регент до навършване на пълнолетие. 

Ким Чен Чол, брат

Ким Чен Чон, единственият жив брат на Ким Чен Ун проявява повече интерес към китарите, отколкото към политиката. Тае Йонг Хо, бившият дипломат №2 в посолството на Северна Корея в Лондон, който се оттегли в Южна Корея, веднъж заяви, че 38-годишният брат на Ким "не притежава официална титла", добавяйки, че е "просто наистина талантлив китарист". 

Ким Хан Сол, племенник

Ким Хан Сол, роден през 1995 г., можеше да бъде първороден наследник, ако баща му Ким Чен Нам не беше изпратен в изгнание в китайския хазартен център Макао. Ким Чен Нам е по-големият полубрат на Ким Чен Ун и неговият най-сериозен съперник, който често е посещавал казина и от време на време е критикувал режима на по-малкия си брат. 

Всякакви надежди, че Ким Хан Сол може да се върне в Пхенян, бяха разбити през 2017 г., когато баща му беше убит на летището в Куала Лумпур. По-късно китайската полиция арестува няколко севернокорейци, изпратени в Пекин по подозрение, че имат намерение да убият Ким Хан Сол, съобщи южнокорейски вестник. Местонахождението му остава неизвестно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
19
 
! Отговори
Митко 19см преди 3 години
Пеевски?Предимство - няма нужда да сменят гардероба.Друго предимство - даваме им го за без пари. Аз плащам еднопосочния билет.
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви ли е срам ?Толкова ,неграмотни ,и коментари оствяти.Чи и светъ ще упрвте,!
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я дайте и 10 те най важни генерали че ако прасето на истина е заминало при ленин и мао На власт ще дойде най силния
34
8
 
12
 
! Отговори
питам преди 3 години
По важно е кой ще наследи Путин след като гушне букета.
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кът гледам братът Кам Счим Болсер си е направо нещо като наштъ Кирка Минуетаричкова дето като седераски пръламентисОриз уви с таратайката си жив човек.Обаче след 333 изпълнения на 333 години стигат не го щипнаха даже с ринсета похемеротоидъ.Да пожелае на Ким Бум Марч Кофтун ади. Да е арлия 33 години стигъъът мъ/бъс
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35 ..За другото незнам що за гов,,едо ще е ..Ама как ще се казва е ясно КИМ
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти да не мислиш че Д то на ленин е много слънце огрято ...*** сега джуджето както се крий в бункераси под кремъл и е самотно не се знай какви ги мърсува ...
30
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
до 26 Амиии.То точно такива не дават да спи спокойно АМЕРИКАНСКИЯТ ИМПЕРИАЛИЗЪМ И ШОВИНИЗЪМ!-:)Има нужда от тях! Та да не могат Янките да си "разиграват коня" Из цял свят!-:)
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом не показват нови снимки и нови видеа, а само съобщения по радиото, нещо крият.Или е много болен или е другото.Всеки може да сметне две и две.
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма го нещо прасунгера Да не са го направили на наденици ?
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виц: Един пишел ттъпи вицове, и накрая го бутнал бързия влак Кардам - Тутракан.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Земи си заври тия "вицове" дето слънце не огрява.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виц ...Пробвай тоя Ким 3 се скрил в бункера ба дядо си строен по сталиново време ... и се загубил в подземията ....Вървял вървял вървял ....и по едно време гледа едно джудже да прави любов с мумия ...Путин стига мърсува с мумията на Ленин ми дай нещо за ядене ..
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ako Ким Хан Сол вземе властта, за министър на външните работи ще се назначи Ким Люк Скайуок, а Ким Дърт Вейд ще е министър на вътрешните неща.
23
3
 
5
 
! Отговори
Х** Пий Чай преди 3 години
Само да не е някой с нервни пръстчета на ядрения пулт.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ме вълнува.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сестра му ще е, дори може тя да го е трупясала, там още са на етап от римската империя - готови да убият всичките си братя и сестра 10 на брой само за да може да се изкачи този който трябва !
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сви,,нята ми Корнелия се опраси с 9 прасенца и имам едно Ким Грух Грух Можем да издигнем него
19
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КИМ ЧЕН УН 3-ТИ
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зарежете Кимчо,ами дайте да видим кой ще наследи"джобните"на наш Боце?