Къде е Ким Чен Ун и защо местонахождението му е такава мистерия?

Докато Северна Корея не реши, светът няма да разбере
28 апр 2020 13:57, Нели Христова
93
Къде е Ким Чен Ун и защо местонахождението му е такава мистерия?
Снимка: БГНЕС

Отговор на въпроса "Къде е Ким Чен Ун?" все още няма. Той не се е появявал в публичното пространство вече две седмици, а едно е сигурно - местонахождението му ще остане мистерия, поне докато Северна Корея не реши да проговори. Дори Доналд Тръмп, може би единственият човек извън Северна Корея, който може да хвърли малко светлина върху случая, няма никаква идея къде е неговият "приятел" Ким Чен Ун.

Още по темата

Пред журналисти в понеделник президентът на САЩ заяви, че "има идея къде може да е Ким", но далеч не разсея мистерията: "Не мога да ви кажа с точност. Да, имам добро предположение, но не мога да говоря за това сега. Желая му всичко най-добро, заяви американският лидер.

Доналд Тръмп, който се е виждал с Ким Чен Ун три пъти и твърди, че двамата са изградили лична връзка, заяви, че най-вероятно скоро ще разберем какво се случва в Северна Корея, но самият той не може да потвърди какво е състоянието на Ким и се надява той да е добре, пише The Guardian.

Може би отговорът на Тръмп е резултат от разговорите с дипломатическите му съветници, но по-скоро показва, че освен най-приближените на Ким Чен Ун, дори президентът на САЩ, нямат никаква идея къде е лидерът на Северна Корея.

Всяка официална информация, която идва от Северна Корея, е обгърната в такава дебела мъгла от секретност, че е невъзможно да се проследи какво точно се случва в страната, още повече - да се стигне до някакво заключение относно здравословното състояние на някои от членовете на династията Ким.

Контролът върху режима и потока на информация е затегнат. Въпреки че мобилните технологии направиха невъзможно пълното блокиране на пътя на информацията към външния свят, особено край границата с Китай, най-чувствителните подробности около Ким Чен  Ун са известни само на шепа доверени хора и стигат до пропагандните медии само ако държавата позволи.

Без ясен достъп до вътрешността на Северна Корея, политическите експерти са принудени да анализират формулировките на официалните новинарски съобщения или да интерпретират как и от кого се отбелязват определени политически годишнини, както и да анализират сателитни снимки в опит да стигнат до достоверна информация за режима.

Предишният лидер на страната, бащата на Ким - Ким Чен Ир, бе мъртъв повече от два дни, преди държавната медия Korean Central News Agency да съобщи за кончината му. А според Дю Хиеогн Ча, старши изследовател от Института за политически изследвания на Асан в Сеул, дори съседна Южна Корея не е в състояние да създаде надеждна разузнавателна мрежа в Северна Корея.

"Ясно е, че Южна Корея има някаква информация за Северна Корея, но тя не е достатъчна, за да се направи ясно изявление по въпроса къде е Ким Чен Ун и какво е здравословното му състояние", казва той.

Ким Чен Ун не е виждан от 11 април. Тогава той води среща на своето политбюро. Отсъствието му предизвика няколко теории - че е починал или че е с опасност за живота. Че си почива в курорт и дори, че се е изолирал заради пандемията от COVID-19, въпреки че медиите в Северна Корея настояват, че случаи на заболяването там няма.

Статия, публикувана в Daily NK, предположи, че нездравословният начин на живот на Ким Чен Ун е довел до влошаване на състоянието му. Лидерът на Северна Корея е заклет пушач, с наднормено тегло и идва от семейство, което има история със сърдечни заболявания. Сайтът, който наема главно дезертьори от Северна Корея, твърди, че на 12 април върховният лидер е претърпял сърдечна операция и сега се възстановява.

Притеснение предизвика факта, че Ким Чен Ун пропусна честванията по случай рождения ден на дядо си, който се смята за основател на Северна Корея. Той не си е позволявал подобно нещо от 2011 година насам, когато взе властта в ръцете си. Ала сателитни снимки, анализирани от 38 North, показаха, че влакът на лидера се намира край курорта Восан и това доведе до нова теория - може би Ким е решил да си почине малко от държавните задължения?

Южна Корея пък е категорична - Ким може и да го няма, но отношенията й със северната й съседка са нормални. Властите в страната заявиха, че няма нищо необичайно, което да потвърди, че лидерът на Северна Корея не е добре. Самата Северна Корея не коментира по никакъв начин, но даде да се разбере, че Ким Чен Ун все още е начело на държавата, след като медиите публикуваха поздравителен адрес от него към лидерите на Куба, Сирия и Южна Африка. Заедно с това, вестник Rodong Sinmun разпространи информацията, че Ким е благодарил на работниците, които издигат туристически сгради във Вонсан.

Но нито една от тези информации не бе придружена от снимка на Ким Чен Ун.

И докато спекулациите продължават, анализаторите на Северна Корея предупреждават САЩ, Южна Корея и други държави, да се подготвят за нестабилност в региона, ако слуховете за смъртта на лидера се окажат истина. Наследникът, въпреки всички предположение, че това ще е сестрата на Ким, не е напълно ясен. А моментът на несигурност може да доведе до хиляди севернокорейци, които да тръгнат да преминават границата с Китай.

"Планирането и подготвянето за тези най-лоши сценарии е от решаващо значение, тъй като никой не знае със сигурност какво се е случило", каза Нам Сун-Уук, експерт по Северна Корея от Корейския университет в Сеул.

"Ким Чен Ун може и да е добре и да се появи отново в държавните медии в Северна Корея, но като се има предвид теглото му и рисковите фактори, свързани със здравето му, опасността нараства с годините", добави Нам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я си представете, ако инсценира смъртта си и забегне някъде или управлява в сянка. На негово място бих направил така.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
путин и блатнуя му гьол брой ли се верно там има хермафродизъм и операция на пола но все пак ...?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нито една жена не се е справила с оправлението на диктатура до сега ФАКТ
52
0
 
9
 
! Отговори
Корейски Комунист преди 3 години
Кацнал е на слънцето вижда се вечер
51
1
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
А ти неграмотнико, който пишеш Оправлява колко точно си умен? Неграмотен профан!
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма жена оправлявала диктатура (освен наследствена монархия ама и там е дорде не порасне син )нямат толкова акъл да се справят тъй че сестраму и дъщеричката отпадат
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да не е умрял, но да се е првърнал внезапно в зеленчук и сега да не знаят какво да го правят...
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
починал е от коронавирус и е погребан на тайно място, на негово място ще го замести жена негова тайна любовница но засега се го замества двойник от кгб който ще чете речи!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не го е хванала короната кат жужа ?
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох путин ох кеф ще си го изтъркам с кеф
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхте ли сега кой е от световена величина?Ако Бойко или някой балкански политик вживяващ се за голям лидер не се появи десетина дена ,никоя световна агенция няма да отрази липсата им,дори в Белия дом биха се консолтирали със свойте съветници кой е пък този тъмен балкански субект който не си е на работното място!А,Ким Чен Ун го няма 10тина дена и кажи -речи цял свят се затъжи по него и се моли да не му се е случило нещо лошо!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направили са го на наденици
43
0
 
3
 
! Отговори
А ПУТИН? преди 3 години
Вероятно знае.
42
0
 
2
 
! Отговори
До44 преди 3 години
Има 3 деца, но години имена и местонахождение,никой не знае
41
2
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Скрил се е като Путин в бункера.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прасю имали наследници ? сещам се май ...някаква дъщеря на към 10г ...Други ???
39
0
 
5
 
! Отговори
veshin преди 3 години
Само Тръмп знае как е Ким Чен Ун, но няма да каже !
38
4
 
5
 
! Отговори
Ванга преди 3 години
Обяздва путин в задния вагон на бронираното си влакче ))))
37
0
 
7
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Не разбрахте ли че е при доктор Емилова!
36
0
 
10
 
! Отговори
Ким Чен Грух преди 3 години
Не е лесно, ама хич. То не бе свински грип, после африканска чума, сега и тоз вирус. Информаторе, не си прав. Не се подготвя двойник за две седмици. Може да се оперира за два часа някой, но да се угои така - месеци трябват, поне няколко.