Как Германия излиза от кризата? По-ниско ДДС, по-евтин ток, повече помощи

Най-потърпевшите браншове и фирми получават допълнителна подкрепа
Обновена: 14 юни 2020 14:41 | 14 юни 2020 10:25, Камелия Цветанова
130
Как Германия излиза от кризата? По-ниско ДДС, по-евтин ток, повече помощи
Снимка: Pixabay

От 1 юли до 31 декември ставката на ДДС се намалява от 19 на 16 процента, а специалният по-нисък данък, който важи например за хранителните продукти, пада от седем на пет процента. Целта е по този начин да се стимулира вътрешното потребление. За това са отделени 20 милиарда евро, удължаване на тази мярка не е

В помощ на семействата и детските градини

Семействата получават по 300 евро за всяко дете – тази сума ще бъде изплатена на няколко части заедно с детските надбавки, респективно в продължение на повече от два месеца ще се полагат по 100 евро месечно допълнително. Бонусът ще бъде обложен с данък, но няма да се отрази на размера на социалните помощи, т.е. семействата с ниски и средни доходи ще имат повече изгода от него, отколкото родителите с по-високи доходи, съобщи Дойче веле.

За разширяванията, преустройствата или новото строителство на детски градини и ясли се отпуска един милиард евро допълнително – включително за подобряване на хигиената.

Бонуси за екоавтомобили

Широката коалиция все пак реши да не насърчава покупките на бензинови и дизелови автомобили с по-ниски нива на вредните емисии, тъй като тези планове бяха много оспорвани, а ръководството на Социалдемократическата партия беше категорично против. Ръст в търсенето на бензинови и дизелови автомобили може да се постигне чрез намаления ДДС, посочи председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер. Лидерите на консерваторите и социалдемократите се споразумяха все пак за значително по-
високи премии за електромобилите.

Премията за електромобили ще важи до края на 2021 година и ще се увеличи от 3 000 на 6 000 евро за колите с нетна цена до 40 000 евро. Към това се добавя и стимулирането по линия на производителите. Освен това управляващата коалиция планира да отпусне допълнително 2,5 милиарда евро за разширяване на мрежата от зарядни колонки за електромобилите, както и за насърчаване на изследванията и развитието, например при усъвършенстването на батериите.

За бъдещите инвестиции на производителите и доставчиците през тази и следващата година е подготвена програма с бонуси в размер на два милиарда евро.

По-евтин ток

Гражданите и фирмите предстои да бъдат облекчени при плащането на сметките за ток. За целта се предвижда намаляване на добавката, която се дължи за добив на екоенергия. През тази година тя ще бъда 6,5 цента на киловатчас, а през следващата – 6 цента. В момента гражданите плащат 6,76 евроцента на киловатчас.

Помощи за железниците и общините

Държавата ще подпомогне "Дойче Бан" с 5 милиарда евро заради загубите по време на кризата с коронавируса. Освен това са планирани помощи за обществения транспорт в размер на 2,5 милиарда евро.
Общините са застрашени от голям спад в данъчните приходи – най-вече поради намаляването на вноските от корпоративни данъци. В помощ на общините са отделени шест милиарда евро с идеята те да останат дееспособни и да могат да продължат да инвестират.

Компенсация за поскъпналите социални осигуровки

Кризата с коронавируса доведе до оскъпяване на всички социални осигуровки. За да предотврати увеличаването на свързаните със заплатите социални разходи, коалицията планира т.нар „Социална гаранция 2021". Сумата за социални осигуровки не бива да надхвърля 40 процента от заплатата, което ще бъде постигнато чрез възлизащи на милиарди помощи от бюджета. Само през тази година те се очаква да достигнат сумата от 5,3 милиарда евро. Тази мярка трябва да защити нетния доход на работниците и служителите и да осигури надеждност на работодателите.

За да няма вълна от фалити

Най-потърпевшите браншове и фирми получават допълнителна подкрепа, която не може да надхвърля 25 милиарда евро. Тя трябва да предотврати настъпването на вълна от фалити при малките и средните предприятия, чийто оборот е сринат.

Помощите се отпускат за периода от юни до август и ще бъдат за браншове като хотелиерството и ресторантьорството, за клубове и барове, туристически бюра, но и за второ- и треторазрядните професионални спортни клубове. Предстои да бъдат компенсирани постоянните експлоатационни разходи в размер до 150 000 евро за три месеца.


Планирана е и програма за намаляване на отражението на кризата в културната сфера – за това са отделени един милиард евро. Освен това се предвиждат и данъчни облекчения за фирмите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не споделят достатъчно немците. Един завод на Фолксваген щяха да ни докарат и се подиграха жестоко с бедните българи, че и с половин Източна Европа и накрая щели да го правят при султана... Откъде ние да имаме пари за такива масрафи и армагани? Не може само немците да живеят в този ЕС...
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намаляването на ддс е ограничено до края на 2020 и след това се очакват увеличения на данъци(справка - всички немски медии от миналата седмица). Понеже няма нещо, което немците да не облагат с данък, и еднократният бонус за децата ще бъде обложен с данъци, (30,50 или 60 %) получателите на социални помощи няма да получат такъв, както тези с доход над определен размер.
102
0
 
6
 
! Отговори
Киро преди 3 години
До Христо Христов,Благодаря за коментара господине, доказахте моите твърдения. "защо мислиш, че само българите мислят така". Пак гледате чуждата паница, какво ви интересуват други. Ако други правят престъпления, явно за вас е правилно и вие да правите. Това с другите са и те така е оправдание на третокласник пред майка му.
101
0
 
8
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
При нас пък за народа един по-прав ! Даже 11% от ДДСто човек трябва да плати на бизнесмена ,а много хора си изгубиха работа,други пък доходите им паднаха драстично!
100
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами Германия сега влиза в кризата а не излиза.
99
6
 
15
 
! Отговори
От Германия преди 3 години
Проблема на БГ са крадливите и некадърни олигарси от прехода дето не ги бива да организират производство на конкурентни стоки или услуги. Те приватизираха соц собствеността и сега единствения им бизнес е да крадат от бюджета. Дават малки заплати защото фирмите им не могат да изкарат печалба заради некадърността им. Правителствата се сменят олигарсите оставатОбаче сега като ги погна прокуратурата за кражбите им народа се вдигна да ги защитава.Ще си умрете бедни защото сте пpoсти
98
9
 
9
 
! Отговори
От Хамбург преди 3 години
Дядо Йоцо, ти наистина си льо,рав.Щели да дават 300 евро на дете ама еднократно (по 100 евро на месец за 3 месеца) ама на тея пари щяло да им се плаща данък ? А данък общ доход в Германия стига до 45% , зависи каква заплата получаваш. Тоест поне 100 евро държавата ще вземе обратно. От това което пише за тока значи ще се намали с 0,26 сента (0,5 стотинки) на киловат. Големи помощи няма що, а нихилистите в България дето мразят родината си завиждат на германците.
97
5
 
11
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 3 години
а у на с всичко е наобратно по-скъпи ток, газ, услуги, хранителни продукти, безработица, глоби, срив във всички сфери, децата нямат детски градини, учениците с дистанционно образование ... единствено депутатите с високи гарантирани заплати
96
2
 
12
 
! Отговори
Иван Андреев преди 3 години
До всички икономисти . Как може в най- мощната икономика на Европейския съюз данакът за храните да е 7 % а да падне до 5 % , а в бедна България да е 22 % ....?
95
16
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Cornelius Gurlitt, номер 105, момченце простичко но миличко. В Алди и Лидл не влизам. В Гиизинг не живея. Имаме 120 квадрата в Золн, престижен квартал на южен Мюнхен. Нито си ми на годините, нито на мацките, нито на имуществото, които притежаваме с младата ми жена. Ти да му мислиш, ако си дошъл тук по-късно, когато цените на имотите скочиха 6-7 пъти. Месо купувам от месарница, а хляб от хлебарница. Скъпо, но качествено. Такива като теб пазаруват в Норма, Пени, Алди, Лидл. Мъка ми е за теб пич!!!
94
5
 
10
 
! Отговори
Cornelius Gurlitt преди 3 години
Дедо ташунко я кажи защо избяга в Мюнхен преди 33години и как обикаляш алдита и лидъл в Giesing по рампите след 18:00
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия излиза, България влиза.
92
9
 
7
 
! Отговори
Киро преди 3 години
До ***, България е от 13 г. в ЕС, пре това 1300 не е била, но никога не е произвеждала конкурентен продукт. Бойко може да е всякакъв престъпник и ***, но ви го каза, лош матрял. Истината е, че ние не биваме все чуждото канче гледаме, другите са виновни, а ние реално сме мързеливи, прости, алчни и измамни. Все пак имаме поговорка: Законът е каъо врата в полето, будалата минава през вратата, тарикатът цепи през полето. Това описва нашето мислене много добре.
91
6
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
До номер 76. В "Йокопфистерей", верига от хлебарници в Мюнхен, 1 кг качествен пълнозърнест хляб излиза над 10 евро, гл.уп.а.ко. Ако купуваш след 17 часа, правят отстъпка от 30 %, но вече няма и хляб. Живея от 33 години в Мюнхен и зная прекрасно как се вдигат цените тук. Умният човек се вслушва в умните приказки, гл.упа,кът се убеждава сам. Ама ти не си бил по-далече от Скопие в живота си. Коментирай без да обиждаш и не се заяждай с никога, защото се вижда колко ти е акълеца мижав.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справяли се Германците ама друг път,да дойдат и да видят роден наш Лойко,как със стотина милиона лева(голяма част от тях трябва да се връщат)сме на път да се "справим " кризата!
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е Адрианчо? Интимният ти партньор ли?
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96Адрианчо?
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Мутрата от СИК, която погуби България!
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До kaputtАдрианчо?? Страпончо ?
85
5
 
11
 
! Отговори
kaputt преди 3 години
България ако не беше в ес сега щеше да произвежда конкурентен продукт , селското ни стопанство щеше да се развива и щяхме да подбиваме цените в ес ако не бяхме в борда, имахме АЕЦ от който прдавахме електроенергия на чужди страни, можеше да имаме бургас-александрополис и юж поток и българия щеше да е една богата държава, ес ни прие с цел да ни държи бедни гладни и болни, д.олни фашисти.