Плевнелиев: Фолксваген може да инвестира в развоен център у нас

В хода на двегодишните преговори с концерна се обсъждали различни варианти
214
Плевнелиев: Фолксваген може да инвестира в развоен център у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В хода на двегодишни преговори с Фолксваген ние обсъждаме различни възможности за инвестиции - компанията например може да отвори Център за развойна дейност в страната. Това каза бившият президент Росен Плевнелиев пред журналисти.

Още по темата
По думите му отказът на концерна да строи завод в Турция не означава, че такъв ще има у нас.

В един развоен център обаче могат да работят до пет хиляди човека.

"Ако ние направим такъв център, нека сметнем - във фабриката на автомобилния гигант щяха да работят четири хиляди човека със заплати от 1000 евро, а в такъв развоен център би имало пет хиляди души със заплати в рамките на седем - десет хиляди лева, посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

Преговорите се водят от автомобилния клъстър, правителството и Фолксваген. Силата на България е в таланта на хората и на това, че вече имаме подобни успешни центрове, заяви още той.

През следващите седмици три компании от ранга на компанията Бош, която вече е в България, ще преговорят в Министерството на икономиката да отворят центрове за развойна дейност в страната, каза още Плевнелиев.

Концернът Фолксваген вече и официално обяви, че се е отказал да строи нов автомобилен завод в Турция. Причината е от една страна е в променения пазар и икономическа ситуация в света след коронавируса, а от друга страна причината е и в Турция, каза Плевнелиев.

"Защото Турция е страна, в която вече демокрацията е в упадък. На това отгоре и президентът Реджеп Ердоган вече води и войни - за справка Либия, но не само", посочи той. За нас това не означава, че Фолксваген ще прави завод в България - такава фабрика, каквато беше замислена, просто няма да има, каза Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
1
 
! Отговори
Ганчо преди 3 години
Къде е тоя талант, бе? В чекмеджета го крием и с пищов си го пазим. Това е днес България в очите на инвеститорите. Разбираш ли, Роско?
140
1
 
0
 
! Отговори
Никол Станкулова преди 3 години
Роско, за да се развие нещо, нали преди това трябва да си завил нещо. Немислиш ли?
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Би било прекрасно.Дано.
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пчлЗависи от гледната точка... и за зелената муха лaйнoтo e по-хубаво от измита дъска... лошо няма - така изпъкват различията.
137
15
 
6
 
! Отговори
Пчп преди 3 години
Плевнелиев се оказа в пъти по-добър президент от сегашното червено хвърчило.
136
2
 
11
 
! Отговори
Кошаров преди 3 години
Фолксваген НЯМА да инвестират в развоен център в България ..... И колегата Плевнюлиев го знае ама нали трябва да каже нещУ сензационно че да се появи по медиите . Ако е прогноза за времето - Деса Баннов ще го банне ,та затова е избрал полово- неутрална тема .
135
5
 
8
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Кой е този клоун бре?Познаваме ли го?
134
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този палячo, кой го назначи да води преговори с vw?
133
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 162 И с какво точно се оказа добър преидент плевньо- с това че трепереше като есенен лист пред м..утрата от банкя ли, и че говореше срещу Русия по нареждаане на ам посолство ли, а как открадна милионите за т.нар техпарк не ми се приказва изобщо
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само такъв наш Росен може да се връзва на тия мошеници. Къде не измамиха и къде не ги осъдиха? Милиарди платиха обезщетения- повече от цялата ни корупция от Освобождението. Колко бедни държави лъгаха и изнудваха за пари?
131
2
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
Света вече няма нужда от WV .Света много се промени .Сега автомобилите са автономни .А това значи АЙти . В айти сектора много компании изчезват и се появяват нови. Основни конкуренти ще са Тесла и китайците. Китайците откраднаха специалист от тесла по софтуера. Много е съпо такива да бъдат оборудвани с виши кетапи. Един на 1000 става за работа. Германците няма да са в тая борба скоро. Ще се купуват все повече електромобили .Все по евтини .Пари няма да могат да се раздават от банките като до сега
130
37
 
12
 
! Отговори
Рамбо преди 3 години
Росен Плевнелиев се по каза в пъти по - добър президент от сегашното ком недоразумение ...... Направо нямам думи.
129
5
 
10
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
Още за 158. Фолксваген преструктуира своята производствена програма, снема някои производства за сметка на други (в Цвикау вместо Ото-Голф, започват Електро-),изнасят товарни, лекотоварни и др. в Полша, разширяват участието си в Словакия, слагат известни приоритети върху Шкода и т.н. Така че за България в момента няма опции за каквото и да било, те са по-скоро в главата на популиста и голям майстор на локумите, Плевнелиев. Но всичко е въпрос на гледна точка и ти си в правото си да го боготвориш
128
18
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Руско-турските трлочета посиняха от злоба,завист и оплюха мониторите!
127
18
 
7
 
! Отговори
Е преди 3 години
Това е президент,а не лаладжията с порт в Африка!
126
4
 
12
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
за 158. Обръщам се към хваления от теб Плевнелиев с обръщението: "Господин Фукльо Лъжливи! Ти си някакъв инженер... аз всъщност много добре зная как завършваха студентите, които фунгираха из факултетните и вузовски комитети на Комсомола. А някои отгоре на това и бяха членове на БКП. За МЕИ София подписвам с двете ръце. Та ти би трябвало поне да имаш представа какво значи развойна дейност? И кой ще я върши тази дейност? Ако те си пратят техни специалисти, къде е Киро на кирия?
125
20
 
8
 
! Отговори
A преди 3 години
Браво на Плевнелиев че се опитва да направи нещо добро за страната и за образованите млади хора. Само така. И не обръщай внимание на примитивните чалгари в нета. Те дори не разбират за какво става дума. Не ги съдя. Толкова си могат
124
10
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Този човек , Плевнелиев , откато стана Президент България върви назад .Явно този Научи Барисов как се Краде ЯКО от Държавата - няма един Читав Път построен по времето на Плевнелиев когато беше Министър на РРБ .
123
6
 
11
 
! Отговори
Го'син Плювнели преди 3 години
Никой не се интересува от вашите празнословия. Ако нямате какво даправите, не го правете "тук".
122
4
 
20
 
! Отговори
обективен преди 3 години
Жалко и невзрачно същество.Боса на тиквениците Барба Ганьос редовно го шляпаше по пилешкия врат , а той се хилеше глуповато.