Балканските държави - фабрики за „производство“ на медици на Запада

„Борбата за медицински персонал ще се изостри"
22 юли 2020 17:45, Елка Василева
92
Балканските държави - фабрики за „производство“ на медици на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

Лекарите от Югоизточна Европа предпочитат да работят в по-богатите западни държави. Дефицитът на кадри е дългосрочен проблем в страни като България, Румъния и Сърбия. По време на пандемия той е още по-осезаем, пише Дойче веле.

От няколко седмици броят на новозаразените с коронавирус в страните от Югоизточна Европа расте. Австрия отправи предупреждение за избягване на пътуванията до България, Румъния и държавите от Западните Балкани. Полети се отменят, границите се контролират от полиция.

Въпреки това и в Австрия броят на заразените расте – в много случаи след контакти с Балканите. Франция затегна изискванията за носене на маски, Унгария върна двуседмичната карантина за пристигащите от Украйна и Югоизточна Европа.

Все повече лекари от Източна Европа заминават

В Румъния в петък новозаразените бяха 799 - четири пъти повече, отколкото в неделя в Германия. В Румъния живеят по-малко от 19 милиона души, в Германия - над 80 милиона. И в Сърбия случаите са почти два пъти повече, отколкото в Германия. Като навсякъде медицинските служители са сред най-застрашените групи. По данни на института "Роберт Кох" в Германия всеки девети заразен е лекар или санитар.

Още по темата

Във времената на пандемична криза за всяка държава е важно да разполага с достатъчно лекари и санитари, но възможностите на силно засегнатите държави от Югоизточна Европа в това отношение са ограничени - лекарите от тези страни предпочитат да работят в Северна и Западна Европа.

Германия, Швейцария, Норвегия или Великобритания ги привличат като магнит. По данни на Федералната лекарска камара в края на 2019-а в Германия най-много са били чуждестранните лекари от Румъния – 4785. Пристигналите от Сърбия, Косово и Северна Македония също не са малко. Най-голям ръст е регистриран при лекарите от Албания, пристигнали да работят в Германия – 765 през 2019-а, или 21 процента повече в сравнение с предходната година. Докато в самата Албания броят на лекари и санитари на глава от населението е най-нисък в цяла Европа. В началото на века 7% от албанските лекари са работили в чужбина, през 2019 година те вече са 18%.

Балканските държави са фабрики за медици на Запада

Същевременно Румъния, Хърватия, Словения, Сърбия и Словакия подготвят повече лекари и санитари на 100 000 души, отколкото е средното европейско ниво. Въпреки това разполагат с относително малко персонал - за разлика от богатите страни на Север и на Запад, по-бедните почти нямат шанс да запълнят недостига от лекари със специалисти от чужбина, защото медицинските служители са привлечени от заплащането и по-високия жизнен стандарт в богатите западноевропейски държави.

"Докато през 2019 година в Албания медицинските служители получават средно по 900 евро, в Германия средното ниво е към 2400 евро", посочва икономистката Изилда Мара. В Сърбия не е много по-различно – от 2010-а досега броят на лекарите, напуснали страната, се е удвоил. Всеки десети дипломиран медик заминава за чужбина. А изгледи за промяна на ситуацията няма, смята Мара.

Дефицитът на кадри ще продължи да расте

В Румъния например през 2019 година заплатите на лекарите бяха повишени, а покрай коронавируса бяха изплатени премии на работещите в здравеопазването. Но търсенето на квалифициран медицински персонал в богатите държави от ЕС през следващите години ще продължи да се увеличава заради нарастващата продължителност на живота. "Борбата за медицински персонал ще се изостри", казва Мара.

Междувременно в Германия всеки осми лекар е чужденец – без чуждестранните лекари някои региони от страната биха останали почти без медицинско обслужване. По информация на Федералната лекарска камара най-голямата част от лекарите-чужденци са от държавите в Източна и Югоизточна Европа – Полша, Унгария и Украйна, България, Гърция и други балкански страни. Почти всеки десети от пристигналите в Германия лекари е от Румъния. Друга голяма група лекари от чужбина са специалистите от Сирия, Египет, Либия или Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
5
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Така е братюхи.И лекарите са като останалите хора от народа!Както някои ходят гасарбайтери да си изкарват по добри пари по полетата на западните държави ,а също и в хотелите и фабриките им,така и лекарите отиват там където ги уважават и им плащат адекватно заработеният труд!Престанете да живеете с наглостта на социализмът,където лекарите бяха здравни работници с по 160 лева заплата,а простаците вземаха по 800 лева и се перчеха с червените лади!Тая умря!Амин!
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кой кого субсидира? Да отговори холандския мошеник. Прибират лекарите и инженерите и ни ползват за пазар без мита ни нищо, че нали те изнасят скъпите неща и там са заводите, а тук чушки и домати няма вече... Ако ударим калема накрая нищо не са ни дали в сравнение с това, което са взели. И ако питаш що така ти се отговаря, че малко борим комунизма.
86
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 1/81Джендърите да не се обаждат с мнение за онова трибуквеното. Гледай си петбуквената...
85
7
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
"Същевременно Румъния, Хърватия, Словения, Сърбия и Словакия подготвят повече лекари и санитари на 100 000 души, отколкото е средното европейско ниво." - зашото комунистическите ценности включваха грижа за човека (справка и Китай).А демократичната ценност е само една - еврос.
84
1
 
2
 
! Отговори
Озадачен преди 3 години
Прочетохме за Румъния, Албания, Сърбия, а за България някой ще ни информира ли, или и по тази тема никой не следи и не се интересува.
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво трябва да направят да лекуват боко и доган и беевски за жълти стотинки щото са много велики ли?
82
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето е на задочното лечение с роботи и дронове. Така че скоро лекарите ще спрат да ни изнудват и трупат пачки на чужд гръб, защото няма да са нужни. Толквоа са алчни а държавата им плаща десетки години обучение.
81
7
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 80"Който иска да бъде лекар в Германия, да заминава и да учи там"Комунизмът свърши, и с него в миналото остана и такива като теб, които да дават наклон на *** на хората къде и какво да учат и да работят. Знам, че ви боли, че е така, но ... свиквайте, отсега нататък ще е все така.
80
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато начело на балканските държави стоят продажни мекотели ,слуги ,*** ,крадци или наивни *** - така ще бъде ! В това отношение класацията се води от нашите ,,държавници'',по глупави ,по продажни ,по раболепни и готови да направят каквото им наредят господарите от тях няма ,справка-,,договор'' с Македония , ,,перфектна ''сделка за самолети и т.н ! Който иска да бъде лекар в Германия - да заминава и да учи там !
79
3
 
5
 
! Отговори
здравко преди 3 години
До Ст***м***тАбсолютно си прав , защо държавата да плаща на слуги на западна европа , за медицина винаги ще има интерес голям дори и да са задължени 5 години да са в България ,сигурен съм.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива статии като тази. дали ги четат управляващите на балканите?
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 73 " више образувание" ? И все още неграмотен.
76
5
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Нещо не излиза Сметката - България има 450 частни болници , те са с акредитация и сертификати за добра практика . НЗОК плаща Милиарди Евра Годишно на тези частни болници , не вярвам да работят без Лекари , Сестри и Санитари - ще ги затворят ако не покриват Стандартите на МЗ .В същото време Държавните Болници са НЕДОФИНАНСИРАНИ и няма Персонал .Има нещо Гнило в тази Система - нарича се Кражба на Обществени Средства - Не е Корупция .
75
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И понеже слугинажа, бягащ на Запад, е 95%, затова нямаме достатъчно лекари, инженери (търсят се под дърво и камък), медицински сестри, пък дори и проловутите айтита. Отделен е въпросът какво остава тук, говори с някой HR и може да паднеш от смях.
74
10
 
8
 
! Отговори
до 73 преди 3 години
ти кого наричаш слогинаш ве? ас сам учил в университет и имам више образувание! но тук никои неми даде шанс и затова избиягах в германиа да работия на строеж. тук сте само враскари в тия айти фирми. неможе нормален грамотен човек като мен да работи там заштото никаде не са ме взимали а знам и англииски и балгарски и немски език.учих в унсс и сам бакълавар.
73
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, у нас млад лекар в частна клиника взима има няма 2000лв., а е учил 6 години. Докато на 2ри курс студент плащаме чисто 3200 в IT сектора и то за фейк IT работа да си клати краката по цял ден, а след няколко години същият взима 6-7000. Лекарите са 0.5% от емигрантите. Главно емигрират неконкурентноспособни берачи и подобни обществени ***, които, където и да отидат по света, ще ринат дъното. Но има и кадърни хора, които губим. За щастие са не повече от 4-5% от слугинажа, който бяга.
72
6
 
5
 
! Отговори
Германия преди 3 години
Следването в Гармания е трудно. Първо за да влезеш ти трябва отлична диплома, а после тормоз. Затова производството на "медици" е в слабо развитите държави. Но се молиш, дано не попаднеш в ръцете на доктор-калинка.
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
но явно си далече от тяхОт такива приказки отдавна съм далеч, да. След години работа за родни бизнесмени, които разтягаха локуми за лидери, условия на труд и подобни, но се стискаха за пари, мога да ти кажа къде са всички те сега :) Условията на труд са важни, но досега не помня в супермаркета да са ми намалили сметката, защото имам по-добри условия на труд. Нека пробваме за начало да увеличим заплатите не лекарите и въобще медицинския персонал и да спрем точенето, пък да видим какво ще стане
70
2
 
21
 
! Отговори
Голди преди 3 години
България я прецакват и свои и чужди. Самите българи са индивидуалисти и не си ценят собствената държава. Озлобени от много лъгане за лесен живот. Лесен живот имат на запад защото са все бивши колониални и робовладелски държави. А малкото останали с висок стандарт са с малко население и богати съседи. България не е от тях.
69
2
 
0
 
! Отговори
Търговско дружество? преди 3 години
66 не е толкова проста държавната, фирмената пък и каквато ще да е политика. Има неща като условия на труд, не е само заплатата. По управление се учи и мотивация на персонала формални и неформални лидери и много други неща но явно си далече от тях.