В Северна Корея няма болни от коронавирус, но защо ще разработва ваксина?

Икономически този ход не е оправдан
Обновена: 23 юли 2020 10:44 | 22 юли 2020 22:05, Нели Христова
104
В Северна Корея няма болни от коронавирус, но защо ще разработва ваксина?
Снимка: БГНЕС

Вчера дойде добрата новина от Оксфорд - ваксината им, която трябва да ни защити от коронавируса, е безопасна за хора. Но преди дни стана ясно нещо още по-интересно - Северна Корея също ще се включи в световното състезание за разработването на ваксина. В него вече участват някои от най-бистрите умове и са вложени милиарди долари.

Но едва ли Северна Корея скоро ще поведе в надпреварата. Ако можем да вярваме на Държавната комисия за наука и технологии в Северна Корея, разработването на ваксина е стигнало фазата на клинични тестове, а следващата стъпка е тя да се тества върху хора. В страната вече се водят дебати как да се случи това.

Външният свят обаче дълбоко се съмнява в твърденията на Северна Корея.

Разработването на ваксина за вирус, който зарази 14,5 млн. души по цял свят и уби 605 хил. е едно от най-обезсърчителните и належащи технологични и научни предизвикателства, пред които се е изправило човечеството през последните години. Процесът е дълъг и скъп. Различните държави влагат огромни суми пари за да са първи сред конкуренцията на научно превъзходство и, разбира се, национална гордост. На фона на това Северна Корея има една от най-лошите здравни сисеми в света. Десетилетия наред КНДР използва помощта на СЗО, за да снабдява хората си с ваксини. И не на последно място - Северна Корея така и не е обявила нито един случай на заразен с коронавирус.

Защо държава, в която няма нито един регистриран случай на COVID-19 и е в тежко икономическо състояние ще харчи време, пари и ресурси за разработване на ваксина?

Няма лесен отговор на този въпрос, но според CNN зад това интересно решение стои истинският страх от коронавируса, както и пропагандната цел да се убедят севернокорейците, че лидерът Ким Чен Ун отново ще се справи с предизвикателството и ще защити хората си. А макар да няма нито един регистриран случай, Северна Корея бе една от първите държави, които обяви COVID-19 за сериозна заплаха. Според експертите, това не е изненадващо, именно защото здравната система на КНДР едва ли ще издържи на наплива на болни. Много медицински заведения в Северна Корея нямат достъп до надеждно електричество или течаща вода. Лекарствата и медицинските уреди са в сериозен недостиг.

Тестването на хората за COVID-19 в Северна Корея също е проблем - едва 922 души са изследвани за заразата до началото на юли според данните на д-р Едуин Салвадор, представител на СЗО в КНДР. По думите му от началото на пандемията 25 551 души са поставени под карантина и след това са били освободени. 255 севернокорейци все още са под карантина през юли.

Много учени са скептични, че в Северна Корея няма нито един заразен с коронавирус. Все пак вирусът е много инфекциозен и може да се разпространи из страната незабелязано. Но КНДР има едно предимство - тя лесно може да ограничи клъстерите, като въведе ограничителните мерки, които демократичните държави се забавиха да приложат. Все пак това е диктатура, която стриктно контролира кой влиза в страната. А и там пристигат изключително малко туристи и дипломати. Има и много зони, в които дори обикновените хора не могат да стъпят. Според онези, избягали от КНДР, обикновеният кореец няма право да пътува далеч от дома си без позволението на държавата.

По-рано този месец Ким Чен Ун заяви, че страната му бележи "блестящ успех" в борбата с вируса, но предупреди служителите си да не се отпускат, тъй като пандемията все още продължава в останалата част на света. Така, поне привидно, епидемията в Северна Корея изглежда под контрол.

Не е ясно точно какво ще означава ваксината, изработена в КНДР, за антиепидемичната стратегия на Северна Корея. Все пак всички наричат страната "Кралството на отшелниците", тъй като всичко там се пази в дълбока тайна. Но Пхенян трябва да признае, че е много по-назад от останалите държави, които се борят за разработването на ваксина. В целия свят вече се работи по 140 ваксини, 23 от тях са стигнали клинични тестове. Парите, вложени в някои от тези ваксини, са повече отколкото цялата икономика на Северна Корея.

От финансова гледна точка, включването на КНДР в борбата за разработване на ваксина е нелогично. Но ако тя се използва за национална пропаганда - това вече изглежда правдоподобно.

В продължение на десетилетия Северна Корея е технологично напредналата и индустриализирана половина от Корейския полуостров, благодарение на Японската окупация. Това се дължи на факта, че повечето природни богатства, от които Япония има нужда, се намират на север. За това тя строи заводите си там. Южна Корея бе житницата и икономиката й беше до голяма степен аграрна до края на войната в Корея.

Според бегълците, някогашната технологична мощ на Северна Корея е опетнена от чуждестранните филми и телевизионни предавания, контрабандирани в страната. И все пак, ако четеш държавните медии, ще останеш с впечатление, че страната се е превърнала в глобална технологична сила под ръководството на династия Ким. Напоследък страната остави ядрените си опити малко назад, а медиите все повече разпространяват истории за новите научни постижения на КНДР, включително и създаването на нов вид картоф. Но разработването на ваксина е много по-сложно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма материално беше 100 пъти по-добре от сега, но имаше други големи недостатъци.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали не се образували антитела.Е каква ваксина тогава.
46
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма кофите бяха празни и пенсонерите гладуваха, а при демокрацията някои хора забогатяха и изхвърлят много храна и пенсионерите при демокрацията могат да ровят в кофите и да се изхранват с отпадъците на богатите. Демокрацията е най-добрата система.
45
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Северна Корея строят спътници, атомни централи, междуконтинентални балистични ракети, имат собсвена марка автомобили и автобуси, собсвена марка смартфон и таблет(Arirang), президентът на САЩ им се умилва като кученце, a българите които живеят в мизерия и нищо не могат да произведат, икономика нула, бедност и мизерия и 2 милиона слугиват мият улиците на Запада, първи по смъртност в света, и тези моля ти се се загрижили за Северна Корея.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще разработва ваксина,защото СЗО им дава пари както на всички други.А дали ще разработва,това си е тяхана работа,както и на всички останали.Светът го е яд,че корейците не са казали за нито един сличай,а ще ползват субсидии.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 41Да, така беше. През комунизма безработица нямаше. А който не искаше да работи, го пращаха в концлагера "Белене" където работа имаше за всички.
42
6
 
4
 
! Отговори
КИМион преди 3 години
Много ясно защо ще се включат в надпреварата за ваксината. Може да са комунисти, но не са ***. Разбират от капитализъм. Просто ще продават и ще правят милиарди както четирите световни еврейски компании, които също разработват ваксина, а в момента си пълнят ненаситните търбуси с производството на PCR тестчета на безбожни цени за двата тампона които съдържат.
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 40''Северна Корея не трябва да преминава към демокрация щото ще збъркатБългария трябва да си запази социализмаа тия от СДС го убиха''Е такива като теб изтрещели,дето си мислят,че СДС е демократична партия и живеят с представите за онова мрачно време без свобода,дърпат яко държавата назад.Трябваше да сте измрели вече.СДС беше създадено от БКП и пълно с комунисти и ченгета.Същото е ГЕРБ днес и ВМРО и ДПС и БСП.Ти обаче си от чугунените глави дето са спрели някъде в миналия век и си до там!
40
4
 
12
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
В Северна Корея имаше само един болен и те го застреляха.
39
9
 
13
 
! Отговори
до въздишащите по преди 3 години
социализЪма. Хайде да не ме убеждавате колко хубаво живееХМЕ тогава. Ти си живял добре за сметка на други. Трябвало ти е паша, кошара с катинар и чобанин с гега. Достатъчно за *** и това те е правело щастлив.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото тази ваксина няма нищо общо с вируси.
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То през комунизма всички бяха статисти в един театър а не живот !
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради всеобщото благо на световно ниво. Но вие тези неща не ги разбирате, защото от вас зависи само писането на некохерентни статии с правописни грешки.
35
9
 
11
 
! Отговори
Читател на гл0пости преди 3 години
Абе драскачи , що не оставите хората на мира . Нали уж са в световна изолация . Да си гледат здравето . Не им се месете . Какво били казали... как са погледнали... къде отишил Кимчо... Не ви ли писна . Да се оправят. Не са малки. Що трябва постоянно да им тълкувате действията . Кой се интересува от тая западнала страна с беднички корейчета ? .... Освен може би последователите на марксизма-Ленинизма и гладуващия комунизъм ... и разни социалисти с развети червени знаменца със сърп и чук
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До долния От това ,което си написала няма нищо вярно.1 Северна Корея на комунизъм а чучхе2 Куба все още е комунална страна3 Виетнам и Лаос също е комунизъм4 Китай е комунизъм ,но с пазарна икономика а на типичния съветски комунизъм.
33
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да си върне комунизма щото през комунизма живот живяхме по три пъти ходехме на почивка направо живота беше прекрасен! безработица тогава нямаше
32
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената държава която си запазви Социализма е Северна Корея и Китай!доскоро беше и в Куба!Северна Корея не трябва да преминава към демокрация щото ще збъркат България трябва да си запази социализмаа тия от СДС го убиха
31
6
 
11
 
! Отговори
И това е така преди 3 години
Социализма се римува с клизма.
30
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Северна Корея е всичко по евтино от България например един хляб там струва около 5 цента а в България е 1,20 Социализма е хубаво нещо!Капитализма е мизерия!
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик човек е другария Ким Чен Ун!Да живее социализмаАз ако го срещна ще му целуна ръка същото ще направя и с другаря Владимир Путин щото аз ги уважавам тези хора, достойни за уважение!