Има ли Турция териториални претенции към пет държави?

Ердоган още не е досънувал съня си за великата турска държава
Обновена: 25 авг 2020 22:20 | 25 авг 2020 22:20, Елка Василева
200
Има ли Турция териториални претенции към пет държави?
Снимка: архив, БГНЕС

Позовавайки се на "славното османско минало", Турция предявява териториални претенции към поне пет държави. Ердоган още не е досънувал съня си за великата турска държава. И още бленува за нова Османска империя.

Ислямски духовник с меч в ръка държа първата проповед в истанбулската „Света София“. Този жест символизира мечтанията на сегашните ислямски политически елити в страната за възстановяване на „османското величие“.

Тази интерпретация се среща в публикации по темата на редица германски издания. Дойче веле публикува откъси от обширна статия на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и от 30-минутно предаване на „Дойчландфунк“.

Турция проявява все повече апетити към съседни страни. По протежение на над 500-километровата граница със Сирия турски войници вече са разположени на сирийска територия.

В Северен Ирак Турция поддържа две военни бази. Турски бойни самолети и сухопътни войски многократно навлизат на повече от 100 километра навътре в иракска територия.

А турски изследователски кораби обикалят Източното Средиземноморие в търсене на газови находища - при това извън турските териториални води. За да подчертае претенциите си, Турция изведе и бойни кораби в някои от оспорваните акватории.

Още по темата

Доктрината "Mavi Vatan" („Синьо отечество“) подчертава именно морските апетити на Турция. Тя е разработена от бившия адмирал Ягджъ и по същество издига претенцията на Турция да се превърне в първа военноморска сила в Егейско море, в Източното Средиземно море и в Черно море.

С всички изброени провокации турският президент Ердоган де факто поставя под въпрос Лозанския договор от 1923 година, който всъщност урежда сегашните турски граници.

Когато се ражда днешна Турция

Договорът от Лозана наистина акушира на новата Турска република, но тя не получи всички територии, за които претендираше. И Ердоган от няколко години повтаря, че този договор всъщност е лишил страната му от нейните права, че той не е "свещена крава" и не пречи на Турция да си върне въпросните изгубени права. Турската нация не приема и никога не е приемала този „позор“, казва президентът.

И точно в деня, в който навремето е подписан Лозанският договор, в „Света София“ в Истанбул се проведе първото ислямско богослужение, а шефът на религиозната служба „Дианет“ изнесе проповедта с меч в ръка. Това беше целенасочена възстановка на ритуала от османски времена, в чиито рамки духовният водач връчва на престолонаследника меча на Осман.

На практика съвременна Турция възниква три години преди Лозанския договор - точно преди 100 години, по силата на Севърския договор. Подписват го държавите-победителки в Първата световна война, а Османската империя в лицето на султан Мехмед VI го приема. Малко преди това обаче в Анкара Мустафа Кемал Ататюрк свиква Велико народно събрание, което е против договора. Този нов център на властта занапред ще решава бъдещето на Турция, защото султанът държи властта вече само на хартия.

Севърският договор прекроява огромната територия на Османската империя. Столицата е окупирана от победителите, а провинциите на изток и на юг, от Мека до Кайро и от Дамаск до Багдад, попадат под френски и британски контрол. Гърция окупира Измир и Адриатическото крайбрежие, под неин контрол попада голяма част от Тракия с Одрин. Италианците взимат Западен Анадол, а в Източен Анадол се планира възникването на самостоятелни арменска и кюрдска държави. Правителството на султана, което вече не притежава никакви властови или силови ресурси, просто не може да се противопостави на новата уредба.

Французите и британците вече са уморени от военни действия, но от Анкара Кемал Ататюрк организира последните останали части от османската войска за съпротива срещу договора. Неговото Велико народно събрание обвинява в държавна измяна целия султански Коронен съвет, приел договора, а две години по-късно, със задна дата, сваля от трона последния султан Мехмед VI.

Новата турска република целенасочено си изгражда образа на антипод на многоетническата Османска империя, където султанът е не само върховен властник, но и халиф - тоест, духовен водач на мюсюлманите. Мустафа Кемал, наречен Ататюрк („баща на турците“), въвежда латиницата и отменя фесовете - две решения, които и до днес се смятат за ключови в бързата модернизация на новата република.

Днес обаче „османизмът“ се възражда и по този повод редица наблюдатели напомнят, че и младотурците на Ататюрк са били част от тази приемственост въпреки официално провъзгласеното им скъсване с прогнилата империя.

Три години след Севърската конференция от Анадол е прокудено многочисленото гръцко малцинство. Предишната година Мустафа Кемал успешно е отблъснал гръцката армия, така че през 1923 година победителките от Първата световна война подписват в Лозана нов договор за османското наследство - този път с правителството в Анкара.

Севърският договор отива в кошчето, а Турската република е призната за суверенна държава в граници, които на практика са валидни и днес. Гърция и Турция се договарят за печално известната „размяна на население“: половин милион мюсюлмани са принудени да напуснат Гърция, милион и половина православни християни напускат Турция. Решаваща в този случай е единствено религията, поради което от Централен Анадол са прокудени и турци-християни. Този факт показва, че републиката на Ататюрк изобщо не е толкова светска, колкото иска да изглежда.

Днес, 100 години след Севърския договор и след първото заседание на Великото народно събрание в Анкара, Турция става все по-религиозна и постепенно превръща доскоро отричания модел на османския държавен ислям в своя реална политика. Още през 1980-те години тогавашният президент генерал Кенан Еврен отново въвежда задължително религиозно обучение в училищата. Преди 100 години Ататюрк прогони исляма от политическия живот, но в съвременна Турция политици с ислямска закваска стъпка по стъпка се добраха до парламентите.

През 1996 година Неджметин Ербакан от Партията на благоденствието беше избран за премиер. После обаче неговата ислямистка партия беше забранена, а на нейно място през 2001 година възникна Партията на справедливостта и развитието. Нейният основател се казваше Реджеп Ердоган. Вече като президент, днес Ердоган величае победоносната османска история и Османската империя. В духа на тези негови възгледи в Турция на конвейер се произвеждат и телевизионни сериали, които митологизират османската история и представят в силно идеализиран и изопачен вид „славното минало“ и „великите османски султани“.

Претенциите на Турция

„Османизирането на обществото - това е типично за Ердоган“, казва бившият главен редактор на вестник „Джумхюриет“ Джан Дюндар, който живее в Берлин. В Турция го очакват дълги години затвор за „обида на президента“, след като публикува обвинения в корупция срещу сина на Ердоган и информации за оръжейни доставки, с които турските тайни служби са подпомагали ислямистите в Сирия.

Дюндар многократно обръща внимание на възхищението, с което днешните турски политически елити се отнасят към османското минало и към султаните. „Те се гордеят с миналото, за да компенсират днешните провали“, казва той. Освен това някогашното величие на империята е извор на една крайно авантюристична външна политика в момента, смята журналистът. „Правителството иска да спечели влияние в страните, които навремето са били под османски контрол. След като не може да ги окупира, то иска поне косвено да наложи там своята доминация.“

Историкът Йектан Тюркилмаз говори съвсем конкретно: „Турция издига териториални претенции към Армения, Ирак, Сирия, Гърция и Кипър, като се позовава тъкмо на османското наследство“. Ердоган потвърждава такива претенции - например към редица гръцки острови или към Мосул в кюрдската част на Ирак. Или както обобщават авторите на 30-минутното предаване по „Дойчландфунк“: „За Ердоган сънят за великата държава все още не е досънуван. Но за многобройни негови сънародници този сън вече се е превърнал в истински кошмар“.


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
4
 
29
 
! Отговори
Мухахаха преди 2 месеца
Каква ирония . Претенденти за наследници на Османската империя да се обявяват турците . Османските султани сигурно се въртят като пумпали в гробовете си ....

По време на най-големия разцвет на Османската империя турци са били наричани на прростите анаадолски сееляяни, брадати поотуранковци без грам мозък, гонещи козички по баирите .
По това време се е смятало за кръвна обида да нарекат някой османлия - турчин. Обидата се измивала с кръв.

От къде знам това ли ? Учете историята си "турчета"...
116
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей Ердугане, ще параиш ли правоверна държава по шириата.
Само така Турция ще се издигне достатъчно, че да подгони неверниците.
Всички турци ще си го развяват на воля и писъка на децата на неверниците ще пълнят ушите ти.
115
3
 
26
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
И преди поредния заблуден османлия да се изцепи колко е велик, по добре да си спомни, че майката на Мустафа Кемал е българка. И български е му първият език. Не случайно е бил изпратен в турското посолство в София преди войната.
Въобще няма да задълбаваме колко от великите Ви османски генерали и адмирали са с български произход, защото са ДОСТА, а има ограничение за коментарите.
114
3
 
15
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Турция печели войната през 1922 г. до голяма степен благодарение на България. Турските войски са разгромени в Тракия и отстъпват към българската граница. Там тъкмо освободената от окупационните корпуси България им позволява да се реорганизират и им връчва оръжие , което по договора от Ньой трябва да бъде унищожено.
Следва разгрома на гръцката армия в Азия и трагедията при Смирна ( Измир), когато над 50 хиляди войници и граждани предпочитат да се удавят в морето вместо да се предадат.
113
3
 
1
 
! Отговори
Бай пенис преди 2 месеца
Ами голям ми е,какво да пр👳авя,
112
3
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
Това е откъс от статия, става въпрос за генетично изследване.

Другия европейски ген, който е наличен в българите, е славянския, но той е най-малко от трите основни наши гена и е наполовина, колкото от траки и от пра-българи (поне според досегашните изследвания

Те това имам в предвид. Но оня многознайкото е специалист по всичко.
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Совите не са това което са!

До: 112 (Иванов)

Иванов, търсиш под вола теле.
И германците не са това което са!
Дори е доказано, че Хитлер е имал берберска жилка, а *** Браун е била еврейка. Има такива науки: Генетика и епигенетика.
Ако това те вълнува, генотипът и фенотипът са две различни понятия!
Нацистите са отвличали деца на поляци с руси коси и сини очи, защото приличали на германчета!
Нищо не доказваш!
110
8
 
19
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
До Васил
Вземи почети малко пък ти. Българите не сме славяни. Има доста нови изследвания, които навеждат на мисълта, че част от народа ни си е бил тук . В рамките на държавата са включени и славяните, живеещи по тези места и траките. Все още няма твърди доказателства за нито една теория иначе. А славянското ни начало идва от влиянието на Русия. Аз съм им благодарен, задето ни освобождават от османците, но ние сме им дали и писменост и православието. А последните 2 неща са са забравени от Русия
109
2
 
19
 
! Отговори
Готин преди 2 месеца
Може ли някой да ми обясни, защо съществуват Юдаизмът,Християнството и Исляма!?
Борбата за властта над умовете е с хилядолетна история. Духовните водачи винаги са се стремели към тази власт. Това е пораждало и ще поражда насилие, войни и геноцид.
Защо!?
Вярата няма нищо общо с тази власт!
108
4
 
16
 
! Отговори
Едуард Петров-Едо преди 2 месеца
Духовното е неизразимо по-важно от биологичното! Затова, всички християни по Света сме братя и сестри! АНАДЪН му?
107
10
 
16
 
! Отговори
Васил преди 2 месеца
До Васил. Разбира се,че сме славяни гаден лицемерен турчин нищо,че си се писал До Васил. Аз като казвам,че турците са гадни лицемери и искат да ни променят историята и да ни вземат хубавата държава никой не ми вярва. Заблудени овце. Написах го защото не харесвате Русия. Поне тези,които не я харесват. И двата народа сме славяни,колкото и да не им харесва на турците. И други, като тях...
106
7
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 2 месеца
Политиката на руснаците е хитра, хитри хазарчета са те;))) Накараха Турция да покаже мускули, д аполети в Сирия след това я приземиха и я овладяха. Направиха я свой съюзник и отслабиха значително НАТО разцепвайки го;))) един път, втори път, нанасяйки му решителен удар на Балканите. Защо? Защото подклаждайки Турция към национализъм чрез исляма всички околни ан нея държави са застрашени. Познайте, кой ще дойде като Освободител след това от турците;))) Аз залагам, че нема да е САЩ;)))
105
8
 
20
 
! Отговори
До Васил преди 2 месеца
Българите не сме славяни! Доказаха го ДНК проучванията. Да, заели сме езика, но гените ни са предимно от древния народ живял тук от хилядолетия.
104
1
 
0
 
! Отговори
До ... преди 2 месеца
Ами ти си най - големия Ганьо.
103
10
 
23
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 месеца
След превръщането на Света София в джамия всеки има право на претенции към турски територии.

Нейните земи ще бъдат разграбени от всички и тя ще се разпадне ....

Обратното броене вече започна!
102
29
 
19
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Одрин винаги бил български, смях в залата. Колко години сте държали тоя град бе ***. Как предентирате за град който е бил ваш за има няма 80-90 години в цялата ви история??? Срам нямате, вече сте по зле и от макетата. Все едно турците да предентират за половин австрия или части от Италия, защото за кратко време се държали там крепости. Ганьо, ганьо няма да се оправиш..
101
5
 
28
 
! Отговори
Испанците преди 2 месеца
са били 700 години под властта на Мароко, но като са ги прогонвали, НЕ са позволили и на един мароканец да остане!!!

След това всички ДЖАМИИ са станали МУЗЕИ и няма действуващи.

И няма претенции към ИСПАНИЯ!!!
100
4
 
25
 
! Отговори
Списаревски преди 2 месеца
Айде по-кротко със султаните и новите там ердосултани - струпайте 100 000 Българска войска на турската граница, въоръжена до зъби, една Бългаска ескадра до Ахтопол - така де, да правят "учения" както беше едно време, пък те "дорганите" да си говорят каквото щът и бат Б да се цулува с тях... Само незнам само как на Карачанката ще му намерят офицерски военен колан - май толкова дълъг не е правен досега!
99
8
 
24
 
! Отговори
Васил преди 2 месеца
До Али. България е натова ниво заради предателите. Кои са тези руски олигарси това са пълни глупости. България и Русия са славянски народи. Трябва да сме заедно. А Вие Али какво страх вие от руснаците ли? Ако се разпадне европейския съюз никой няма да го е грижа. А една определена държава точно това иска. На Сащ не им пука за нас. Слава на целия славянски народ.
98
20
 
9
 
! Отговори
али преди 2 месеца
До Anonimen1 - Голям патриот си няма защо, ти вече си дал г.ъ.з.а на Руснаците. В съзнанието си, си изтрил България и българската нация. Няма повече какво да ти кажа....Да ти кажа точно затова България е на това ниво, точно заради Руските олигарси, които пречат всячески да попречат България да е силна натовска и европейска държава...