Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?

Лукашенко приложи именно тази тактика в Беларус
8 сеп 2020 22:30, Нели Христова
159
Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?
Снимка: БГНЕС

Когато хиляди протестиращи излязоха на улицата миналия месец след изборите в Беларус, властите решиха, че най-правилното решение е да спрат интернета в цялата страна. Навярно те са се надявали, че по този начин демонстрациите ще приключат, но седмици по-късно тълпата по улиците в Минск продължава да расте и да се противопоставя на намерението на Лукашенко да остане на власт.

През последните десетилетия все повече и повече режими свикват да блокират достъпа на гражданите си до интернет, за да прекратят усилията на активистите да комуникират и да се мобилизират. Но едно изследване показва, че подобно на Беларус, този метод рядко има ефект. Всъщност, в повечето случаи ефектът е обратен, а демонстрациите стават по-продължителни, настойчиви и насилствени. 

"Рядко виждаме блокиране на мрежите, което да е довело до спад на протестиращите на улицата", казва Ян Ридзак, анализатор в Ranking Digital Rights, организация с нестопанска цел, която насърчава гражданските свободи.

Той и екипът му наскоро публикуват проучване, в което документират какво се е случило с протестните движения в африканските страни, когато правителствата решават да цензурират социалните мрежи или директно да спрат интернета.

Изследването на Ридзак не успява да докаже, че спирането на интернета винаги е свързано с по-агресивни протести, но доказва, че то няма никакъв ефект върху броя на хората, които излизат по улиците. Един от примерите са протестите за етническо неравенство в Етиопия през 2017 г. Тогава правителството блокира достъпа до мрежи, но "напълно се проваля", тъй като броят на протестиращите не намалява и са регистрирани повече сблъсъци.

Eкипът от учени взима под внимание данните за локациите на протеста и дали е имало сблъсъци или не. Но изследователите нямат достъп до информацията какъв е бил броят на протестиращите и каква е била тяхната активност в интернет преди спирането на мрежите.

"Ако върху тези две точки бъде хвърлена повече светлина, то това би било ключово за по-нататъшното обяснение на устойчивостта на протестните движения в лицето на нарушената комуникация, предполага Дебора Браун, старши изследовател и застъпник за дигиталните права в Human Rights Watch.

Тя добавя, че в крайна сметка намесите в мрежите едва ли ще са достатъчни да заглушат активистите.

"Затъмнението не променя това, което хората искат. А те искат да бъдат чути. Те няма да си останат вкъщи, само защото не могат да комуникират помежду си", казва Браун. А Ридзак е на мнение, че протестиращите ще намерят нов начин за комуникация, когато са принудени. В случая с Беларус протестиращите веднага се обърнаха към частни виртуални мрежи VPN и Telegram, когато сайтове като WhatsApp бяха блокирани.

Но ако спирането на интернет не работи, защо правителствата продължават да го използват?

"Те често използват тази тактика в краен случай. Но стратегията е груба и може да доведе до  разпространение на слухове и дезинформация по други канали - с непредсказуеми последици", казва Джос Райт, старши научен сътрудник в Оксфордския интернет институт, пред Vice.

Ридзак е съгласен с това твърдение: "Става въпрос за създаване на атмосфера на страх и несигурност. Като пряка демонстрация на власт, изключванията могат да засилят цялостното усещане за хаос в дадена държава или населено място, създавайки нестабилна ситуация, която властите може да се надяват в крайна сметка да им помогне", казва той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
5
 
16
 
! Отговори
Тези хора преди 3 години
Срвщу които протестирате, не заслужават такова внимание каквото им обърнахте. Те са си крадци и такива ше си останат по душа. Нямат сменяне. Мислете за Вас ...терминал 2...
114
7
 
19
 
! Отговори
Спасявайте се преди 3 години
Животът изтича в бедност. А има държави където ще сте 10 пъти по-добре от тук. Животът е прекалено кратък за да се вълнуваме за чужди шкафчета и как да платим тока зимата. Има държави където когато почнеш работа всички въпроси приключват без един - защо родината ти те мачка а чуждите те посрещат и ти дават хубав живот като на свой?! Но ....по добре един въпрос ...мустичен токолкото много брутални ...свързани с патичен недостиг и мутри с които да си губите ценното време. Което е най-важно.
113
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СНОЩИ ЛУКАШЕНКО ДАДЕ ИНТЕРВЮ ЗА РУСКИ ЖУРНАЛИСТИ И НАРЕЧЕ ДРУГАРЯТ ПУТИН МОЙ ПРИЯТЕЛ И БРАТ, А ПРОТЕСТИРАЩИТЕ КУПЕНИ ОТ САЩ И ПОЛША БАНДИТИ- КОЛКО МИЛ И ДОБОНАМЕРЕН ЧИЧКО, КОЙТО ОБИЧА ПУТИН, НО МРАЗИ НАРОДА СИ И ГО ЗАПЛАШВА С АВТОМАТ, А СЪЩО С МЪЛЧАЛИВИ И ВЕЖЛИВИ ОТ ВАГНЕР/ТЕ ВЕЧЕ СА В БЕЛАРУС/- МИСЛИ БЪРЗО- ПРИЛИЧА ЛИ ВИ НА ЕДИН НАШ ЧИЧКО, КОЙТО МЯТА ЮМРУЧЕ И СЕ КЛАНЯ И ТОЙ НА ..... И НА ЧЕРЕПА....
112
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре дишли в Китай на 2000-та година!Добре, че Банкянския не разбира от техника, а тези около него са още по зле, иначе да си е чипосал раята, извинете толупите, мисирките или просто лошия матрял!Четете коментарите по-долу и се опитвайте да познавате IQ-то - рядко ще ви се случи нещо повече от едноцифрено! Отчайваща ситуация!
111
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо всички диктатори искат промяна в конституцията?
110
1
 
6
 
! Отговори
МИТ преди 3 години
Мдаа, както беше казано в едни сериалче, щом го пише в интернет е истина.
109
14
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Р У С О Ф И ЛЕла да ти се изсерa в устата по повод на тази "велика" дата, когато съветските крепостници окупираха страната ни, та затова досега сме на последно място в Европа по всичко
108
18
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Някой другар изкукуригал комунист да ми обясни, как така се получава, че диктатора Лукашенко дето спуква от бой демонстрантите и им спира интернета е много добър и хубав човек, а Бойко, дето позволява на 100 клошаря и маргинали, платени с парите на мафиота Череп да му се качват на главата и да блокират столицата е лош? Някой другар да обясни къде е разликата
107
8
 
7
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
Не я разбираш политиката..................отивай в кухнята да готвиш на мъжа си...............гледай си готвенето и манджите. не я коментирай политиката!!!
106
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Лукашенко................никакъв Интернет за тия метежници , превратаджии и слуги за тъмни западни сили!!!Аман от тия оранжеви революции..................Беларус не е в ЕС, ЕС да не се меси в Беларус!!
105
5
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Спирането на Интернет може да възпрепятства работата на много учредения, фабрики дори...Едно такова спиране на Интернета си е чиста манипулация, а манипулацията се използва от некачествени политици, хора, които искат да постигнат целта си не като убедят другите в правотата си, а като ги накарат да направят каквото искат използвайки методи, при които не се изисква съгласието на някой по въпроса за да се съгласи той формално с теб...Това говори, че политикът не може да решава политически проблеми!
104
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиката на отворени граници Е Смърт за всяка държава и форма на държавност.Граница се пази с бодлива тел кучета мини и стрелба към всеки който нарушава указаните методи за преминаване по законен ред с редовен паспорт и издадена виза след обстоен преглед и интервю на кандидата.Либералите се опитват да създадат свят без войни аз заявявам че Свят без война е НЕвъзможен.
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали помага не се разбира от статията.Иначе у нас заради протестите пуснаха свободен интернет нс площада
102
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 114Млъквай бе. Знаеш ли защо има остър недостиг на работна ръка? Защото никой не иска да работи за мизeрни пари на господарите ти. Цяла България се изсели, той ще ми говори за предимства. И аз напускам скоро. Аман от гербави трoлoве.
101
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 113,комонизино, тоя филм с неволята го изгледахме сто пъти в София Пловдив Варна има остър недостиг на работна ръка, заплатите под 1200 лева в тия градове не падат ходи ги обяснявай тези на някои други сега верно в чужбина е по-гот бил съм и там но тука има сериозни предимства както и там някои неща са доста по-добре от тука фифти фифти но трябва да си отворен а не залюхан комониз
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 110Кyхчо, англичаните ходят за кеф, българите ходят в чужбина заради неволята!
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 милиона пенсионери от всички раси и 5мил работещи от всички етноси у бг навън още 2-3 мил някой се връщат периодично някой за постоянно други никога .
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България не е 7 милиона, а около 5 милиона, онова което гледате са данни от 2011 годиниа. Всичко младо е на Запад. Останаха тoлупите и старците.
97
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 108,*** си като кръстословица на 24 часа, европейците масово ходят да работят по други места, ей така за разходката и за промяната, англичаните като луди се хващат и ходят в САЩ, Канада и Австралия, хора кои са не стъпвали по-далече ог Западен Парк и после се връщат обратно у Люлин да не се обесняват.
96
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези ,който са в сащ Канада идват отпуските докато родителите има са живи след смъртта им продават имуществото и повече не се връщат.