Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?

Лукашенко приложи именно тази тактика в Беларус
8 сеп 2020 22:30, Нели Христова
159
Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?
Снимка: БГНЕС

Когато хиляди протестиращи излязоха на улицата миналия месец след изборите в Беларус, властите решиха, че най-правилното решение е да спрат интернета в цялата страна. Навярно те са се надявали, че по този начин демонстрациите ще приключат, но седмици по-късно тълпата по улиците в Минск продължава да расте и да се противопоставя на намерението на Лукашенко да остане на власт.

През последните десетилетия все повече и повече режими свикват да блокират достъпа на гражданите си до интернет, за да прекратят усилията на активистите да комуникират и да се мобилизират. Но едно изследване показва, че подобно на Беларус, този метод рядко има ефект. Всъщност, в повечето случаи ефектът е обратен, а демонстрациите стават по-продължителни, настойчиви и насилствени. 

"Рядко виждаме блокиране на мрежите, което да е довело до спад на протестиращите на улицата", казва Ян Ридзак, анализатор в Ranking Digital Rights, организация с нестопанска цел, която насърчава гражданските свободи.

Той и екипът му наскоро публикуват проучване, в което документират какво се е случило с протестните движения в африканските страни, когато правителствата решават да цензурират социалните мрежи или директно да спрат интернета.

Изследването на Ридзак не успява да докаже, че спирането на интернета винаги е свързано с по-агресивни протести, но доказва, че то няма никакъв ефект върху броя на хората, които излизат по улиците. Един от примерите са протестите за етническо неравенство в Етиопия през 2017 г. Тогава правителството блокира достъпа до мрежи, но "напълно се проваля", тъй като броят на протестиращите не намалява и са регистрирани повече сблъсъци.

Eкипът от учени взима под внимание данните за локациите на протеста и дали е имало сблъсъци или не. Но изследователите нямат достъп до информацията какъв е бил броят на протестиращите и каква е била тяхната активност в интернет преди спирането на мрежите.

"Ако върху тези две точки бъде хвърлена повече светлина, то това би било ключово за по-нататъшното обяснение на устойчивостта на протестните движения в лицето на нарушената комуникация, предполага Дебора Браун, старши изследовател и застъпник за дигиталните права в Human Rights Watch.

Тя добавя, че в крайна сметка намесите в мрежите едва ли ще са достатъчни да заглушат активистите.

"Затъмнението не променя това, което хората искат. А те искат да бъдат чути. Те няма да си останат вкъщи, само защото не могат да комуникират помежду си", казва Браун. А Ридзак е на мнение, че протестиращите ще намерят нов начин за комуникация, когато са принудени. В случая с Беларус протестиращите веднага се обърнаха към частни виртуални мрежи VPN и Telegram, когато сайтове като WhatsApp бяха блокирани.

Но ако спирането на интернет не работи, защо правителствата продължават да го използват?

"Те често използват тази тактика в краен случай. Но стратегията е груба и може да доведе до  разпространение на слухове и дезинформация по други канали - с непредсказуеми последици", казва Джос Райт, старши научен сътрудник в Оксфордския интернет институт, пред Vice.

Ридзак е съгласен с това твърдение: "Става въпрос за създаване на атмосфера на страх и несигурност. Като пряка демонстрация на власт, изключванията могат да засилят цялостното усещане за хаос в дадена държава или населено място, създавайки нестабилна ситуация, която властите може да се надяват в крайна сметка да им помогне", казва той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Успелите" българи са се разселили като хлебaрки из цял свят. България е най-бедната страна в ЕС. Уредените народи не ходят (освен като туристи) да работят на други народи. Запомнете го.
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97Бутилката шампанско си я заври в място тъмно и вонящо!
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези който са в ЕС да ,но тези ,който са в сащ Австралия Канада загубени.
92
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-бързо топящите се нации са Литва и Латвия почти с 50% надолу, бе вие не сте у ред бе, света е отворен ходиш учиш образоваш се връщаш се, ако искаш разбира се вие сте комонизки роби и ще си умрете по-бедни и от братята шведи в Столипиново
91
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 919-ти Септември е светла дата в Българската история. България се освободи от чракоесния фашистки режим! Народъ е ликувал! Кkопеленцата на фашагите до днес тъгуват за предишния режим! Няма да се върне!
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** 30 години не спряха да реват за някви заводи, шматки разходете се по Тракия да видите завод до завода, никнат като гъби. Не се ли обезводнихте от рев това са 30 години хленчене за 10 години хората вдигнаха Дубай, град за 1 трилион долара те още реват за Кремиковци абе улави сте сите
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е странно през комунизма нямаше миграция от една страна не и толкова голяма след1990 всичко се юрна ,освен това бяха изгонени 200 000 турски семейства от режима и сега младите рядко имат повече от едно дете.Например в Русе заради обгазяването от Румъния вместо да дочакаме 200хил жител да се роди масово се изселваха хора и сега сме едва 144 хил.д.
88
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПовечето от тези българи няма да се върнат! България е най-бързо топящата се нация в ЕС! Факт! Болезнен факт! Беларусия през 1990г. е 10 милиона. През 2020г. е 9.5 милиона. За 30 години Беларус е загубил 500 000 души, а еврочленката България е загубила 4 пъти повече - 2 милиона души! Странно! Много странно! Проспериращите държави не се топят като масло на огън!
87
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България в момента е почти 8 милиона, щото много от хората се отказаха да работят по заводи в чужбина за по 1200-300 евро и идват в България да работят за по 2 хил. лева минимум они *** що ги слушаш само реват те не са работили и ден през живота си издържат се само от наеми на панелки. Те окрадоха България!
86
1
 
8
 
! Отговори
До крети №83 преди 3 години
Вярно, Беларус няма злато, което да подарява на чужденци до второто пришествие, но прави МАЗ-ове, камиони от световна класа, кариерни самосвали-гиганти, многоосови транспортни машини за руските междуконтинентални ракети, великолепни трактори МТЗ и много други неща от метал. А нашата индустрия я бастисаха, имахме каростроене, корабостроене, правехме гигантски рубини да твърдотели лазери и какво ли не! А добичето се радва на интернет! Цял ден да киснеш в нета, нищо няма да научиш и разбереш!
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България не е 6 милиона а почти 7.Руснаците след разпада на СССР има голяма миграция м/у населението на държавите членки.А що се отнася до България бъди сигурен ,че 2-та милиона ги има ,но в чужбина.
84
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 96,маце, много си люта искаш ли да се видим на по питие да ти докажа че и в сметките ме бива когато трябва шампанско за 300 лева бутилката ше гръмнем...
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБългария през 1990г. е 9 милиона, а през 2020г. е 6 милиона. Русия през 1990г. е 150 милиона, а през 2020г. е 146 милиона. Кажи сега кой е загубил по-голям брой население като процент от населението?Ако можеш да смяташ де, но като ти гледам правописа - едва ли.
82
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 92,оти па Русия са разлюди, в сравнение с 1989 г. са почти с 20 милиона назаде, рускините простетоират в ЕС, а руснаците бегат в САЩ и Лондон. Пу и неграмотници.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял свят му го нарича жаба само ти кон!
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност вече сме в най-мрачната дата от Българската история. По-мрачна няма, и не ще има!
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВиждал си Беларус ти само на снимка! Протестите са организирани от диктаторката Меркел. Мнозинството беларусци подкрепят Лукашенко. Толкова е хубаво "тука", че Англия напуска потъващия кораб и никой не бpъсне ЕС за нищо, а България се обезлюди.
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре една от мрачните дати в истороята на България. Знамената трябва да бъдат пуснати и да се отдаде чест на всички Българи загинали от комунистите. Български генерали, войници защитавали България в ПСВ и ВСВ... Са избити след окупацията.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха Нета голямо зло за диктаторите едно време нямаше хаххахахХ
76
0
 
2
 
! Отговори
Х преди 3 години
Само не и замунда