Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?

Лукашенко приложи именно тази тактика в Беларус
8 сеп 2020 22:30, Нели Христова
159
Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?
Снимка: БГНЕС

Когато хиляди протестиращи излязоха на улицата миналия месец след изборите в Беларус, властите решиха, че най-правилното решение е да спрат интернета в цялата страна. Навярно те са се надявали, че по този начин демонстрациите ще приключат, но седмици по-късно тълпата по улиците в Минск продължава да расте и да се противопоставя на намерението на Лукашенко да остане на власт.

През последните десетилетия все повече и повече режими свикват да блокират достъпа на гражданите си до интернет, за да прекратят усилията на активистите да комуникират и да се мобилизират. Но едно изследване показва, че подобно на Беларус, този метод рядко има ефект. Всъщност, в повечето случаи ефектът е обратен, а демонстрациите стават по-продължителни, настойчиви и насилствени. 

"Рядко виждаме блокиране на мрежите, което да е довело до спад на протестиращите на улицата", казва Ян Ридзак, анализатор в Ranking Digital Rights, организация с нестопанска цел, която насърчава гражданските свободи.

Той и екипът му наскоро публикуват проучване, в което документират какво се е случило с протестните движения в африканските страни, когато правителствата решават да цензурират социалните мрежи или директно да спрат интернета.

Изследването на Ридзак не успява да докаже, че спирането на интернета винаги е свързано с по-агресивни протести, но доказва, че то няма никакъв ефект върху броя на хората, които излизат по улиците. Един от примерите са протестите за етническо неравенство в Етиопия през 2017 г. Тогава правителството блокира достъпа до мрежи, но "напълно се проваля", тъй като броят на протестиращите не намалява и са регистрирани повече сблъсъци.

Eкипът от учени взима под внимание данните за локациите на протеста и дали е имало сблъсъци или не. Но изследователите нямат достъп до информацията какъв е бил броят на протестиращите и каква е била тяхната активност в интернет преди спирането на мрежите.

"Ако върху тези две точки бъде хвърлена повече светлина, то това би било ключово за по-нататъшното обяснение на устойчивостта на протестните движения в лицето на нарушената комуникация, предполага Дебора Браун, старши изследовател и застъпник за дигиталните права в Human Rights Watch.

Тя добавя, че в крайна сметка намесите в мрежите едва ли ще са достатъчни да заглушат активистите.

"Затъмнението не променя това, което хората искат. А те искат да бъдат чути. Те няма да си останат вкъщи, само защото не могат да комуникират помежду си", казва Браун. А Ридзак е на мнение, че протестиращите ще намерят нов начин за комуникация, когато са принудени. В случая с Беларус протестиращите веднага се обърнаха към частни виртуални мрежи VPN и Telegram, когато сайтове като WhatsApp бяха блокирани.

Но ако спирането на интернет не работи, защо правителствата продължават да го използват?

"Те често използват тази тактика в краен случай. Но стратегията е груба и може да доведе до  разпространение на слухове и дезинформация по други канали - с непредсказуеми последици", казва Джос Райт, старши научен сътрудник в Оксфордския интернет институт, пред Vice.

Ридзак е съгласен с това твърдение: "Става въпрос за създаване на атмосфера на страх и несигурност. Като пряка демонстрация на власт, изключванията могат да засилят цялостното усещане за хаос в дадена държава или населено място, създавайки нестабилна ситуация, която властите може да се надяват в крайна сметка да им помогне", казва той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 85,знае тя милата, виж кво, Беларус е по-изостанала и от Албания, не ходят на Запад щото не ги пускат, освен това цяла година трябва да работят за автобусен билет до Берлин примерно. Преди две години им прекараха 512 кб интернет връзка и виж вече са на площада да искат в ЕС щото видяха и на снимки колко е добре тука. Понимаеш другарко
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84 Те винаги са ти ги ползвали.Просто разликата е ,че сега според последните промени в законодателството са длъжни да те уведомяват всеки път,че продължават да го правят.
73
0
 
0
 
! Отговори
До до 81 преди 3 години
Май не си се размагнетизирала, къпеш се с неправилната вода и съседите ти го знаят ама не смеят го кажат по телевизията
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 83 Не говори от името на всички. Ти ходиш на морета, но много българи не ходят никъде. Цените в еврочленката са непосилно високи за много българи, че да ходят където и да е, те едвам си плащат тока и парното. Затова милиони българи работят на Запад. В Беларус цените са много по-ниски затова беларусите са си в родината. Не очаквам сълзи от потомствени фашисти.
71
1
 
4
 
! Отговори
Бесен преди 3 години
В момента не ме интересува нито Лукашенко, нито Чесноченко, нито Хрень собачый!Интересува ме, защо пощата ми не върви, ако не отговоря с "ПРИЕМАМ" за бисквитките! Ни искам бисквити, мразя бисквитите, We Don't Need of That Control! Чета какво значи това и немея! Ай сик тир, ше ми ползват данните! Откъде накъде! Ще ме следят! До къде го докарахме!
70
4
 
5
 
! Отговори
до 81 преди 3 години
Ебaxти сълзливата комонизка драма, в Европа били така, чакай малко ве мерезето в България е по-високо от руското и два пъти по-високо от беларуското, тука почивките си ги правим из Италия, Гърция, а па в Беларус преди 2 години видяха интернет и виж, веднага си поискаха в ЕС. Аааааааааааа
69
0
 
2
 
! Отговори
До f преди 3 години
Драги ми смехурко ,драги ми f ,не те знам бе ли си ,*** ли си ,но имаш нужда от лечение! Постовете ти са несвързани, безмислени, досадни и меко казано неадекватни!Реших да ти обърна внимание ,за да проумееш и ти ,че никой не ти чете глупостите и няма смисъл да ги драскаш където и да е ,защо не си вземеш едно тефтерче и не си ги записваш там ,за да не заемаш място тук или където и да е освен в тефтерчето.
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Беларус не съм виждал масово бягство на Запад, както е в европейска България. В европейска България цените на храната, водата, тока и парното са много високи и не отговарят на доходите затова много българи са принудени да работят на запад за да издържат семействата си. Пенсионерите мръзнат през зимата защото не могат да си платят парното и ровят по кофите защото цените на храните са много високи. Ако успее да си събере пари за една скалидка лук с коричка хляб е успех. Тука в Европа сме така!
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е американците да освободят Беларус и Якутия от савецко робство. Китай ще освободи останалата част от Сибир.
66
1
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
ДНЕС.БГ , пазете си старите машини за сървъри, защото новите не са хубави или трябва да са много скъпи и пак не са много хубави.Но те не можели да следят всичко, не ме еббе за тъппата полиция която искала всичко да следи, добрата машина пази стопанина си защото е жива, а то следи ли се всичко, машината значи е зле и дава дефекти и не могат да се разберат хората тука., и тия новите лаптопи не са хубави и лаптопът не е компютър и не е телевизор, нито телефон това.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко само може да се учи по жестокост от диктаторката Меркел и нейния ученик Бойко Методиев. Диктаторката Меркел предизвика хуманитарна криза и смъртта на хиляди мигранти, след като ги покани с едничката цел да ги превърне в роби на индустрията си, а те вместо да работят взеха, че си направиха oргия от изнасилвания на площада в Кьолн.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те протестите в България през 2020 се управляват от мрежата - но не на самите протести, а за да не ги подслушват ДАНС и службите.Нищо няма да се промени. Нека има интернет - поне хората да записват и да се види как всеки ден са колкото да заобиколят шадравана и изведнъж как се прави поръчково излизане на 2.09. Ако няма интернет - няма да знаят истината хората. Фолшивите новини на Сбабикян може да се спрат с доказателствата в прокуратурата. Спрете фалшивите медии-не интернета!Истината да се види!
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако спрат интернета, много тюфлеци ще се надигнат и ще се поразходят. Броят на протестиращите ще се увеличи. Два дни бях без интернет. Първия ден фучах като бясна котка. На втория направих основно почистване на къщата.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус е диктатура, а Меркел е на власт над 15 години. Нима Германия не е еднопартийна диктатура? Нима не е диктатура да се коалираш с главната опозиция за управляваш вечно? Нима Меркел не се разпорежда над цяла Европа като фюрер? Няма как Меркел да спечели избори по легален начин след сътресенията, които предизвика с приемането на милиони диваци. Така че немците да не се месят в делата на Беларус, достатъчно жени и старци изклаха през ВСВ.
61
0
 
0
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
Не знам какво става с визите, но на 8.09 на трибуната на Г.робовното трио Сбабикян от микрофона каза, че имат доброволци до момента около 600 от Канада, Австралия и Естония. Тези хора се запитайте какви са и за какво са доброволци! На 2.09 било само репетиция. Хора-никой не реагира.Нито прокуратурата-нито ДАНС.Визи- мизи - как ще ги допуснат и дали не са хора от Косово?Дубайския принц Черепа ще се възползва от всичко.Ще разцепят държавата!После ще е късно да се коментира. Вижте записите!
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците трябва да освободят Беларус, Татарстан и Коми от савецко робство
59
2
 
1
 
! Отговори
gosko преди 3 години
Единствената държава, която се меси в Беларус е Русия. Прави го явно и открито. Преди месец Лукашенко нареди да се арестуват група "почиващи" вагнеровци, щото нещо не се бяха дорезбрали с по-големия брат, а към днешна дата Путин открито заяви че е готов полицейски корпус за изпращане в Беларус. Забележете, полицейски, за разправа с граждани и демонстранти, а не тая плява, която я пускат за магаретета уж че имало някаква външна заплаха около границите.А вашия Лукашенко го пишете бегал!
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да си бяхте докарали крадци демократи от някоя християн демократическа или либерална партия да ви крадат.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това ли е следващата стъпка на бившите "демократи" от БКП. Същите крадци които вика дръжте крадеца. Всички млади станаха наркомани, пияници, метежници,комунисти..... само те ненагледните дъртаци, отрочета на БКП... са "демократи"
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много им се искаше на грозните немци да се докопат и до беларуските, но Лукашенко каза НАЙН и извади полицейската пaлка. Така че и тази година грозните немци ще се задоволяват с българки на нашето Черноморие.