Какво пречи на Беларус да изживее своя "Арабска пролет"?

Силите за сигурност не са на страната на протеста
12 сеп 2020 22:00, Красимир Ангелов
134
Какво пречи на Беларус да изживее своя "Арабска пролет"?
Снимка: БГНЕС

Историята се обърна. Водещи фигури от бунтовете в Беларус са в затвора, други са преследвани в чужбина. Полицията арестува демонстранти и също стреля с боеприпаси.

В Минск посланиците на ЕС защитават 72-годишната носителка на Нобелова награда Светлана Алексиевич. Ръководителят на Беларус потушава размириците с всички сили. Александър Лукашенко скоро ще се срещне с руския президент Владимир Путин, за да обсъди как да постъпи занапред, пише за Die Zeit анализаторът Майкъл Туман.

Още по темата
В момента всичко изглежда така, сякаш надеждата на беларуските протестиращи най-после да се "отърват" от своя ръководител след 26 години няма да бъде изпълнена, пише Bloomberg TV Bulgaria. Сякаш случилото се преди 10 години в Тунис и Египет, преди 6 години в Украйна и преди година в Судан няма да успее, а именно - свалянето на брутален, авторитарен президент. Сравнението на събитията показва какво още може да липсва на Беларус, за да се постигне успех в тази насока.

Кратка фактология в три направления:

Силите за сигурност: В Египет и Судан дезертирането на войниците беше от основно значение. През 2011 г. ръководството на армията в Кайро наблюдава безпомощните опити за утвърждаване на бившия президент Хосни Мубарак в продължение на почти три седмици, преди да го принуди да подаде оставка в решаващата нощ на 11 февруари.

От гледна точка на генералите Мубарак беше загубил всякакъв контакт с реалността. Решението им обърна египетската революция, точно както през април 2019 г. дългогодишният владетел на Судан Омар ал-Башир беше свален от собствените си войници. Полицията и армията преди време са се противопоставяли на заповедите от президентския дворец.

В Беларус полицията се оказа вярна на Лукашенко, докато армията извърши диверсионни маневри на западната граница по негова заповед.

Чужбина:
Външният свят не играе роля при всички сътресения, но през 2011 г. в Египет бе важно, че САЩ, като спонсор и доставчик на военно оборудване, показаха пред Мубарак, че не са ужасени от напускането му. Президентът Обама призова за "подреден преход". В Украйна Путин размаха чекове за милиарди през 2013-14 г., за да поддържа нестабилния президент Виктор Янукович.

Но ефектът от предложението на ЕС беше по-съблазнителен: споразумение за свободна търговия. Европейските политици дойдоха на Майдана, централното място на протестите. Външните министри на Германия, Франция и Полша създадоха посредничество за постепенно прехвърляне на властта през февруари 2014 г. След това Янукович внезапно изчезна, притиснат от натиска.

В Беларус ЕС се сдържа, за да избегне геополитическа конфронтация с Русия. Путин няма резерви по този въпрос - той подкрепя Лукашенко толкова решително, колкото защитава Башар Асад в Сирия.

Опозицията: В Египет противниците на Мубарак имаха не само лице, но и политическа структура. Мюсюлманските братя бяха силни, но либералите и социалистите също имаха партии, с които се конкурираха с управляващата Националдемократическа партия.

В Украйна имаше реални опозиционни партии в парламента и амбициозни представители на бунта, които по-късно заеха важни позиции в държавата. Там също нямаше вакуум, защото властта се смени няколко пъти, откакто Украйна получи независимост през 1991 г.

Беларус, от друга страна, няма друг президент освен Лукашенко от 1994 г. насам. До момента опозицията не разчита на партии. В средата на август нейни членове основаха координационен съвет, водещите представители на който многократно бяха арестувани или депортирани в чужбина.

Съперникът на Лукашенко на изборите през август, Светлана Тихановска, сега е в Литва. По този начин диктаторът предотвратява формирането на структури или партии, които биха могли да го заместят. В момента изглежда, че така той може да постигне успех.

В момента на беларуската опозиция липсват важни ключови компоненти за успешни в други случаи протести: поддръжката от страна на армията, подкрепата от чужбина и способна организация. Но също така е ясно, че историята се обръща повече от веднъж. Лукашенко вече не е причудливо авторитарният баща на събирачите на реколта и шофьорите на трактори, а кървав диктатор. А такива като него обикновено завършват с внезапно падение, пише в заключение Die Zeit.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ПомняТова беше през април в коронакризата, като го кандърдисваха и той да затвори държавата! И на него лично пари са му предлагали!? Сега като не взе ония пари - на ти "Арабска пролет"!
73
2
 
1
 
! Отговори
До Дядо Соци преди 3 години
Обясняваш на комунисти, че базата определя надстройката. Продаваш краставици на краставичар.
72
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Точно от Die Zeit ?! Малии, ДНЕС са закъсали! В почивните дни не се случва нищо! Даже и коронавирусът не работи!
71
1
 
11
 
! Отговори
Диверсионни маневри преди 3 години
на собствена територия? НЛП върху потенциално идиотизираща се публика.
70
3
 
24
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Беларус не е арабска страна. Не е страна на неграмотни та да направят това което запада направи в Украйна. Тук долара и еврото няма да помогнат, няма как да ги докарат да си разрушат икономиката. Така че руснаци няма да тръгнат срещу руснаци.
69
18
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 години
До Какво попречи 72 На вас комунистите все САЩ и Сорос са ви виновни.Така и не разбрахте че има икономически закони и пазарната икономика е единствено правилната.
68
14
 
5
 
! Отговори
Помня преди 3 години
Пречи им ***.Наскоро Лукашенко имаше идея да се откачат от Русия , но Путин го заплаши със спиране на газта и военна интервенция и Лукашенко се отказа.
67
1
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ся една сттатийка в Мински новости, защо в немско няма да имат Арабска пролет и защо вестниците в немско не смеят да пишат критично за управляващите.
66
3
 
31
 
! Отговори
Какво попречи преди 3 години
на Беларус да пропадне като държава - това е точния въпрос. Арабска пролет няма, има организирани от САЩ преврати и безумия. Какво се случи със страните след това - разруха, мизерия , нищета. Ще ми давате за пример развитието на Египет, Либия и Украина ли. Ставате смешни.
65
5
 
22
 
! Отговори
Помпейчо преди 3 години
Блумбърг да си гледат бунтовете, че САЩ вървят към разпад. Афроамериканците биват разстрелвани като животни по улиците, латиносите нямат какво да ядат(справка LA).
64
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
59- МИН ЗАПЛАТА В ГЕРМАНИЯ НА ЛУДАТА БАБА 1570ЕВРО, ПЛЮС 13 И 14 ЗАПЛАТА ЗА ЛЯТНА ОТПУСКА И 14 ЗАПЛАТА ЗА КОЛЕДА- А В БЕЛАРУС- 129ЕВРО- ЕДНА МАЛКА РАЗЛИКА- И ОЩЕ В БЕЛАРУС СА "ВАГНЕР", ОМОН В МИНСК СА СТРЕЛЯЛИ ПО ХОРА ПОДКРЕПЯЩИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ С ПУШКИ ПОМПИ, А СЛЕД ТОВА СА ГИ ЗАДЪРЖАЛИ/ ПОТЪРСИ ВИДЕО ЗАПИСИ В ИНТЕРНЕТ/.
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОи това, че не са мало умници като усра инцитеи виждат до какво дередже доведоха украина "братята западни демократи" - тя е техния нагледен пример за това, в какво ще се превърнат - демократично гладни и безработни
62
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете за Киев. И ние помним как се случи. Европейските политици дойдоха на майдана. Външните министри на Германия, Франция и Полша създадоха посредничество за прехвърляне на властта и вечерта подписаха всички необходими за това документи с Янукович. Буквално на следващия ден след подписването с външните министри на Германия, Франция и Полша, подгониха Янукович да го убиват и щяха да го убият като Кадафи, ако не беше Путин. Жив Янукович е легитимен президент, а Потрошенко и Зе са марионетки.
61
2
 
9
 
! Отговори
Десен преди 3 години
Истината е, че е много, много трудно да се направи качествен преход от авторитарен социализъм с много държава към реално дясно демократично управление с по-малко държава, развита пазарна икономика и запазване на консервативни ценности. Обикновено от едната крайност се влиза в друга крайност, стига се до слободия, либерастия и разруха. При Беларус шансът да се превърнат в Украйна е доста по-голям от това да станат Полша. Това е предопределено от значението им за Русия...
60
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕЧИ КЕТЪРИНГА- "ВАГНЕР".
59
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 56Ми бягай там де. Що си още тук.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"армията извърши диверсионни маневри на западната граница по негова заповед."-----------------------------------------От този миниатюрен абзац става ясно, че вие силно искате ние да повярваме, че Бацко бил заповядал на армията да извърши диверсионни маневри на западната граница на Белорусия. Диверсионни маневри на територията на Белорусия? Вие добре ли сте?
57
0
 
7
 
! Отговори
passingby3 преди 3 години
Аман от политическа коректност - "РОМИ"
56
1
 
18
 
! Отговори
passingby3 преди 3 години
Ще ми се да запитам - Колко от държавите с "арабска пролет" цъфнаха и вързаха?Някои общества и народи просто не са дорасли още за демократично управление а някои може и въобще да не дораснат. Справка - ***, ***.
55
0
 
17
 
! Отговори
ОФ преди 3 години
Заглавният въпрос е зададен неправилно. Той би трябвало да звучи така:Кой пречи на алчния и ненаситен хегемон да преглътне големия залък Белорусия, в качеството й на ордьовър пред основното ястие Русия?Разбира се, че и този път отговорът е - Государят Владимир Путин.Но този път отговорът е абсолютно сериозен. В него няма и грам ирония.