От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа

Когато превърнат черквите ви в джамии, ще схванете какво цели Ердоган
7 окт 2020 21:45, Елка Василева
714
От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Участието на Турция в конфликта в Нагорни Карабах буди мрачни спомени у арменците. "Чак когато превърнат черквите ви в Европа в джамии, ще схванете какво цели Ердоган!", предупреждава един арменски лекар, цитиран от Дойче веле.

Армения и Азербайджан водят все по-ожесточени боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах. В сраженията загиват и все повече цивилни.

В столицата на Армения се готвят за истинска война, съобщава вестник "Ди Велт" в свой репортаж от Ереван: гражданите събират помощи за войниците, даряват кръв, записват се доброволци в армията.

Армения е овладяна от небивала вълна на солидарност и единство, пише изданието и обяснява: "Причината за това е не само в нападението на заклетия враг Азербайджан, който от 30 години насам се опитва да овладее региона, населяван предимно с арменци", пише изданието.

Още по темата

Според него еуфорията на арменците и готовността им за помощ се дължат предимно на това, че Турция играе основна роля в този конфликт, който им напомня за един исторически кошмар - за турския геноцид над арменското население, извършен по времето на Османската империя през 1915 година. "Това е колективна травма, която се предава от поколение на поколение и сега отново бе пробудена от войната в Нагорни Карабах", коментира "Ди Велт".

Премиерът на Армения Никол Пашинян казва в интервю за германския вестник "Билд", че в случая вече не става дума за регионален проблем за сигурност: "Това се дължи и на факта, че в Нагорни Карабах се появиха наемници и терористи от Сирия, наети от Турция, за да се бият на страната на Азербайджан".

Според Пашинян Турция се стреми към възраждане на Османската империя, а в актуалната ситуация около Нагорни Карабах той вижда "резултат от империалистическата политика на турския президент Ердоган".

"Когато превърнат вашите черкви в джамии..."

Вестник "Ди Велт" на свой ред припомня старите битки около Нагорни Карабах и отбелязва, че никога досега Анкара не се е намесвала толкова активно в конфликта в Кавказ.

Този ангажимент на Турция отново пробужда историческата травма на арменците, коментира изданието и цитира един арменски лекар, който казва: "Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа. Вие явно още не сте разбрали какви са целите на Турция и Ердоган. Чак когато превърнат вашите черкви в джамии, ще го схванете!", предупреждава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
17
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До Майора; Няма да могат да устискат арменците и към Коледа всичко ще си дойде на мястото.Карабах ще си е Азербайджанска територия защото арменците нямат моралната,психологическа,политическа,икономическа и финансова готовност да държат окопираните територий.Надяваха се,че след първият изтрел светът ще скочи срещу Азербейджан, азербейданците ще се уплашат и всичко ще е по страрому.През 2016г.Алиев ги предупреди,че при втори опит няма да спрат.Скоро Пашинян ще бъде тикнат на топло от собствения си
189
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО ТУРЧИНСТИГА СИ НИ "ПРОСВЕТЛЯВАЛ" ...ТЪРПЯХМЕ ВИ 500 ГОДИНИ, ТА ОЩЕ БЛАГОДАРЯ ЛИ ДА ТИ КАЖЕМ ЗА ДЕМАГОГИИТЕ ТИ ? КАТО СИ ТАКЪВ ЗАЩИТНИК НА РЕЛИГИЯТА СИ ХВАНИ СИ КУФАРЧЕТО И ПОТЕГЛЯЙ..... И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ ГИБНАТ ХОРА, НЕВИННИ ДЕЦА... ТИ ТУК СЕДНА ДА СЕ ХВАЛИШ КОЙ КОГО ПОВЕЧЕ Е РАЗГРОМИЛ ТАМ ..АМАН ОТ ФАНАТИЦИ
188
1
 
6
 
! Отговори
Майора преди 3 години
Е поне си доста по разбран човек от Ястреба. Той е злобар. Не е *** човек инак но злобара струи на талази от него.
187
10
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До Krom; Поживьом и увидим.След около 20-25 години пак да се срещнем тук,ако сме живи и здрави.Тогава ще преброим пилците, пардон-българите в България.
186
11
 
13
 
! Отговори
Майора преди 3 години
Тъжната истина е че дадена територия принадлежи на тоя който я устиска. И при животните е така. Затова Истанбул сега е турски а не Римски, Византийски или гръцки. А арменците дали са окупатори не знам. Тогава турците ко дирят в Кипър, ами Косово, Крим. Ко правим?! Нещо не е наред. Елзас и Лотарингия, Калининград. Арменците очевидно се бият за своята земя. За да удържат стоически на многократно превъзхождащ ги числено и технологически противник.
185
24
 
12
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До Отец Петър Гарена; Познавам лично отец Петър Герена(Камен Манолов Геранов) нямаш нищо общо с него.Азерите си имат своя култура,език и траций.Щом казваш,че арменците имат писменност от 4000 г. *** в степите на Монголия за да видиш в кои години се говори за Тюрк -Турци.Не е важно да имаш писменност(тя не е и арменска), щом не си могъл да запазиш независимостта си и си се преместил по геогравски ширини и дължини според прещевките на Русия не е работа.Карабах е на Азербайджан и ще НА АЗЕРБАЙДЖАН.
184
13
 
16
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До Майора; Майоре,първо да се разберем,че в случая окупатори са арменците.Не само в Карабах,те окупираха 25% от азербейджанската територия и не искат да отстъпят.Русия,която много обича арменците държи,Армения да се оттегли от седем района и след това да започнат мирните преговори за Карабах.Путин каза,че сегашните бойни действия не се бодят на арменска земя.В Османската империя,арменците са наричани "миллети съддъка"-доверен народ.Но въстанията и злодеянията на ташнаците през ПСВ разваля всичко
183
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната руско-турска война - ту от източната страна на Черно море, ту от западната.Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
182
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 3 години
https://youtu.be/jO_CdE-esI0 следете това и ще видите кой е окупатора и кой избива невинни хора деца и.т.н
181
16
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До Синоптичка; Скъпа синоптичке, дроновете и въздушните фактори си свършиха работата, арменците масово напускат фронта и бягат оставяйки войръжението си на фронтовата линия.Нямат връзка със своите съединения и за това губят много техника и жива сила.Арменците ви лъжат. Бомбардират градове и села на Азербайджан,които не са на бойния фронт.Пашинян спи пред телефона и моли световните лидери да му помогнат-а те мълчат,знаят,че арменците са окупатори и върли главорези и кръвожадни ***-ОКУПАТОРИ
180
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Бабикян се бори срещу Европа за Азия !
179
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..Българино..продажник ти от де изпълзя?Ние сме там повече от 4000г.ти от де си?Радой Ралин:)
178
8
 
4
 
! Отговори
Майора преди 3 години
Колега. А знаеш ли че в самата Отоманска империя е имало арменци на постове министри. Сигурно и военни е имало ама и да не е , не кахър. Сараите арменци са архитектите. И турците го знаят и не го крият. И каква е тази благодарност от 1915 насам се чудя. Арменци живеят в Сирия, Египет, Йордания, Ливан и доколкото знам нямат проблеми. Вие май сте по зле от арабите. Повечето българи уважават арабите повече от турците. Аз бях инак, но май ще си сменя мнението.
177
16
 
13
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До Арменеца; От два дена всички връзки на войсковите ви подразделения в Карабах са унищожени и прикъснати.Общо 11 командни пункта са взривени и унищожени. Главният главорез,арменец е сред тежко ранените и надали ще се съвземе, и да се съвземе няма да може да прави мръсотий.Установка на СС-300 е унищожена.За 12 дена загубихте воъръжение за на 4 милиарда долара-четири годишен бюджет на страната ви за воъражаване.Нито един арменец по свете не ви стече на помощ.Не правете демогогий-СВЪРШИ СЕ ВАШАТА
176
5
 
10
 
! Отговори
Българино преди 3 години
Пишманян не знае какво дрънка изобщо незнам какво пие но завземаш чужди земи убиваш деца жени момента пак стрелят по жители всеки луд със номерата си
175
12
 
13
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До Майор; Майоре винаги има време и възможност за реванш.Че от азербайджанцитене нямало марешали е политика и срама за СССР към мюслюманското население в държавата. Единственно мюслюманите биваха масово изселвани и бутани в строителни войски,както в братската им България.Но сега иде видов ден.Арменците ако бяха народ щяха да си имат държава.Единственна им държава датира от 300 След Христа.Тази настоящата е харизана от руснаците,точно както и вашата.За това се разбирате,еднакви сте-ГОТОВАНКОВЦИ.
174
11
 
8
 
! Отговори
Майор преди 3 години
Вчера в ютюб гледах пенсиониран генерал майор от СССР. Роман някой си. Арменец е. Бил е от контингента в ГДР. Каза азерите де сте теъгнали бе. Отивайте да продавате семки. Каза още как ни един азер не е бил маршал по време на ВСВ а арменците 5 маршала и сума генерали..Каза че съвременните оръжия са много точни но се иска математически изчисления. А азерите са *** хаха. Така е. То се вижда. Предната война 25 хил срещу 6 хил жертви. Божеее
173
7
 
8
 
! Отговори
Арменеца преди 3 години
Ай чиститу. Мойте хора унищожили четири гаубици на шебеците! Българи искрено се надявам да сте поне наполовина толкова смели и умели воини. Ще ви се наложи рано или късно както и на цяла Европа. Европа има нужда от нови лидери. Сегашните са бездетни ялови кастрирани смешници. Не им дреме за утрешния ден.
172
12
 
11
 
! Отговори
Синоптичка преди 3 години
Дай боже над Карабах с дни да има ниска слоеста облачност. Тогава Байрактари нанайси. И тогава арменюгите ептен ще се гаврят с башибозука. Те не че и така не го правят де. Башибозука не става за воин. Виж руснаци, японци, китайци, скандинавци, славяни да. Къв бой е ял султана на остров Малта. Чак после резнал от яд зелката на везиря. Хаха. Шепа рицари срещу 200 хил армия. И не смогли да го превземат. Тръгнали срешу потомците на византийските императори слоууу къде бе
171
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквайте да се пържите в ада, нека Господ ви накаже, че не искате да бъдете справедливи, а вместо това предпочитате да бъдете християно-фашисти!