Ужасен ден – за първи път от 46 г. отвориха плажа на Вароша за туристи

Кипърските гърци го определиха като нарушение на международното право
Обновена: 9 окт 2020 12:15 | 9 окт 2020 11:13, Нели Христова
72

Снимка: БГНЕС

За първи път от 46 години оградите, които възпираха хората да се разходят по плажа на кипърската перла Вароша, бяха премахнати. Това бе спорен предизборен ход от страна на международно непризнатия премиер на Турски Кипър, който ще участва в избори в неделя. Ердоган подкрепи освобождаването на Вароша, но властите в Кипър далеч не бяха впечатлени от този предизборен ход.

Още по темата

И така - за първи път от 46 години, стотици туристи преминаха през портата, контролирана от турско-кипърската полиция, и се разходиха по прясно асфалтирания път, който води до плаж, който някога е бил бижуто на първокласния туристически курорт във Фамагуста. Полицейска лента обаче възпираше хората да навлязат навътре в града, където хотели, бизнес сгради и къщи тънат в разруха.

През 1974 година жителите на Вароша, кипърските гърци, са принудени да напуснат курорта, когато турската армия навлиза в него. Военните поставят перлата на Фамагуста под турски контрол, издигат ограда около нея и я скриват от света, оставяйки я под набезите на времето.

За някои хора възможността да отидат на плаж във Вароша бе "историческа". Сред тях е и жена, която е облечена изцяло в турския и турско-кипърския флаг. Но за други, като кипърската гъркиня, родом от Вароша, Кириакос Хараламбидес, която гледа случващото се телевизията от дома си в Никозия, това е момент на огорчение и скръб.

"Въпреки че очаквах това, потръпнах, докато гледах тези познати места", казва Хараламбидес, драматург, пред Асошиейтед прес, цитирана от The Guardian. "Това е скръб, която не може да бъде утешена ... Вароша е загубена."

"Това е ужасен ден", каза историкът и археолог Анна Марангу. Тя е само на 22 години, когато е принудена да избяга.

В четвъртък бивши жители на Вароша организираха демонстрация на гранично-пропускателен пункт по буферната зона, контролирана от ООН, за да изразят своето недоволство на отварянето на града. ГКПП-то, едно от деветте, от които кипърските гърци и кипърските турци могат да преминат от двете страни, беше затворено от страна на кипърските турци като част от мерките за противодействие на разпространението на COVID-19.

"Как може някой да не се разстрои от видяното днес?", заяви кметът на кипърските гърци на Фамагуста Симос Йоану Прес. "Вароша трябваше да бъде предадена на законните си собственици ... това е психологически натиск."

Никос Анастасиадес, международно признатият президент на Кипър, нарече този ход "незаконен". Той заяви, че ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН.  Дори Русия, която е съюзник на Турция, обяви, че отварянето на плажа е неприемливо. Както генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, така и шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел изразиха загриженост от действието, което според тях може да засили напрежението и да подкопае нови опити за рестартиране на преговорите.

Анастасиадес също заяви, че това е "грубо нарушение на международното право" и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които считат за "недопустимо" която и да е част от Вароша - Марас на турски език - да бъде уреждана от някой друг, освен от законните му жители.

Турците и кипърски турци настояват, че този ход е в полза на всички и че правата на собствениците не са засегнати, тъй като засега се отваря само плажът. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че се извършва опис на имоти, за да се определи какво ще се случи с останалата част на Вароша.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
23
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идва ред на 12 те острова в егейско море които са подарени от Италианците на гърците ,иначе островите са били в османската империя
19
11
 
37
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
До Анонимен Добронамерена забележка: Учебникът по история трябва да е издаден преди 1989 год.! До тогава учебниците наистина се пишеха от историци,експерти и патриоти и отразяваха обективните исторически събития!След това се пишат под съветите на НПО , нагаждачи и послушковци,подчинени и платени от ***!За ония 500год.период е написано,че сме живяли в цветя,рози и безмерно щастие от "беликодушното присъствие"!!!
18
9
 
19
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Само погледнете.На световната сцена се появиха двама изтървани от психични клиники ръководители...Тръмп и Ердоган...и нещата се объркват в световен мащаб.Русия и тя се чуди каква позиция да вземе,не че обича толкова Турция но интереса клати феса,за природният газ и С400...И пак ще го кажа,преди имаше някакъв ред,хубав...лош...имаше го.Сега всеки се прави на велик и докато имаше войни в третият свят проблемите дойдоха и в Европа.Дано да си направят сметката американците на изборите...
17
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американския флот блокира гръцкия за да не може да отиде на помощ на Кипър .Този факт не бива да се премълчава защото ф16 е полумесечен самолет и не трябва да го купуваме ;)
16
13
 
46
 
! Отговори
Каракатзанос ХЕЛЛАС преди 3 години
По-голямата зла уаст е че напълно ГРЪЦКИТЕ ТОГАВА--ДО 1974 Г.---ФАМАГУСТА, МОРФУ, И ОСОБЕНО КРАСИВАТА КИРЕНИЯ = ДНЕС НАЦВЪКАН С ТУРСКИ КАЗИНА И ПУБЛИЧНИ ДМОВЕ НА МАФИАТА ОТ АНАДОЛА .=== БЯХА ВЗЕТИ ОТ ТУРЦИТЕ, КЪДЕТО ТАМ КИПЪРСКИ ТУРЧИН НЕ Е ИМАЛО НИКОГААА .ПЛЮС ОЩЕ ПО ЗЛОКОБАНАТА ВЕСТ--ПОЛУОСТРОВ ''АПОСТОЛОС АНДРЕАС''' , КРАСИВОТО МОРСКО БИЖУ, КЪДЕТО НИКОГА ДОРИ НЕ Е ИМАЛО ДОКУМЕНТИРАН МЮСЮЛМАНИН, ПРОСТО ПО ГЕОГРАФСКА ПРИЧИНА--ЗАЩОТО СЕ НАМИРА НА КРАЙНИЯ СЕВЕР И ИЗТОК = ГО ВЗЕХА НЕЗАКОННО ТУР
15
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо ужас !
14
19
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците нито научни достижения имат, нито произведения на изкуството - само к.ланета и разруха. Трева не никне след тях.Какви са турците е ясно на нас българите - справка да се отвори един учебник по история.
13
15
 
56
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
До ми така етурчулята колко са клали, сега колкот и да ги бият пак им е малко !!!Винаги ще бъдете диви азиатски пришълци тук, докато не се извините искрено за зверствата си, няма да простим, разбираш ли !!!
12
9
 
8
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Да сезират архиепископ Хорен Дограмаджиян.
11
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми нали американците спряха гръцкия флот да помогне на Кипър ??? Атлантизки му ценности .Това е реалноста от нато .То там имаше и много избити и изчезнали хора. Аве натовски му работи .
10
18
 
64
 
! Отговори
Баба преди 3 години
Турция ке падне и топзи път ще изчезне завинаги!
9
37
 
22
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Ситуацията в Кипър е резултат предимно на гръцко насили над местните турци. Ердокан е ***, но няма как да му се приписва и случващото се в Кипър.
8
11
 
75
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Не се сещам къде турчулята са носили просперитет и култура !!!По този признак си приличат с платения електорат на наш'те партии !!!
7
4
 
50
 
! Отговори
Беломорието! преди 3 години
До TangraБългарите са обявени за нацисти и са изгонени изключително брутално от гръцките войски -без да са имали каквито и да е права! Имало е и разстрели!Тогава руснаците просто са казали добре - Беломорието ще е гръдско - без зачение че тогава е било предимно населено с етнически Българи!
6
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво знаеш ти за българите от беломорието, че говориш. Сравнение с тях това е все едно са ги извозили с лимузини. Защо не прочетеш за остров Трикери. Който не се е писал грък тежко му и горко това е ставало с българите от беломорието. Баба ми е била сред тези българи.
5
7
 
67
 
! Отговори
Българско Беломорие преди 3 години
До TangraБългарите от беломорието не са получили никакви компенсации! Къщата на пра-баба ми е иззета заедно със всичките им имоти! Имали са няколко часа да си натоварят каруците и да вървят към България. Дори покъщнината не са успели да си приберат!
4
17
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците са гнидите на европа! Хубаво е да се сплескат дорде не са се размножили!
3
38
 
6
 
! Отговори
Купчина развалини преди 3 години
Като гледам снимките хич не ми прилича на перла! Еле пък на място за почивка където бих отишъл. Купчина развалини!
2
16
 
16
 
! Отговори
Tangra преди 3 години
това даже с българите от беломорието не се е случило. Няма компенсация, нотариален акт. Чао и това е.
1
59
 
38
 
! Отговори
ми така е преди 3 години
Ама когато трепехте кипърските турци не пищяхте,вашта кожа гръцка!