Путин и Ердоган: Първо воюват помежду си, а после си поделят цели държави

„Стратегическото партньорство“ между Турция и Русия като безумна игра на „Монополи“
17 ное 2020 20:30, Елка Василева
215
Путин и Ердоган: Първо воюват помежду си, а после си поделят цели държави
Снимка: архив, БГНЕС

Те са едновременно врагове и партньори: в горещите точки на света първо воюват помежду си, а след това си поделят цели държави. Партньорството между Русия и Турция прилича на безумна игра на “Монополи“, пише „Ди Велт“.

"Предател, предател“ скандират хиляди в центъра на Ереван и настояват за оставката на правителството. Хората са безкрайно разочаровани и изпълнени с гняв. Някои дори плачат. „Арменската нация е в състояние на шок, откакто премиерът Никол Пашинян обяви примирието във войната за Нагорни Карабах“, отбелязва вестник „Ди Велт“ и коментира: „В крайна сметка това примирие прилича по-скоро на безусловна капитулация. От оспорвания регион само една трета остава в ръцете на арменците, остатъкът отива към Азербайджан“.

Политически игри за надмощие

Коментаторът твърди, че поражението на Армения и нейната армия всъщност са били предварително програмирани, тъй като Анкара и Кремъл са тези, които дърпат конците задкулисно.

Голямата офанзива на Азербайджан в Нагорни Карабах стана изобщо възможна, защото Турция изпрати модерни дронове, свои военни съветници и няколко хиляди сирийски наемници на фронта. В същото време съюзникът на Армения – Русия – наблюдаваше ставащото със скръстени ръце.

Още по темата

Чак в последния момент, когато цял Нагорни Карабах рискуваше да падне в ръцете на Азербайджан, президентът Путин се намеси и започна да диктува условията за примирието.

„Ди Велт“ обяснява бездействието на руския президент по следния начин: „Пашинян дойде на власт през 2018-а в резултат на масови протести и се дистанцира от Русия. Путин сега се възползва от отдалата му се възможност, за да му подреже малко крилцата“, смятат политически наблюдатели. Коментарът на изданието гласи: „Армения и Нагорни Карабах бяха премазани от геополитическите игри за надмощие на Турция и Русия, които от години те водят в части от Средния изток и Северна Африка, а сега бяха разширени и към Кавказ“.

Резултатът от примирието обаче е добър за властниците в Анкара и Москва, четем още в публикацията, цитирана от Дойче веле. С Нагорни Карабах Москва и Анкара попълниха пъзела на своята хегемония с още един елемент. На международната сцена те може и да се държат като упорити съперници, но винаги са готови на компромиси и си поделят властта в региони на конфликти, ако останат защитени най-важните им икономически и политически интереси, отбелязва германският ежедневник, цитиран от Дойче веле.

Като игра на "Монополи"

Изданието описва обширните икономически връзки между двете страни и твърди, че тъкмо икономическият аспект в турско-руските отношения навярно е една от важните причини за това, че те винаги успяват да загладят външнополитическите си разногласия в различни конфликтни зони на света.

Пример за това е Сирия, където Турция и Русия подкрепят две враждуващи страни в конфликта, а и сами използват военна сила. Въпреки това Путин и Ердоган винаги досега са успявали да ограничат военната ескалация, малко преди насилието да излезе извън контрол.

„Стратегическото партньорство“ между Турция и Русия във външната политика прилича на безумна игра на „Монополи“, в която двете страни си разменят градове и региони и си поделят цели държави, коментира „Ди Велт“ и пояснява: Сирия вече е поделена на четири различни зони, Либия – на две, а Нагорни Карабах сега бе орязан до една трета. Цената за тези игри плаща цивилното население на трите държави, където стотици хиляди бяха прокудени от родните им места, хиляди бяха убити.

Партньорство и вражда едновременно

Независимо от наличието на съперничество, между Москва и Анкара изглежда съществува съгласие по основните неща. „Това е модерна интерпретация на историческия дипломатически танц между Турция и Русия“, казва Николас Херас от Института за военни изследвания (ISW) във Вашингтон. Според него този модел на партньорство и вражда между двете страни има своето продължение и в наши дни.

„Русия и Турция си сътрудничат, когато става дума за това да бъдат изолирани САЩ и Европа от техните сфери на влияние в Средния изток. Те правят компромиси, защото нито една от двете страни не разполага с решаващо предимство пред другата“, казва Херас. Той обаче е убеден, че Русия и Турция могат да правят само краткосрочни договорки, но не и дългосрочно да съгласуват своите по същество непримирими интереси. През последните пет години обаче това им се удаваше твърде добре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
25
 
15
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Тоя Ердоган има късмет че си има работа с малчото Путин а не със Сталин - щеше да види той тогава какво значи танкова и самолетна лавина....
97
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обонго завчера рече още предрече Русия вече не е супер сила никой га за слива не бръсне!
96
8
 
8
 
! Отговори
Втора легия преди 3 години
Путкинскаработа !!!
95
8
 
6
 
! Отговори
? преди 3 години
Абе що не си ходите в раша?
94
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ди Велт и всеки може да си пише каквото иска.По-важно е каква е истината.
93
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За виждайти! Къде бяха Франция и САЩ че не спасиха потъналия арменски кораб? Защо Путин трябва да го прави? Нали евроатлатика Пашинян е техен и най вече на Сорос човек. 50 дена лъга а сега народа иска сметка. Карабах е пример за всички васални страни като нас че при нужда никой няма да ги защити. Спасяването на давещите си е тяхно дело.
92
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 150Чуваш ли се какви ги плещиш? От къде на къде Германия ще помага на руската колония Армения? След като арменците са дали задниците си под наем на Русия, то руснаците са длъжни да им помагат с войски, ама на руснаците не им стиска защото турците много лошо почнаха да ги бият по руските канчета.
91
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците са лоши, че помагат на Сирия. Руснаците са лоши, че НЕ помагат на Армения. Ако руснаците бяха помогнали на Армения тогава пак щяха да са лоши защото дестабилизират Азербайджан. Каквото и да правят руснаците, все са лоши. Защо Германия не изпрати войски да помогне на Армения?
90
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подочувам че Кадиров се готви да премине на страната на Турция заедно с Чечня, защото Русия спряла да му внася годишния данък мирна Чечня от $1.5 милиарда долара поради остра доларова недостатъчност в необятната страна на Путин.
89
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците докато се мъчеха с ракетата с ядрен двигател която на 2 пъти гръмна непосредствено след старта и унищожи всичките си създатели, отново пропуснаха революцията на дроновете. Сега ще плащат глупостта си с кръв и изгубени територии.
88
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байрактар ТБ2 с 55 кг бомби разцепи руснаците. Представям си какво ще стане с тях когато се появи в небето новият Байрактар Акинци с 1350 кг бомбен товар.
87
3
 
10
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
Русия, в лицето на Путин, е изтървана от орбитата на влияние на запада. Аха да й стъпят на шията при Елцин, но атлантическите "ястреби" взеха, че преиграха с типичната си агресивност и арогантност (както обикновено). Онова, което ги боли повече, обаче е изпускането на Турция при Ердоган - по същите причини, разбира се. За Турция ги боли, защото беше тяхна послушна "марионетка" повече от половин век. Самозабравените "ястреби" провалиха шансовете на Америка до поведе Света към по-добро.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 146Баси великите компютърни мишки!!! По-велики и по-смели от Путин. Само, че освен велики подвизи във виртуалното пространство, някакви други вършили ли сте?
85
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 145А ти изглежда не си разбрал защо от 9 месеца Путин се крие като мишка в бункера? Защото го е страх че някой Байрактар ще му цъфне китарата.
84
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 139Защо да хабят С-300, С-400 и т.н., когато има много по-евтини начини?А "Байрактарите" свършиха. Не си ли разбрал? И Ердоган не може да ги произвежда повече.
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дрончетата падат"Твоите омразни "ватенки" присъединиха Армения със... Три камаза с антени.. Ахахахахаха"Ти първо преброй колко потрошени камази с антени има по хендеците на Нагорни Карабах и тогава пиши проруски глупости. Ахахахахаха
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много подробен анализ. Само дето забравихте да пишете какво бихте направили вие на мястото на Путин.Колкото до разделянето на Сирия и Либия на зони те преди това бяха съсипани. Забравихте ли? И не от Русия. Особено Либия. Там, откакто внесоха демокрация, държава няма.
81
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бях на мястото на Путин щеше да ме е срам след толкова бой изяден от Турция да се изтъпаня като него и да се хваля какви велики отбранителни и нападателни оръжия има Русия. Тоя човек явно не разбира какъв резил е Русия или пък е абсолютно перде и непукист.
80
6
 
2
 
! Отговори
Дрончетата падат преди 3 години
Бах таз "блатная" аз бе *** сороски? Твоите омразни "ватенки" присъединиха Армения със... Три камаза с антени.. Ахахахахаха
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Е?За голямо руско съжаление само бомбите от байрактарите падат от небето. Прехвалените С300, С400 и Панцир С1 не свършиха никаква работа по въпроса с байрактарите. Изглежда че целите са много малки за тези големи отбранителни противовъздушни средства.