Ваксината срещу коронавируса - митове и истина

Променя ли човешката ДНК?
23 ное 2020 14:03, Петя Славова
98
Ваксината срещу коронавируса - митове и истина
Снимка: БГНЕС

Предстои принудително ваксиниране срещу коронавируса, а самата ваксина ще променя човешката ДНК: такива твърдения се разпространяват масово в интернет. Има ли нещо вярно в тях? Какво казват фактите? Вижте коментара на "Дойче Веле":

Германия планира задължително ваксиниране?

Преди в Германия да бъде приет новият закон за защита от инфекции, масово се разпространяваха твърдения, че той предвиждал принудително ваксиниране, масивно ограничаване на свободи, тотално следене, налагане на мерките с помощта на армията и дори превръщане на парламентите в безгласна буква.

Ето какви са фактите. В изменения закон за защита от инфекции са изредени мерки, които властите могат да предприемат за ограничаване на пандемията. Например: спазване на социална дистанция, ограничения на контактите в публичното и личното пространство, ограничения на пътуванията, културните и спортните мероприятия, задължение за носене на предпазни маски. С други думи: споменати са мерки, които вече действат и за които сега бе създадена съответната правна основа.

Що се отнася до твърдението за предстоящо принудително ваксиниране - то е лишено от всякакво основание. Не са приемани и никакви мерки, които да ограничават работата на парламентите или пък да водят до "тотален контрол".

Твърденията, че ограниченията щели да бъдат налагани с помощта на армията, също не почиват на факти. По конституция армията в Германия може да бъде използвана само по изключение и единствено в условията на природни катастрофи или извънредно положение.

Две от твърденията все пак са частично достоверни: свободата на пътуванията действително бе подложена на ограничения. Същото важи и за свободата на събиранията. Тя не е генерално отменена, но отделни частични ограничения са допустими - "когато това е необходимо за защита на населението и особено като превантивна мярка срещу претоварването на здравната система".

Първи дози от ваксината още до края на годината?

Обявявали ли са двамата създатели на ваксината на Biontech в личните си профилив социалните мрежи, че още до края на тази година ще могат да доставят първите дози? Именно това твърдение се появи в два еднакви постинга в Туитър.

Ето какво казват фактите. Съобщението е фалшиво: нито Йозлем Тюречи, нито Угур Шахин са писали подобно нещо в Туитър. Двамата съоснователи на Biontech дори изобщо нямат лични профили в Туитър, разясниха от фирмата. Профилите, за които става дума, са фалшиви и междувременно бяха изтрити.

Двата фалшиви профила, от които е публикувана невярната информация, са били създадени през август и септември, първоначално явно под чуждо име. Съществува и един профил на Тюречи в Instagram, който очевидно също е фалшив.

Ваксината променя човешката ДНК?

В социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината на Biontech и Pfizer използва технологията мРНК, която никога не е била тествана и одобрявана за употреба. Тази технология променяла човешката ДНК, а 75% от доброволците, върху които е била изпробвана ваксината, имали сериозни странични въздействия, пише американската журналистка Емералд Робинсън в Twitter.

Още по темата

Проверката на фактите показва, че това твърдение е невярно. Pfizer и Biontech наистина използват споменатата технология мРНК, при която фрагменти от генетичния код на коронавируса се използват за възпроизвеждане на вируса в човешкия организъм. В резултат имунната система го разпознава и започва да произвежда антитела - така се създава имунитет срещу COVID-19. Така разработената ваксина вече се тества интензивно. В момента тече третата клинична фаза на изпитанията с над 43 000 души.

Журналистката Емералд Робинсън, която е кореспондентка в Белия дом на консервативния американски сайт Newsmax, твърди освен това, че ваксината променяла човешката ДНК. В това обвинение няма нищо вярно. Германският институт "Паул Ерлих", който отговаря за ваксините и биомедицинските препарати, обяснява на своя сайт следното: "Не съществува никаква опасност за интеграция на мРНК в човешкия геном. Този геном се съдържа в клетъчното ядро под формата на ДНК. Всякакво включване на РНК в ДНК е невъзможно поради различните им химически структури".

Същото твърди и Марк Линас от Cornell University в САЩ. Пред агенция Ройтерс той заяви следното: "В случая става дума за един мит, който често пъти бива разпространяван съвсем съзнателно от противниците на ваксините с цел да се създава объркване“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
9
 
15
 
! Отговори
до 64 преди 3 години
А аз мога да ти отговоря, че тези "следи" от самолетите съществуват, откакто свят светува и елементарната физика ги обяснява. Но не е за тебе, тази материя. Прочее, и аз самият съм в твоя сектор и правя с 50% повече пари от тебе, ама не живея в гeтo в Париж, а си плащам данъците тук, в София. Подобни приказки за тежките метали са все едно да седнеш и да вярваш, че има вечен двигател. Очеизвадно физиката не ти е силната страна. То е и факт, че печелиш толкова малко и то в сърцето на ЕС.
65
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не е някакъв заговор няма да е задължителна. Проблема е, че ще е задължителна, 100% съм сигурен.Няма защо да обвиняват хората, че имат критично мислене, всичко което се водеше за конспирация през последните 20 години се сбъдна.
64
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 47,Пак ще ти кажа че грешиш. Кемтрейлс са реалност. Не си чел. Това са официално проекти за "изстудяване на атмосферата" със слой от алуминий и барий, това е което американските служби пробутват на правителствата. А това което е наистина, може само да гадем, защо тежки метали се пръскат във въздуха. Тук не искам да влизам в спекулации.. снимки, клипове и интервюта има много.Друг е въпроса дали ги игнорираш подсъзнателно .Заплатата ми е нормална за IT в Париж, под 4000 евро нето не пада
63
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауСигурен ли си, че ваксината за медицинските лица и за теб ще е една и съща?
62
5
 
15
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 60Казал съм и ще го кажа пак. (с което приключвам) В момента, в който се ваксинират медицинските лица, ще се ваксинирам и аз - веднага. Те са тези, които ще знаят дали е сигурно. Не аз и жълти сайтове ....
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауСериозно ли вярваш, че безос разполага с парите си?
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ваксинирайте се. Кой ви спира? За Бау 10-15 ваксини. Проблема е, че той и такива като него само пропагандират но когато дойде времето за ваксиниране ще са първите които няма да искат.
59
7
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 58Имаш ли изобщо идея, колко е богат Безос? Защо си мислиш, че прави всичко да има повече? Човека може да си купи и прави буквално ... всичко. Острови, държави .. 50 харема. Нито той, нито Гейтс мислят като нас.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ко? не?Той Безос случайно, без да участва в конспирация, си е вдигнал по официални данни продажбите в Амазон със 100 млдр оп време на "пандемията"!А защо не дадете кво се случва с печалбите на фармацефтите??? щото ще ни падне шапката....Гледах по CNBC кво стана вечерта след новината за "успешната" ваксина- за 1 ден само акциите им скочина с 5%!!
57
1
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До Може, да.Светва им. Просто не им пука. Пак казвам ... хора са. Алчност, липса на емпатия и прочие. Всеки си гледа неговата паница. Не е нужно да си богат или на власт, за да си такъв.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДАБЕДАА КОНСПИРАЦИЯ ЛИ Е КЛИПА ВЪВ ФБ ЗА КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА ОЩЕ НЕОТКРИТИЯ КОРОНАВИРУС НА ФОНДАЦИЯТА НА БИЛ ГЕЙТС 2 СЕДМИЦИ ПРЕДИ ПЪРВИТЕ НОВИНИ ЗА НЕГО В КИТАЙ ( СРЕДАТА НА НОЕМВРИ М.Г.)?
55
1
 
2
 
! Отговори
Може, да. преди 3 години
До БауТук бих се съгласил вече, но все пак... толкова ли няма един да му светне? Цялата система ли е толкова прогнила? За какво са ни тия 240 тулупа тогава..
54
2
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До У БЕ! СУС!Това не се прави с ... цел. Това просто са некадърни хора, които не си вършат работата. Няма някакъв таен план ... Хора са.
53
1
 
5
 
! Отговори
У БЕ! СУС! преди 3 години
До БауЗа това ли ни държат без вода и ни оставят да измираме по тротоарите като кучета, без лекарска помощ?
52
4
 
7
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
Кажи си образование, професия, заплата. Не се обиждай, да го кажем по този начин, че във фиша за заплатата ти пише дали Земята е плоска или не. Simple as that. Ако схвана какво се опитах да кажа. Били изчели материали много повече от мен. Чудесно, нека са изчели. Въпросът е, че именно на простия мозъкът се промива много по-лесно, защото приема за истина материали и "факти" и "новини", които са в разрез с науката. Например- chemtrails, които *** смятат за обгазяване.
51
3
 
15
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 3 години
Когато видя с очите си, че Бойко Борисов си ваксинира внуците, чак тогава ще се замисля и ще реша дали да си бия тая ***.Но ще почакам едни 2-3 години, за да съм сигурен че не е някоя отровна отвара направена от Бил Гейтс, целяща да намали населението - основната му цел.
50
16
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
конспираторите обичат да "разкриват" заговори с/у тях. Това ги кара да се чувстват важни и умни. Хората са ресурс .. не го забравяйте. Никой не иска да ви разболява или убива....
49
3
 
8
 
! Отговори
Заглавие през 2022: преди 3 години
"Бум на аутизма при децата! Ваксината ли е виновна?"
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мит- руската ваксина е опасна за човека.Истина- руската ваксина е смъртоносна за човека- внезапна смърт! Още не си извадил спринцовката и вече си ритнал камбаната!
47
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Не си прав. Повтаряш мантрата, която са ти втълпили за истина. Това се нарича промиване на мозъци. Това образование ли го наричаш? Хората които смяташ за конспиратори са изчели много повече материали от теб, и имат много по-различно мнение за реалността, но ти с тясното си ограничено разбиране, мислиш че те са луди или необразовни. Това е така, защото обясненията им ти се струват като фантастика. А това е така, защото си много назад с информацията. А това е така защото си мързел