Секретни документи: Какво е казвал Китай и каква е била истината за вируса?

117 страници файлове хвърлят допълнителна светлина върху пандемията
Обновена: 1 дек 2020 11:40 | 1 дек 2020 11:30, Нели Христова
218
Секретни документи: Какво е казвал Китай и каква е била истината за вируса?
Снимка: БГНЕС

Датата е 10 февруари 2020 г. Група медици, които работят на първа линия в болниците в Китай, и вероятно са изтощени от наплива на пациенти, стоят изправени един до друг пред камерата. От другата страна на видеовръзката най-могъщият човек в Китай вдига ръка за поздрав. За първи път президентът Си Дзинпин, който от седмици отсъства от публичното пространство, се обръща към болничния персонал в град Ухан, докато те се борят за ограничаване на разпространението на все още официално неназован коронавирус

От сигурна стая на около 1200 километра от епицентъра на заразата, Си Дзипин изразява съболезнования на семействата на починалите в Ухан. Той призова за по-голяма публична комуникация, тъй като по света се създават опасения относно потенциалната заплаха, породена от новата болест.

Същия ден китайските власти съобщават за 2 478 нови потвърдени случая - увеличавайки общия брой на повече от 40 000, като по-малко от 400 случая са се случили извън континенталната част на Китай. CNN обаче разкрива официалните документи, които показват, че това е само част от цялата картина.

В доклад с надпис "вътрешен документ, моля, запазете поверителност", местните здравни власти в провинция Хубей, където вирусът е открит за първи път, изброяват общо 5918 новооткрити случая на коронавирус на 10 февруари - два пъти повече от официално обявените цифри. Общият брой на новозаразените се разделя на няколко различни подкатегории. Причината този по-голям брой случаи да не бъде разкрит е, че в ранните дни на пандемията Китай омаловажава тежестта на огнището.

Това е само част от поредица разкрития, които виждат бял свят след като 117 страници секретни документи изтичат от провинциалния център за контрол и профилактика на заболяванията в Хубей. Те са споделени и проверени от CNN.

Документите представляват най-значителното изтичане на информация от вътрешността на Китай от началото на пандемията и осигуряват първия ясен проглед към това, което местните власти са знаели, кога са го научили и какво не са споделили със света.

Китайското правителство категорично отхвърля обвиненията на САЩ и други западни държави, че умишлено укрива информация, свързана с вируса. Въпреки че документите не предоставят доказателства за умишлен опит да се замъглят констатациите, те разкриват множество несъответствия в това, което властите знаят относно ситуацията и какво всъщност е разкрито на обществеността.

Документите, които обхващат периода между октомври 2019 г. и април тази година, разкриват едва негъвкава система за здравеопазване, ограничена от бюрокрация и твърди процедури, които не са добре адаптирани за справяне с възникващата криза. В няколко критични момента в ранната фаза на пандемията документите показват доказателства за явни грешки и разкриват няколко институционални провали.

Едно от най-поразителните разкрития е колко бавно са диагностицирани местните пациенти с COVID-19. Дори когато властите в Хубей уверяват обществеността, че ефективно се справят с първоначалното огнище, документите показват, че местните здравни служители разчитат на недостатъчни механизми за тестване и проследяване. Един от докладите от началото на март показва, че времето между появата на симптомите до потвърдената диагноза е 23,3 дни, което според експерти CNN би затруднило значително стъпките за мониторинг и борба с болестта.

Китай твърдо защитава начина си на справяне с огнището. На пресконференция на 7 юни Държавният съвет на Китай увери, че китайското правителство винаги е публикувало информация, свързана с епидемията, "навреме, открито и прозрачно".

CNN се свързва с китайското министерство на външните работи и Националната здравна комисия, както и здравната комисия на Хубей, за коментар относно разкритията в документите, но не получава отговор.

Защо е било важно това, което документите разкриват, в първите месеци от пандемията?

"Беше ясно, че те са допуснали грешки. И не говорим само за грешки, които са нормални, когато си имате работа с нов вирус, но и за такива, които са бюрократични и политически мотивирани", каза Янчжун Хуанг, старши сътрудник по здравеопазването в Съвета по външни отношения, който е писал много за общественото здраве в Китай.

"Това доведе до глобални последици. Никога не можете да гарантирате 100% прозрачност. Не става въпрос само за някакво умишлено прикриване, но за ограничения свързани с технологиите и други проблеми, произлизащи от факта, че това е нов вирус. Но дори и Китай да е бил 100% прозрачен, това едва ли би спряло администрацията на Тръмп да омаловажи сериозността на вируса и той все пак да се превърне в пандемия.

На 1 декември, се навършва една година, откакто първият известен пациент показа симптоми на болестта в Ухан, според ключово проучване на медицинското списание Lancet. По същото време, за което се смята, че вирусът се е появил за първи път, документите показват, че се разгръща друга здравна криза: Хубей се справя със значително огнище на грип. Документите показват, че случаите са се увеличили до 20 пъти в сравнение с предходната година.

"Епидемичният" грип, както отбелязват длъжностните лица в документа, не само е присъствал в Ухан през декември, но е бил широко разпространен и в съседните градове. Остава неясно какво въздействие или връзка е оказал пикът на грип върху огнището от COVID-19. И макар в документите да няма предположение, че двете паралелни кризи са свързани, информацията относно сериозното увеличаване на броя на заразените с инфлуенца в Хубей все още не е публикувана.

Разкритията идват, когато се натрупва натиск от САЩ и Европейския съюз върху Китай. Държавите настояват Китай да си сътрудничи изцяло с разследването на СЗО за произхода на вируса, който се е разпространи във всички краища на света, заразявайки над 60 милиона души и убивайки над 1,46 милиона. Но засега достъпът на разследващите от СЗО е ограничен.

CNN получава документите от анонимен източник, който е мотивиран да разкрие истината, която е била цензурирана, и да почете други свои колеги, които са се опитали да говорят, но са били заглушени. Документите са проверени от шестима независими експерти, които потвърждават, че файловете са истински.

Светът получава по-оптимистични данни, в пълен контраст с реалността в Китай

Документите показват широк спектър от данни за два конкретни дни, 10 февруари и 7 март, които са в противоречие с това, което държавните служители обявяват публично по това време. Това несъответствие вероятно се дължи на комбинация от силно дисфункционална система за докладване и повтарящ се инстинкт за потискане на лошите новини, твърдят анализатори.

Тези документи показват пълния обхват на това, което длъжностните лица са знаели, но са избрали да не разкрият публично.

На 10 февруари, когато Китай съобщава за 2478 нови потвърдени случая в цялата страна, документите показват, че само в Хубей има 5918 новозаразени. Тази цифра е разделена на подкатегории, което дава представа за пълния обхват на диагностичната методология на Хубей по това време - "потвърдените случаи" наброяват 2345, "клинично диагностицираните случаи" 1772, а "съмнителниге случаи" са 1796.

Това в крайна сметка води до подвеждащи цифри, твърдят анализатори. "Много от съмнителните случаи трябваше да бъдат включени в потвърдените", каза Хуанг от Съвета по външни отношения, който прегледа документите и ги счете за автентични. "Числата, които съобщаваха, бяха консервативни и това отразява колко объркващо, сложно и хаотично е положението", добави той.

Уилям Шафнър, професор по инфекциозни болести от университета Вандербилт, заяви, че китайският подход е консервативен и данните "щяха да бъдат представени по различен начин, ако американските епидемиолози бяха там, за да помогнат". Според него китайските власти "минимизират реалното въздействие на епидемията във всеки един момент от времето. Включването на пациенти, за които се подозира, че са заразени, очевидно би увеличило размера на огнището и би дало по-истинска оценка за естеството на инфекцията и нейния размер."

В категорията със "съмнителни" случаи са били включени всички, които имат характерните симптоми, но все още не е проведен PCR тест. "Потвърдените" случаи били онези, които са дали положителна проба. Според Андрю Мерта, директор на Програмата за китайски изследвания в Университета Джон Хопкинс, документите, които той преглежда и счита за автентични, изглежда са организирани така, че да позволят на висши служители да рисуват каквато картина искат.

След редица критики Китай все пак променя начина, по който регистрира случаите си.

Но ярки несъответствия има и при смъртните случаи. На 7 март общият брой на загиналите в Хубей от началото на епидемията е 2986 души, но във вътрешния доклад жертвите са 3456 -  2675 смъртни случая, 647 "клинично диагностицирани смъртни случаи и 126 "предполагаеми" смъртни случая .

Дали Янг, който задълбочено е изследвал произхода на огнището, каза, че през февруари цифрите "все още имат значение поради глобалните възприятия".

"Те все още се надяваха, че ще успеят да овладеят ситуацията както при SARS през 2003 г.", обяснява Ян, който е професор по политически науки в Чикагския университет.

В други случаи данните осигуряват проблясъци на нова информация, но без жизненоважен контекст. Въпреки че Китай така и не разкрива общия брой на заразени с COVID-19 през 2019 г., графиката в един документ предполага, че болните са били много повече, отколкото предполагаме. В долната лява колона на графиката с отбелязана 2019 г., а броят на "потвърдените случаи" и "клинично диагностицираните" случаи изглежда достига общо около 200. Документите не разработват графиката допълнително. Към днешна дата най-ясният показател за това колко случая са били открити през 2019 г. са 44-те "случая на пневмония с неизвестна етиология (неизвестна причина)", за които китайските власти са докладвали на СЗО за периода на пандемията до 3 януари 2020 г.

Още от самото начало тестването е било ненадеждно

Докладването на нови случаи закъснявало със седмици в първите дни на заразата, гласят документите. На 10 януари един от документите разкрива, че по време на одит на съоръженията за тестване служителите съобщават, че комплектите за тестване на SARS, използвани за диагностициране на новия вирус, са неефективни, като редовно дават фалшиви отрицателни резултати.

Високият фалшиво отрицателен процент разкрива редица проблеми, с които Китай ще се справя в продължение на седмици, за да се коригира грешката. Според съобщения в китайските държавни медии в началото на февруари здравните експерти от Хубей са изразили разочарование от точността на тестовете за нуклеинова киселина. Тестовете за нуклеинова киселина работят чрез откриване на генетичния код на вируса и се смята, че са по-ефективни при откриване на инфекцията, особено в ранните етапи.

Извършените по това време тестове обаче доведоха до 30% - 50% положителни резултата сред вече потвърдени случаи, според служители, цитирани в държавните медии. За да се избегнат "фалшиво отрицателни" резултати, здравните служители започват да тестват многократно предполагаеми случаи.

В средата на февруари този проблем е решен. Но в документите се появяват други, по-сериозни проблеми - минават средно по 23 дни преди да бъде потвърдена заразата при пациенти, които вече имат симптоми. Това се коригира едва през март, когато над 80% от потвърдените случаи са диагностицирани на същия ден.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари