Къде нацистите скриха хиляди чували с пари, злато и скъпоценности?

Все още се търси най-големият липсващ резен от „златната торта“
18 яну 2021 21:13, Елка Василева
128
Къде нацистите скриха хиляди чували с пари, злато и скъпоценности?
Снимка: архив, БГНЕС

В края на Втората световна война нацистите укриват несметни съкровища. Къде и как е било скрито нацисткото злато, какво е намерено дотук, какво още се търси? Двамата най-авторитетни експерти в тази област дават отговори.

За златото на нацистите, изчезнало в края на Втората световна война, се разказват какви ли не митове и легенди. Но британските историци Иън Сайър и Дъглас Ботинг не се занимават с митове. В книгата си „Нацисткото злато“ двамата най-авторитетни експерти в тази област подробно разказват как е било укрито това злато, какво е намерено дотук и какво още се търси, пише Дойче веле.

Хиляди чували с пари, злато и скъпоценности

На 3 февруари 1945 година Берлин претърпява най-страшната бомбардировка в историята си. Американски и британски самолети изсипват над града хиляди тонове бомби. Жертвите са хиляди, разрушенията - огромни.

Разрушена е и сградата на „Райхсбанк“, но златото, банкнотите, валутните резерви и другите ценности, скрити в подземията ѝ, остават незасегнати. Независимо от това нацисткото ръководство взима решение да евакуира това съкровище. В началото в големи чували са изнесени банкнотите - стотици милиони райхсмарки и 4 милиона долара. Златният резерв на държавата трябвало да бъде укрит в Тюрингия, в солните мини „Кайзерода“ на 300 километра от Берлин.

Още по темата

В условия на пълна секретност около 100 тона злато на стойност 200 милиона долара, както и други ценности са натоварени в специален ешелон, а в Тюрингия прехвърлят товара на камиони за откарване в шахтата. Това скривалище е замислено като временно, но бързото напредване на американците проваля плановете на националсоциалистите.

Около 7% от златно-валутните ценности на държавата остават в Берлин. Взето е решение те да поемат на юг, към Бавария и Австрия. Тази задача е възложена на 39-годишния оберщурмбанфюрер Фридрих Йозеф Раух. Тъкмо тези съкровища (с малки изключения) все още не са открити. И най-вече за тях се разказва в книгата на двамата британски историци.

Но да се върнем към съкровището, скрито в „Кайзерода“. То е открито по случайност от американците в шахта на 640 метра дълбочина: хиляди чували с райхсмарки и чуждестранна валута, златни и сребърни монети, златни коронки и пломби, изкъртени от устата на концлагеристи, куфари и сандъци със скъпоценни камъни и всякакви други ценности.

Най-важната находка обаче са 8500 златни кюлчета - почти 90% от златния резерв на нацистка Германия. В книгата педантично са изброени и описани намерените ценности, но част от тях изобщо не подлежат на финансова оценка - американците откриват и многобройни произведения на изкуството, живописни платна и графики от германски и чуждестранни музеи. Сред тях са картини от Рембранд, Тициан, Рафаел, Дюрер, Реноар, а като венец на всичко и прочутата статуя на египетската царица Нефертити.

Всички тези произведения на изкуството се връщат в германските и в европейските музеи, а парите и валутните ценности са откарани във Франкфурт и депозирани в един от оцелелите филиали на държавната банка.

На Потсдамската конференция е решено четирите съюзнически държави, победили националсоциалистите, да поделят помежду си златно-валутните ценности на нацистка Германия. Но Сталин се отказва от дела на СССР и иска в замяна активите на страните от Източна Европа. Западните съюзници все пак предават нещо и на СССР: 800 чувала със съветски рубли.

В книгата „Нацисткото злато“ става дума главно за издирванията на ценности, които може би са укрити в частни сейфове в швейцарски или британски банки, както и в различни държави от Западна Европа и Латинска Америка. Авторите пишат обаче и за онази част от златно-валутния резерв на нацистите, която те не успяват да спасят от подземията на „Райхсбанк“. А към нейното „изчезване“ отношение има и СССР.

На 14 май 1945 г. по заповед на майор от съветските тайни служби на име Фьодор Новиков оправомощените служители на банката отключват трезора ѝ, където са намерени 90 големи златни слитъка и над 4,5 милиона златни монети - долари, франкове, гулдени. Към тях се добавят и доларови облигации на обща стойност 400 милиона долара. След няколко дни обаче съдържанието на трезора изчезва. А месец по-късно майор Новиков е награден с ордена „Червено знаме“. Авторите пишат, че днес цената на един от онези златни слитъци възлиза на 18 милиона долара.

Все още се търси обаче най-големият липсващ резен от „златната торта“ - онези 7% от златно-валутните резерви, които под ръководството на оберщурмбанфюрера Раух се отправят на юг към Бавария. През 1945 американците успяват да арестуват Раух и той дава някакви показания. Окупационните сили откриват малка част от съкровището, но всичко останало си остава изчезнало.

Раух обяснява, че през април 1945 ценната пратка била разтоварена в казармите на баварските „планински егери“, но не знаел какво се е случило след това. По необясними причини американците скоро освобождават този важен свидетел. Раух заминава за Аржентина, където става съсобственик на металургичен комбинат. На преклонна възраст се връща в Европа и доживява дните си в Австрия.

На дъното на езеро в Австрия?

За местонахождението на огромното съкровище и до днес се разказват какви ли не легенди. Според най-достоверната версия то се намира някъде на дъното на езерото Топлицзее в Австрия, на стотина километра от Залцбург. Факт е, че на 29 април 1945 година нацистите действително потопяват някакви сандъци на дъното на езерото. Търсенето на тези сандъци започва почти веднага след края на войната. През 1959 година търсачите били възнаградени, но вместо злато откриват само фалшиви британски банкноти, които навремето нацистите хвърляли от самолети над Великобритания с надеждата да предизвикат колапс на финансовата ѝ система. Въпреки че се използва най-съвременна водолазна техника, в езерото, достигащо дълбочина до 100 метра, и досега не е открито нищо друго.

А златотърсачите-самодейци нямат право да продължат търсенето: австрийските власти забраняват всякакви проучвания без специално разрешение. Така че въпросът къде е последната част от съкровищата на националсоциалистите и до днес остава без отговор.

 


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
7
 
! Отговори
Браунау на Ин преди 2 месеца
До Анонимен 56: Точно така, колега - абсолютно си прав!! Американците и руснаци се надпреварват кой повече да заграби от победена Германия! То едните и затова прокопсаха, а както върви и на другите ще им дойде реда! Има Господ!
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До юбералес
Джей пи морган например. И швейцарска банка с име (bis).Ръководител е Томас Лармонт или нещо подобно.Друг Томас само че Макиртник или Макакртник е един от шефовете заедно с още 10-15 банкера от уол стрийт.Идеята е била да подкрепят едновременно руснаци и германци за да се избият взаимно колкото се може повече и да държат войната основно в Европа.Така и става.Нито една европейска държава нямаше да се откаже да се сдобие с колонии в северна америка и логично щяха да насочат сили натам.
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нацисткото злато е откраднато от победителите.Неудобна истина е че след войната всички победители имат специални войскови подразделения които се занимават само с придобиване и изнасяне на всичко което може да представлява някаква ценност.Англичани,французи,американци и руснаци.Повечето от записите за действията им са все още архив и то секретен защото някак си не е добре да се разбере,че всичко е било единствено с цел кражба.Така де нали уж освобождават Европа от злите хитлеристи..
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

"След 1989 година златния резерв на България е изнесен в чужбина и вече нищо не се знае за него."

Бъркаш годината. Златният резерв на България бива депозиран в Госбанк Москва през 1959-та година и в последствие бива продаден на СССР.
50
3
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 2 месеца
До До 48

А ти пробвал ли си по времето на бай ти Тошо да купиш злато от банката. Ще те приберат на топло за секунди.
49
5
 
5
 
! Отговори
Прост Гражданин преди 2 месеца
Очевидно е много важно да не задаваме въпроси за шкафчето, Пеевски, Доган и ваксини.

За това сте сложили подобна новина, като "ТОП" новина... това е прозрачно за ВСЕКИ гражданин.

Срам ме е от журналистиката в България и ми е малко жал за клетниците, които се занимават с тази дейност.
48
4
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 2 месеца
До Бизнеспарк до 9
70 години разправяте как банките в САЩ са финансирали Хитлер и не показахте нито един договор, нито един документ. Коя банка, на коя дата, колко пари е дала. НИЩО.
47
6
 
7
 
! Отговори
До 48 преди 2 месеца
Виждал ли си старите банкноти от бай Тошово време а тях пише банкнотата е обезпечена със злато във всички активи на банката да си виждал на новите банкноти да го пише
46
3
 
4
 
! Отговори
Бизнеспарк до 9 преди 2 месеца
Така е, изпреварват ги но кой им помага и финансира - САЩ и Уолстрийт естествено. Стандарт ойл и още доста дебели банкстерски организации, провери и ще се убедиш, не е станало ей така :)
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След 1989 година златния резерв на България е изнесен в чужбина и вече нищо не се знае за него.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз си пожелавам неоженените/неомъжените да се бракосъчетаем през тази година. Времето лети.
43
2
 
3
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
При мен ги няма за мое съжаление
42
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Дезинформация от Дойче Вели. Само измислици за отклоняване от истината.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пишете в гуглето златният резерв на България в Москва през 1961ва година.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във федералния резерв. На сигурно място.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В нашето село останаха има-няма 50-60 човека.Като изляза около селото, цялата земя е засята и култивирана, но ората в селото няма какво да ядат, а нямат и пари, защото пенсиите им с малки и не стигат за нищо. , къде да отидете тези всички блага, които дават земята? Защо имате хиляди засяти декари, а не можете да извадите 100 човека? Ей такива глупави мисли ми се въртят всички от главата.
38
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами ако ще си говорим за злато
СССР през 1961ва година откарва златният резерв на България в Москва - 21 тона.
През 1964та година още 4 тона. И толкоз.
Там са си още.
Това за златото.
Когато ни окупира Ч. Армия през 44та година договорът е бил за 6 месеца.
Остават тук друзята 3 години и половина.
През това време не дават и 1 лев. Изхранва ги българския народ.
И остават до момента, когато комунистите взимат властта.
Понеже Сталин е знаел, че българи никога няма да сложат комунисти на власт
37
3
 
6
 
! Отговори
тв преди 2 месеца
Къде нацистите скриха хиляди чували с пари, злато и скъпоценности?
-----------

У Гардеробъ на бат Бойку!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Zadaite toq vypros na USA de krie zlatoto na sveta?????
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"В условия на пълна секретност около 100 тона злато на стойност 200 милиона долара"

Гледай как се обезценява долара... сега 200 тона злато са 12 800 милиона долара(12 трилиона). Само 3200% разлика, хахаха. Зелена тоалетна хартия.