Турбо инфлация в Турция - цените излетяха в космоса

Валутната криза стигна до кухнята на всяко турско семейство
2 фев 2021 19:30, Елка Василева
151
Турбо инфлация в Турция - цените излетяха в космоса
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на храните в Турция излетяха в космоса, страната е скована от турбо инфлация. И докато много от турците са на ръба на отчаянието, в бюджета за тази година са предвидени 82 млн. евро за два нови двореца на Ердоган, пише Дойче веле.

Новината за окаяното положение, в което се намира турската икономика, изобщо не е нова. Вече повече от две години турската лира се намира в състояние на свободно падане. В края на 2020 г. президентът Ердоган с гръм и трясък дръпна внезапната спирачка и оповести „нова ера в турската икономика“. Последваха сензационни уволнения: първо си отиде шефът на емисионната банка, а после и финансовият министър, който освен това се пада зет на президента.

Само дето до момента оповестеното ново начало никакво го няма, дори напротив: сътресенията даже се усилиха. И то тъкмо там, където хората най-много ги боли: при цените на хранителните продукти, които през последните месеци излетяха в космоса. Статистическата служба съобщава, че цените на хранителните стоки в Турция са се увеличили драматично, а инфлацията е скочила до 20,6%.

Кой е виновен?

Това означава, че валутната криза вече не е някаква абстрактна опасност - тя стигна до кухнята на всяко турско семейство. Плодове, зеленчуци, олио, яйца - през последните седмици всичко поскъпна с около една четвърт, а при плодовете и зеленчуците дори с една трета.

Още по темата

Президентът Ердоган веднага заяви, че виновни били търговците на дребно и оповести „строги наказания“. „Няма да търпим издевателства над гражданите. (…) Вършете си съвестно работата и не измъчвайте хората“, скара се Ердоган на търговците и обяви, че през идните месеци ще бъде въведена по-строга регулация на търговията с хранителни продукти.

Всъщност в Турция съществуват идеални климатични условия за много продуктивно селско стопанство. И въпреки това страната е принудена да внася плодове и зеленчуци. Критично настроените наблюдатели твърдят, че инфлацията в сферата на хранителните продукти е предизвикана главно от действията на правителството: просто защото управляващата Партия на справедливостта и развитието години наред твърде едностранчиво насърчава единствено строителния бранш.

Икономистът Бариш Сойдан обяснява, че през последните години много селскостопански площи са били превърнати в терени за жилищно строителство - просто защото селското стопанство носи по-малко печалби.

Все пак поне Парламентарната комисия за хранителните продукти прави някакви опити да помогне на селското стопанство - чрез данъчни облекчения, ограничения за износа и гаранции за изкупуване. Но тези мерки не са достатъчни, смята председателят на Селскостопанската камара Беки Ремзи Суйджмез, който припомня, че в почти всички индустриални държави по време на пандемията за селското стопанство са били осигурени допълнителни финансови помощи. По неговите думи в Турция тези мерки не били достатъчни, нямало нито облекчени кредитни условия, нито пък подкрепа за снижаване на производствените разходи.

Бариш Сойдан обяснява на свой ред, че сегашните указания на Ердоган няма да помогнат за снижаване на цените. За да се намали пазарният натиск върху селскостопанските производители, трябва да се снижат цените на дизела и на торовете, смята той. И добавя, че в дъното на инфлацията, засегнала хранителните продукти, са нерешените дълбоки структурни проблеми.

Дългове, бедност, фалити

Според резултатите от едно синдикално изследване седем от всеки десет турци са задлъжнели, а всяко второ дете е заплашено от бедност. Сред трудещите се бедността е два пъти по-висока, отколкото в Европа, като 40% от тях живеят под границата на бедността. С 43% е нараснал и броят на фалитите през 2020 година. В същото време в държавния бюджет за 2021 година са предвидени 82 милиона евро за два нови двореца на Ердоган.

Турският президент обаче дори не помисля за някаква самокритичност. Според него виновни са търговците на дребно, сушата и пандемията. До неотдавна той добавяше към този списък също така „силите на мрака“ и някакви чуждестранни „терористи“ в хранителния бранш, които нарочно вършели спекулации, за да надуват цените на хранителните продукти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България положението е много зле. Страната е се топи и задлъжнява ограбвана от ГЕРП и ЕС. Бг цените растат по-бавно, заплати и пенсии мизерни, като населението намалява или се изнася и така нямаше хиперинфлация, защото няма производство.
63
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и в България... Еврозоната няма да спаси корумпираните мафиоти.
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запада реже ганьовски хитрини, мръсни корумпирани ***.
61
2
 
8
 
! Отговори
От бай Тошо преди 3 години
И сега всички бивши " покръстени " българския паспорт и обратно, *** во веки веков.!.
60
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ЕДНА НОРМАЛНА СТРАНА БОРИСОВ ЩЕШЕ ДА Е КЛОШАР
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туркините да дойдат да работят не дерибей турци
58
2
 
7
 
! Отговори
за 65 преди 3 години
До АнонименЩЕ ДОЙДЕ НЯКОЙ ТУРЧИН ДА МУ СЕ ПОКЛОНИ БОЙКО И ЩЕ СИ ЗАМИНЕЕ
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59От 84 милиона турци все ще дойде някой.По една винетка да оставят, пак келепир.
56
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТРАНДЖАТАЧе то вече няколко случая знам, български фирми наемат турци да дойдат да работят в България.И то в провинцията.За турски турци става въпрос, не за български турци.Нищо лошо нямам против комшиите де.
55
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да се радвам на нещастието на тези хора. Става дума за обикновени хора, чийто живот е съкрушен от един самозабравил се политик с големи амбиции. Ердоган отдавна прекали, но това, което върши в момента са действия на един диктатор с мания за величие и грандомания. Не само му липсва каквато и да е самокритичност, но и не се замисля, че на следващите избори народът ще го прати в историята, при това не с добро. Каквито и фалшификации да прави на следващите избори, те няма да му помогнат.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай вай вай скъпо стана умре пазара
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава на Бойко Борисов, Томислав Дончев и Мариана Николова! Спасители на българския туристически бизнес с турски туристи ахахахаха
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО НА БОЙКО БОРИСОВ ОТНОВО ОТ ВСИЧКИ ОВЦЕ НАБАРА КУЧЕТО ХАХАХА
51
9
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Ако Турция...влезе в Руската Федерация,като...съюзна държава,народа ще...живне.Ердоган да...опита и този вариант.Може заедно с Путин да станат световна...свръх-сила.
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕМИЕР Е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИКОНОМИСТ ИЗБРА НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ МОМЕНТ ЗА ДА КАНИ ТУРИСТИ ОТ ТУРЦИЯ ДА НИ СПАСЯВАТ ХАХАХАХА
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости!!!
48
2
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Почитаемото българско правителство чака тази година туристи от Турция за да спасят българския бизнес. Май ще дочакаме икономически имигранти..
47
1
 
16
 
! Отговори
Никога не е късно... преди 3 години
Да вържат турската лира към българския лев.Той е много стабилен.Само че, вместо Ердоган, Доган ще резпределя порциите ...
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30% поскъпване не било нищо притеснително.Нормален си ти, от най...
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който се опитва да управлява икономика с декрети и каране, така става :)