Голяма комерсиална експедиция на К2 през зимата - абсурдно от началото

Шерпите са били вече "изгладнели" поради проваления летен сезон
141
Голяма комерсиална експедиция на К2 през зимата - абсурдно от началото
Снимка: БГНЕС

След разразилите се трагедии под връх К2 в Пакистан, при които загинаха двама души, а други трима изчезнаха безследно, в социалните мрежи един от най-успешните и опитни български алпинисти - Николай Петков отправи няколко въпроса. “Кой наду балона” - попита той, и “Защо медиите отразяват като постижение изкачвания по нормалните пътища в рамките на тежки комерсиални експедиции”.

"При положение, че имаше толкова неуспешни опити за зимно изкачване на К2, организирането на голяма комерсиална експедиция там звучеше от самото начало абсурдно и още тогава споделих, че очаквам отново една голяма трагедия. Естествено, надявах се да мине поне без жертви", казва Петков пред БНР.

Още по темата

“Освен клиентите на тази експедиция, които не бяха никак малко, се появиха и желаещи да се съревновават, просто подтикнати от това, че бидейки една голяма експедиция в района, много по-лесно е, когато има опънати парапети. Самото обявяване на тази експедиция се породи от факта, че шерпите са били вече “изгладнели” поради проваления летен сезон. Те нямаха доходи и най-вероятно са решили - независимо какъв ще бъде изходът от експедицията - за тях е било важно да има приходи”, коментира той.

“Става дума за връзка по веригата на парите. В нея са клиентите, спонсорите, организаторите, а посредата са медиите. От начина на отразяване на тези събития от медиите зависи доколко тази верига ще се върти. Това все повече започва да се превръща в проблем и на самия алпинизъм, макар че ние не го приемаме за алпинизъм този клиентски височинен туризъм. На нас това започва да ни пречи, защото създава един погрешен образ на алпинизма, като цяло. Всички ние, които сме започнали да се занимаваме с алпинизъм, сме имали малко по-идеалистични представи за всичко - за планина, за приятелство в планината, за начина, по който човек става алпинист, за катеренето, което е неотменна част от самия алпинизъм”, смята Петков.

Според него не е постижение в алпинизма изкачването на върхове от клиенти, които използват наготово направени парапети, обилно снабдени с кислород и на които цялата инфраструктура се изгражда от помощния персонал.

“И това нещо трябва да е ясно - на медиите и на тези, които ги слушат тези медии. Те сякаш забравят, че има алпийско движение, което има своята история, своите постижения”, смята той.

“Винаги ще има желаещи да се качат на някакви върхове и това няма защо да се спира. Трябва обаче да е ясно, че те не правят алпинизъм. Едно е да изкачиш Еверест в самостоятелна експедиция, която има някаква цел - нов път или нещо друго. Или да е от група алпинисти, които сами постигат целта - това е алпинизмът”, коментира Петков.

“Призовавам  всички да си знаем мястото под слънцето и да изкачваме върховете безаварийно. Искрено го пожелавам на всички!”, завършва Николай Петков, който е изкатерил почти всички емблематични големи стени по света и е един от най-успешните ни алпинисти, с много премиерни изкачвания в България и в чужбина.

Участник в трите експедиции, осъществили най-големите постижения за българския алпинизъм - Еверест 1984 г. (по Западния гребен, без повторение досега!), Южната стена на връх Комунизъм - 1986 г., Транго Тауър - 1998 г. Първият и единствен досега алпинист, обходил и трите ръба на Еверест. През годините изкачва най-трудните стени в Алпите, Пакистан, Хималаите, Памир, Йосемити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: алпинистК2шерпиСкатов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Николай Петков явно не знае ,за да твърди,че никой не бил изкачвал К-2 през зимата!Напротив ,това направиха на 16.01.2021год. екип от 10души ШЕРПИ от Непал водени от Нирмал Пурджа.Явно никой не им е платил за да поставят парапети за идващите след тях .
70
7
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Много качествена публикация и обяснява много неща на незапознатите. Важното за шерпите е да си платиш, а и те да останат живи. Дали ще върнат жив клиента си, това много не ги вълнува. Колкото повече хора се изпотрепат в Хималаите, толкова повече се вдига цената на услугите там. Няма да се учудя, ако си плати човек, да му осигурят и мацка на 8000 м. височина. Ули Щек, гигант в алпинизма, се бореше срещу долната комерсиализация в този спорт, но не можа да постигне нищо. Лека му пръст и на него....
69
6
 
6
 
! Отговори
Седа и се чуда преди 3 години
Чуда се и седа, как е възможно над 50% от коментарите да се пишат от ботове, поне сменете стила бе разбирачи, където ви мързи дори да излезете на разходка в Южен парк.
68
0
 
25
 
! Отговори
българин преди 3 години
Мисля че Петков е прав! Експедициите,където и да са те.Се провеждат през лятото И само през лятото! Защо трябваше да е през зимата тази експедиция???!
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Друже, прозвището "аджамия" е присъдено на покойния Скатов не от мен, а от истински алпинисти, които са качвали сериозни върхове по най-трудните маршрути в алпийски стил. Аз просто ги цитирам, а те май знаят какво говорят за туристите от комерсиалните експедиции....
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На К-2 умира всеки трети.Това е все едно да играеш руска рулетка с два патрона в барабана.Качвай Еверест-5000 души до 2020год.Кефи се,че си 5001-я.
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другата причина за зимната експедиция е, че вече и на К2 през сезона се образуват опашки от по 100 човека горе в зоната на смъртта. Експедицията е била комерсиална, но малка, и алпинистите не случайни, а именно изкачили други 8-хилядници. Там и през сезона умира един от 4 човека и успешните групи, които се връщат цели, са малко. И самите алпинисти са знаели къде отиват и че най-вероятно ще има мъртви.
64
2
 
0
 
! Отговори
A3 преди 3 години
bazljowciiiiiiiiiiiii
63
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига с това "Скатов качил 11 8хилядника", след като вече всички са наясно, че не ги е качил, а са го качили! Голямо геройство да си платиш да те качат на един връх, после да те качат на друг. Ми браво, печели приза "най-разнасяният багаж по 8хилядници". Имал бол пари дал, бе! Ако си плати достатъчно и на луната ще го качат.
62
0
 
23
 
! Отговори
шерпа трек преди 3 години
По Западния гребен има катерене 5-та категория над 8000 метра. Това не е шега - истинско катерене с крака и ръце, а не само да си местиш левия и десния крак и да местиш жумара по парапета
61
0
 
19
 
! Отговори
Естествено преди 3 години
Зимните изкачвания са само за Шерпи и Поляци, просто не е за всички алпинисти - доказано е!
60
4
 
11
 
! Отговори
До препатил катерач преди 3 години
Това са пълви глупости, особено при височинния алпинизъм! Ти качвал ли си се някога над 7000 метра? Какво си препатил, препил си на Лакатник?! Смешници!
59
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Николай Петков има осемхилядник в алпийски стил без шерпи и кислород. Тая работа не е за всеки, за вегани още по-малко.
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До препатил катерачБаба ти е качвала К2.А ти качвал ли си го?Май взе да се давиш в злобата и завистта си.
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Добре. Както кажеш.Скатов не беше алпинист.Скатов качваше върхове.Ти си велик алпинист, ама не качваш нищо.Съгласен.
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Алпинизмът започва там, където свършва хигиената!" В тоя смисъл, Скатов може и да не е "истински" алпинист.
55
4
 
11
 
! Отговори
препатил катерач преди 3 години
По парапетите и в партината на шерпата и баба ми може да качи К2. Да видим как катери 5 категория на 8500 метра и тогава да се пише в графата "алпинист"
54
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 67Говорим за 11 качвания.Ти за какво говориш?Неудачник, коментира някой качил 11 пъти.Смешно е.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До газ до гореНе става, а направо си го е правил 2 пъти.За разлика от великите кръчмар-алпинисти.
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63Що си толкова озлобен?Завист ли, кво ли?Никой не е казал, че Скатов е най-великият в световен мащаб.Ама 11 качвания си направи.Едва ли скоро ще го мине някой.