Голяма комерсиална експедиция на К2 през зимата - абсурдно от началото

Шерпите са били вече "изгладнели" поради проваления летен сезон
141
Голяма комерсиална експедиция на К2 през зимата - абсурдно от началото
Снимка: БГНЕС

След разразилите се трагедии под връх К2 в Пакистан, при които загинаха двама души, а други трима изчезнаха безследно, в социалните мрежи един от най-успешните и опитни български алпинисти - Николай Петков отправи няколко въпроса. “Кой наду балона” - попита той, и “Защо медиите отразяват като постижение изкачвания по нормалните пътища в рамките на тежки комерсиални експедиции”.

"При положение, че имаше толкова неуспешни опити за зимно изкачване на К2, организирането на голяма комерсиална експедиция там звучеше от самото начало абсурдно и още тогава споделих, че очаквам отново една голяма трагедия. Естествено, надявах се да мине поне без жертви", казва Петков пред БНР.

Още по темата

“Освен клиентите на тази експедиция, които не бяха никак малко, се появиха и желаещи да се съревновават, просто подтикнати от това, че бидейки една голяма експедиция в района, много по-лесно е, когато има опънати парапети. Самото обявяване на тази експедиция се породи от факта, че шерпите са били вече “изгладнели” поради проваления летен сезон. Те нямаха доходи и най-вероятно са решили - независимо какъв ще бъде изходът от експедицията - за тях е било важно да има приходи”, коментира той.

“Става дума за връзка по веригата на парите. В нея са клиентите, спонсорите, организаторите, а посредата са медиите. От начина на отразяване на тези събития от медиите зависи доколко тази верига ще се върти. Това все повече започва да се превръща в проблем и на самия алпинизъм, макар че ние не го приемаме за алпинизъм този клиентски височинен туризъм. На нас това започва да ни пречи, защото създава един погрешен образ на алпинизма, като цяло. Всички ние, които сме започнали да се занимаваме с алпинизъм, сме имали малко по-идеалистични представи за всичко - за планина, за приятелство в планината, за начина, по който човек става алпинист, за катеренето, което е неотменна част от самия алпинизъм”, смята Петков.

Според него не е постижение в алпинизма изкачването на върхове от клиенти, които използват наготово направени парапети, обилно снабдени с кислород и на които цялата инфраструктура се изгражда от помощния персонал.

“И това нещо трябва да е ясно - на медиите и на тези, които ги слушат тези медии. Те сякаш забравят, че има алпийско движение, което има своята история, своите постижения”, смята той.

“Винаги ще има желаещи да се качат на някакви върхове и това няма защо да се спира. Трябва обаче да е ясно, че те не правят алпинизъм. Едно е да изкачиш Еверест в самостоятелна експедиция, която има някаква цел - нов път или нещо друго. Или да е от група алпинисти, които сами постигат целта - това е алпинизмът”, коментира Петков.

“Призовавам  всички да си знаем мястото под слънцето и да изкачваме върховете безаварийно. Искрено го пожелавам на всички!”, завършва Николай Петков, който е изкатерил почти всички емблематични големи стени по света и е един от най-успешните ни алпинисти, с много премиерни изкачвания в България и в чужбина.

Участник в трите експедиции, осъществили най-големите постижения за българския алпинизъм - Еверест 1984 г. (по Западния гребен, без повторение досега!), Южната стена на връх Комунизъм - 1986 г., Транго Тауър - 1998 г. Първият и единствен досега алпинист, обходил и трите ръба на Еверест. През годините изкачва най-трудните стени в Алпите, Пакистан, Хималаите, Памир, Йосемити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: алпинистК2шерпиСкатов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
88 преди 3 години
Срам ме е, но във въздуха витае "Върховете си мъжете постигат без жени!" Лошо знамение е таза годеница - там горе е Абсолюта, няма земни глупости... няма тАзИ сбирщина от десетки ЕГО-МАНИЯЦИ!
110
1
 
3
 
! Отговори
гост преди 3 години
да би мирно стояло не би чудо видяло е така е в живота нА баир бУдъла героите
109
2
 
2
 
! Отговори
истината преди 3 години
*** нашите алпинисти къде се бутат по тея върхове като не могат и гинат като пилци ? Е тук малко ли имаме и не са толко опасни.В неделя ходих до Черни връх - мн приятна разходка а за по-опитните Мусала,Вихрен.
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Темата с тази обективна статия е закрита.
107
2
 
5
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 3 години
Поръчкова статия и коментар от далечината на времето, когато държавата плати националните експедиции. Респект за постигнатото от Н.Петков, но ми звучи лицемерно.Съгласен съм за комерса, но днес е доста по трудно да намериш пари за да стигнеш до базов лагер дори. А за загинали момчета или добро или нищо.P.S.--- Toчно Петков беше 2004г с Х.Христов, който загина на слизане от Еверест...без кислород....докато други засмукаха вентила.......въпроси,въпроси?
106
8
 
17
 
! Отговори
Катя преди 3 години
За първи път попадам на толкова хубав коментар! Наистина медиите прекаляват като правят герои обикновени комерсиални туристи! Отишъл Скатов да си почеше егото, а не да лъска имиджа на България! И какво постигна? И защо държавата ще поема докарването на трупа? Да не би държавата да го е изпратила там? Да го прибират тези, които са му дали парите! Аман от такива търсачи на силни усещания!
105
7
 
15
 
! Отговори
Газдов преди 3 години
До Едно малко ....Такъв алпинист от дивана като вас може само да мълчи. Аз лично нито харесвам Скатов, нито го мразя, безразличен ми е, като всички други алпинисти, защото изкачването на баири, които са изкачвани стотици и хиляди пъти, не носи никаква научна или обществена полза, само лична радост. Но да кажеш на някой, който е изкачвал Еверест от Юг и Север, Гашербрум 1 и 2 без шерпи и тн., турист с пари, е наивно и глупаво и показва, че вие сте един диванен герой. А той е Алпинист.
104
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото пък баш алпинистите не ползват услугите на шерпи. Просто има по-малко и повече подготвени туристи
103
2
 
58
 
! Отговори
българина преди 3 години
все едно да тръгнеш със сал за америка.... шанса на това което са направили е същия..... а шерпите са истински герои, все пак хем носят чуждия багаж хем връх качват! това са най добри катерачи!
102
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боян Петров беше доста по-различен от Скатов. Скатов е на нивото на Иван Кристофф, дето уж щеше да даде 100 бона да намерят Боян. Правете сметка...Много приказки, действия ... Йок
101
1
 
24
 
! Отговори
Добре преди 3 години
Ко толкова е станало?Едни са взели парите, други са качили върха, трети са умрели, останалите кой от къде е.
100
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хеликоптерите бяха вдигнати най-вече заради Садпара, но няма значение. Скатов беше ***, но ми стана адски криво, като стана ясно, че е падал 2км.надолу. Лятото ще намерят труповете вероятно, но е адски тъжно. Тези тримата са си били професионалисти, но уви....
99
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скатов нищо не е дал, Pipe Systems му платиха експедицията, че и онази к*о*з*а, неговата годеница да ходи. Скатов не го харесвах и преди, но въпреки това ми е жал за него. Въпреки всичко, дразнещ е, но желание не му липсваше. Герой обаче не е. И имаше късмет - да го намерят. Цял Пакистан си иска националният герой, дори мъртъв, но планината го погълна....Къде ли са наистина тези хора в този камъняк? :(
98
8
 
49
 
! Отговори
Едно малко .... преди 3 години
...уточнение за туристите с пари: каквито и кинти да имаш, каквато и екипировка да си купиш, колкото и шерпи да наемеш, за да те влачат по най-безопасните маршрути - няма как на 30+ г. възраст да си легнеш веган, а на другия ден да се събудиш алпинист! В най-добрия случай можеш да направиш няколко/ дори и 10+/ контролирани изкачвания по проверени маршрути, в добро време. И толкова. Опиташ ли се да налазиш места, по които загиват алпинисти и при добро време - пишат те по вестниците. Като летец.
97
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115Като повисиш няколко часа на осигурително въженце от някоя скала с петдесет метрова пропаст отдолу, очаквайки алпинистите да дойдат, за да те свалят невредим оттам с целия ти туристическо-вегански ентусиазъм - ще разбереш отлично кои са тези "неща", които алпинистите могат, а ти не можеш.Просто го направи!
96
6
 
16
 
! Отговори
До 115 преди 3 години
Аз знам едно нещо, което малцина могат, виждал съм го с очите си - алпинистите могат да правят се*с без да са се къпали или сменяли бельото си повече от месец. Аз един не мога, очите ми сълзат и мозъка изключва.
95
7
 
5
 
! Отговори
Х преди 3 години
Ми плати си и ти да те качат бе.Какъв е проблемът?
94
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 110Та не разбрах кои са тези алпинистки неща, които другите не могат?
93
1
 
5
 
! Отговори
ЛОШО преди 3 години
Коментара е Лош , но е Истина .
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1.Е кво?Като умрат един, двама, пет, десет, милион.Проблем ли е?Хора ли няма на Земята?