Хакерите на Северна Корея откраднали милиони за да финансират ядрените си оръжия?

Доклад на ООН разкрива от къде идва притокът на пари в КНДР
9 фев 2021 21:45, Нели Христова
131
Хакерите на Северна Корея откраднали милиони за да финансират ядрените си оръжия?
Снимка: БГНЕС

Армията от хакери на Северна Корея e откраднала стотици милиони долари през по-голямата част от 2020 г., за да финансира програмите на страната за ядрени и балистични ракети в нарушение на международното право, гласи поверителен доклад на ООН.

Документът обвинява режима на лидера Ким Чен Ун, в това че провежда "операции срещу финансови институции и виртуални обменни къщи", за да плаща за оръжия и да поддържа икономиката на Северна Корея на повърхността. Една неназована държава, която е член на ООН, твърди, че хакерите са откраднали виртуални активи на стойност 316,4 милиона долара между 2019 и ноември 2020 г.

Докладът също така твърди, че Северна Корея "произвежда делящ се материал, поддържа ядрени съоръжения и модернизира своята инфраструктура за балистични ракети", като същевременно продължава "да търси материали и технологии за тези програми от чужбина".

Северна Корея от години се опитва да разработи мощни ядрени оръжия и модерни ракети,въпреки огромните разходи, които те изискват и факта, че това накара ООН да наложи санкции за почти всякаква икономическа дейност на КНДР с други държави.

Разследващите от ООН заявиха, че една неназована държава е оценила, че е "много вероятно" Северна Корея да монтира ядрено устройство на балистична ракета от всякакъв обсег, но все още не е ясно дали тези ракети могат успешно да влязат отново в земната атмосфера.

Докладът е създаден от Експертния панел на ООН за Северна Корея - органът, натоварен с наблюдението на изпълнението и ефикасността на санкциите, налагани на режима на Ким Чен Ун като наказание за неговите амбиции за развитие на ядрено оръжие и балистични ракети.

Подробности от доклада, който в момента е поверителен, са получени от CNN чрез дипломатически източник в Съвета за сигурност на ООН, който споделя части от документа при условие за анонимност. Докладът на групата се състои от информация, получена от страните членки на ООН, разузнавателните агенции, медиите и тези, които бягат от КНДР, а не от самата Северна Корея. Тези отчети обикновено се публикуват на всеки шести месец, един в началото на есента и друг в началото на пролетта.

Не е ясно кога ще бъде публикуван този доклад, но предишните сведения вбесиха Китай и Русия, и двама членове на Съвета за сигурност на ООН, което доведе до дипломатически конфликти и закъснения.

Мисията на Северна Корея при ООН не отговори на искането на CNN за коментар, но твърденията в доклада са в съответствие с последните планове, изложени от Ким.

На важна политическа среща миналия месец Ким заяви, че Северна Корея ще работи за създаването на нови, усъвършенствани оръжия за своите ядрени и ракетни програми, като тактическо ядрено оръжие и модерни бойни глави, предназначени да проникнат в системите за противоракетна отбрана, за да възпират Съединените щати, въпреки приятелството, което той изгради с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп се опита да накара Ким да се откаже от манията си с ядрените оръжия чрез дипломация на високо ниво, залагайки, че уменията му за преговори могат да му помогнат да постигне това, което миналите президенти не са успели. Тръмп стана първият президент на САЩ, който се срещна със севернокорейски лидер през 2018 г. и след това се срещна с него още два пъти, но не успя да убеди младия севернокорейски диктатор да спре с ядрените си амбиции.

Не е ясно как точно президентът на САЩ Джо Байдън ще продължи политиката на САЩ към Северна Корея, въпреки че неговите помощници ясно посочиха, че съюзнът с Южна Корея и Япония ще бъде силен. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, заяви миналата седмица, че администрацията извършва преглед на политиката и че той няма да "изпревари този преглед" публично.

Нов източник на доходи

Панелът на ООН установи, че строгият граничен контрол заради COVID-19 на Северна Корея е повлиял на способността на режима да внася така необходимата твърда валута от чужбина. Пхенян използва сложни схеми за избягване на санкции, за да поддържа икономиката си на повърхността и да заобиколи строгите санкции на ООН.

Исторически въглищата са били един от най-ценните износи за Северна Корея - докладът на панела за 2019 г. установява, че Пхенян е събрал 370 милиона долара чрез износ на въглища, но доставките от юли 2020 г. изглежда са спрени.

Това е вероятно, тъй като Северна Корея прекъсна почти всичките си връзки с външния свят през 2020 г., за да предотврати притока на случаи на коронавирус, включително прекъсване на почти цялата търговия с Пекин -  икономическа жизнена линия, от която бедната страна трябва да предпази хората си от глад. Въпреки че изглежда, че това решение е задържало пандемията, то е доближило севернокорейската икономика до ръба на колапса, в най-лошото й положение от десетилетия насам.

Опустошителни бури, санкциите и пандемията поразиха икономиката на Северна Корея през 2020 г. Експертите смятат, че Северна Корея може да разчита допълнително на своите хакери да донесат приходи по време на пандемията заради затварянето на границите.

Сътрудничество с Иран

В доклада се цитират много неназовани държави, които твърдят, че Северна Корея и Иран са се ангажирали по сътрудничество по проекти за ракети с голям обсег на действие, включително търговия с критични части, необходими за разработването на тези оръжия.

Северна Корея успешно изпита три балистични ракети с междуконтинентален обсег (МБР) през 2017 г. и дефилира гигантска, нова МБР на публично събитие през октомври.

Стремежът на Иран към подобна технология и настоящият му арсенал от балистични ракети е основна точка на дългогодишните спорове на Техеран с различни арабски съседи и САЩ. Саудитска Арабия и други арабски страни от Персийския залив призоваха за ограничаване на балистичните оръжия на Иран, но лидерите на Иран многократно заявиха, че арсеналът не е обект на преговори.

Техеран изглежда отрича, че е работил със Северна Корея по ракетни технологии. Докладът включва коментар от мисията на ООН в Иран, която през декември твърди, че експертната група на ООН е получила "невярна информация, а измислени данни може да са били използвани при разследвания и анализи на групата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликата между демокрацията и диктатурата е много проста. При демокрацията ако демократите мародерстват народа - може да мародесрсват само още няколко години и после няма да ги изберат, но може и пак да ги изберат. При диктатурата е по-различно, там ако диктатора мародерства народа - главата му пада, колкото и мощен силов апарат да има.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
браво на С.Корея.Америк.е кол-ос на пластелин крака.Ам.е престъпн.държава и идва нейния крах.вечна империя йок
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знае ли какво партньорство поддържат българите за да са толкова болни, бедни и измиращи?
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик народ! Ако не бяха жестоките санкции и изолация под които са притискани вече от половин век Южна Корея щеше да им диша праха!
29
3
 
1
 
! Отговори
Пена КРАСОТАТА преди 3 години
Някой знае ли какви хапчета пият Корейците за да са толкова слаби и елегантни?
28
1
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До Насакото Яката"И дядо беше хакер. Всеки ден викаше ще ти хакна един бас-тун."Хахахах ей това беше коментара на деня пич.Светла му памет на дядо ти, а ти и близките ти да сте живи и здрави.Студена ракия и топли пръжки с лук - всяка вечер, че само с маски не става;)))
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинНа червените кражбата не ви се вижда престъпление и това е нормално. Иначе нямаше да можете да просъществувате и един ден на собствени усилия.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук няма кой и един минус да ти сложи.
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От Лондон"Възраждане ще спечелят. В чужбина българите също признават само тях."Кво, хахахахахахахахаххааа.От Германия
24
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Хайде стига глупости бе "демократи"!!! Отткраднали били/Кой от кого????А вие "демократите измислени" Не крадете ли от собственитеж си народи? От Данъци и натрупан капитал?И си пълните гушите Мааа ви и ***! Лъжете младите си поколения с една думичка "демокрация"
23
2
 
6
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
И дядо беше хакер. Всеки ден викаше ще ти хакна един бас-тун.
22
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВалериТоя път Костя Копейкин какво ще си купува?
21
2
 
5
 
! Отговори
Силвия преди 3 години
До ВалериБлагодаря!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кармен ЗлатареваКолко?Един техноимпекс със сигурност.
19
1
 
6
 
! Отговори
Валери преди 3 години
До СилвияПотърси във Фейсбук. Мисля, че да. Аз лично посещавам сбирки на партията, а когато нямам възможност, следя канала им, а и този на д-р Костадинов в Ютуб.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що става, как е компанията?
17
2
 
12
 
! Отговори
Силвия преди 3 години
До ВалериИмат ли фейсбук страница партия Възраждане? Искам да се присъединя.
16
0
 
4
 
! Отговори
Банкер преди 3 години
Аматьори, ..... да дойдат да им покажем как става. То по тези параметри ние да сме ядрена сила номер1
15
0
 
8
 
! Отговори
Айнщайн преди 3 години
Не разбрах, хакерите за тяхни лични оръжия ли са крали или за тези на държавата КНДР?
14
1
 
14
 
! Отговори
От Лондон преди 3 години
До ВалериВъзраждане ще спечелят. В чужбина българите също признават само тях.