Стокхолм - първата фронтова линия на сблъсъка между ЕС и Китай

Швеция очаква да види какви последствия ще ѝ донесе решението да забрани участието на Huawei и ZTE в търговете за 5G
13 фев 2021 20:35, Красимир Ангелов
128
Стокхолм - първата фронтова линия на сблъсъка между ЕС и Китай
Снимка: БГНЕС

Швеция отново се очертава като първа линия в напрежението между Европейския съюз (ЕС) и Китай. По-точно - предградието на Стокхолм Киста, където някои от водещите играчи в най-новото противопоставяне в новата Студена война попадат взаимно в полезрението си.

Борбата на Швеция с Китай за правата на човека започна през 2015 г. със задържането на шведско-китайски продавач на книги. Сега противопоставянето ескалира, след като Стокхолм в края на миналата година блокира две китайски компании, Huawei и ZTE, от доставките на основна 5G инфраструктура.

Още по темата
Пекин, като отмъщение на шведските обвинения, че техниката може да се използва за шпионаж, на свой ред вдигна мерника на шведския бизнес, пише в свой анализ Investor.bg.

Няколко ключови актьори в тази драма са сгушени заедно във фокусирания върху високотехнологичния бизнес квартал Киста северозападно от центъра. От едната страна на заснежен паркинг местните служители на Huawei работят от скромен офис с червени тухли, върху който е поставено логото на компанията.

От другата страна са служителите на шведския съперник на китайския гигант Ericsson, които определено имат за какво да се притесняват. Наскоро компанията съобщи, че се опасява, че забраната на Huawei може да предизвика ответни мерки от страна на Пекин, което може да навреди на обширните операции на Ericsson в Китай.

Съвсем наблизо се намират и експертите на държавната шведска агенция за отбрана, или FOI, която разглежда въпросите за националната сигурност и която сега анализира как отношенията с Китай са станали толкова лоши и къде биха могли да стигнат по-нататък.

"Разбира се, шведското правителство не харесва тази ситуация; те никога не са го искали", казва Оскар Алмен, китайски анализатор във FOI.

Други европейски държави, като Франция, Полша и Румъния, също предприемат стъпки за забрана на китайските съоръжения в техните 5G мрежи, но никоя не е била толкова категорична като Швеция при назоваването на Huawei и ZTE като явни заплахи за сигурността.

"Влиянието на китайската държава върху частния сектор на страната дава силни стимули за компаниите да действат в съответствие с целите на националните стратегии на Комунистическата партия на Китай", казва шведският Пощенски и телекомуникационен орган, като цитира шведските служби за сигурност, когато забрани Huawei и ZTE от участие в 5G мрежата на страната.

"Шведската служба за сигурност преценява, че китайската държава и службите за сигурност могат да влияят и да упражняват натиск върху Huawei", казва институцията. По-късно тя излезе с подобно становище и за ZTE. Китайското министерство на търговията на 21 януари обеща да предприеме "всички необходими мерки" в отговор.

Трудностите на Швеция представляват по-широк интерес за ЕС, тъй като засягат важни въпроси, с които се сблъскват много страни в блока, а именно къде да се направи граница между често печелившите търговски сделки с Китай и опасенията относно историята на човешките права в страната и историята на шпионаж на западните страни.

В Швеция всякакви търговски репресии срещу шведския бизнес също могат да повлияят на ключови компании, напр. производителят и търговец на облекло H&M и продавачът на мебели IKEA, които са инвестирали значителни средства в китайския пазар.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31И кое ще нулирате "вие"? И с какво ще го замените? Последния опит, да се нулира и заменя, приключи с ужасяващи човешки загуби, престъплеия срещу човечеството и доведе до бавен крах на множество държави.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва да се сложи край на излишното потребление, с консумеризма. Да се потребява не повече от нужното".Интересно, кой ще определя излишъка и колко е нужното? Разбира се това ще бъде неподчинена никому група експерти демократи. И разбира се, само за 95% от населението, богатите не смятат да слагат край на излишното потребление и да се отказват от лукса.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва да се създаде икономика на сниженото качество [downscaling economy?], която да ни доведе до бъдещето, в което да живеем по-добре, доволни от по-малко". Разбира се, под "ние" се има в предвид масите, а не богатите и върхушката. И Шваб дава като пример живота на регион, където хората "живеят добре, задоволяват се с по-малко" Патагония в Аржентина. Това е много суров и беден край. И той препоръчва на бедните страни "да се патагонизират". Но на по-развитите страни се предлага японизация.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Не знам пич. Какво искаш да кажеш? Че днес няма деца ли? Защото са зкалани от родителите си? Хмм ...
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато БКП беше на власт родителите не си колеха децата.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЗа рачлика от родното, шведското поне прави нещо за хроата си.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашият дълг е да поемем бика за рогата! Пандемията ни дава шанс за това. Това е тесен прозорец на възможности за размисъл, решения и нулиране на стария ни свят. Ако демокрацията и глобализацията ще се разширяват, то националната държава няма да има място. Всичко ще се решава от НЕПОДЧИНЕНА НИКОМУ ГРУПА ЕКСПЕРТИ (така е при демокрацита) и не само по отношение на медицината. А зад тях трябва да стоят глобалните корпорации със социална отговорност! (ах, добрите стари глобални корпорации - социално отговорни)
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Щерю"Пък в родна България тихомълком операторите си ги наслагаха 5G-тата и нищо - никаква информация, никаква реакция. После"Защото на никой абсолютно не му пука и няма да се позлват и на 1/20 от каппацитета си...ооо, извинявай - говоря с конспиратор. "Извънземен, тебе, инжектира със нанобот, няма!"Имаме ли ... разбиране. Ти разбира ли мен?"
24
4
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Имам предвид че Волво имат от най добрите автопилоти при автомобили и камиони заради сътрудничеството с Китай. Швеция има пазари в Китай. Затова Ериксон ги защитават. Иначе, държавата е това - контрол и социална политика. В Китай е така от хиляди години. И така и трябва да бъде.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е общество с масов среден стандарт на живот. Китайската комунистическа партия изкара цялото население на страната извън зоната на бедността.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами гледай хубаво пич, сега вече се провали, да знаеш...
21
0
 
6
 
! Отговори
България преди 3 години
Изчезващ народ. Болен народ, болна нация. Пустеещи села и градове.
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Може д асе каже, че си ненормален.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Хм ... не знам пич. КАто го гледам, от 80 години все се проваля ... Топ 20 тех. компамнии в САЩ са с оцента 30+ трилиона.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай преминава от експортен модел към модел на ръст чрез разширяване на вътрешния пазар. Това означава, че дори западът да задържи пандемията няколко години както е планувано за да рухне потреблението и следователно и китайската икономика, то Китай повишава постоянно стандарта на живот и стоките които преди изнасяше сега ще се потребляват на вътрешния пазар. Може да се окаже, че цялата режисура на "пандемията" е била напразна.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Айде ... проедня откачалник. И би ли ми оябснил, как ще стане. Чакам с нетърпение!Демек ВСИИИИИИИЧКИ, осен 20 човкеа, ще решат да се откажат от всичко, а армия, полциия, учени, бизнесмени, даже и бандити, ще се оставят на това ... Стига гледа филми.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капитализмът във вида на западната колониална експанзия е зло, но той се провали. А това което са приготвили на негово място Клаус Шваб и неговите западни господари - новият комунизъм - не е просто зло, а зло адово!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не будет ни собственности, ни приватности! Мировая элита показала будущее.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТ"Китай наля технологии във Волво, излязоха отдавна с автономен камион"Ъъъъъъъъъъъъъ ъъ ъаааа а а ааииии а а а аЯ пак, че нещо не се компилира :)"ККП ще налага контрол над корпорациите си,няма да ги остави да правят каквото си искат. За щастие."Това е обраната страна на меча, сещаш се, нали? Когато всичко го решава един. Ако този един се лсучи, да реши нещо лошо ... няма спиране.Освен това, Швеция ще се справи отлично и без Китай.
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро пари ще използват само в изостаналите комунистически страни като Русия и Китай. На запад при инклузивния капитализум след зануляването (reset) няма да има пари и частна собвеност за масите, всичко ще принадлежи на елита и те ще разпределят справедливо и ще живеем щастливо.WEF by 2030 Youll own nothing And youll be happy (видео)Всичко ще бъде общо, а каквото на някой му е необходимо ще го наема от общото за временно ползване и ще му бъде доставяно с дрон.