Стокхолм - първата фронтова линия на сблъсъка между ЕС и Китай

Швеция очаква да види какви последствия ще ѝ донесе решението да забрани участието на Huawei и ZTE в търговете за 5G
13 фев 2021 20:35, Красимир Ангелов
128
Стокхолм - първата фронтова линия на сблъсъка между ЕС и Китай
Снимка: БГНЕС

Швеция отново се очертава като първа линия в напрежението между Европейския съюз (ЕС) и Китай. По-точно - предградието на Стокхолм Киста, където някои от водещите играчи в най-новото противопоставяне в новата Студена война попадат взаимно в полезрението си.

Борбата на Швеция с Китай за правата на човека започна през 2015 г. със задържането на шведско-китайски продавач на книги. Сега противопоставянето ескалира, след като Стокхолм в края на миналата година блокира две китайски компании, Huawei и ZTE, от доставките на основна 5G инфраструктура.

Още по темата
Пекин, като отмъщение на шведските обвинения, че техниката може да се използва за шпионаж, на свой ред вдигна мерника на шведския бизнес, пише в свой анализ Investor.bg.

Няколко ключови актьори в тази драма са сгушени заедно във фокусирания върху високотехнологичния бизнес квартал Киста северозападно от центъра. От едната страна на заснежен паркинг местните служители на Huawei работят от скромен офис с червени тухли, върху който е поставено логото на компанията.

От другата страна са служителите на шведския съперник на китайския гигант Ericsson, които определено имат за какво да се притесняват. Наскоро компанията съобщи, че се опасява, че забраната на Huawei може да предизвика ответни мерки от страна на Пекин, което може да навреди на обширните операции на Ericsson в Китай.

Съвсем наблизо се намират и експертите на държавната шведска агенция за отбрана, или FOI, която разглежда въпросите за националната сигурност и която сега анализира как отношенията с Китай са станали толкова лоши и къде биха могли да стигнат по-нататък.

"Разбира се, шведското правителство не харесва тази ситуация; те никога не са го искали", казва Оскар Алмен, китайски анализатор във FOI.

Други европейски държави, като Франция, Полша и Румъния, също предприемат стъпки за забрана на китайските съоръжения в техните 5G мрежи, но никоя не е била толкова категорична като Швеция при назоваването на Huawei и ZTE като явни заплахи за сигурността.

"Влиянието на китайската държава върху частния сектор на страната дава силни стимули за компаниите да действат в съответствие с целите на националните стратегии на Комунистическата партия на Китай", казва шведският Пощенски и телекомуникационен орган, като цитира шведските служби за сигурност, когато забрани Huawei и ZTE от участие в 5G мрежата на страната.

"Шведската служба за сигурност преценява, че китайската държава и службите за сигурност могат да влияят и да упражняват натиск върху Huawei", казва институцията. По-късно тя излезе с подобно становище и за ZTE. Китайското министерство на търговията на 21 януари обеща да предприеме "всички необходими мерки" в отговор.

Трудностите на Швеция представляват по-широк интерес за ЕС, тъй като засягат важни въпроси, с които се сблъскват много страни в блока, а именно къде да се направи граница между често печелившите търговски сделки с Китай и опасенията относно историята на човешките права в страната и историята на шпионаж на западните страни.

В Швеция всякакви търговски репресии срещу шведския бизнес също могат да повлияят на ключови компании, напр. производителят и търговец на облекло H&M и продавачът на мебели IKEA, които са инвестирали значителни средства в китайския пазар.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До 123:Още не е технологичен гигант, но е на път. Дали ще "изяде" САЩ и Европа зависи от товадали ще им дойде акълът в близко бъдеще.
91
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Китайската техника 100% се използва за шпионаж, даже тука хванаха компютри с китайски компоненти, на които имало инсталиран шпионски микрочип. Затова Тръмп ги забрани тука. Ама сега Найдън, който е в корупционна връзка с Китай, може и да им се нагъзи отново, кой го знае.
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ме интересува че Икея или Ериксон или HM ще продават по-малко в Китай, нито дрехите , нито мебелите които се продавт в там са внос от Швеция , а тези продавани в ЕС са внос от там. Така че пак Китай е губещ , защото още един производител ще се изнесе в Индия.
89
4
 
3
 
! Отговори
do 82 преди 3 години
нема да стане-много крадливо племе е тука! затова и никога няма да ги стигнем! манталитета баце, манталитетаа!
88
6
 
4
 
! Отговори
ХАХАХАХХААА преди 3 години
ШВЕДКИТЕ СА ГОТИНИ--ЗА ШВЕДИТЕ НЯМАМ ДУМИ....ГОЛА ВОДА...
87
14
 
13
 
! Отговори
полуанонимен преди 3 години
Стига сте се изказвали неподготвени. Китайците били откраднали технологиите и т.н. бръщолевиния. От кого краднаха 5Г-то че само те го имат? Всички крадът и копират. Тесла ли създаде електромобила или Епъл смартфона? Китай просто излиза от 2020 като хегемон по всички направления.ЕС е просто ***. Хайко Мас каза вчера да сепрегръщаме с Путин че отиде ли при Си Дзи спукана ни е натовската работа.Късно е чадо, мангалото лопна!
86
11
 
12
 
! Отговори
голата истина преди 3 години
Ериксон?Кои пък бяха тия? За малолетните юзъри ще напомня че те са създателите на ДжЕсЕма и до преди 15г заедно с комшиите от Нокия държаха световния пазар на телефони.Днес Ериксон е точно там където е и Нокия на кучето в Дъ..то. Да си мерят гегите с китайците е смешно.Ще си останат с 4 Г и ще е напълно достатъчно за пенсионерите и емигрантите Афганистан и Столипиново които днес са основното население на някога красивата Швеция.
85
6
 
14
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Тепърва братюхите какви ядове ще берът с тях с техните оръжейни тайни и лицензи?!Не виждате ли,че всичката китайска техника е имитация на западна електроника ,западни и руски оръжия!!Направо са същите като корона вирусът си!Подмолни,прилепчиви,скрити,ненадейни,летални и осакатяващи!!Хак им на Американците,западняците като цяло ,а и на руснаците,че се скъсаха да се натискат кой ще седне първи на късата,крива и игрива китайска п,шка дето ги оправи един по един!!
84
0
 
12
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Западняците согрешиха индивидуално,инвестирайки в евтина ,китайска ,работна ръка,мислейки си,че само ще ги оцицат и захвърлят,но китайчетата ,хитри като плъ хове си откраднаха технологиите и сега почват да крият топката,вече на западните държави!!Тоест капиталистчетата почнаха да настояват вгрупом да платиме индивидуалното им забогатяване?!
83
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е сблъсък 'ЕС - Китай". Просто шведите се подчиняват на исканията на САЩ! и те са ду.***.дав.ци, подобно на нас!Това е войната на САЩ срещу Китай, а заложника ще бъде ЕС!
82
0
 
3
 
! Отговори
Son преди 3 години
Шиста се чете а се пише Kista
81
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замогне ли се малко някоя държава и прогледне ли за схемите за източване и веднага почват рекета с правата на човека. А в шведските заводи в чужбина що не дават шведски заплати?
80
3
 
19
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Много лицемерна работа. В китай определени хората нямат права, адска соц. диктатура, но да се правим че ни пука, на нас европейците и на американците е обидно спрямо тези изстрадали хора. Връх на лицемерието е да ревем от уредените си животи, как в арабските страни, Китай или африканските натоди живеели зле. Като не можем да предложим алтернатива, няма нужда от изкуственото реване. Нямаме право да се бъркаме навсякъде под предтекст, че помагаме.
79
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си изтеглят заводите от Китай и да дойдат тук да произвеждат! Инак ще извадят от Китай и ще идат във Виетнам.... после пак ще пискат за демокрацията....
78
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако европа не се обедини около главната цил да се отърве от колониалния режим на сащ я чакат само бедиевропа има потенциал да се бори със всеки но го провалят урправниците дето са слуги на сащ и те са на всички нива особено по високите етажитова е единствения път независима европа на свободни държави които сами си взимат решенията а не някаква си фон дер ла.ня.на дето никой не я е избирал докарана от сащ да командва ес- а кажете кой е ибрал тая фит.ка огледайте се и помислете малко
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
загубеня.ци и тях ги управляват шороагенти като наспълна с емигранти дето не зачитат никакви закони и сега ги будалкат с китайцитеима квартали в големите градове дето власта неможе да стъпишвеция беше идеалния пример за съчетаване на социализъм и капитализъмно това не се хареса на някой- идеалната социална държаваа сега натъпкана с милион и половина емигранти - за хрантутене дето за нищо не стават освен да викат алах акбар и безработицата удря 10 процентаи не е ясно има ли измъкване
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80 АнонименЯвно визиреш себе си особено за последното дето правиш по улиците
75
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е номер едно в света и това естествено бърка на някой отзад особено на ционистите
74
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 76Същото каза Джак *** на Тръмп през първата му година като Президент.До 71Същото каза Юнкер преди повече от 5 години: The glory days of Europe are over.Но неграмотните *** на комунистическия ес ще го отричат... докато и те не обърнат д-тата и почнат да прославят китайците, както предното поколение евроатлантици.
73
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не китяйците го построиха с крадрнр на чужди технологии.Неспазване на общо приети лицензнинвпоразумения.Извиване на ръце на чуждестранните фирми.Изобщо бандитска държава