Питър Макалийз - мъжът, изпратен да убие Пабло Ескобар

Мисията му обаче е неуспешна и води до смъртта на невинни хора
11 мар 2021 22:01, Нели Христова
33
Питър Макалийз - мъжът, изпратен да убие Пабло Ескобар
Снимка: Getty

Всички знаем как Пабло Ескобар среща своя край: той бяга, полицията все повече се приближава, докато не е застрелян. Това, което е по-малко известно е, че години по-рано е извършен опит за покушение срещу наркобарона от екип британски войници, наети от съперниците на Ескобар - Картелът Кали.

През 1989 г. бившият войник от SAS Питър Макалийз е привлечен да ръководи операцията. Той и екипът му от 12 души се скриват в колумбийската джунгла за 11 седмици тренировки, като крайната цел е скандалната Hacienda Napoles на Ескобар. За тяхното присъствие в Колумбия се разбира от интервю на тогавашения министър-председател Джон Мейджър. Но въпреки, че са разкрити, опитът за убийство продължава, както е планирано - просто не приключва така, както агентите се надявали.

Макалийз обсъжда мисията срещу Ескобар в нов документален филм - "Убийството на Ескобар".

Питър Макалийз дори не се замисля, когато получава предложение да ръководи мисията.

"Предизвикателството беше огромна атракция. Почувствах се развълнуван, когато разбрах кой е. За мен всяка следваща мисия трябва да бъде по-голямо предизвикателство от последната и репутацията на Пабло, разбира се, го предхождаше. Бяхме свикнали да реагираме бързо и никога не ни отнемаше толкова дълго време да се обучим за работа, така че бяхме готови за предизвикателството. Много от момчетата са били в мисии с мен и преди, така че знаехме как да работим заедно. Но също така знаехме, че ако Пабло ни намери, смъртта ни щеше да е ужасна", разказва бившият войник.

За него не парите са в основата на това да приеме работата. Главните фактори са предизвикателството и приключението. "Замислете се, колко човека, които познавате, са били помолени да убият Пабло Ескобар?", пита той пред VICE.

През онези години Картелът Кали се опитва да създаде напрежение между нарко групировките в Колумбия. Макалийз твърди, че така и не получил пълно потвърждение, че именно те стоят зад поръчката на убийството, но им "вярвал напълно". "В Колумбия по това време цареше хаос, а те се държаха много коректно, което ги накара да се отличат от останалите", спомня си той.

За мисията на Макалийз и екипа му обаче се разчува. Въпреки това те решават да продължат  и да завършат започнатото.

"Събудих се, мислейки: "Днес е денят , за това сме тук." Имахме решителността и стремежът да си свършим работата. Беше вълнуващ момент - това, за което бяхме тренирали през последните 11 седмици. Чувствах увереност, че ще успеем. Знаехме, че сме планирали всичко добре и всеки знаеше какво прави и за какво отговаря. Бяхме сплотени и силни, и бяхме готови.", разказва войникът за моментите преди опита за покушение.

"Планът беше да се бомбардират ключови обекти. Ще се погрижим жените и децата да са настрани - целта ни бяха бандитите. Хората се чудеха как една малка група като нас може да го направи, но стига да разполагате с правилните активи и правилния екип, можете да направите всичко. Ние сме професионални войници. Знаехме точно какво правим", категоричен е Макалийз.

Но това не е денят, в който Пабло Ескобар ще умре. Наркобосът вади късмет, тъй като хеликоптерът, в който трябва да лети лидерът и да дава команди на екипа си, се разбива.  "Летенето през джунглата с главата надолу беше вълнуващо, но след като бяхме на земята, всичко беше свързано с оцеляването. Имах голям късмет, тъй като бях изкарал няколко курса за бойно оцеляване, когато бях в британската армия. Знаех колко е важно да останеш в хеликоптера, докато перките спрат да се въртят - ако излезеш, когато те все още се движат, ще ти отсекат главата. Казах това и на момчетата това. Острието влезе през кабината, пропусна ме и уби пилота. Имах изключителен късмет. Нямах часовник, така че лежах там, опитвайки се да преценя по светлината колко време изминава. Имах много да мисля за това - как да избегна хипотермия, как да избегна глада и колко време щеше мине, преди да бъда спасен."

Но дали Макалийз, поглеждайки назад в миналото, не е почувствал облекчение, че хеликоптерът е паднал и мисията му е била неуспешна?

"Нищо подобно. Бих искал да свърша тази работа. Но си направих равносметка. Когато мислите, че може да умрете, това поставя нещата в перспектива, кара ви да мислите за нещата, които сте направили, и как сте живели живота си. Също така, какви са били вашите взаимоотношения. Това ме накара да се замисля как бих могъл да бъда по-добър съпруг и по-добър баща. Опитах се като баща, но знам, че бях много агресивен. Всички тези неща ми минаха през ума, когато си помислих, че съм изправен пред смъртта", казва той.

След провала на мисията на войниците, Ескобар разбира, че е направен опит за покушението му. Заради това наркобосът изпраща подчинените си да убият всички, които не са от града. Макалийз не изпитва вина за смъртта им. Според него, ако не заради това, то Пабло е щял да намери друга причина и да ги убие.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
пари преди 2 месеца
Пабло ще даде по 1 000 000 долара за член на семейството ти.Има хора дето ще ги вземат.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората ще избиват злото безцеремонно съвсем скоро.
27
3
 
1
 
! Отговори
\m/ преди 2 месеца
До Роза
Нормална ли е Роза?! Лично по негова заповед са загинали няколко хиляди човека, да не говорим за колко още други беди и смърт .. но той бил добър съпруг и баща! WTF?!?
26
0
 
5
 
! Отговори
пропаганда преди 2 месеца
как от една мисия - фарс да изкараш куп кинти... тренирали, подготвили се терминаторите, а накрая началника лежал в джунглата треперейки и осмисляйки живота си.. а нещо за другите командоси, защо не са довършили мисията? нали са топ? да бяха пратили Беър Грилс да ги подготви, тоя поне нямаше да се напикае от страх в джунглата...
25
0
 
1
 
! Отговори
Чака преди 2 месеца
До Питър

Говедарите нямат цивилизовано възпитание !!!!!!
24
1
 
1
 
! Отговори
Американ преди 2 месеца
До Питър:
Tibbets е прав - той е войник изпълняващ заповед. Да не говорим че японците така са се нacpaли в югоизточна Азия че всички там злорадстват открито за бомбардировките. Самите японци никога не са се извинявали за нищо, безочие е да искат той да им се извинява.
Малко от цивилните им са невинни - подкрепата за войната е била универсална.
23
0
 
7
 
! Отговори
Snorky преди 2 месеца
Всъщност се е самоубил, при онази прочута акция. А като чета статията тоя Макалийз така представя нещата, че видиш ли ако не е бил инцидента с хеликоптера са ще ли да успеят да убият Ескобар. Твърде амбициозно твърдение от негова страна.
22
1
 
4
 
! Отговори
Питър преди 2 месеца
Интересен типаж, брутален и нагъл... Поне да беше казал, че е искал да освободи света от едно голямо зло... Между другото, последният жив оцелял пилот на Енола Гей (самолетът хвърлил бомбата над Хирошима) също не изпитва никаква вина и съчувствие. Една японска телевизия му беше уредила среща с роднини на жертви, оня чак им се ядоса, защото му поискаха извинение
21
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Хора като този не изпитват вина. Работодателите им също.
20
1
 
3
 
! Отговори
Alex преди 2 месеца
Стигнах до “атракция”. Атракция сте вие - некадърните драскачи от мега умния сайт. Долу!
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пабло Ескобар си е бил садист и убиец по природа.
Иначе и досега можеше да си брои парите.
18
20
 
17
 
! Отговори
Роза преди 2 месеца
Пабло Ескобар може да е бил голям мафиот,но той е бил добър съпруг и баща.Семейството му пази добър спомен за него.Всеки човек си има и светла,и тъмна страна,никой не е еднозначен!
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 месеца
Не съжалявам за убитите, след моята не успешна акция !
Та не разбрах, точно с какво се гордее ?
16
0
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
да припомня, че навремето подобен наемник - белгиец, заедно с британските тайни служби свалят самолета на генералния секретар на оон Хамаршелд.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От статията излиза че Джон Меиджър и Пабло Ескобар не са се разбрали за цените на коката на пазара в УК и Джон Мейджър изпратил командоси демократично да го убедят че не е прав ама нещо не са сколасали....
14
1
 
22
 
! Отговори
Hamster преди 2 месеца
По публикацията работи: Нели Христова...Май си работила върху нещо друго, докато чичо гугъл е превеждал. Срамота!
13
1
 
2
 
! Отговори
Каубой преди 2 месеца
До Кравар
Това го разказвай на кравите и другите гадове у вас.***!
12
0
 
21
 
! Отговори
аман от джурналистки преди 2 месеца
"те се държаха много коректно, което ги накара да се отличат от останалите", спомня си той.'
Това български ли е или гугълски?
11
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обикновен безскрупулен наемен убиец, каквито са спецслужбите на всички държави без изключение. Със знанието и поддръжката на министър-председателя на Англия е нает от един наркокартел във войната му с друг наркокартел. ЧВК "Вагнер" са група самаряни в сравнение с тези.
10
4
 
17
 
! Отговори
Хм? преди 2 месеца
Някой да не би да повярва на тази скалъпена история?