Аз съм ром и гей, не съм длъжен да се извинявам, ние сме авангардът!

Европа може да се учи на начин на живот от ромите, казва Била
18 мар 2021 21:30, Елка Василева
371
Аз съм ром и гей, не съм длъжен да се извинявам, ние сме авангардът!
Снимка: архив, БГНЕС

„Аз съм ром и съм гей. И изобщо не ме интересува какво мислят другите за това. Нито трябва да се извинявам, нито да доказвам нещо пред някого“. Дойче веле разказва за американския ром и гей Уилям Била.

За Уилям Била тази настройка към света върви ръка за ръка с отношението към другите. “Наистина вярвам, че трябва съзнателно да избягваме да вредим на околните. Това е част от Хипократовата клетва, към която биха могли да се придържат всички хора, не само медиците. Ние, ромите, всички ромски общности и активисти, трябва да не забравяме това, докато се борим за нашите права и признаване”, казва той.

По пътя към американската мечта

Уилям е роден в САЩ в семейството на химик и медицинска сестра. Сериали като “Далас” го вдъхновяват да поиска да сбъдне американската мечта. Поел е по пътя на победителите, разказва Уилям, благодарение на подкрепата на своите родителите и на своите собствени възможности. Високите оценки в училище му осигуряват стипендии в два от най-добрите икономически университети в света - Училището по бизнес „Стърн“ в Ню Йорк и Чикагския университет.

Още по темата

"По това време спрях да мечтая, станах по-рационален, мислех, че да бъда ефективен, е най-доброто, което мога да направя. Днес мисля, че това ме ограничи и ми харесва да изследвам идеи и нови неща - независимо дали идеята някога би могла да е комерсиално успешна,” казва Била.

След като завършва университет, той кандидатства за работа в “Ърнст и Янг” в Ню Йорк. Но нещата се стичат по различен начин и той избира да започне да се занимава с набирането на кадри. И така се озовава в Прага. Уилям винаги е искал да работи в чужбина, той започва да пътува, научава испански, немски и френски.

Различна държава, различни стигми и предразсъдъци

Докато в мултиетническа Америка произходът му няма никакво значение, там той избягва да говори за сексуалността си. В Прага пък е точно обратното: дискусиите за ромите са сериозни, докато приемането на хомосексуалните хора от привилегировани западни държави не изглежда да е проблем.

“Вероятно не пасвам никъде, но се научих да се чувствам добре навсякъде”, признава той. Сблъсквал се е и с нетолерантност. Но първоначално не бил сигурен, дали иска да се ангажира с темата.

Накрая разбира нещо за многообразието на собствения си народ. “Мога да подкрепям многото, които имат прогресивни виждания. Важно е да се признае, че ромите са многопластови, не могат да бъдат дефинирани едностранчиво. Има много различни видове хора, култури и политически възгледи - включително и при нас,” казва Била.

"Ние сме авангардът"

Според Уилям бъдещето на ромските общности се крие в способността им да се адаптират към постоянно променящите се и опасни обстоятелства, което е доказано в продължение на векове: „Това е способността и готовността да разпознават системните модели и - въз основа на това знание - да реагират“.

Уилям обяснява, че ромите като народ и европейци са показали достатъчно устойчивост и постоянство, за да запазят своята идентичност и култура, без да имат защитата на държава. Поради своя опит като хора ромите и синтите следователно могат да бъдат и отправна точка за бъдещи социални сценарии: „Ние сме авангардите. Все повече хора се опитват да избягат от ежедневието. Нашите хора винаги са правили това и го правят и до днес.”

Дали политиците използват този опит и умения конструктивно, е много интересен въпрос за бъдещото социално развитие, казва Уилям. В крайна сметка, в исторически план ромите и синтите са преживели всяка възможна криза и това, което днес се възхвалява като нов и динамичен начин на живот, вече е отдавна постигнато от тях. "Дали Европа ще реши да се учи от нас или този потенциал ще продължава да бъде потискан, е въпрос на желание."

"Напомняй си, че заслужаваш доброто"

Свободната воля винаги е била от значение за 51-годишния днес мъж - също в религията. След като първо е бил католик, после протестант, а след това и атеист, сега той се определя нито като религиозен, нито като духовен - и предпочита да разчита на себе си. Въпреки това стига до заключението, че нищо не се случва случайно в тази вселена. Ако искате да обичате другите, трябва да започнете от себе си.

„Когато ти се случи нещо добро - прегърни го и си напомни, че го заслужаваш. Тогава ще последват още хубави неща,” казва Била.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още по темата: ромгейсащУилям Била
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живееш на гърба на другите и да създаваш блага са две различни неща.
124
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно такъв е авнгардътбв Америка.Друг нямат.
123
23
 
8
 
! Отговори
аноним преди 3 години
колко много е мразена тази нация, няма значение дори и да работят и да си плащат данаците, и да се държат като бели хора, те ще бъдат мразене, за това само защото са ***...
122
0
 
47
 
! Отговори
ИДЕАЛНА КОМБИНАЦИЯ преди 3 години
А дано всички от този етнос да са с тази идеална за тях комбинация РОМ ГЕЙ - тъкмо няма да се множат безразборно, както сега! Правят по много деца, за да взимат детски, а никой нито ги възпитава, нито ги обучава, стават хора без ценности, без морал, престъпници, без образование и без смислено за обществото бъдеще!!!Разбира се, има и и излючения, но какъв процент са те от всички ? 1% или 2% най-много?!
121
2
 
48
 
! Отговори
всъщност е прав преди 3 години
Авангардът на Новия световен ред - неуки номади без амбиции и културни традиции и на това отгоре с "флуидна" сексуалност - отлична рецепта за духовен и биологичен край на цивилизацията ни. И снимката горе е добра - величествени сводове на музей или катедрала, а пред нея кльофнати на паважа 2 дрипави представителки на авангарда. Четете и мислете дали си заслужава да раждате деца при задаващото се бъдеще!
120
39
 
6
 
! Отговори
Като чета преди 3 години
Коментарите тук виждам,че голяма част от вас общуват с малко хора и имат погрешна представа за държавата ни. Освен това общите впечатления за етнос или група от хора не трябва да се прави а рекла казала,а на собствен опит или на достоверни научни данни. Баща ми има приятел ром ,а аз имам приятел гей. Мога да Ви кажа,че и двамата са прекрасни хора и граждани.Това което Ви е проблем е че живеете с комплексите от детството,а не с хубавата част от детството и общувате малко.
119
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойче зеле иска да каже ако не си гей или ром не си човек за нас .Такава е позицията и на еврогей.ския съюз.
118
6
 
40
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Някой трябва да се заинтересува от тази незначителна личност ли?
117
3
 
51
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Нямам нерви да изчета това скалъпено "четиво". Няма вече нищо нормално на този свят. Свършен съм.
116
1
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На никой не му пука че бил ром и гей, да прави каквото ще. Проблема е, че той иска ние да го уважаваме за това нещо и да изразяваме възхищението към него защото той е ром и гей. И страшно се дразни че на нас не ни пука
115
1
 
60
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До Анонимен 226Не е до култура и среда. Не може от плевел да стане маслодайно растение. Този етнос си има свой морал който не следва нито божиите нито общочовешките закони. Те са като тросък в градинка със зеленчуци. Просто ги има.
114
42
 
5
 
! Отговори
Нико преди 3 години
Привет, нищо ненормално не виждам в статията. Браво на г-н Била за смелостта. Гейове и роми е имало винаги, от както хораи съществуват. Оот
113
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може някой ли тоя да го халоса с един речник или поне да му обясни значението на думата авангард? Добре. Гей си. Ром си. Ама си толкова ***, че направо ме заболява главата. Т.е. ти търчиш пред пехотата и я пазиш с *** си?
112
0
 
39
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Нека дойде в България и др. страни в Европа и да се запознае с родата си, пък после да приказва високопарни глупости !!!
111
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема не е расов, а културен. Ако ромчетата растяха в образовани и културни семейства нямаше да отстъпват на другите деца. Но когато обикаляш кофите, не ходиш на училище и родителите ти са с акъл на амеба реално погледнато никога не са имали шанс. По скандинавските стандарти 100% от ромските деца ще бъдат извземвани от родителите си заради стандарта им на живот, там е другата крайност вече , но без съмнени по удачна от родната.
110
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ромите гейове се смятат за авангард!!! Майко мила, тоя образования, съвсем се е омотал...ама като има кинти има и бело...
109
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типично по ромски, нищо че тоя е от малкото образовани- дрънкане фукане и накрая-нищо смислено и полезно за обществото.
108
25
 
4
 
! Отговори
+- преди 3 години
Човека казва някои неща интересни,но това че е ром ,то никой не иска да вникне в смисъла на думите му...а между впрочем той има таквоз образование,че навярно тук 80-90% едва ли щяхаМЕ да завършИМ ...
107
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без защита от държавата???? Че те са най- облагодетелствани. Не ме интересува кой е гей, кой не. Бял, зелен, лилав - ако работи и се държи нормално няма проблем.Обаче уважение да търсиш само защото си гей или *** нещо не го разбирам.
106
2
 
38
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
И нас що ни занимавате с това ?